Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 27 Jun 2012

Er , dah nak membaca ke Qhaliff ?

 

Orang kata , baby mudah tertarik pada cahaya dan bunyian ketika ini .. Apakah benar ? Aku test pasang video KPOP .. Qhaliff , kepopkan aku lagi ada laaa.. Baik punya teriakk .. Zikir dan alunan surah Al-Quran tu selalu laa ..

Kali ni wife cuba sesuatu yang lain .. Dia download i-book menerusi HTC ..

IMAG1619

Respon dari Qhaliff mmg lain sama sekali .. Dia diam dan tengok pada skrin .. Bila aku try pasang yang lain , dia bantai teriak .. Aku pasang kartun pon dia teriak .. tak nak . Pasang yang ni , ok lak ..

Waah .. memilih gak dak ni .. Ada harapan aku kena jadi storyteller nanti nih !! Sapa nak update blog kalu lagi ni ??

 

IMAG1617-1

Kena rajin explore minat anak .. Aku takkan paksa dia untuk suka apa yang aku suka .. Tapi tamo buat sesuatu yang aku tak suka .. Tamo tamo tamoooo …

Akhirnya , aku berlakon filem gak ..

 

Penat giler .. Minggu terakhir ni mmg sibuk giler laki bini .. Aku , cuma tukang escort jer .. Pegang Qhaliff .. Selebihnya , wife yg uruskan ..

Bila malam , update blog dan cukup masa .. aku tidur .. Tapi sebelum tu , aku suka layan movie dulu .. Dan semalam , movie pilihan aku adalah UNDERWORLD .. Memang best laa .. Vampire lawan Werewolf ..

Pasang earphone , dengan kualiti HD serta sound DR.DRE , aku pon baring sambil pegang HTC ONE X aku .. Sayang woo  walaupun dengar cerita S3 lagi best .. Memang laaa .. S3 keluar kemudian .. ONE X dulu .. kan ? Grrr ..

Entah tetiba , aku pelik .. Kenapa jalan ceritanya berbeza benar dari yang pernah aku tengok sebelum ni .. Apakah aku dah lupa cerita dia atau ??? Berubah abisss jalan ceritanya niii ..

Pelik .. Bila pulak aku berlakon ?? Jadi hero lak tuuu .. Asal aku tak terima sebarang bayaran ??

Bila manusia semakin mementingkan diri ..

 

Mengucap panjang aku bila baca Mstar Online tadi .. Yelah , sepanjang hari aku sibuk dengan hal dunia , ni baru sempat nak bukak akhbar .. Baru nak baca skit skit .. Dan , aku geleng kepala kembali ..

KEMALANGAN BAS...Keadaan bas RapidKL yang dipandu Ismail Ahmad, 54, terbabas di simpang empat Persiaran APEC, di Cyberjaya selepas merempuh sebuah kenderaan pacuan empat roda yang dipandu Foo Hong Kam, 55, yang memecut laju di persimpangan lampu isyarat di sini, Rabu. Hong Kam maut ditempat kejadian ekoran kecederaan parah di kepala manakala Ismail pula disahkan meninggal dunia di Wad Kecemasan Hospital Putrajaya akibat cedera parah di kedua-dua belah kaki. –FotoBERNAMA ( Mstar Online )

 

Aku pelik la dengan sikap manusia yang tak berhati perut bila di atas jalan raya. Padahal , bila tak pegang stering kereta tu , orangnya baik serta sopan santun. Tapi bila memandu , serupa kena rasuk jin jalan raya lak .. Er , ada ke jin jalan raya ? Nanti ada la tu producer rajin buat filem mengenai jin tu haa ..

Hari ni saja dah cukup buat aku tensen bila memandu tadi. Yang belakang sibuk menghimpit kita sedangkan kita sendiri dah cukup ikut kelajuan yang dibenarkan .. Himpit macam nak sondol kita ! Geram !! Ikut hati aku nak break terus je kereta !! Tapi bila memikirkan anak bini yang ada atas kereta , mmg aku pendamkan je la ..

Bila duduk lorong tengah , yang makan angin atau serupa macam dok mengayuh basikal pon ada gak .. alahaiii ..saboi je laaa .. Tapi bila depan traffic light , dia bantai pecut ketika lampu kuning ke merah .. Haaa.. Kita yang kat belakang ni gak sangkut .. boleh gitu ??

Yang suka langgar lampu isyarat ni , mmg banyak .. Tak nafi aku pon suka langgar tapi ketika takde kereta langsung .. langsung yer ! Tapi jangan contohi.. tak elok .. Dan satu lagi spesis yang menyakitkan hati , spesis yang tak reti bagi lampu isyarat kereta tu.. Main celaaahh jer … Spesis ni , kebanyakkannya yang bawak kereta mewah .. Aku rasa mungkin diorang tak baca manual kereta tu kot.. Kira tak tau mana satu nak tekan la tu.. Maafkan je la.. Grr ..

Mintak tolong la yer .. nasihatkan diri kita sendiri , orang yang kita sayang , kawan kawan ketika memandu .. Nyawa kita ni rapuh .. Kalau mati terus , tak pe .. bersoal jawab jer terus .. Tapi kalau sampai masuk wad kemudian patah riuk sana sini , sapa yang nak jaga kita nanti ?? Cer pikiaq tgk .. ok ?

Rapuhnya kita ..

 

Qhaliff tunjukkan sikapnya yang disiplin bila di hospital Sungai Buloh tadi ..Sayu je aku pandang muka dia yang senyum riang bila aku melawak dengan dia ..

Bila waktu melawat tiba , aku masuk ke dalam wad ICU ( rujuk entri  Sama sama kita doakan kesejahteraan Aiman .. ) , aku pandang katil katil pesakit yang ada dalam tu ..

Ya Allah .. rapuhnya aku ini .. Apalah nasib aku andai aku terbaring di atas katil tu satu hari nanti .. Sapalah yang akan sudi datang melawat aku nanti .. Hurmm ..

Sedih dan sayu .. Aku , atas dunia ni terlalu leka .. Kadang kadang sedar , kadang kadang terlupa .. Terlupa tujukan sebenar kehidupan ini ..  Menjadi hambaNya dan bukan hamba pada dunia ..

Semoga Muhammad Qhaliff Iman membesar menjadi hamba yang soleh .. Jangan lupa Allah , nak ..

Sama sama kita doakan kesejahteraan Aiman ..

 

Gambar ni diambil dari FB kakchik ( Norzaila ), 2 hari lepas tak silap aku .. Aku baru jer lepas lawat Aiman di Hospital Sungai Buloh .. Maknya  blogger Kak Chik Ella ( Dari Jari-Jari Halusku .... ) serta ayahnya pon ada ..

Aku dapat tahu berita ni pon dari Mat Gebu yang tegur aku di FB semalam .. Bila check di wall Fb kak Chik untuk kepastian , baru aku tau berita ni benar .. Kemudian aku sms KC untuk dapatkan maklumat lanjut ..

Dan , aku serta keluarga aku datang lawat .. Alhamdulillah , hari ni Aiman dah sedar dan boleh bergerak. Bercakap tu , tak boleh sebab ada menda tuu haa ..Aku tak tau apa namanya ..

Sama sama kita doakan kesejahteraan dia .. Oh , Aiman eksiden sewaktu pulang dari sekolah .. Dilanggar basikal .. Selebihnya , biarlah maknya cerita sendiri..

Semoga cepat sembuh , Aiman ..

Sapa lagi byk berkorban ni ?

 

IMG-20120627-WA0004

Kul 9 malam …

IMG-20120627-WA0003

Kul 5 pagi .. dah jaga , ajak main !

 

9 pagi .. jom jalan jalan ..

 

Nasib baik ada mak dia .. kan ?

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI