Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 7 Jun 2012

Mittens ? Apa kemenda tuh ?

 

Oh , baru aku tau tu namanya .. Sarung tangan tu haa .. Geng geng ibu memanggilnya mittens.. Geng geng bapak , tak kisah pon apa nama dia .. Aku nyaris nak panggil goalkeeper glove lagi .. Haha..

IMAG1043

Berbalik pada persoalan aku yang tak macam soalan tu .. Berapa bulan baby tak yah pakai eh ? Ada yang kata , 2 bulan ok dah.. Ada yang kata , 4-5 bulan .. Ada yang kata , tunggu baby tu bukak sendiri ! Haa.. Camana tu ?? Ada kata nurse marah sbb perkembangan baby terbantut . Kira baby nak gunakan jari dia tu ,tak dpat lagi laa.. Macam macam lagi laa ..

Qhaliff yang baru 2 bulan lebih ni , dah mula dah main ngan mittens dia ni.. Nak buang mittens dia ni , risau lak sebab kuku dia masih panjang walaupun dah potong skit ari tu .. Takut calar lak muka di .. Perghh , tengok tu.. mak ayah risau anak muka calar ! Anak bila dh besar , jadi samseng , bergaduh .. mat rempit .. jatuh eksiden patah sana sini .. camana tu ?

Ok ok .. tak kisah laa.. ada akai pakai la kan ? Berbalik pada topik kita yang panas melecur ni , aku yg kurang arif bab pakaian baby ni , nak tau gak la … Ikut pengalaman puan puan dan encik encik sekalian ni la kan , mittens ni sesuai tak yah pakai pada usia berapa bulan ?

Qhaliff, yang baru 2 bulan ..

 

IMAG1038IMAG1039

IMAG1040IMAG1043

Errr … aku confius .. takkan dah gatal gusi kot ? Jangan risau , sarung tangan tu dibasuh dengan sabun yang mmg khas untuk baby ..

Kena cakap awal-awal .. kang ada jeer .. hehe .. kan kan ?

Ah , masakkk …

 

Skang , kalau teriak je Qhaliff .. aku yang pertama amik dan pujuk dia.. Caranya , dukung dan bawak jalan jalan sambil menyanyi.. Diam terus dan mata terbeliak tengok sana sini .. Kalau agah dia ala ala gugu gaga tu , confirm sengih dan ketawa ..

Bila pas kat mak dia , dia ngangisss semula .. Hahaha .. Anak ayahhh ni … Masak laa .. pasni mengikut jer ayah ke sana sini ..

Jom Qhaliff .. kita g event blogger nah ?

Biar mem besar buat keputusan ..

Ok .. big boss dah ada .. jadi , dia la yg bincang dulu dgn kontraktor yg mana kawan opis dia gak ..


Kos nanti bgtau kemudian .. nak kira dulu ..  Yang ada crack ari tu pon pemaju dah perbaiki ..


Skang , nak g amik borang dr majlis perbandaran utk dptkan kelulusan buat renovation ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Suburnya, kan ?

2 bulan lepas , aku tanam uri Qhaliff kat situ .. Asalnya cuma rumput cam persekitaran tu gak ..

Tapi skang , tumbuh pokok gitu lak .. wah , subur la pulak eh .. Ni yang nak tanam pokok durian ni .. hahaha ..

Kalau style dulu , taruk pensil buku dan sebagainya . Zaman ni , letak ipad , stering kapal terbang dan ada gak tanam skali gambar Neelofa .. Kot dpt bini cun cam tu kan ? Hahaha .. aku gurau jeer ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sayang diorang ni ..

Hurm .. dua anak buah yg sering buat aku pening kepala dgn keligatan serta kenakalan mereka .. Sayang diorg berdua ni ..

Kesian  kat dia diorang ... Kalau dekat , tiap petang ajak berlari n main bola .. hurm ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Eeee .. kencing merata-rata !

 

 

“ Kotornyaaa lelaki tuuuu .. Kencing kat tepi pokok tuuu .. Apaaa laa .. Tahan laaa sikit .. “

Perkara begini kadang kadang kital leh nampak di kawasan jalan raya yang terbuka .. Ada kalanya mereka  melepaskan hajat di tepi pokok atau belukar berhampiran ..

Lelaki yang tengok , pasti tersenyum .. Nak kata apa kan ? Mungkin mereka memahami .. Yelah , dah tak tahan sangat ditambah lagi risau boleh kena batu karang kalau tahan lama lama terutatama yang dah season cam aku ni .. Jangan main main dengan batu karang .. Menderita okeh !

Perempuan yang tengok , kata kotor .. Kotor kenapa yer ? Dilepaskan di tepi semak atau kawasan yang bukan lalu lalang .. Kecuali memang di lepaskan di kawasan yang menjadi tempat org lalu lalang .. Haaa ..

Tak basuh ? Yeke tak basuh ? Dah perhati abis ke ? Cepat benar buat andaian eh ?  Tak kisah la.. kepala kita .. pemikiran kita .. apa saja andaian , bergantung pada pengalaman hidup kita kan ?

Menarik kan ? Entri aku mengenai menyusu anak semalam , mendapat pelbagai pandangan dan ada yang ‘hangin’ tak tentu pasal .. Konon kata ianya sengaja dijadikan isu .. Padahal baca pon dia tak faham terus nak melenting. Tapi ada yang mmg bijak dalam memberikan komen .. sangat bernas sekali. Aku tersenyum membacanya ..

Mana boleh kaitkan menyusu anak dengan melepaskan hajat !! Tak sama !! Mudah je .. dua dua adalah tuntutan manusia .. Tak boleh lari ..

Kadang kadang kita tak berlaku adil dalam menilai seseorang tetapi bila kena kat kita , cepat benar nak ‘bertekak’ ..  Buka mata , fahamkan .. Kita ni manusia .. Pandang kiri kanan . Kita bukan hidup seorang diri.. Kita hidup bermasyarakat ..

Betul la .. kita cepat melenting !

 

Baru baca sikit , tak faham .. terus melenting .. Pastu nak salahkan orang sana sini .. Tu la kan ? Sedangkan apa yang nak disampaikan tu , tak ambil pusing .. Yang penting , apa yang dia rasa tu dapat ditegakkan ..

Masalah gak tu kan ? Pastu nak kata salah masyarakat .. Tapi bila dah terkena kat kepala sendiri , baru laaaa nak kecoh !! Itulah yang berlaku di zaman ni .. Kononnya bijak sangat .. pandai sangat …

Bila orang tak amik kisah dah , kata tak amik berat laa kat bangsa sendiri , agama sendiri .. tapi bila tegur , kata kita lak tak open minded atau tak tau apa apa ..

Baca betul betul ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI