Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 1 Jun 2012

Qhaliff rindu Tok Ma ?

 

Hampir 2 bulan Tok Ma dia jaga , tiba-tiba bertukar tangan .. Malam ni pon dah mula berkumandang ..

Tapi bila bukak seluar dia , urut kaki dia .. dia diam dan main ngan aku .. Tukar lampin , periksa badan dia .. takde peluh tapi mmg ada sedikit panas cuaca kat Putrajaya ni .. Hurm.. Memang nak kena beli aircond ..

Tadi dah g Seng Heng untuk usha penghawa dingin yang kat lantai tu haa utk Qhaliff .. Dok 10 minit kat situ , hampeh sorang staff Seng Heng Alamanda tak datang .. Hurm.. Terus keluar dah blah dari Alamanda ..

Skang turn wife lak ‘bernyanyi’ kat dia .. Dia ngantuk sangat dah tu.. Biasa time ni , tok ma dia yang tidurkan dia .. Tu yang lain je mood dia ..

Hurm.. tidur dah dia .. Baru aku leh buat kerja sikit untuk blog .. Manja budak ni .. Ikut perangai mak dia .. Jiwa sensitif .. Aku gak rock kapak !

Shopping Time !

 

LADIES..sape tercari2 PANTS N BAJU yg cantek2 seperti gamba di bawah???jom shopping di MEIMEI CLOTHING..  Ade pelbagai item yg menrik menanti anda ..So jangan lepaskan peluang anda untuk bershopping di Meimei Clothing  ..

GAMBAR-1

GAMBAR-2

Ini adalah antara koleksi Meimei Clothing yg lain


gambar-3


Ade bnyk lagi sebenarnye..nk tahu lebih lanjut jom ke sana..So ape lagi ?  Jgn lepaskan peluang anda untuk bersopping DI SINI ..

Qhaliff teriak kat Alamanda !

 

IMAG0840IMAG0844

IMAG0841IMAG0843

Waduh … baru nak try stroller Silver Cross Surf pada Qhaliff ..  Tapi bila letak jer dia , perghhh .. satu Alamanda Putrajaya bergegar dengan suara dia !!

Terus angkat dia balik dan dukung je laaa .. Dia start menangis .. Adeh .. Kalut jap mak bapak dia .. Singgah kat Old Town White Coffee untuk bagi dia susu ibu jap .. Dan baru nak makan tengahari ..

IMAG0850IMAG0845

Time makan .. sorang sorang makan .. Sorang lagi , jaga si kecik ni .. Kasi dia tidur , dan cukup makan .. Baru try letak dia … Hasilnya ??

IMAG0851IMAG0854

Barulaaah dapat jalan g cari baju baru dia .. Ni beli baju semata mata nak shoot  esok untuk rancangan Nona kat TV3 nanti..

Haih.. Qhaliff Qhaliff .. nanti dah besar , jangan letak daddy ngan mummy kat rumah orang tua eh ? Daddy smackdown nanti !

Cantik di luar ..

 

Comel  anak Mawi kan ? Hurm.. Terbaca satu artikal mengenai Mawi di Yahoo yg menyebabkan aku keluarkan entri ni .. Hurmm ..

Pelik bila tengok komen komen kat situ . Dr 100 komen yang ada , tak sampai 10 pon yang membina ! Kenapa gitu ? Kita ni terasa bagus sangat ke sampai nak mencaci orang ? Kalau nak mengkritik sekali pon , bagi la pandangan sekali untuk membangun . Tapi ni tidak ! Siap bertepuk tangan lagi ada laaa ..

Ingat ! Apa yang dia buat dulu antara dia ngan Tuhan. Kita sendiri pon punya dosa dan kesilapan .. Jangan la dok ingat kita ni lebih bagus dari manusia lain ..Kita ni sama jer .. Nasib baik Allah tak buka aib kita jer.. Kalau buka ?

Nak komen sekali pon dalam mana mana artikal atau blog , gunakan la akal sikit .. Walaupun kita boleh sorok muka dan ID tapi komen tu selagi tak padam selagi tu la menjana saham kita untuk akhirat kelak . Antara pahala atau dosa !

THE CURIOUS CAT ?

 

Hah ??

clip_image002

Kucing sapa ni ?? Comelnyaa !! Wargkhh .. geram tengok !! Huhuhu .. Tapi yang pasti , kucing ni sangatlah comel montel dan yang sedihnya , bukan kucing aku .. huhu .. Comel kan ? Geram jee tengok ..

Nama dia , CURIOUS ..

clip_image004

Si CURIOUS ni kan , dia ada satu jenis perasaan cam aku punya perasaan gak laa .. Semua menda nampak depan mata , teru tertanya tanya dalam hati ! Tapi kan , si CURIOUS ni lain .. dia terus berborak ngan benda tu .. Sibuk nak ‘berkenalan’ .. Huhu ..

clip_image006

Dari dialog ni on leh tau camana punya manja si CURIOUS ni .. Haahaha.. Abis semua dia tegur , borak malah saja je nak ‘peningkan’ kepala kawan kawan yang lain .. Hahaha ..

clip_image008

Tapi dalam berani berani dia , takut tetap ada .. Hahaha .. Maklumlah , betina ... Kan kan ? Dah memang begitu sifat kucing betina ... Garang tapi penakut .. Hehehe .. Tapi apa nak buat , mmg kerja dia .. Hari hari pusing satu rumah untuk pastikan keadaan rumah dalam keadaan baik , tersusun , kemas dan cantik .. CURIOUS blogger gak tau ! Haa .. Tagline dia ?

My job is to eat, sleep, dominate the sofa, and document my human’s revolting taste in interior design.”

Dan .. dan .. CURIOUS rajin update blog dia melalui VLOG ..heheh .. Menarik dan kreatif si CURIOUS punya vlog ni .. huhuhu .. Kalah vlog aku ..

cat

Nak tengok video dia ? Aku pasti korang tersenyum punya laaa .. Kenapa ? Sebab ada dialog antara dia dengan .. er .. er .. dengan .. er .. Tengok sendiri laaa .. Cerita lebih pon tak guna kan ? Hehe .. Ok , klik di https://www.curiouscat.my/site/

Apa pendapat korang ? Cer bagitau aku skit apa yang korang faham mengenai THE CURIOUS CAT ni … Jangan lupa tinggalkan url blog korang lepas komen . Sapa yang betul , aku up blog dia ! Hahahah .. Cepaatt …

Borneo Rainforest Bistro , Sunway.

 

Baru baru ni aku dapat undangan untuk ke majlis perasmian restoran Borneo Rainforest Bistro yang terletak berdekatan dengan Hotel Sunway Resort and Spa . Terima kasih pada Amier Mahmod atas undangan tersebut.

image003

Bab bab makan gini , aku akan ajak adik aku yang mana mmg patut jadi hos JALAN JALAN CARI MAKAN kerana gemar mengkritik makanan dan juga tau nak hayati kesedapan makanan berbanding aku yang  tau ‘ngap’ jer .. hehe ..

Bila aku masuk je tempat ni , perkara pertama yang timbul di benak aku ialah .. “ confirm tempat ni akan penuh masa bulan Ramadhan nanti  .. “

IMAG0631

IMAG0632

DSC_1410

IMAG0637

IMAG0642

Hurm … makanan yang disajikan terdiri dari makanan tradisional dari Sabah dan Sarawak .. Memang menyelerakan ..  Antaranya ialah .. laksa sarawak , mee kolok , nasi lalap ,  gado gado dan banyak lagi laa ..

Borneo gado gado

laksa sarawak

mee kolok

nasi lalap

Sewaktu dok makan tu , ada persembahan gak .. hahaha .. Tang persembahan ni , mmg aku suka tengok anak buah aku yang berani tapi penakut !

IMAG0656

Apa yang dia takutkan sangat tu ? Dia ni tak leh dengar bunyi bising sangat .. Dia buat bising tak pe ! Adeh ..

Dancers of Borneo by KL Art Group 1.jpg

Fire Blowers by Wizard Ent. 2.jpg

Ada banyak persembahan dia tapi aku tak tengok sangat sebab dok asyik makan .. Sedap .. haahha ..

DSC_1385.jpg

Banyak benar gambar kalau aku nak letak ni .. haha ..

Kesimpulannya , kalau sapa nak menikmati makanan sesuatu yang baru , sedap bolehlah try ke BORNEO RAINFOREST BISTRO ni ..

Nak tau kat mana lokasi restoran ni , boleh ke page dia , https://www.facebook.com/BorneoRainforestBistro

Hari pertama sebagai ibu dan bapa tanpa …

 

Tanpa mertua laaa .. sebelum ni kan ada mak mertua yang tolong tengok tengokkan .. Hari ni ,tinggal aku ngan wife serta Qhaliff sepanjang hari .. Perghh .. Seriuss , ngantuk tak cukup tidur .. Huhuh .. Korang yang belum kawin tu , hargailah masa masa bujang dan jangan tergedik nak nikah awal pastu nyesal  sbb tak abis enjoy .. Aku , nasib baik cukup enjoy.. Cukup cukup laa.. Hehe..

Qhaliff , selepas menangis bagai nak rak malam tadi akhirnya dapat lena sampai ke subuh .. Ngan aku aku lena tak hingat dunia .. Memang satu pengalaman yang .. hurm…

Bila baby menangis ni , macam macam tanggapan ada .. Korang pon tau la kan .. Haa.. Lebih lebih lagi bila tengok mata baby ke sana sini macam nampak .. Er , mmg diorang pon nampak kan .. Tau tau menangis jer .. Tak pasal pasal meremang gak bulu roma kita .. Hehe ..

Ni baru hari pertama .. harap harap , hari seterusnya tak la gini eh .. Mak dia smlm pon dah nak panik … Nasib baik hero of the day ada .. lalalala  ..

Malam pertama yang .. er ..

 

Qhaliff kembali ke rumahnya setelah hampir 2 bulan membesar di rumah toknya di Kelantan ..

Photo

Malam pertama yang sangat mencabar ! Qhaliff menangis beria ria .. Kelam kabut gak laa kitorang laki bini .. Macam macam ikhtiar yang kitorang buat .. Jap diam , jap nangis .. Bila nangis , pergghhhh .. 

Ikut gak tips dari orang tua .. azan kat telinga dia .. Kalau tak nak diam gak , bukak je seluar dia .. Kalau tak nak diam gak , korang jgn gatal gatal lak bukak seluar sendiri ! Kes naya tu ..

Last last aku teringat kata kata wife yang mana sebelum ni bila aku ada dekat ngan dia , dia tamo tidur ..  Bila aku naik tidur , baru dia nak tidur !!

Dan aku pon g masuk bilik , Qhaliff terus lena .. Apakah aku puncanya ???

Hurmm.. Malam ni lak ?

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI