Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 28 Jun 2012

Tanda lahir Qhaliff ?

 

IMAG1642IMAG1635

Kat dua dua belah telinga di ada lubang kecik tu .. Nak kata tahi lalat , bukan .. Tapi sejak lahir dah ada .. Aku dh tanya doktor , dia kata takde kaitan dengan operation ari tu .. Apakah itu tanda lahirnya ? Hurmm .. Tanda lahir aku ? Hahaha .. Tunggu bulan mengambang , nampak laa .. hahaha ..

Merayau dengan Qhaliff ..

 

Teringat kata seorang kawan , ‘Masa baby ni laah nak main dengan dia .. Nak dukung dia .. nak cium dia .. nak gaduh ngan dia .. Dia tak reti nak membalas .. Hanya tau ketawa, senyum dan menangis .. ‘

Bila teringat kata kata tu , aku jadi … hurm .. sayu jer .. Pandang Qhaliff , dia senyum .. ketawa .. dan cuba angkat badan dia tanda mintak aku dukung dia ..

Aku mmg suka nak dukung dak kecil ni tapi cam kesian lak kat dia .. Yelah , aku tengok dia cam penattt jer tapi tak reti nak cakap .. Bila letak kat tilam , dia punya mengeliat serupa baru keluar dari penjara !! Haa .. amik koo .. Tapi dia akan nangis pastu .. Dukung , dia diam .. Ternyata , camana punya terseksa pon , baby ni rasa lebih selamat dalam pegangan seseorang .. Hurm.. Tu aku rasa laa.. Korang rasa lain , aku tak tau ler .. hehe .. maklumlah , baru je jadi ayah ..

Jadi , petang tadi selepas mandikan dia .. dukung la dia dan bawak jalan ke kawasan taman .. bagi dia cuci mata tengok pohonan hijau dan budak budak bermain kat situ .. Diam jer dia .. Aku pulak sayu .. Satu hari nanti , bila dia dah mula pandai berlari , aku tak leh nak dukung dah dia .. Walaupun tak rasa beban , aku akan rindukan saat tu . Jadi , aku nak dukung walaupun terasa sakit kat belikat sbb tersalah bersenam pagi tadi .. hehe ..

Mengenai aku malas nak update pasal Qhaliff tu , aku ubah fikiran .. Aku tetap update cuma kena lebih tapis skit .. Tak leh terlalu open sangat .. Bahaya tetap ada .. sapa tau kan ?

Tak nak update dah perkembangan Qhaliff ..

 

Jutaan terima kasihlaah kerana sudi singgah ke blog ini untuk membaca perkembangan Qhaliff .. Saat dia mula dlm perut hinggalah keluar di dunia ni .. Macam macam dah aku cerita dlm blog ni ..

Aku bercerita , adalah utk berkongsi segala maklumat serta pahit manis . Aku tak de niat langsung untuk dapatkan pujian atau nak tunjuk baik kononnya nak jadi bapa yang bagus atau suami yang baik. Biarlah semua tu , Allah yang tentukan . DIA saja yang berhak menentukan segalanya .

Aku tak nak la ada kawan kawan dapat dosa kerana mengata berpunca dari entri entri aku ni . Bukanlah nak tunjuk aku lebih bagus tapi sekadar perkongsian semata mata . Malah ada juga rakan pembaca yang meninggalkan tips tips yang sangat bagus untuk aku atau rakan lain gunakan .. Terima kasih ..

Sebenarnya aku seronok bercerita pasal Qhaliff ni .. Tapi tu la .. Kesian kat mereka yang mengata tu .. Jadi , aku rasa bila cecah 3 bulan nanti , aku tak rasa akan upload dah gambar dia .. Biar je cerita tanpa gambar .. Ok ? Ke tak ok ?

IMAG2342IMAG1617-1

Hari pertama Qhaliff dan semalam .. Semakin jauh bezanya .. huhu .. Betul kata orang lama .. Bila dah besar , rindu nak dengar dia nangis.. Nasib baik aku rekod gak segalanya dalam hp dan juga blog ..

Bila mengajar , jangan depan budak ..

 

 

IMAG1641-1

Seperkara yang kita terlupa , bila menunjukkan sesuatu yang baru , sering kita buat depan anak anak kecil . Mereka memerhati dan kemudiannya buat kat kawan mereka atau sapa sapa yang lebih kecil dari mereka .. Hurmm ..

Kalau sesuatu yang baik , ok laa .. Tapi masalahnya , budak kecik ni tak tau membezakan antara baik atau buruk .. Sungguhpon baik tapi tak punya ‘ilmu’ takut nanti jadi lain ..

Aku rasa bila nak tunjuk sesuatu atau nak buat sesuatu , jauhi dari anak kecil .. Serius , mereka akan ikut apa yang kita buat ..

Contoh ? Ala , boleh pk sendiri .. Atau senang cakap , sebelum buat cuba tengok kiri kanan ada .. Kalau anak anak kecil ada , jgn la buat .. Nak contoh gak ? Cam memasak .. Atau membasuh , menjemur atau dok berborak dengan jiran tetangga .. Mereka dengar dan belajar ..

Qhaliff ? Dah pandai pasang telinga skan ..

Gi opis , buat kerja la ..

 

Hurmm .. tu la dia .. Kalau g opis , wat keje lain maka jadi la lain .. Antaranya ? Buat bisnis tapi tak serius atau lebih pada menipu .. Tu confirm wat huru hara .. kan ? Tu baru satu , yang dok berpuak puak dan bercerita sana sini , satu hal lagi lak kan ?

Apa akan jadi bila menda menda ni semakin panas ? Maka akan ada laa yang mula sakit hati , kemudian ? Mula syaitan membisik .. Dan , mula main kotor .. Masa ni , dosa pahala , syurga neraka tak kisah dah .. Janji sakit  hati , ilang ..

Elakkan la kalau boleh .. G kerja ni , buat jer kerja .. Kul 9 waktu kerja mula , maka mula laa .. Kalau abis kerja , balik je laa .. Tak payah nak duduk bersidang mengumpat sana sini .. Wat tensen jer ..

Fikirkan la soal pendapatan yang kita dapat tu .. Mungkin ada tak kisah kan ? Tak pe la .. tapi ingatlah satu , hari ni kita mungkin boleh bercerita pasal orang .. Esok lusa , bila orang bercerita pasal kita , camana lak ?

Bayi seusia Qhaliff meninggal tersedak susu

 

“ PETALING JAYA: Seorang lagi bayi meninggal dunia akibat tersedak susu. Kali ini seorang bayi lelaki berusia dua bulan di sebuah pusat asuhan, di Flora Damansara, di sini pagi semalam.

Tahun ini saja, tujuh kes kematian akibat tersedak susu dilaporkan di negara ini.

Dalam kejadian semalam, Mohd Affan Syahin Mohd Rizal ,cucu bekas Pengurus Besar BERNAMA, Datuk Seri Azman Ujang yang baru dua minggu dihantar ke pusat asuhan itu, ditemui tidak sedarkan diri oleh pengasuhnya pada jam 11 pagi.

Penjaga pusat asuhan kemudian menghantar anak bongsu daripada dua beradik itu ke Hospital Sungai Buloh untuk rawatan, namun doktor mengesahkan dia meninggal dunia empat jam sebelum tiba di hospital. “ – BHARIAN ONLINE

 

Hurmm… susah nak kata perkara macam ni .. Walaupun kita sendiri memantau , kelekaan memang mengundang kecelakaan .. Dari dok menuding jari , baik kita tengok anak kita sendiri ..

Qhaliff ni .. hurmmm ..aku  kena tgk dia betul betul …

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI