Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 14 Jun 2012

Qhaliff menangis .. Manja atau mengada-ngada ?

 

Olololooooo … Pantang ilang jap , terus teriak .. Nak senantiasa ada kat sisi dia ni .. Boleh tau bila dia saja nak bermanja atau betul betul menangis .. Kalau dukung dia waktu dia nangis , dia diam dan terus ‘ bersuara ‘ tu mmg nak bermanja .. Kalau dia terus teriak , tu nak susu .. Kalau bagi susu pon masih teriak , tu makna nak kena tukar lampin .. Kalau tukar lampin pon masih nangis , mesti nak kena sunat tu !!

Hehe.. tak de la.. biasanya tahap tu je.. pastu dia ok dh .. Terima kasih la atas komen komen yang ditinggalkan .. Ada yang berinfo dan digunakan terus oleh kami .. Yang tak berinfo tu tetap aku ucapkan terima kasih terutama masuk baca bila melibatkan Qhaliff..

InsyaAllah .. kami bagi yg terbaik selagi kami terdaya .. Buat rakan blogger NasZ , tahniah buatnya kerana bakal bergelar bapa tidak lama lagi !!

Sejuk hati tengok baby senyum.. kan ?

Bukan sengaja nak ajar Qhaliff ..

 

Letak bawah , dia teriak .. Dodoikan dia dengan dukung , baru nak tidur .. Bila dah tidur , nak letak kat atas tilam dia , dia teriak .. Haaa .. Abis tu ? Bila biar gini , baru dia lena ..

Baby .. dengan cara begini dia rasa ‘selamat’ .. Bukan nak manjakan dia tapi takkan nak paksa dia kan ? Tapi ok la , sedikit demi sedikit Qhalff nak gak tidur bila dah terlalu lena ..

Walaupun tak boleh nak buat kerja bila Qhaliff nak bermanja begini , kitorang redha jer .. Anak sendiri ni .. Apa salahnya manjakan dia sementara dia nk bermanja. Nanti satu hari nanti dia tak nk atau malu nak bermanja ngan ayah dia , lagi haru kan ? Baru nak geleng pala masa tu ..

Bukan anak je nak bermanja .. ayah dia pon nak bermanja ngan anak dia .. Maklumlah , masih lagi … hehehe .. pikiaq la sendiri nooo ..

Cuba tengok senyuman tu.. sama cam Qhaliff senyum kan ?

IMAG1190

Ramai sebenarnya , Mr.MAMA ..

 

Segan ? Lor . nape lak kan ? Aku lagi segan kalau g kerja dan balik rumah tak buat apa apa bahkan  siap keluar lepak lagi dengan kawan kawan dan serahkan segala tugas pada si isteri .. Tu laggi patut segan ..

Jangan pandang sebelah mata pada suami yang g beli barang dapur atau keperluan baby ni haa.. Bukan semua sanggup keluar seorang diri woo.. Segan dan ego .. Entah apa yang egonya pon tak tau laa..

Buat lelaki yang sedang membaca entri ni , andai kata jadi seorang suami satu hari nanti .. pastikan isteri anda senantiasa gelengkan kepala kerana tidak percaya yang korang buat sesuatu yang mereka yang tak jangka seperti senantiasa dukung anak , bermain ngan baby hingga terlena kat sebelah di atau macam macam lagi laaa ..

Bukan apa , skang ni reputasi lelaki sebagai suami , dah merundum jatuh .. Wanita pulak semakin membuktikan bahawa mereka mampu buat dua kerja sekali gus tanpa sedikit mengeluh pon .. Mereka lakukan mereka nak lakukan semua itu .. Lelaki ? Ada .. tapi tak ramai ..

Mudah untuk menjaga kebersihan ..

 

IMAG1245

Aku dah rasa macam kat toilet shopping mall yang berbayar je rasanya.. Sua je tangan . terus keluar sabun .. Tapi bukan semua la ada .. Yang 50 sen ada kot .. Tak pon yang tandas kat RnR , baru boleh jumpa yang masuk tandas free siap ada sabun .. hehe ..

Ni wife aku beli .. Beria nak beli yang ni.. Aku ingatkan apa la sangat .. Rupanya ada sensor ni haaa .. Waduh .. Tak pasal pasal aku rajin basuh tangan walaupun tak g tandas .. Sua tangan je , sabun keluar.. Sua je tangan , dia pon kuar la lagi tanpa perlu isi borang dah .. Jadi , takde la nak sentuh botol tu dh kn ? Haa .. kan kan ?

Bateri ? Ala , bateri 3 A tu jee.. tak la mahal mana pon.. Yang penting , kebersihan tu terjamin terutama bila nak pegang baby .. Tuu , ayaah yg baru keluar tandas atau lepas merokok tu .. basuh tangan dulu baru pegang anak .. Iskhh ..

Boleh di dapati di kedai kedai berhampiran. Brand Dettol yer .. Lain brand aku tak sure.. Jangan gatal gi cari Ayam brand lak ..

Neelofa vs Anzalna

 

vs

 

Kontroversi lebih .. Berlakon tak setara mana pon .. Pertaruhkan muka , tapi sampai bila ? Setiap hari ramai je baby comel dilahirkan .. Dan ramai je meninggal dunia ..

Gaduh sana sini .. Saman  sana sini .. Mengata sana sini .. Apa kes ? Pendidikan ada .. kelayakkan ada. Kalau susah sangat nak hidup dengan cara gini , cari je keje .. Tak pon , jadi je blogger .. Ada rupa , cepat je meletop ..

Ini , wat pening kepala je.. Orang ni mengata ni , orang tu mengata tu .. Kalau dah pegang Academy Awards tu , lain la gak .. Ni , masuk angin keluar asap..

Tengok la senior korang sebagai contoh dah laaa .. Kawan kawan tamo lawan laa..

Replika je agaknya ?

 

IMAG1218

IMAG1215

IMAG1219

Cantik giler kan TOYOTA 86 ni .. Aku tgk td kt Alamanda ..Bagi yang tak tau , yang klasik punya , gambar kt bawah ni ..

Toyota AE86 .. Bagi peminat sukan drift , kereta ni pasti mereka tau sangat laa kan ?

Tapi kan , kat Malaysia ni kan .. ada sedikit pelik laa .. Kereta yang harga beratus ribu ni , biasa beli tanpa ada lampu isyarat kereta tu ke ? Bukan apa , susah benar laa nak tengok pemandu kereta gini nak bagi signal .. Ke saja nak tunjuk power kot ?

Bagi je la signal .. Kang eksiden , satu sen pon tak guna.. Elok elok kereta tu cantik , terus dah serupa steamroll .. lagi tak berbaloi !

Susah sngat orang Malaysia ni .. Makin kaya , makin pelik .. Makin berpelajaran , makin .. hurm… korang tau la jawapan dia ..

Perancangan untuk Qhaliff di masa hadapan ?

 

IMAG1192

Sewaktu aku balik dari jogging tadi , terpandang jiran aku ni .. Baru je pindah area ni . Lom sempat berkenalan lagi .. Dalam kereta tu , aku ternampak ada 4 orang anak lelakinya siap berserban gitu .. haa .. Ni mesti g sekolah arab  ni ..

Hurm .. Kalau ikutkan latarbelakang pendidikan , wife aku serta adik beradiknya , mmg bersekolah arab .. Aku , sekolah London jer .. Jauh la beza tu .. Sebab tu kalau bab ‘ bermain’ ni aku lebih arif dari wife yang ulat buku tu .. hehe ..

Jadi Qhaliff camana lak eh ? Hari tu, dalam lrt kan .. ada satu keluarga ni .. Sebangsa aku la.. Anak lelakinya , aku rasa paling tidak pon dalam umur 6-7 tahun kot .. Mulut dia , membebel je asik membaca papan iklan yang ada dalam lrt tu .. Teringat aku dulu dulu yang gemar baca papan iklan utk tajamkan skll pembacaan aku .. hehe..

Bila dia berbicara dengan orang tua dia , dia cakap London gitu .. Wah  , ni mesti sekolah London dah ni.. Cuma , loghatnya buat aku nak tergelak.. Kenapa ? Dari situ aku leh tau sapa yang ajar dia dah .. Hehehe ..

Sama kes dengan anak buah aku yang dihantar ke sekolah cina .. Boleh dah bertutur dalam bahasa Mandarin .. Tapi tak la dia dok saja saja bercakap .. Pemalu gak tu .. Tapi kan , ada satu masalah dia.. hahahaha .. dia tak leh sebut ‘R’ .. hahaha .. Tau kenapa kan ? Haaa..RUMAH jadi LUMAH .. KERETA jadi KELETE .. haaa .. Faham faham la kan ?

Kesimpulannya mudah .. Belajar mana mana pon ok untuk peringkat permulaan cuma antara yg ajar tu , profesional ataupon main sauk je sapa sapa yang boleh mengajar .. Pasti memberi kesan pada anak kita ..

Qhaliff ? Franco ? Latino ? Klate je ler ..

Sesak nafas di pagi yang nyaman ..

 

IMAG1237

Nasib baik aku tak follow EURO 2012 .. Kalau tak , nak bangun pagi confirm meliattt punyaa .. Ni pon meliat je memanjang .. camana tu ? Kena paksa diri g berlari ..

Syiokk wooo berlari lari .. Tapi terasa sejak kurang ke gym ni , ada berat sedikit bila nak speeding .. Tak kisah laaa.. aku bukan nak masuk miss world pon .. janji perut tak membukit , dan paling penting , kesihatan ..

Sayangnya , masa aku berlari tadi aku terasa cam sesak nafas sedikit.. tak boleh sangat nak sedut udara walaupun ketika ni cuaca teramatlah nyamannya .. Hurmm .. 

Baru jam 730 pagi .. Ohh , hari ni hari Khamis .. Orang kerja.. Patut kereta n motor banyak .. Time orang g keje .. Huhuh.. Asap bersepah sepah kat udara tu haaa .. Kalau hujung minggu , terasa cam kat London je cuaca .. Eceh , macam pernah sampai .. lalala ..

Nasib baik la ada banyak pokok kat Putrajaya ni .. Walaupun masih berbahang , tapi pokok pokok ni laa membantu mengurangkan bahang tersebut , dengan izin Allah ..

Alhamdulillah .. selesai bersenam pagi ni .. update skit pastu , nak tidur dalam 10-15 minit .. relekskan minda dan , buat kerja pastuuu .. Weee…

Nasib wife ada .. leh usha Qhaliff .. hehe ..

Berjimat dari sekarang !

 

Sian Qhaliff .. Dalam kereta , tidur atas lengan mak dia jer .. Mak dia pon kesian gak .. Nak menahan tu , confirm sakit belakang .. Jangan ingat mudah okeh !

Beli car seat .. Hurm .. mmg nak beli , tapi Qhaliff nak duduk ke ? Stroller yang ada skang ni pon dia tak nak duduk ,apatah lagi car seat. Kang beli membazir jer .. Harga menda tu , bukan takat harga cekedis .. Mahal siot ..

IMAG1236

Jadi , wife cadangkan pinjam je dari adik dia .. Guna Ammar punya .. Kenal Ammar kan ? Haa.. kalau sapa ikut blog aku dari mula , mesti kenal Ammar punya… Kalau nak kenal , google je dlm blog ni , AMMAR .. mesti jumpa banyak cerita pasal dia.. Best best punya .. hehe ..

Jadi , tadi g ke Sungai Buloh tu , atas niat nak ziarah mereka dan nak pinjam car seat ni haa .. Kot kalau sesuai , leh la beli satu nanti .. Kalau tak ?? Haaa ..

IMAG1234

Skang ni , kena berjimat cermat . Antara sebab , rumah baru tu nak kena byk renovate .. Kalau nak selesa , mmg kena keluar duit la.. Kalau setakat nak biasa pon ok jer .. takde masalah cuma apa salahnya renovate sedikit agar nampak lebih menarik terutama mata sendiri yang memandang  kan ? Yelah , kata Mr.Mama .. nak duduk rumah , kena la ada ‘penyerinya’ kan ?

Bila dalam situasi begini , baru teringat kata orang tua aku .. Simpan duit .. Simpan duit .. Nanti nak beli rumh , senang dah .. Takyah berhutang banyak .. Dan sekarang , baru terasa kebenaranya. Tu laa .. kita ni , baru bermisai jarang , dh berlagak punya pengalaman hidup .. Adeh ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI