Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 30 Jun 2012

“ Kenapa diorang tak pilih blog aku ? “

 

Tadi sewaktu aku berbual dengan TianChad mengenai dunia blogging dan jugak pembaca serta trafik masing masing , seperkara yang menarik perhatian aku ..

Dia akui trafiknya tak setinggi blogger blogger melayu ni disebabkan artikalnya yang terlalu panjang .. Itu tak dinafikan sbb ramai pembaca kurang nak baca entri yang panjang panjang .. Tetapi kena ingat satu , yang pembaca tak suka ialah entri yang panjang tapi takde point !

IMAG1707

Aku masuk blognya tadi dan baca entri di blognya .. Hurm.. Patutlah dia boleh dapat job dari NUFFNANG .. Kenapa ? Kalau korang masuk dan baca , korang boleh tau .. Kadang kadang , olahan sesuatu cerita amat penting dlm blog .. Bukan sekadar membiarkan gambar bercerita tetapi perlu ada intipatinya jugak ..

Selain dari blog , blogger juga perlu ada kenalan ( network ) atau kabel .. Ni tak perlu dilakukan dengan mengampu sebaliknya cukuplah dengan bijak menyapa blogger blogger yang lama .. Popular atau tidak , tu bukan ukuran .. Bijak bijak la bawak diri dalam dunia maya ni .. Sebab tu aku buat segmen satu tika dulu tapi dah hentikan sebab sebab yang korang pon tau sendiri ..

Begitu juga dengan rakan bloggernya yang turut ada tadi di sana tapi aku tak perasan sangat .. hehe .. “ Hi , Nicole..  “ .. Terharu aku sbb dalam tak aku sedari mereka follow blog aku lama dah .. Dari mana aku tau  ? Satu , di blog TienChad , ada link aku dalam blognya .. Korang pon tau kan , bukan mudah blogger melayu nak dapat tempat di hati blogger berbangsa lain .. Ianya satu penghormatan buat aku ..  1Malaysia gitu ..

Manakala , Nicole pulak lama dah follow twitter aku .. Huhuhu .. Segan aku sehhh .. segann .. hahaha .. Yelah , blog aku biasa biasa jer pon ..

Komen Nicole di entri aku petang tadi ..

sebenarnya... tianchad telah mengintaimu lalu bertanya kepada saya "adakah itu blogger yang amat terkenal?" i pun turut mengintaimu dengan babymu. Eh.. mmg, tapi tak mungkinlah blogger terkenal ini akan mendukung anak shopping membeli lampu. Ah, tak sangka pula...mmg abang ben rupanya! haha =)

Terima kasih pada :

www.tianchad.com dan www.msxeroz.com/

 

Sapa kata blogging ni semata mata pasal duit je ??

Bila Qhaliff geram !

 

IMAG1703-1-1

Ni rupa dia kalau nangis .. Hahaha .. Tapi bagusnya 1 saat je cam ni .. Pastu ?

IMAG1715IMAG1720

Tapi kalau geram camana pulak ?? Hahahah .. Jangan terkejut yer .. Ni bukan penderaan baby tapi saja bergurau dengannya yer … Tang ada lak yang kata nak naya baby . Adoyai ..

Jom tengok video dia di SANTAI BEN ASHAARI ..

Ditegur rakan blogger yang tak pernah kenal langsung !

 

IMAG1707

Tadi g beli lampu dan kipas lagi ( Houses of Lightings .. Murah eh ? ).. Ramai ari ni .. Ada dua orang yang aku sekadar tau kewujudan mereka di alam maya , turut ada kat sana .. blogger gak tu ..

Yang pertama tu , kawan tu pernah bagi info mengenai kesihatan di blog aku .. Tak ingat lak namanya .. Yang kedua , tuuu .. Aku ditegur oleh blogger , Tianchad sewaktu dok melayan Qhaliff ..

Terharu gak aku sebenarnya .. Kenapa ? Yang pertama , aku ingat aku cuma dikenali di kalangan blogger melayu jer .. Tak sangka gak ada ada blogger bangsa lain leh kenal aku begitu saja ..

Maaf , bukan retis ok ! Dan kitorang pon berbual panjang mengenai dunia blog . Menurutnya , skang ni dia buat full time gak blogging .. Seronok dan terasa kelainannya dari kerja kat pejabat .. hehe ..

Aku tak nafikan yang itu .. Walaupun ada terikat dengan masa dan keluarga , blogging ni mampu menghilangkan stress jika bijak membahagikan masa  ..

TianChad , terima kasih kerana sudi menegur saya. Sekurangnya dapat gak sedikit ilmu mengenai dunia blog dari dia .. hehe ..

Saham jatuh menjunam ..

 

2012-06-30_10-14-36-1

Aku saja .. baru dapat dalam er .. tak sampai pon 10 orang LIKE ..

2012-06-30_10-13-51-1

Qhaliff … tengok la sendiri ..

2012-06-30_10-14-09-1

Bila aku ngan Qhaliff bergabung .. Apakah 98% yang like gambar ni sbb Qhaliff ?? Oh .. masa aku dah tiba .. Bye bye semua .. Biarlah Qhaliff amik alih blog ini .. Aku nak usahakan tanah belakang rumah aku ni . Nak jadi petani berjaya ..

Malaysia Web Design dan Hosting

 

http://4.bp.blogspot.com/-1XXUOvQXewQ/T-3lAGfxKwI/AAAAAAAAACw/PVsmSEO92is/s1600/hosting.jpg


MTA Solutions merupakan syarikat pembekal domain dan hosting di Malaysia. Bagi yang xtahu apa itu domain dan apa itu hosting boleh rujuk entry aku yang lepas ( rujuk SINI ) .

MTA Solutions bukan sahaja menyediakan hosting dan domain malah turut menyediakan khidmat membina blog, laman web, ecommerce dan graphic design.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang apa yang ditawarkan oleh mtasolutions. Layari website mereka di http://mtasolutions.com.my/ .

Teruskan update dengan like fanpage mereka di facebook http://www.facebook.com/mtasolutions

 

Artikal oleh  MTASOLUTIONS

Bahana EURO 2012

 

Mereka sedar dan sanggup buat apa saja asalkan dapat menonton setiap perlawanan atas alasan minat ..

Namun kerana minat itu ramai yang tak sedar telah melakukan ‘sedikit ‘ kesilapan seperti bertaruh dan berjudi, lebih banyak cuti sakit, ponteng dan ramai yang lewat ke tempat kerja.

Dan paling menarik , anak gadi suka tengok pemain pemain bolasepak yang hensem hensem dan sasa .. kan ? Tak salah .. tak marah .. tak jeles .. tapi sedar ke tak sedar ? Nampak ke nampak ?

Kalau lelaki tengok perempuan main bola jaring , apa perempuan fikir ?  Hehe .. Jangan marah .. Sesekali kena sedar yang kita ni ‘dipergunakan’ mereka … Berjaga setiap mlm untuk layan bola selama sebulan..

Berapa ramai akan berjaga malam setiap hari Ramadhan untuk tengok dan menghayati solat terawikh di Mekah ?

Tak perlu nak marah n terasa .. Kita sama je .. sesekali korang ingatkan aku dan aku ingatkan korang . Aku lama dah rasa menyesal sbb dok layan bola memalam terutama dok lepak kat kedai mamak .. Menguap tapi paksa tengok.. Abis perlawanan , suka pasukan feveret menang tapi aku dapat apa ? Ada ke pasukan tu bank in kan duit kat aku kerana sokong mereka ? Kalau negara sendiri , ok la gak.. Ni tak pon .. hehe ..

Sekadar pendapat jer ..

MOTOR TRADER kini dihujung jari anda ..

 

Motor Trader

Kali pertama aku tahu kewujudan MOTOR TRADER ni melalui abang aku .. Dia sering beli majalah MOTOR TRADER ni .. Aku tak tau langsung untuk apa dia beli majalah .. Kalau nak kata dia nak beli kereta , tak de pon gaya nak beli . Tapi dia dok beli tiap tiap keluaran .. Pelik ..

Bila dah dewasa ni , baru aku tau .. Majalah tu bukan saja pasal jual beli kereta jer tetapi juga ada juga infomasi informasi terkini mengenai kereta terbaru di pasaran .. Waah , kaki kereta atau motor , mmg minat la beli majalah ni ..

Buat yang tak tau cam aku ni , sebenarnya  MOTOR TRADER bukan saja dlm bentuk hardcopy tetapi dah ada dlm bentuk laman web di internet ! Sesuatu yang terkini dan mudah terutama buat mereka yang tercari cari kereta untuk dibeli ..

Dan menariknya , demi untuk kepuasan pelanggan dan juga pengunjung laman web Motor Trader ni , mereka telah mengemaskini lagi laman web mereka agar lebih menarik , cepat dan berinfo ! Mmg menarik sekali !!

image

image

 

Untuk mereka yang tercari cari kereta yang mereka idamkan , segalanya telah dipermudahkan di sini ..

image

Pilih jer mana satu kita nak.. Tekan dan tunggu .. Haa .. Settle !  Dan , daaann .. haaa .. satu lagi pembaharuan yang MOTOR TRADER dah buat ialah , kini peminat peminat atau pengunjung laman web ini boleh akses melalui telefon bimbit anda ! Tapi kena ada internet laa .. Takde internet , mana boleh nak akses .. hehe ..

Jadi segalanya dah dihujung jari anda . Jimat dan pantas .. Tunggu apa lagi  ? Jom ke laman web mereka dan jadi member di fanpage MOTOR TRADER untuk mengetahui perkembangan semasa mereka ..

Laman web : http://www.motortrader.com.my/index.html

JW MARRIOTT KUALA LUMPUR’S RAMADHAN BUFFET 2012

 

Ramadhan muncul lagi . Bezanya , kita jer .. Samada nak perbaiki amalan kita atau nak pertingkatkan lagi.. Tamo kurangkan okeh !  Dan cam biasa , ramai antara kita gemar berbuka di hotel hotel atau restoran yang menyediakan perkhidmatan buffet berbuka puasa ni .. Kira makan sampai pengsan la kan ? Heheh ..

Tak ketinggalan antara hotel yang telah pon menyediakan buffer  juadah berbuka puasa tradisional Melayu yang sangat melazatkan ialah JW MARRIOT KUALA LUMPUR .

Bertempat di tingkat 4  Starhill Conference Centre , para pengunjung bakal menikmati suasana yang telah diubahsuai ala ala kampung sambil menikmati juadah berbuka puasa. Bayaran RM60.00 ++ seorang , dikenakan jika ingin menikmati di bahagian ini ..

Atau jika ingin lebih menarik dan santai , bolehlah menikmatinya di kawasan kolam renang di tingkat 6 , dengan bayaran yang dikenakan sebanyak RM70.00++  seorang .

Antara juadah-juadah  yang akan disajikan pada pengunjung nanti ialah  Tongkeng Ayam (Bishop) Goreng Bercili, Daging Salai Masak Lemak dengan Bachang and Kupang Masak Rampai.

Selain dari itu ada  ulam-ulaman petai, kacang botol, ulam raja, dan Jantung Pisang dan sambal belacan, cincaluk, budu ,tempoyak sebagai penambah selerea !

Antara hidangan lain seperti acar buah, acar jelateh, dan keropok ikan. Selain dari tu ada gak Ramadhan bazaar stalls seperti nasi dagang, satay, ikan bakar, ayam tandoori, roticanai ,nasi ayam, ais kacang, buah-buahan dan macam macam lagi ..

Untuk tempahan sila hubungi  03-2719 8666 atau e-mail kepada bukapuasa@ytlhotels.com.my.

 

Masak Lemak Chilli Padi

Masak lemak cili padi

Redang Daging

Rendang Daging

 

Sambal Udang Petai

Sambal Udang Petai

 

Tongkeng Ayam Goreng Bercili (Chicken Bishop)

Tongkeng Ayam Goreng Bercili ( Chicken Bishop )

Ramadhan Dishes

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI