Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 24 Jun 2012

Sepetang bersama Qhaliff ..

 

Cam biasa .. biar je gambar yang bercerita .. hehe ..

IMAG1536-1-1IMAG1528-1 

IMAG1544-1

Qhaliff tidur ..

 

IMAG1549

Qhaliff tidur dah .. rasa .. rasa.. macam nak kejutkan diaa jer .. Boring lak bila dia tidur .. Takde orang aku nak kaco .. Mak dia ? Aku ? kaco ? Cari nahas le tuh .. huhuh 

Psst .. Qhaliff .. bangunn .. bangunnn .. jom layan bola .. England lawan Malaysia malam ni .. best wooo .. Dollah Salleh main jadi goal keeper ..  Bangun ler ..

Apa itu domain dan apa itu hosting

 

Ramai yang keliru apa itu domain dan apa itu hosting. Untuk entry kali ini aku ingin berkongsi lah sedikit apa maknanya domain dan apa maknanya hosting.

Domain:
Domain merupakan url atau link sesebuah website seperti domain.com, benashaari.com, namaanda.com. Domain ini sebenarnya bertujuan untuk memudahkan manusia untuk mencari dimana lokasi web anda berada. Untuk lebih jelas tentang ini sila baca sampai habis.


Hosting:
Hosting merupakan tempat simpanan data untuk web anda, gambar, video, lagu dan sebagainya untuk web anda. Setiap hosting mempunyai satu ip address seperti 192.168.1.1 . IP Address seperti ini sangat susah untuk diingati oleh manusia. Kajian menunjukkan bahawa otak manusia senang mengingati perkara yang senang disebut berbanding huruf yang ntah pape itu.

Untuk membina satu laman web, Hosting dan domain saling memerlukan. Berikut merupakan sedikit contoh untuk mudah faham.

Ada Domain Tetapi Tiada Hosting?
- Tidak mungkin terbentuknya sebuah web. Ibarat Ada Nama Tapi Tiada Jasad. Walau bagaimanapun. Sekiranya korang blogger yang menggunakan blogspot. Anda boleh Guna Domain untuk Hostkan Pada Blogspot. Rujuk Entry aku yang lepas .. Klik SINI ..


Ada Hosting Tetapi Tiada Domain?


- Web dapat dionlinekan. Tetapi untuk memasuki web anda, pengunjung perlu memasukkan ip address blog anda seperti yang dinyatakan sebelum ini. Contoh 192.168.1.1 untuk masuk ke web. Bukankah itu merumitkan?

Ada Hosting dan Ada Domain?
- Web dapat dionlinekan dan pengunjung boleh memasuki web anda dengan menaip nama domain seperti namadomain.com
Untuk mendapatkan domain dan hosting layari www.mtasolutions.com.my

Belajar dari Qhaliff ..

 

IMAG1504IMAG1499

Aku spesis susah nak senyum . Tapi kalau dh start senyum , aku akan sentiasa senyum sampai orang nak menyampah tengok .. hehe ..

Setiap pagi , bila bangun tidur , aku akan tengok muka Qhaliff .. Bila dia sedar , dia akan pandang sana sini dulu . Kemudian baru tengok muka ayah dia .. Selagi aku tak senyum , selagi tu dia pon wat dek .. Nak tak nak , aku senyum dulu kat dia .. Kemudian dia akan balas dengan satu senyuman yang cukup buat aku rasa bertenaga penuh .. Menakjubkan bukan ? Satu senyuman mampu buat seseorang itu berubah mood ..

Sesungguhnya , ciptaan Allah yang kecil ni sebenarnya mengajar kita yang kononnya dewasa dan matang ini erti kehidupan .. Mereka pembersih berbanding sesetengah orang dewasa yang tak reti langsung jaga kebersihan .. Dan banyak lagi sebenarnya .. Kita hanya perlu buka mata dan berfikir ..

Kehadiran Qhaliff sebenarnya membuatkan aku rasa lebih berseri. Betullah kata mereka yang berpengalaman , anak kecil ni banyak karenah tapi merekalah yang buat kita tersenyum senantiasa ..

Tak caya ? Cubalah ..

Persetankan saja mereka itu ..

 

Baru balik dari event di The Curve .. Ramai blogger gak tadi g sana .. Sempat gak la berbual dengan dua tiga orang .. Nak borak ramai ramai , segan lak aku .. Maklumlah , kita ni blogger biasa biasa jer ..

G tadi kul 1030 dengan kawan blogger yang tinggal berdekatan dengan aku .. Jadi g sekali la.. Que Achmad ..

Dalam kereta , macam macam dibualkan kitorang .. Antaranya pasal sakit hati dengan manusia lain .. Hehehe .. Tersenyum je aku .. Inilah lumrah dunia maya ni .. Berani bila pakai topeng .. Tapi tak kisahlah .. selagi manusia punya hati dan nafsu , maka itulah yang kita ‘rasa’ setiap saat ..

Aku sendiri cerita kat dia mengenai asam garam aku selama aku berblogging ni . Macam macam karenah ada .. Tapi aku terus lalui juga kerana ‘dah biasa’ dengan semua ni walaupun di dunia nyata sekali pon ..

Berpegang pada ‘ Rasulullah s.a.w sendiri pon ramai punya musuh sedangkan baginda mempunyai akhlak yang mulia , inikan pulak aku .. Jadi , persetankan saja mereka yang tak suka kita tu selagi kita tak buat kesalahan atau dosa .. ‘

Sesampai je rumah , terus cari Qhaliff ..Layan Qhaliff lagi best !

Aaron Aziz sah penduduk tetap .

 

Tahniah Aaron Aziz .. Selamat menjadi rakyat Malaysia . Best pe jadi rakyat Malaysia ni .. kan kan ? Katanya , lama dah dia dpt status tu.. Bulan Jun lagi.. Tapi saja je dia diam .. Waduh , berlakon lagi ya pak ..

Jadi , harap segala kekecohan tu , diam la yer . Aku pon boring gak dok baca isu isu artis ni .. Apa pon , bila dah jadi penduduk tetap , jangan la lupa asal usul eh ? Tetaplah pandang ke bumi yer pak ..

Rezeki ada di mana mana .. Cari dan buat betul betul . Sapa rajin , dia dapatlah kan ? Buat pelakon luar yang nak status PR ni , cepat cepat la mintak .. Kerajaan tengah baik hati ni … kan kan ?

Dato’ Aaron Aziz ? Perghh… tak mustahil kan ..

Kisah Qhaliff , sebelum tidur ..

 

IMAG1497IMAG1498IMAG1499

IMAG1501IMAG1503IMAG1508

IMAG1510IMAG1513IMAG1511IMAG1515-1-1-1

Di setiap gambar , ada lagu .. Tapi bukan lagu Yuna laa .. Hehehe ..

Cerekarama TV3 - Dibah Lori

 

image

Setelah hampir sejam berlalu , baru aku perasan yang si Dibah ni dilakonkan oleh si cantik manis , Neelofa .. Auww .. Hahaha .. Selain dari dia , Intan Ladyana , Qi Razali dan ramai lagi ..

Best ke ? Ok la drama ni . Kira sejak mula dia main kat tv , aku boleh buat macam macam kerja seperti tukar pampers Qhaliff , buat photoshoot ngan Qhaliff , pujuk Qhaliff nangis , buat maggie goreng dan sempat gak la overhaul enjin kereta jiran sebelah ! Tu pon tak abis abis lagi drama ni .. Memang power la drama ni ..

Bila aku perati betul betul drama ni kan , tau apa yang buat spoil ? Lagu latar dia !! Lagu dia mmg bikin mood hancus .. Serupa tengok drama bisu Charlie Chaplin .. Haih..

Kot yer bajet sekali pon , jangan sampai gitu sekali . Bayar je la royalti lagu lagu yang sedap sikit untuk naikkan mood penonton .. Drama ni diselamatkan oleh Neelofa . Kalau takde , confirm ramai tukar channel lain ..

Rugi malam ahad aku layan drama bajet camni .. Best lagi petang tadi punya drama , Darah Putih Jambu .. kot ? Kat tv2 ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI