Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 2 Julai 2012

Qhaliff disyaki didera !

 

IMAG1753-1

Gambar : Tak tau apa puncanya. Aku rasa gigitan serangga atau Edward Cullen ?

Dah g klinik dah petang tadi .. Tujuan utama , sbb Qhaliff dah masuk 3 bulan .. Jadi dia diwajibkan terima suntikan lagi .. Kemudian nak check ‘menda’ nanah kat pelipat peha dia tu .. Ni korang tengok kecik je kan ? Haa .. Masa nak g klinik tu , makin membesar ! Aku tengok pon ngeri !

Bila giliran Qhaliff tiba , wife masuk ngan Qhaliff je.. Aku tunggu luar je sbb ada orang lain selain diorang .. Jadi , tak molek la kan .. hehe..

Dalam 15 minit gitu , diorang keluar .. Qhaliff cool je.. Pelik aku.. Tak terima suntikan ke ? Aku tanya wife .. Dia kata dah .. Tak nangis pon .. Siap leh sengih sengih ngan nurse .. Tau nurse kata apa ?

“ Sengih sengih pon , tetap kena suntik .. “

Pastu dia cerita lagi .. Pasal menda yang bernanah tu .. Nurse tanya dia samada Qhaliff dihantar ke rumah pengasuh ke ? Kot kena dera ke .. Wife kata tak ..

Nurse tanya lagi .. Suami merokok ke ? Wah.. dalam kepala aku ,takkan hari pertama aku dah dera Qhaliff kot ? Aku yang kena dera lagi ada laaa ..

Wife jawab tak .. Dia kata kot serpihan bara rokok terkena kat dia .. Pastu nurse tu keluarkan nanah tu .. Qhaliff tetap cool .. Dia suruh basuh dengan air garam .. Wuihh ..

IMAG1754

Gambar : Setelah nurse yang baik hati itu keluarkan nanah tersebut , maka comel sedikit dah peha Qhaliff.

 

“ Pedih tu nanti “. Aku kata kat wife .. Last last aku kata basuh je ngan sabun SEBA MED .. senang citer .. Menjerit gak Qhaliff nanti.. huhu..

Huhu.. settle , terus balik .. Aku dera Qhaliff ? Hahaha .. Padahal sampai sampai klinik , Qhaliff berak ! Punya 3 hari  tunggu dia berak, last last dia berak kat public.. Bukan apa , dia berak .. perghhhhhh… serupa bungkus nasi lemak 5 ringgit wooo .. penuh !!

Al-Quran Khas Untuk Wanita

 

Pasti ramai yang masih tidak tahu dengan Produk ini yer dak..?? tertanya-tanya apa itu Al-Quran Khas Untuk Wanita..? Apa yang ada..??

1

Banyak kemudahan yang kelebihan yang ada pada Al Quran Khas Untuk Wanita ini antaranya :

Al Quran dan terjemah 30 Juz lengkap.

  • Tajwid berwarna (tidak terdapat pada Mushaf Al Burhan biasa).
  • 744 muka surat berwarna dengan frame bunga.-Khat naskah rasm utsmani.
  • Al Quran quantum wanita.
  • Carta tentang ibadah rawatib wanita.
  • Carta tentang ibadah nafilah wanita.
  • Carta tentang wanita yg haram dinikahi
  • Indeks ayat-ayat tentang wanita dalam Al-Quran.
  • 40 Hadits tentang wanita (Arba'in Nisaaiyyah) .
  • Fiqih ibadah wanita.
  • Agenda Muslimah khatam Al quran.
  • Gelar wanita dalam Islam.
  • Tips kecantikan mengikut sunnah Rasullulah.
  • 20 Sejarah wanita yang disebut dalam Al Quran.
  • Kisah tentang wanita pertama dan utama dalam lintasan sejarah Islam seperti Siti Khadijah r.a., Siti Aishah r.a., Ummu Salamah, dan ramai lagi..

Photo: Closing date for PRE ORDER and payment will be on Tuesday, 10th JULY 2012 at 12 pm. Orders without payment will not be proceeded. To order, send in your emails to ummahsentral@gmail.com OR PM/MESSAGE Ummah Sentral :)

Colours available :
TAJWID : BLUE, RED, BROWN
NON TAJWID : PURPLE, RED, PINK

HARGA : NON TAJWID = RM 55
            TAJWID = RM 65

Untuk keterangan lanjut boleh PM/MESSAGE Ummah Sentral

ATAU Email ke ummahsentral@gmail.com

Qhaliff bikin karenah ..

 

IMAG1749

Lepas mak dia g kerja .. Qhaliff masih dalam keadaan mamai lagi .. Dah siapkan dia dengan lap badan dia , pakaikan baju bersih kemudian bg susu .. Aku bantai nyanyi dangdut kat Qhaliff , pastu dia pon lena .. Tu pon kena ada skill .. Takat nak buai buai , tak makan diaaa ..

IMAG1750

Lebih kurang dalam 9 pagi tu , dia jaga lagi .. kasi susu .. N sendawakan dia .. Bab sendawa ni mmg cukup kena jaga jaga sbb sendawa je pon lom tentu dah settle .. Yelah , cam Qhaliff ni tiba tiba dia belahak susu .. Haaa .. Nasib baik aku dok blogging sebelah dia jer .. Kalau tak ? Haaa ..

IMAG1752

Kul 11 pagi .. dia jaga lagi .. Dan kali ni mmg dia menduga kesabaran hari pertama aku .. hahaaha .. Nak aku dukung jer !! Adoiii .. Letak je , terus nangis .. Aku tukarkan pampers.. Dia diam jap .. Pastu karok balik .. Huwaaaa .. Aku pon nak nangis gak laaa camni ..

Nasib baik hari ni wife setengah hari jer sbb nak g klinik jap lagi .. Esok ??? Esok ????? Haaa .. esok ????

Qhaliff kena gigit serangga ?

 

IMAG1753-1

Semalam , size dia sangatlah kecik  .. Pagi ni , size dia berkali ganda .. tak tau laa kena gigit apa sebenarnya .. Berbanding semalam , semakin lembik dan aku rasa tunggu masa nak meletup je tu .. Dan air yang keluar tu mesti sangat bisa .. Kalau tak dibersihkan , boleh naik penyakit lain lak ..

Tak pe .. kang g doktor , aku tanya .. Hehe .. memandai bagi pendapat tanpa ilmu pon masalah gak kan ? Yang naya , Qhaliff .. Huhu.. Tapi aku syak , semut kecik tu .. Sebab aku penah kena gigit gak ngan semut kecik ni .. mmg jadi gitu .. tapi aku biar je .. elok gitu jer .. huhu ..

Nasib baik Qhaliff tak wat hal sangat .. Kalau tak , leh huru hara … huhu ..

Berdua ngan Qhaliff ..

 

Secara rasminya,  hari ni aku berdua je ngan Qhaliff .. Nasib baik Qhaliff jenis tidur pagi .. Jadi , aku bagi susu dan dodoikan dia .. Hehe .. Lena dan letakkan dia dalam apa kemenda tah namanya tu dan baru leh update blog ..

Kat pelipat peha Qhaliff seperti kena gigit serangga .. Menanah .. semalam kecik je .. tengok tengok ari ni makin besar .. Jap lagi g klinik check .. Sian pulak tengok dia ..  Nampak macam nak pecah dah .. Risau air bisa tu leh merebak lak nanti ..

Hurmm .. Respek ibu ibu yang jaga anak mereka tanpa mengeluh sedikit pon ! Aku tau camana rasanya dah . Aku tak mampu pegang title MR.MAMA pon ..

Beza aku dengan mereka , aku cuma jaga Qhaliff .. part part lain , masih diuruskan isteri .. Kemas rumah dan jemur baju tu , keje mudah .. Lain lain ? Bayangkan selepas anak tidur , terus memasak , melipat baju dan macam macam lagi ..

Aku ? Aku buat kerja aku la.. kan aku bekerja dari rumah je .. hehe .. Dan , walaupun aku kat rumah .. aku tak tidur , ok ! Tunggu lunch kang , baru leh curi tidur jap .. huhu .. sbb ada orang ganti ..

Perlukah kita dan keluarga kita ada insurans ?

 

Hurm .. Dulu , bagi aku insuran ni membazir jer .. Bayar tiap tiap bulan tapi takde apa apa pon .. Bertahun aku bayar tapi , apa pon tarak .. Untung ? Kalau amik sekali ngan simpanan , untung la ..dapat bonus atau dividen .. tapi kalau amik sekadar perlindungan ?

Selepas aku kawin , bertahun berikutnya baru aku nampak kepentingannya lebih lebih lagi bila aku nampak anak buah aku dok keluar masuk hospital kerana sakit .. Hurmm ..

Aku terfikir waktu tu .. Dengan keadaan hospital kerajaan  yang amat jarang nak dapat layanan yang baik jadi hospital swasta adalah menjadi keutamaan aku andai aku sakit teruk nanti.. Ini berdasarkan pengalaman aku ikut ayah ke hospital untuk check kencing manis serta darah tingginya. Memang tensen wooo … Waktu tu laa ..

Ditambah lagi dengan pelbagai jenis penyakit yang mula muncul ( lama dah pon sebenarnya tapi kurang ilmu mengenaninya ) , maka aku dan wife amik keputusan untuk amik insurans ..

Dan ternyata , keputusan kitorang tu amatlah berbaloi .. Kenapa ? Itu korang leh baca pada entri aku yang lepas ..

Berbaloi jugak rupanya amik insuran ni ..

Adoii...

Terkejut siut !!

Kenapa aku amik insurans ? SINGGAH 2

Dan , bila aku terbaca kisah seorang rakan blogger yang mana dia meluahkan perasaannya mengenai insuran ni , aku rasa lega sangat kerana tindakan aku skang ni betul apatah lagi aku baru saja amik untuk Qhaliff ..termasuk simpanannya sekali ..

Rakan blogger yang aku maksudkan ni , menceritakan kisah peribadinya bersama 3 orang anak OKUnya. Memang sayu dan pilu aku membacanya . Aku pandang Qhaliff setiap kali aku berenti dan usap dahinya… Hurmm ..

Aku tak mungkin setabah akak SITI tu .. sangat respek dengan ketabahan serta kesabarannya .. Semoga Allah terus berikannya kesabaran dan murahkan rezeki keluarganya .. Jom baca blog akak SITI .. http://suarahatidanceritaku.blogspot.com/

Lagi bayi didera …

 

image

KASIHAN...Salmah menyusukan Muhammad Zafran yang cedera parah.

Baya Qhaliff baby ni , hari ni .. huhu .. Siannya ..

Muhammad Zafran Anaqi Muhammad Razali , berusia 3 bulan dikesan didera pengasuhnya hingga patah tangan dan kaki kiri dan terpaksa ditahan di wad kanak-kanak Hospital Sultan Ismail (HSI) , Johor.

Selanjutnya leh baca kat Hmetro Online ..

Tertanya gak aku apa yang menyebabkan mereka tu sanggup buat begitu pada budak budak kecik yang tak tau apa apa ni ? Nak kata tensen sbb budak budak ni menangis , mmg la tapi ada ‘ubatnya’ .. Budak-budak ni takkan menangis tak tentu pasal . Yang pasti mereka takkan menangis sbb putus cinta !!!

Hurm.. kalau tensen sekali pon takkan la sampai nak dera budak budak ni ? Haishhhh … Apa giler laaa diorang nih ! Macam musim dera bayi lak ni.. Rasanya berapa kali dh update pasal ni .. Hurmm

Qhaliff frust !

 

“ Dah, Dah !! G masuk tidur tuuu .. Amboi , amboii .. Nak layan Euro kononnn … Nak tgk bola ke nak tgk awek kat dalam stadium tu ?? Haaa.. Sunat pon belum nehh … “ . Si ayah mula membulatkan mata

Lalu kecewa .. Qhaliff pon menangis tanpa airmata mengharapkan belas kasihan dari ayahnya .. Namun tidak diperdulikan ..

“My daddy doress .. pliss laaa .. Mami poko tak kisah ponn .. “ , Qhaliff cuma memujuk ..

“ Mami poko mmg tak kisah .. Ni time dia tidur .. Tak kisah dah dunia tunggang terbalik ! Skang ni , kita je belum tidur .. Dah , jom masuk tidur sebelum kita ditidurkan !! “

Seperti yang nampak dalam gambar tu , maka SELAMAT TINGGAL EURO 2012 .. Tak tau sapa juara .. Esok tengok kat Yahoo n Youtube jer ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI