Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 12 Julai 2012

Makan malam di Restoran Payang Serai

 

IMAG2051

Semalam , aku tapau tom yam ngan keow teow goreng kat restoran ni . Malas nak makan kat hotel .. Saja nak rasa makanan kat Terengganu ni haa ..

Mintak tom yam sorang makan , yg aku dapat , serupa macam 4 orang makan !! Terkedu gak .. Selain dari tu , aku order ayam masak kunyit dan telur goreng .. Total , RM35 ! Perggghhh .. Bleh tahaann hargaa ..

Sampai kat bilik , makan sekali ngan wife .. Sedap weh tom yam dia ! Keow teow goreng dia pon sedap .. Ayam goreng kunyit dia ? Huhuh.. besar besar wooo .. Bukan cam kat KL tu haaa.. potong halus haluss.. Selagi boleh halus , diorang haluskan .Tapi yg aku dapat ni mmg puas giler makan ..

Disebabkan tu , aku repeat datang makan kat sini. Kali ni makan terus kat situ .. Malas nak tapau .. Cuma kena makan bergilir la … hehehe.. Takde dah makan berdua .. Kena gilir gilir makan ..

IMAG2061

Wife order , tom yam campur sorang makan , telur bungkus , ayam goreng halia serta bawang , kerabu mangga ..  Puashati !!

IMAG2052

Restoran ni tak putus putus dikunjungi orang .. Makan besar wooo diorang .. Baekk punyaaa.. Yelah , harga pon berpatutan jer aku tengok .. Yang penting , sedap ! Harga tu nombor 2 .. kan ?

Tokey dia cina … Anak beranak punya bisnis .. Ramah jer .. Menariknya mereka sendiri amik order dan layan dengan penuh hormat ..

Masa bayar , ada tanya kat tokey dia .. Fasih berbahasa Melayu . Katanya mereka terima banyak tempahan pada bulan Ramadhan .. Tapi kena segera la sbb selalunya penuh ..

Restoran Payang Serai (masakan ala cina dan thai )  ni terletak berhampiran Hotel Felda Residence .. Kira dekat dengan Waterfront gitu ..

IMAG2054

Bagi yang berminat nak booking , bolehlah telefon mereka di

09-622 0890/ 09-622 9890 ..

Perut dah kenyang . tunggu apa lagi ??

Aku , semakin boroi ..

 

Ramai tegur aku dh .. Kata aku semakin kurus .. Kuruskan ? Aku rasa bukan takat kurus je tapi perut pon semakin naik .. Kenapakah dan mengapakah itu harus berlaku ?

Boleh tak aku jawab , sajaaa jeer .. Heheh .. Lagi pon Ramadhan dah sampai .. Nanti kurus la balik .. Pastu baju raya pon , leh guna hok lama tu .. Jimat weeeh .. Semua tu penting dikala umur cam aku ni.. Kena pk soal keluarga .. Nak g gym , sekali masuk RM4 .. Minyak lagi ? Nak workout kat rumah , kena tunggu wife balik barulah boleh lari atau jogging.. Kalau dia lambat ? Huhuh.. Jawabnya , esok je la ..

Tapi tak kisah la.. Tahun lepas pon gitu gak. Sebelum puasa , badan aku naik baik punya cam belon .. Lepas raya , kembali mantap .. eheheh .. InsyaAllah .. Cuma bezanya tahun ni , ada si kecil .. hehe ..

Patut la ramai bapa mengandung selepas ada baby .. huhuh .. Tapi tak leh diamalkan .. Kesihatan tetap perlu dijaga. Jangan jadikan itu satu alasan untuk membina perut .. huhuh ..

Semangat be ! Semangat !! Malam ni , nak makan tomyam laa.. Sedap wooo ..

Kalau Qhaliff tidur tersenyum ?

 

Kalau tengok baby tidur tersenyum , kita automatik akan tersenyum kan ? Tapi kalau tengok bapak baby tidur tesenyum ? Apakah kita akan automatik tersenyum atau mak baby turut memberi senyuman yang penuh bermakna ?

Rilekss .. bapak baby tidur tersenyum sbb dapat bonus .. Takkan la nak nikah lain kan ? Kalau nak nikah lain sekali pon , yang tersenyum cumalah hatinya .. Ahaksss ..

Larilaahh selaju yang boleh  .. Haahaa ..

Qhaliff wat perangai pelik !

 

Kali ni mmg tercabar kesabaran aku .. Yelah , menangis dia beria giler  .. Memang bikin aku cuak abis .. Air mata melimpah keluar .. Huhu.. kesian lak aku tengok .. Takkan aku nak suruh wife naik kot ? Ok , bagi susu ..

Abis minum , dia main main jap .. Tidur tamo lak .. Haih .. aku makin mengantuk . Yelah ,terperap dalam bilik jer .. Nak keluar turun bawah , panas lak ..

Tiba-tiba , dia nangis semula . Kali ni mmg aku suruh wife naik jap . Sementara tunggu tu , Qhaliff makin kuar menangis. Risau je orang bilik sebelah fikir bukan bukan ..

Aku baringkan Qhaliff dan tanggalkan seluar dia kemudian tukar pampers dia .. Nampak lega giler diaa ..

IMAG2039IMAG2043

Tau apa jadi ?

IMAG2042

Dia ketawa dan main main dengan aku ! Arghhh .. Tensinyaa .. Tapi lega la gak .. Tak lama kemudian wife sampai bilik .. Keadaan dah jadi terkawal.. Wife turun semula..

Hurm .. lebih kurang setengah jam mood dia ok .. Pastu bunyi semula .. Iskh .. takkan pasal pampers kot ? Aku tanggalkan seluar dan pampers dia sekali lagi .. Tak jalan dah tips ni .. Aku rasa sebenarnya satu jer .. Dia mengantuk sangat tapi tak leh nak tidur .. Jalan dia , kena bagi susu dan dodoikan.. Masalahnya , dah 3 botol susu aku bagi. Stok tu untuk petang punya ..

Nak tak nak suruh wife naik balik sbb makin kuat dia menanigs .. Merah gak la muka dia .. Patut la ada maid leh jadi giler .. Bukan senang nak sabar ngan karenah baby ni .. Kalau menyusu , dia diam laa ..

Wife sampai dan menyusu dia .. Tak sampai 5 minit .. Lama lak tu.. Best partnya, wife dok ada lagi ni. Kang dia turun balik , harap jangan bangun laa sampai wife abis kursus petang kang ..

Kalau tak ? Memang aku antar sms S.O.S la gamaknya ..

Sian tengok Qhaliff ..

 

Hanya sempat semalam kat Kelantan pastu travel lagi ke Terengganu . Kat sini , 2 malam pastu kembali ke Kelantan .. Penat Qhaliff .. sian .. Aku sendiri pon penant , apatah lagi dia ..

Semalam , lepas mandikan dia , aku urut urut lembut badan dia dengan losyen Baby Johnson. Jangan , risau , sebulan dah aku tak g gym jadi gengagaman tangan aku dah lembut sedikit. Kalau g gym , mmg lain skit .. Pegang skit pon dah keras … Sbb tu aku off jap g gym.. Ok tak alasan aku malas g gym skang ni ? Hahaha

IMAG2037

IMAG2034

Lepas urut , mak dia punya turn .. Kasi susu dan lena la jap .. Dia tau , kalau malam , mesti nak tidur ngan mak dia .. Belah siang , tidur dalam rocker tu  ( baru tau nama dia rocker .. haha ) ..

Awal pagi , mak dia bangun nak pam susu , dia pon bangun. Bila dia bangun , dia mula teriak . Bila dia teriak , aku pon kena bangun … aku pulak teriak !! Haha.. Yelah , aku mana cukup rehat sejak balik ni  .. Tapi tak per la… Anak punya hal..

Dah bangun ni , aku bukak la laptop .. Wah , benarlah janji Allah . Manusia yang bangun awal ni , murah rezeki .. hehe .. Memang murah rezeki aku pagi ni .. Alhamdulillah ..

Lepas solat subuh ,tidur jap dalam setengah jam sebelum wife keluar g kursus .. tinggal aku ngan Qhaliff jer .. Dan dia masih tidur .. Tapi tidurnya kejap jer ! Dia jaga lepas mak dia keluar .. Masak aku wehh ..

Nak buat apa ngan budak ni ehh .. Mandikan dia je laaa .. Hehe.. Maka aku mandikan je dia .. Awal perjanjian wife nak mandikan dalam kul 10 tapi memandangkan Qhaliff dah masyamm , aku mandikan je la .. Kira ngan aku aku sekali mandi laa .. Waduh.. mandi berdua kooo ..

Selesai mandi .. Susu time .. budak ni , dua botol susu baru puas .. Kalau tak , aku yang cuak ..Menangis tak hengat dunia. Dah la kat hotel .Sah sah menganggu ketenteraman awam ..

Selesai dua botol , masih nangis .. Ni nangis nak tidur la ni .. Aku guna skit hujung katil untuk buai dia .. Mula ngantuk dan aku terus letak dalam rocker .. lena terus ..

Legaaaa … Dan wife balik kejap selepas aku mesej tadi .. Kira nak bagi bantuan la .. Tapi Qhaliff dah tidur .. Dia pon kembali ke bilik kursus dia ..

Dia keluar jer … Qhaliff bangun .. Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!! Baru plan nak tidur jap …. Tapi tak per la.. Dia la penghibur hati aku skang ni.. Kalau nak tulis wife , nanti korang kata ni blog lucah lak kan ? Hehehe ..

Tun Mahathir kata “ Rakyat jangan takut tegur pemimpin “

 

Kita kena tegur pemimpin kalau dia buat perkara tidak betul, marah dia. Tapi saya tengok kalau pemimpin itu buat tidak betul, dalam ucapannya semua bangun tepuk tangan."Jadi pemimpin pun naik seronok, kembang (bangga). Bila orang puji sangat, pemikiran dia pun rosak sikit," katanya. “ kata Tun Mahathir . Sumber Utusan

 

Baiklah .. pasni ramai la nak tegur pemimpin pemimpin ni ha terutama yang suka membazir tak tentu arah dan juga yang suka maki hamun atau juga yang lebih banyak mengarut dari buat kerja .. Adaaa .. sapa kata tak de … Wat wat macam banyak kerja lagi ..

Tapi leceh la nak tegur pemimpin ni .. Nak kena bagi bukti ..  Er , bukti ? Err… Err.. takde .. Cakap tanpa bukti , tak leh terima kan ? Kalau ada bukti , lain lak jadinya .. Hurmm .. Entahlah .. Susah zaman ni .. Baik duk diam diam jer kan ? Sampai masa , kita PANGKAH !!

Saya bukan ahli mana mana parti .. M.A.L.A.S …

Tolong orang ? Kesian kat orang ?

 

Dalam entri aku Rakyat Malaysia sudah hilang keprihatinan ? yang mana masing masing ada pendapat dan pendirian tersendiri. Benarlah kata mereka andai berlaku pada ahli keluarga kita , camana pulak kan ?

Buat mereka yang pernah ada pengalaman tersendiri cam aku ni , mesti berfikir berkali kali walaupun kawan sendiri .. Ada banyak kali gak la sebenarnya . Nak dicerita dalam ni pon , tak cukup muka surat .. Jap , aku rasa aku pernah cerita dalam blog dulu.. sat godek ..  Tak jumpa.. banyak sangat entri .. hahaha ..

Yang buat aku terkilan tu , bila mereka menjual nama anak bini untuk meminjam duit .. Alahaii … Sampai gitu sekali laaa buruknya perangai tu ..

Bayangkan la ada yg sampai sanggup kata bini kat hospital nak bersalin , tapi takde duit nak bayar kos perubatan.. pinjam duit kat aku yang masa tu dok menganggur takde duit . Bila dengar menda gitu , takkan nak kedekut kan ? Kenalan lak tu .. Rupanya tak.. bantai hisap dadah wehh !! Adoi ..

Tu baru satu .. nak cerita lagi , korang confirm menyampah nak baca .. Takat nak terbaring kena langgar ni , berlaku kat bapak aku .. Dah la anak dia yang buat huru hara , tak pasal pasal bapak aku yang kena tanggung segalanya. Haih ..

Tolong tetap tolong .. kita punya hati perut . Tapi waspada tetap waspada .. Keutamaan adalah diri kita sendiri. Bukan pentingkan diri tapi WASPADA ..

Persediaan untuk berpuasa di bulan Ramadhan

 

“ Alhamdulillah, sejak saya poskan SET TRIPLE GEM ni di fanpage KenkouShoku.com, ramai betul yang berminat utk mencubanya. Alhamdulillah, ramai betul ibu2 yang berusaha utk terus maintainkan production susu walaupun sedang berpuasa. Jangan jadikan alasan PUASA utk kita top up FM utk anak2 kita.

Dan kalau boleh jangan pula tidak berpuasa kerana sedang menyusukan walapun dalam Islam dibolehkan. Apa2 pun, kita buat ikut kemampuan masing2.

Kalau tak mampu berpuasa, berbukalah demi kesihatan sendiri mahupun kesihatan anak2. InsyaAllah. “ – Kenkoushouku


Set ini juga sesuai utk dijadikan sarapan kerana

  1. Anda akan bertenaga sepanjang hari
  2. Membantu anda dalam meningkatkan tahap kepekaan dan penumpuan
  3. Memelihara kesihatan secara menyeluruh

 

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk yang amat sesuai untuk ibu-ibu mengandung mahupun menyusu anak ni , bolehlah :

Email : lailasani@gmail.com | H/P : 019-7228520 (SMS/WhatsApp)

FB : http://www.facebook.com/lailaisma

FanPage : http://www.facebook.com/Kenkoushoku

Blog : Kenkoushouku

Asyik cerita Qhaliff jer , kan ?

 

Ada kawan tanya kenapa aku asyik cerita pasal Qhaliff kebelakangan ni ? Hurmm … Banyak gak cerita pasal Qhaliff kan ? Tapi  kan , kalau dia ikut blog aku ni dari awal dulu , cerita di blog aku ni adalah cerita aku . Apakah Qhaliff bukan sebahagian dari aku ? 

“ Yelah , tapi jangan la kerap sangat kan ? “ .. Mesti nak jawab gitu kan ? Mana tak kerapnya .. Dah aku bergelumang dengan dia siang dan malam .. Kalau aku keluar dari rumah sendirian dan berjalan sana sini sendirian , pasti akan ada cerita yang aku tulis.. keluar dari isu Qhaliff ..

Atau jika ada sesuatu buku atau movie yang aku tonton hingga membuatkan aku nak berkongsi dengan rakan pembaca di blog , pasti aku akan kongsikan bersama ..

Malangnya , buat masa ini .. dunia aku hanyalah Qhaliff .. lagipun banyak perkara atau info baru yang aku baru tau mengenai bayi dan secara langsung , ianya memberi aku kesedaran mengenai dunia ibu ni ..

Aku malas nak update pasal dunia hiburan yang entah apa apa tu .. Sesekali ok la kot .. tu  pon tengok isu .. Takat cerai berai nikah kawin ni , bagi je la kat blog blog hiburan tu je  buat .. Aku suka lagi berkongsi hal Qhaliff atau dunia aku dengan rakan pembaca ..

Apa pon , aku hargai pendapat rakan pembaca.. InsyaAllah .. aku cuba kembali beri pendapat mengenai isu isu terkini .. Yelah , nak bagi lebih pon .. sapa la aku ni kan .. Sekadar Mr.Mama jer ..

Mr.Mama .. orang dah tidur , aku masih update blog ..

 

IKLAN

My First Al Quran For Kids

Anak anda kurang membaca Al Quran?
Anak anda belum menguasai Al Quran?
Anak anda bosan & jemu bila disuruh baca Al Quran?
Jangan risau lagi! Kini MY FISRT AL QURAN FOR KIDS InsyaAllah mampu mendekatkan diri hati anak anda dengan Al Quran! 
HUBUNGI Ummah Sentral sekarang untuk order!!

Website : http://ummahsentral.com/

Facebook : https://www.facebook.com/UmmahSentral

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI