Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 29 Jun 2012

Perlukah pakaian rasmi untuk 3 sambutan ?

 

image

Satu baju untuk 3 sambutan  selama setahun .. Pastu simpan ? Tahun depan buat lagi yang lain ? Pastu simpan ? Atau guna je baju tu sampai pencen ? Yeke ? Yekeee ?? Adoii . Jangan wat lawak ..

Atau 3 baju untuk 3 sambutan ? Kalau guna duit menteri yang cadangkan tu , aku setuju .. Kalau guna duit kantung kerajaan Malaysia , aku tak setuju .. Banyak lagi menda lain yang patut diutamakan seperti , er .. korang pon tau kan ? Kalau tak tau , sila tonton BERSAMAMU di TV3 tuu , atau suratkhabar harian yang mana ada je rakyat Malaysia yang memerlukan bantuan atau boleh pikir sendiri..

Membazir la semua ni .. Serius .. Baju koperat setiap kementerian pon , berpasang pasang ada setiap tahun . Sehelai berapa ringgit ?? Sapa yang dapat tender tu ? Haaa .. Kang SPRM masuk kang .. haaa .. Confirm lepas ? Akhirat ? Ecehh.. lepas gak ? Ok la tu , memang teror laa ..

Apa susah .. Kata 1Malaysia .. Samada penjawat awam atau orang awam , pada ketiga tiga hari ni , boleh la pakai baju tradisional masing masing .. kan ? Baru la meriaaahhh dan mesra gitu  .. Tak payah tunggu hari raya 1malaysia baru nak pakaiii … kan kan ?

Maaf la.. aku bukan pembangkang atau benci kerajaan .. Cuma nak kerajaan jimat duit rakyat .. Kang abis , kitorang gak pening kepala .. Apa lagi nak digadaikan kan ?

Erk .. cool.. amik yang positif .. Kalau salah cakap , maaf la yer .. Kita manusia jer .. Esok lusa ke tanah gak ..

Pandai dah Qhaliff ?

 

Amboi .. baru kena tinggal 3 jam , dah rindu rinduan eh Qhaliff ?  Daddy g event Hyundai tadi .. Apa nak buat , cari duit .. hehehe .. Qhaliff lepak je rumah , okeh ?

Sewaktu kat sana , wife msg aku bgtau Qhaliff dok main main je .. Tamo tidur .. Cam tau tau jer daddy takde , tamo tidur ..

IMG-20120629-WA0004

Kalau tidur pon , jap jap jer .. Kalau nak buat kerja , mmg takde harapan laaa .. bergerak skit je , dia jaga .. Dan paling best , skang ni tangan dia akan pegang baju kita dah !! Dia leh tau kalau dia nak diletakkan ke bawah , dn terus bantai nangis ..

IMAG1698

Aku confius .. Berapa umur Qhaliff sebenarnya ni ?? Bila aku sampai rumah tadi , dia tak nak pandang wooo muka aku .. Dia main ngan mak dia jer .. Amboi amboiiii .. Tu kira nak boikot aku la tu ehhh ..

Aku saja saja wat guwau ngan dia .. Wat dekk siutt … Tapi bila aku acah nak keluar , baru nak pandang .. Haa .. tau takuttt .. hehehe.. nak main psikologi ehhh ..

Lepas solat Maghrib , aku nak keluar g beli makan .. Qhaliff tak nak tidur .Jadi aku cadangkan kat wife bawak Qhaliff jalan jalan dengan kereta .. Macam faham faham lak dia !! Cerah mata teruss .. Huh .. Confius confius ..

Bila sampai kat kedai , dia nangis .. tamo duduk dalam kereta.. Aku saja sua tangan amik dia .. Terus diam ! Siap cakap “ Huh!” lagi kat mak diaaaa .. Hahahaha .. Wat lawak tul laaa mamat nehh ..

Gi order , pastu balik ke kereta .. Nak pass Qhaliff kat wife sbb aku nak g 7 Eleven beli air , dia tamooo duduk dalam kereta .. Teriaakk .. alahai , masak aku nanti ..

Dah lama skit ,baru nak masuk dalam kereta tapi taknak baring , nak duduk ala ala orang tua duduk tu aaa.. Tapi dipangku laa .. Pusing seround dua , bila dengar dia menguap , terus suruh wife susukan dia ..

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzz .. selamat .. dan skang , dok lena lagi.. Pastinya smpai esok .. Kalau tak ? Korang tak baca la entri ni haaa ..

Qhaliff .. Little body Big heart !

 

Rambut sapa laaa dia follow ehhh .. Makin panjang eh .. Baru sebulan rambut dia ni .. huhu ..

Hurm .. petang ni kena tinggal Qhaliff jap .. Belum pergi tapi dah rasa rindu .. Camana nak g bulan ni daddy ?? huhuhu .. Susah la nak tinggalkan dak suka senyum tak kira masa ni .. Er , kecuali time lapar n mengantuk giler ! Hahaha .. Mata pn tak leh nak bukak dah ..

Duk umah elok elok .. Kang kita g umah tok eh .. Main ngan tok n sepup yang lain .. Lagi 2 tahun , leh buli diorang lak .. huhu ..

Perasan ke tak perasan ?

 

 

Sian je tengok dua adik kecik tu .. Masa untuk solat Jumaat dah tiba tapi mereka masih terlena kepenatan .. Huhuh.. Sian .. Kadang kadang , kita sebagai ibu bapa terlupa walaupun nak bagi anak anak kita pendidikan yang terbaik buat mereka , anak anak kita masih kecil dan tidak punya tenaga seperti kita ..

Bila jelma Sabtu Ahad , bawak bawak la anak kita beriadah untuk tenangkan fikiran mereka .. Korang , nanti ingatkan aku yer kalau aku asyik sangat ngan blog sampai terlupa nak bawak Qhaliff jalan jalan .. Er , tapi rasanya aku kerap bawak dia jalan jalan .. hehe .. InsyaAllah ..

Qhaliff kasi muka ..

 

IMAG1679-1IMAG1673

G Alamanda .. cari barang dapur skit memandangkan ‘tempoh akhir’ , dah hampir .. jadi kena la ada stok skit ..

Kalu nak diikutkan , projek ari ni lain tapi kena utamakanlah yang patut diutamakan .. Hehee .. Maka g la 3 beranak ke Alamanda .. Kali ni , aku decide tak nak guna stroller atau baby carrier .. aku nak dukung jer .. Hehe .. Mana tau dia nak tengok dunia skit ..

Memang baik mood dia pagi ni walaupun mengantuk .. Pandang sana sini .. Cam teruja jer dia .. Sebelum nak beli barang dapur tu , g makan dulu kat SR .. Seperti biasa , sorang sorang kena makan dulu .. Qhaliff dah mula berbunyi .. Aku cepat cepat bawak dia berjalan ..

Mood dah kembali ok setelah menyusu .. Terus ke Carrefour .. Kat dalam tu , ok lagi .. untuk 20 minit .. Bila kat section sayur , dia dah terus naikkan ke volumne 5 .. Kira dia bagi muka la ni .. Ngantuk sangat la tu ..

Wife cepat cepat g ke kereta dan aku settlekan urusan pembayaran .. Pastu ke kereta .. Dlm kereta , mmg dok menjerit .. Selagi kereta tak bergerak , dia nangis kaw kaw .. Abis merah muka .. air mata lak cam orang putus cinta !! Grrr ..

Bila kereta dah bergerak , baru perlahan seterusnya ???

IMAG1681

Kalau dia nangis , mmg semua orang kalut !! Memang kalut !! Takut polis ingat budak kena dera je .. Huuhu..

Tahniah Kementerian Kesihatan !

 

Semakin canggih gitu .. Peringatan mengenai temujanji pemeriksaan untuk Qhaliff yg dihantar sendiri okeh MOH ..

image

Tahniah ! Terukskan kecekapan anda .. Nurse dan doktor pon semakin bagus .. Hospital kerajaan semakin berbeza dari dahulu. Satu pembaharuan ..

Bila diikat dan disimpul mati ..

 

Baru-baru ni aku ada terima satu pemberian dari seorang sahabat yang mana aku cuma mengenalinya bermula dari dunia maya saja .. Segalanya bermula dari blog ..

Batu zamrud tu kemudian aku berikan pada kawan aku untuk dijadikan cincin .. Cantik jugak buatannya . Tak sampai 3 hari , siap dan aku dah boleh pakai ..

Sapa sangka kan ? Sekelip mata jer masa bergerak dan segalanya berubah .. Semoga Allah murahkan rezeki dan berkati hidup dia dan juga ahli keluarganya ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI