Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 9 Jun 2012

Sebelum nak maki mak kamu !

 

Baru nak makan , Qhaliff menangis .. Aku berlari dan dukung dia .. Aku pandang wife , suruh dia makan dulu dengan segera .. Aku pon pujuk Qhaliff dulu .. Dia diam .. Aku bantai laa menanyi ala ala kumpulan Raihan tapi part korus yang ulang ulang .. Qhaliff diam dan sesekali dia menyahut macam nak join sama berduet .. “Sabar sayang , belum tiba masanya lagi .. “

Sebelum itu , selepas solat Maghrib , wife bagitau dia nak makan nasi goreng ayam kunyit .. Solat pastu bersiap .. Qhaliff usha aku … Muka mintak simpati ..

“Ololo .. meh kat daddy.. “

Qhaliff teriak .. Aku dukung dia dan pujuk sampai dia cool .. Pastu baru aku serah kat mak dia .. Barulah aku leh keluar dengan tenang . Tapi kena cium gak pp mak dia .. Si wife dah bersuara yang si suami kerap cium anak dari maknya .. hahaha .. Sori , 18sx tapi inilah realiti rumahtangga.. Suami jangan pinggirkan isteri selepas dapat waris !

Aku keluar keseorangan. Sebelum ni , ke mana mana ngan wife .. Tak mungkin tinggal dia seorang kat rumah. Tetapi kini lain dah jadualnya. Qhaliff takkan dibenarkan keluar malam kecuali terdesak atau kes darurat la .. Kecil lagi aihh ..

Dah tapau makanan .. Masak ? Tak sempat nak masak sbb gilir gilir dok jaga Qhaliff yang terlebih manja sejak dia balik sini. Bukan saja nak manjakan dia tetapi ‘terpaksa’ .. Doktor tak kasi dia menangis banyak sangat sebab Qhaliff ada masalah kesihatan skit .. Jadi kena jagalaah.. Dan alhamdulillah ,ada perubahan namun perlu juga ulang alik ke klinik untuk memastikan ianya semakin ok ..

Sampai rumah , aku suruh wife makan dulu sbb dia yang kelaparan. Aku masih ok lagi walaupun mmg lapar sbb petang tadi aku berjogging dn ke sana sini .. Tak kisah pon ..

Selepas wife makan , aku lak makan .. Wife sambung susukan Qhaliff .. tapi dia tak nak.. Ayoyoy .. Ini budak mau main lhoo ..

Aku makan cepat cepat .. Tak dpat nikmati dah makanan yang ada di depan mata .. Yang penting kenyang . tu jer.. Tapi tak kisah la.. Wife sendiri pon tak habiskan makanan dia .. Aku gak kena abiskan .. Mana la lelaki tak boroi !!

Abis makan , aku lak dukung Qhaliff dan bawak dia pusing pusing sambil membuat persembahan termasuk menari ala salsa gitu .. Perghh.. Dasat daddy Qhaliff.. pandi menari dahhh ..

Aku penat .. Aku pass kat wife .. Wife baru nak dapat baring sambil berwhatsapp dengan geng geng ibu dia .. Letak hp , dan amik Qhaliff .. Aku , naik atas tukar pakaian .. Legaaa skit ..

Turun .. tukar syif dukung budak manja tuuu .. nak kasi dia lena , bukan mudah wooo sbb tak guna buaian.. Jadi kenalah berdangdut lagii ..

VIDEO0017_0000039631-1VIDEO0017_0000037464

Sampai dia mamai , baru laaa dia lelap .. Tapi bila letak , dia bukak mata balik !! Ok , ni kasi kat mak dia … Mak dia je laa buat cara terakhir.. Susukan dia .. Dengan dah sedia mengantuk dan disusukan , maka .. Aku boleh taip entri ni !!

Makkkk gak kan ? Mak dah penat .. mak gak tidurkan anak.. Tapi apakah anak ingat kat mak ? Hurmm… Didikan dari kecil amatlah penting ..

‘ House Hubby ‘ , sempena Hari Bapa di Nona, TV3 .

 

[IMAG093411.jpg]

Promo NONA esok , aku masih tak sempat nak tengok kat TV3 .. Tapi ramai rakan dah mula sok sek bercerita mengenainya. Sebenarnya , aku risau gak la menanti hari esok .. Yelah , takut ada yang tak faham intipati sebenarnya segmen tu ..

‘House Hubby’ sempena Hari Bapa .. Itulah sebenarnya segmen yg melibatkan aku dan anak aku , Muhammad Qhaliff Iman esok .. Berkisarkan aku sebagai seorang suami yang bertindak sebagai suri rumah atau lebih tepat lagi duk rumah , jaga anak dan uruskan hal hal rumah .. Bukan 100% yer .. Masih ada pembahagian tugas dan ini melibatkan perbincangan bersama ..

Opss .. jangan salah sangka.. Aku masih lagi suami dan juga bekerja tapi pejabat aku , di rumah .. Jangan ingat pulak aku makan duit hasil titik peluh isteri yer ..

Sebenarnya apa yang berlaku adalah lebih pada nak jaga Qhaliff sendiri.. Kami sepakat untuk membesarkan Qhaliff tanpa pembantu rumah atau letakkan di di nursery .. Kira nak jaga dia hingga dia layak masuk ke taska .. Haa.. gitu laa ..

Tindakan kitorang terdorong dari rasa yang tidak beberapa yakin dengan keadaan nursery yang ada sekarang ni.. Nak yang bagus , harganya amatlah tinggi. Kira penat je la keje siang malam tinggal anak tapi dapat gaji , bagi kat nursery… Tu pendapat aku yang aku bagitau kat wife yang mana akhirnya aku yang buat tindakan untuk jadi blogger sepenuh masa dan ini adalah permulaan kepada cita cita aku untuk jadi penulis yang bukan bertaraf profesional. Hehe ..

Alhamdulillah .. kami tak la bercita-cita nak hidup kaya raya hingga perlukan pendapatan berangka angka .. Apa yang kitorang nak , nilai nilai kekeluargaan ada dalam sewaktu pembesaran anak anak .. Aku dpat lihat contoh yang bagus dari rakan rakan blogger yang mana anak anak mereka berjaya di besarkan dengan baik sekali. Dan aku nak contohi mereka .. InsyaAllah ..

Kenapa aku dan bukan wife yang amik keputusan ini ? Yang pertama , rugi rasanya sbb wife punya masa depan yang jauh lebih cerah berbanding aku .. Tak salah aku akuinya kan ? Sapa kata lelaki ego ? Maaf la yer .. Dan , wife suka dengan profesion dia sekarang ini berbanding aku yang kerap kali diserang hypertension .. Jadi sebelum aku mati kerana hypertension , baik aku undur diri.. Dan , syukur pada Allah , aku ok skang ni.. Walaupun aku bisa tension ngan Qhaliff tapi dia anak aku .. heheh ..

Dan selebihnya , korang boleh tengok esok di NONA,TV3 jam 2 petang .. Hurm.. Tak sempat nak mekap pon kitorang .. Er , kitorang ???

Mengapa lelaki tak boleh amik tempat wanita sedangkan wanita berebut untuk amik tempat lelaki ? Yang penting , jangan lupa tanggungjawab dan tugas tugas hakiki seorang lelaki yang bernama suami .

Lagu hantu ?

 

Alhamdulillah .. selesai .. Tu pun atas pertolongan Que Ahmad yang bawak aku ke pusat servis yang dia kenal.Bukan apa , kadang kadang , g ke tempat yang kita kenal ni, dapat la diskaun skit .. hehe .. Terima kasih ..

Sementara tunggu kereta siap , Que ajak g minum dulu .. Kat sana macam macam cerita la keluar dan paling menarik pehatian aku , lagu hantu !

Keluarnya cerita ni sbb ada kaitan dengan kawan dia yang dengar lagu tu ..  Maksud aku , lagu tu beri kesan pada kawan dia .. Haaa .. Apa yang terjadi tu , tak yah la aku cerita kat sini .. hehe ..

Aku ada tengok lirik lagu tu selepas google .. Gulp .. serius ! Memang meremangkan bulu roma aku wooo .. Apatah lagi bila dapat tau latar belakang penyanyi dia tu .. huhu .. Evil dead sungguh .. huhu .. Tu baru baca lirik .. Belum lagi dengar lagu dia .. huhu ..

Ada Que nak keluarkan entri berkenaan lirik tu tapi aku nasihatkan tak perlu la sebab nanti risau beri kesan psikologi pada rakan pembaca. . Tak yah la tau eh ..

Macam macam laa karenah manusia ni kerana cinta .. haih ..

Keselamatan diutamakan

Ari tu g service kereta kat Perodua Bangi.. diorg habaq kereta aku ada problem kat absorber .. Bila dengar je , $$$ dlm kepala terus .. huhu ..


Tapi memikirkan keselamatan ahli keluarga aku ditambah corak pemanduan aku ala ala Karamjit Singh , tukar je laaa .. Lagi pon usia kereta dah jangkau 5 tahun ... Huhu

Money moneyyy ..


Published with Blogger-droid v2.0.4
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI