Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 4 Julai 2012

Semut Raksasa

 

http://www.hmetro.com.my/myMetro/Gallery/FotoMenarik/969.jpg

PROFESOR Datin Dr Maryati Mohamed meneliti spesies semut raksasa atau dalam bahasa saintifiknya Camponotus gigas dengan menggunakan kanta pembesar di Kem Bertedung, Johor. –Hmetro

 

Aku google cari info mengenai semut ni .. Huhuh .. Dan jumpa banyak imej semut raksasa ni .. adoiyaaiii .. Kalau semut ni lalu depan aku , aku hayun ngan tukul besi , gerudi pastu gelek ngan steamroll !! Huhuh.. Besar tuuuu …

Semut raksasa ni boleh ditemui di Asia Tenggara terutama di hutan Thailand dan Sumatera . Maklumat lanjut boleh di baca di Photos and Info on Ants and Termites of Malaysia.

Garam Bukit

 

Entri Iklan

Garam bukit membantu meningkatkan aura dan potensi diri. Bagaimana? Garam bukit ini antara rahsia alam yang mempunyai tenaga atau energi. Sama seperti air. Dua bahan ini mempunyai kekuatan memerangkap gelombang dalam cara berbeza.

Sebab itu dalam perubatan Islam, air dan garam banyak digunakan. Tapi bukan garam laut, garam bukit. Ini kerana garam bukit tidak disukai jin dan syaitan. Banyak lagi rahsia garam, air sejuk, tulang dan darah dan lain-lain lagi yang menjadi rahsia dalam diri kita.

all2

Dari sainsnya garam bukit ni sangat berkesan untuk melancarkan perjalanan darah, merawat masalah jerawat, parut membuang toksin dan sel kulit mati juga sesuai bagi merawat masalah kulit. Terutamanya yang mengalami masalah kegatalan. InshaAllah garam bukit dapat membantu secara semulajadi.

Kelebihan lain :

  • Melembutkan & kekalkan kecantikan kulit secara semulajadi
  • Mencerahkan kulit & mengembalikan keremajaan kulit
  • Membuang toksin & sel sel kulit mati
  • Melancarkan peredaran darah & tenangkan fikiran
  • Merawat masalah kulit seperti jerawat & parut
  • Memperbaiki aura & tingkatkan potensi diri
  • Sesuai untuk kanak-kanak dan bayi. Terutama bagi mengelakkan gangguan halus yang mudah mendekati bayi.

RM 50 termasuk postage. Boleh dapatkan di Ummah Sentral atau email : ummahsentral@gmail.com .

Faham perasaan ‘ibu’ akhirnya ..

 

Dulu , sewaktu aku budak budak la kan .. selalu menjerit nak keluar bermain .. Kalau tak bagi , aku teriak bagai nak keluar anak tekak .. Dan aku dapat laa hadiah dari mak aku yakni hanger baju singgah di kaki .. Bila bapak aku balik , dapat lagi saguhati .. Menarik kan ? Dan satu perasaan ‘bengang’ ada dalam hati , waktu tu ..

Bila dah besar skit , dah pandai bukak pintu sendiri maka … makin mudahlah aku lesap dari rumah .. Bukan g mana pon tapi g bermain dengan rakan rakan sebaya yang tinggal berhampiran .. Mula-mula area rumah , lama lama jauh dan semakin jauh hinggalah masuk ke dalam hutan mahupun ke kawasan perlombongan .. Skang tempat tu dah dijadikan taman perumahan .. Dapat tau kat mak aku , mmg kena libas kaw kaw punyaaaa .. Cam biasa , saguhati lagi dari ayah aku.. Serik ? Serik la gak .. 4-5 jam je seriknya .. hehe

Bila dah ada anak ni , aku faham dua perkara .. Yang pertama , perasaan ibu duduk di rumah dan jaga anak sepenuh masa.. Tu belum lagi yang memasak , mengemas serta jaga anak 3-4 orang macam mak aku .. Lebih dari tu , lagi la kan ? Memang para suami patut respek isteri mereka yang berkorban demi menjaga waris mereka .. Jangan ingat dok umah goyang kaki je tau . Ingat senang je nak goyang kaki .. Huh ..

Yang kedua , menjaga anak anak yang dah pandai berjalan , bercakap dan rasa dah cukup besar ni ! Ni bukan mudah untuk seorang ibu nak kendalikan .. Resepi utama , pendidikan agama perlu kuat dalam diri anak anak untuk mereka senantiasa berfikir baik buruk sesuatu perbuatan .. Semua tu , kerana sayangkan anak  ..

Tak mudah weehh .. Tak mudah !! Jadi para suami jgn ingat , kerja kat opis tu konon cukup beri tekanan .. Duduk rumah lagi pon sama tau ! Tak nampak dunia lagiii ! Haaa.. Rutin sama jer setiap hari .. Dah tu , ‘waktu kerja’ tamat , bila semua dah tidur ! Tolong tolonglah isteri anda tu yer ..

Tabik spring kat semua ibu di dunia ni ..Semoga Allah berkati anda semua ..

Warehouse sale ! Baby & Children Products

 

Apa lagi ?? Marilah serbuuu .. heeheh . Jualan murah barangan  bayi dan kanak kanak di :

Location (603 8060 6093)
Cuang Cheng Mao Yi Sdn. Bhd.
34, Jalan Meranti Jaya 10
Meranti Jaya Industrial Park
47120 Puchong
Selangor

Bermula 28hb Jun hingga 8 hb Julai 2012 ..

warehousesale

Pergh .. Aku dah jadi cam ‘ibu-ibu’ sejak duk umah ni .. Usha sale lak !

Semakin serasi ..

 

Qhaliff tidur dah.. Hurmm .. Sejak dia bangun kul 2 lebih tadi , ni baru dia tidur semula .. Hurmm .. Bila dia bangun , apa yang perlu buat kat dia ialah berikan dia senyuman .. Bila dia balas tu , mood dia mmg cun laa .. Jangan dukung dia , tapi letak terus atas tilam .. Kasi dia mengeliat .. Ada yang kata , dia mengeliat tu sbb lenguh badan .. Memang la.. kalau tidur atas tilam beribu , baru tak lenguh .. Kita yang tua ni pon bila bangun tidur mengeliat .. Tu belum lagi dlm drama atau filem melayu .. Mengeliat bagai nak rak tapi muka penuh ngan mekap ! Huhu..

Satu lagi , susu mesti cukup .. Kalau tak cukup mmg dia cari pasal .. Merengek tak henti .. Cam ari ni jer , aku rasa dekat 5 botol dah dia minum .. Yelah , susu badan .. Serupa minum air kosong je kan ? Pastu confirm kencing .. Haaa ..

Pampers lak , 2-3 jam sekali tukar .. Alhamdulillah , perkongsian dari rakan pembaca memberi manfaat untuk aku .. Terima kasih .. Bila dah buat gitu , maka tak susah nak tidurkan dia .. Kasi dia ‘hanyut’ masa minum susu kemudian sendawakan dia disusuli dengan nyanyian yang menusuk kalbu , dia pasti akan lena ..

Cuma kalau belah siang ni , Qhaliff boleh lena sekali tidur , 2 jam lebih gitu .. Takkan dapat lama .. Kalau letak aircond , risau lak ngan bapak dia sekali tidur ! Hehehe ..

Dan , Qhaliff dah leh lepak atas tilam lama lama daaa .. Dengan syarat ,kena main cak cak dengan dia .. Hahahah …

Esok ? Apadahal ! Hahaha .. Jangaaannn riak ! Menangis nanti !

Tak cukup puaskah kita dengan tidur ?

 

IMAG1832

Kecik kecik tidur .. memang keje baby ni tidur tidur tidur .. Hinggalah masuk sekolah .. Haaa ..

IMAG1835-2-1

Bangun tidur , mengeliat .. Sapa nak marah ? Haaa … Takde sapa punyaa ..

image

Pastu , minum susu .. sambung tidur ! Haaa .. seronok gitu kan ?

IMG-20120704-WA0006

Peliknya , sampai ke tua ada yang tak reti reti nak bangun dari tidur ! Asyik nak membuta ! Keje tak nak .. Melepak nak la pulak .. Cukup time , balik .. cari makan .. Pastu sambung tidur !

Orang tidur untuk berehat jer .. Nak rehat lama lama , tunggu mati jer .. Tu pon kalau tak kena libas dalam tu nanti !

Qhaliff vs Daddy .. Round 1

 

Sejak Qhaliff sedar jam 8 pagi tadi , hingga sekarang dia dok segar ..  Beria ajak aku main sama dia ..

image

Tak kisah sangat sbb dia tak wat hal .. Dok main sendiri depan aku dan sesekali cuba mengumpan aku wat muka cute untuk aku g kacau dia ..

 

IMAG1802-1-1

Tapi bila aku bg dia susu , mata dia mula ngantuk .. Hehehhe .. Mula mata dia layu .. kuyu .. tapi masalahnya , dia tamo tidur lagi .. Nak ajak main ..

IMAG1824

Bila aku tau dia mula boring ? Haaa .. Yang pertama , bila dia dah start enjin turbo dia .. Slow slow dia bunyi .. Pastu makin kuat .. Hehehe .. Tau dah tuuu ..

Aku tukarkan pampers dia .. Perghh .. Berat siuttt.. Penuh ngan air je tuuu . Waduh dak nihh .. Bila bukak pampers dia , perghh.. serupa macam baru keluar dari penjara woo dia punya mengeliat !! Sian la pulaakk tengok gitu ..

Settle pampers , aku kasi susu lagi kat dia .. Ni susu ori yer .. Kang ada yang ingat aku kasi susu formula .. Huhu .. penat nak explain je nanti .. hehe ..

Dia punya teguk serupa macam seminggu tak dapat susu .. Mak aihhh .. Yelah , badan pon besar .. Hari tu timbang , dah 6.2kg dan panjang dia , aku tak ingat .. hehe ..

Siap susu , aku bawak jalan jalan dalam rumah sambil nyanyi lagu Wings .. Hukum Karma .. Hahaha .. percaya ? Idok ler .. Dia suka dengar selawat dari mulut aku ..

Pelan pelan dia lena .. di kesempatan itu aku pon  …. Ahaaa …

IMAG1831

Selesai sessi pagi .. 2 botol susu abis .. Baki satu lagi … Harap stok banyak lagi ni .. Hehehe .. Aku pon dah ngantuk ni .. Nak lelap 5 minit .. hehe ..

Qhaliff , tewas .. Semalam aku tewas .. hahahah ..

Manfaatkanlah simpanan KWSP anda

 

Assalamualaikum & Salam Sejahtera....

Manfaatkanlah simpanan KWSP anda! Pihak KWSP telah memberi green light untuk membuat pindahan dari (akaun 1) KWSP ke unit trust.

Tujuan pihak KWSP membenarkan untuk membuat pengeluaran dari baki akaun 1 ni adalah untuk menambah dan meningkatkan simpanan persaraan untuk menyara kehidupan semasa persaraan. Jadi jika anda ada KWSP, jangan biarkan ianya begitu sahaja! Melaburlah di MAAKL Mutual Bhd.

Antara kelebihan pelaburan:

  • High return (12%-15%) berbanding jika disimpan dlm KWSP(4%-5%).
  • Pelaburan ini tidak perlu mengeluarkan duit pocket sendiri, hanya menggunakan Akaun1 KWSP.
  • Award winning funds.
  • Fund diuruskan secara patuh syariah.
  • Pelaburan anda dimonitor supaya mendapat pulangan tinggi serta rendah risiko.
  • Bermula pada usia muda bagi memanfaatkan kuasa pulangan berganda


Keterangan lanjut di: http://untungmelabur.blogspot.com

Punch card sudah !

 

Arghhhhhhhhhh ….. Aku yang tak kerja ni , serupa macam kerja dahhh … Bangun seawal pagi .. mandi .. siap .. Jaga anak ! Haahahha .. Addoiii .. Tu diaaa .. Nasib baik takde jiran nak ajak bersidang ..

Tiba-tiba rindu rutin hidup 4 tahun dulu .. Bangun pagi .. G stesen ERL , nak turun LRT .. Berebut .. Tengok akak akak pakai baju seksi .. Tengok adik adik comel comel .. Haahaha.. Tang tu eh yang aku rindu ??? Huh !!  Takde laa .. Rindukan kebizian waktu tu..

Skang ni ? Awal pagi hingga malam hari , dalam rumah .. Patut ramai isteri cum suri rumah sepenuh masa memberontak bila suami hujung minggu , nak lepak rumah jer .. Dua dua tensen .. kan ? Tapi baik g riadah je .. kasi ilang dua dua tensi ..

Hurmm .. Dah kul 830 pagi .. Wife pon dah g kerja .. Qhaliff ?

 

IMAG1793

Kul 7 pagi…

IMAG1797

Ni gambar sebelum kul 8 pagi ..

IMAG1800

Waaaa …. Mak dia keluar , automatik mata terbukak !! Masak akuuu .. huwaaaa … Psstt ..Gambar ni aku amik sorok sorok .. Tak nak kasi dia nampak aku dengan harapan dia tidur semula ….

Jangan harap !!

Punca pasukan Malaysia tewas pada Myanmar

 

image

Kecewa gak aku semalam bila dapat tahu pasukan bawah 22 tahun negara tewas 2-1 pada Myanmar ( Kelayakan Piasa Asia B22 ) di Yangoon semalam .. Nak tuding jari kat mereka , aku pon tak tau apa punca utama kekalahan pasukan negara tapi bila belek kat akhbar online Berita Harian , baru tau apa ‘alasan’ utama mereka ..

Hurm… boleh pulak diorang bariskan pemain yang lebih umur untuk perlawanan semalam sedangkan syaratnya mestilah pada umur 21 ke bawah .. Nak salahkan diorang pon , kita tak tau la kot mereka punya pengurusan tak abis studi peraturan pertandingan .. Heheh ..

Namun begitu , pasukan negara kena amik iktibar pada kekalahan mereka semalam . Jangan jadikan faktor umur punca kekalahan . Kalau pasukan kita mantap dari segala segi , lawan team bawah 40 tahun pon ok pe ? Kan ? Maklumlah , pasukan ni dah g berlatih sampai luar negara tu haaa .. takkan baru umur 25 tahun dah goyang kan ? Haaaa …

Apa pon harap bantahan kita akan diterima AFC .. Kalau tak terima , mmg b#@$%! la AFC ni haaa .. Pasni kalau perlawanan melibatkan anjuran AFC , kita bariskan je pasukan utama .. Haaa .. Baru ada akai ..

BEN : AFC ngan KFC takde kaitan !

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI