Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 13 Julai 2012

I follow uuuuuuu laaa … di Twitter !

 

Follow je la aku mampu buat .. hehe .. Lagi pon akaun Twitter aku yang hok ni umum punya .. Lom ada yang personal … Nak personal , aku guna Whatsapp jer ..

Jutaan terima kasih pada rakan yang sudi FOLLOW , RETWEET serta memberi komen di Twitter aku tu ..

Nombor bukanlah isunya tetapi apa yang disampaikan didalamnya .. kan kan ? Sama sama kita perbetulkan diri dan juga saling menegur setiap perbuatan kita .. Maklumlah , dunia semakin canggih .. Nak tegur direct , kena maki hamun .. Jadi , umumkan je teguran tu ..

Takde apa nak dibanggakan aih .. Ramai lagi beribu , berbelas ribu malah beratus ribu .. Macam aku kata tadi la , yang penting isinya.. Kulitnya tu , sedap bila digoreng .. Cam kulit ayam KFC tapi kolestrol bhaa ..

Malang tak berbau. Jangan pandang ringan faktor keselamatan.

 

Alhamdulillah , sampai dah aku dan keluarga aku dari Terengganu .. Skang ni kat rumah mak mertua .. Hurmm .. Nyaris gak tadi nak eksiden .. Ni gara gara masuk ke lorong , bila nak masuk ! Bukan nak bagi awal awal signal tu .. Hurm.. Nasib baik aku tak laju .. Kalau tak ?

Settle urusan anak dan solat semua .. baru nak rileks. Dapat satu sms dari Mat Gebu mengenai seorang rakan blogger , Denaihati yang mana rumahnya telah dimasuki penyangak tak berhati perut ..

Bila baca mengenai kes tu di blognya , aku mengucap panjang .. Nasib baik dia dan ahli keluarganya takde apa apa… Cuba harta benda je kena kebas .. Yang penting nyawa .. Nasib baik la ‘ada harta ‘ dalam rumah tu .. Kalau takde ??  Terfikir gak aku sebab rumah aku takde harta dalam tu .. Ada pon tv lcd tu jer ..

Tapi bila memikirkan nak pindah nanti dah kawasan rumah baru aku tu , boleh dikatakan baru .. naik risau gak aku .. Ni yang nak pasang alarm bunyi semboyan kat rumah aku ni ..  Yelah , walaupun takde harta tapi penyangak ni mana tau .. Kita dah cakap benda yang betul tapi diorang  tak reti bahasa gak .. Haishh .. Jadi benda lain lak kan ?

Semoga bro Denaihati dan keluarga tabah dan lebih berhati hati selepas ini . Begitu juga kita .Jangan  ingat depan rumah ada balai polis , kita dah selamat !

Janganlah kecewa , kawan ..

 

Keputusan UPU dah keluar .. Ramai menjerit gembira dan ada yg garu kepala.. Tak tahu kat mana silap atau kat mana kurang yang menyebabkan tak dapat sambung ke IPTA ..

Rileks laa.. Perjuangan belum tamat  selagi bernafas.. Takkan dah kecewa ? Tu baru  IPTA jer.. Berlambak IPTS ada kat Malaysia ni .. Yang penting mahu atau tidak jer ..

Ada yang mengatakan soal duit adalah masalah utama untuk sambung ke IPTS .. Betul ke nak sambung ? Kalau betul nak , bagitau je mak ayah mengenai kesungguhan kita tu .. Kalau mereka kata takde duit , plan B perlu disusun . Jangan terus mengalah ..

Plan B bermaksud , kerja dahulu setahun dua untuk simpan duit .. Seterusnya bila ada duit , masuklah mana mana IPTS .. Pada masa sama , buat kerja part time .. Yang penting adalah ilmu yang hendak dituntut tu ..

Tolak tepi segala malu segan .. Apadahal .. Bukan malu atau segan tu nak bela kita nanti kan ? Yang penting diri kita tu .. Kalau nak maju , janganlah ada perasaan begitu . G la tanya mereka yang dah berjaya tu .. Berapa ramai hasil keluaran IPTS ??

Aku boleh je nak cerita bab bab hasil kerja IPT IPT ni berdasarkan pengalaman aku di zaman ni .. tapi malas jer .. Kang kata aku jeles jer .. Hehehe ..

Apa pon , kat mana mana kita berada .. yang penting adalah niat serta kemahuan kita .. Jangan harap glamer atau menurut kehendak orang tua jer tapi baru sekerat jalan , hancusss ..

Yang masuk ke IPTS tu , sedar diri yer .. Bukan murah ! Pastikan berbaloi !!

Nasihat .. jauhi dari giler glamer , kejar cinta atau buang masa kat IPT .. Kasi abis , keluar .. cari kerja .. bela mak bapak pastu baru bela anak orang .. Jangan lupa belanja aku ..

Selagi bernafas , selagi itu perjuangan diteruskan . Ingat , Allah tau apa yang terbaik buat kita …

Jaga Cyber cafe jap aku ..

Skang , aku jaga cyber cafe lak kat Jerteh .. hehe .. Ni cc milik abang ipar aku .. Dah ada 2 cc n satu kedai runcit dah dia .. Dulu , dia keje ngan Pos Malaysia. Lama dah woo .. akhirnya berenti buat bisnis ni .. Lagi masyuk katanya .. Sama kes cam aku laa ..
Hehe.. ada sorang adik ni mintak aku upload gambar dia dr hp ke facebook melalui komputer .. Tersenyum je aku tengok gambar dia .. Bukan apa , confirm budak sekolah lelaki terpikat tgk .. Abe kt Lombok pon confirm nakk punya .. Hehe.. tu je laaaa aku leh kata .. selebihnya pikiaq la sendiri eh ..
Jap lagi nak balik Kok Lanas semula.. pastu rehat sehari .. 

Published with Blogger-droid v2.0.6

Jalan Jalan Terengganu - Keropok Lekor Losong.

Singgah kat area Setiu sat .. nak beli kepok .. Lusa balik , tak lalu dah Terengganu ..  hehe ..
Oh ya .. esok nak cari Murtabak Diraja lak ..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Aku yang kolot atau semakin pelik dunia ni ?

 

Sejak jadi Mr. Mama ni , semua channel kat tv aku tengok .. Dari SPM hinggalah Wanita Hari Ini , aku layann .. Heheh .. Semalam , berbangga gak bila seorang kenalan blogger aku masuk kat MHI di TV3 kerana kecekalan hatinya. Yup , dia memang cekal ! Aku tak mungkin boleh jadi setabah dia .. Tahniah Sukur ..

Cakap je sinetron apa yang aku tak layan ? Haa .. abis aku tengok .. Tapi tak la sampai nak follow… Sekadar tengok sambil lalu jer .. hehe .. Maklumlah , tengah dukung si kecik tu haaa …

Pastu , petang terlayang WANITA HARI INI .. Huuhu.. Masuk bab fesyen hijab , aku ternganga .. Apa kepeliknya fesyen hijab gini ? yang sorang dah macam balut ketupat ..ketat gitu .. Yang sorang dah macam tgok  pokok kat I-CITY tu haaa.. Lorrr ..

Kot yer pon nak berfesyen , berpada pada laa .. Tujuan berhijab ni nak elakkan dari timbul fitnah selain dari tutup aurat .. Fitnah ni bukan sekadar mengata yer .. Kena faham gak tu ..

Dan paling penting , di zaman ni hijab mampu menyekat dari dikacau dek lelaki yang miang atau terdesak tu haaa .. Tapi bila dah cam ni , bukan saja burung gagak datang bertenggek , lelaki pon pakat hurung .. Masa ni , nak kata lelaki gatal ? Yang gi tumpahkan gula , sapa suruh kan ? Semut datang laaa .. Cuba tutup baik baik balang tu ..

Wahai wanita berhijab .. korang dah cukup cantik dah .. serius ! Ayu je nampak.. Lembut jer .. Yang lain tu , biar je la Allah yang tau .. Biar kita nilai luaran jer .. Baik buruk perangainya , tu antara Allah dengan mereka. Sapa kita nak menuding jari kan ?

Aku bukanlah nak pertikaikan .. Cuma kesian jer .. Aku lelaki .. Bila nampak perempuan dah macam pokok krismas ni , terasa macam jadi mangsa fesyen jer..  Yang reka lak tu lelaki .. dan ada gak perempuan tapi dia tak lak pakai gitu .. Haaa .. camana tu ?

Ok .. maaf la yer kalau terasa .. Cuma nak bagitau jer.. Bukan nasihat .. Kalau tak nak terima , tak pe.. aku tak kisah pon .. Aku senyum je bila lalu depan aku .. atau tengok dalam gambar di FB tu.. hehe ..

Jangan lupa niat utama kenapa berhijab .. Disamping suruhan agama , ianya untuk elak dari gangguan lelaki .. Jangan la kata yang berhijab pon ada kena rogol atau kena kacau .. Tu diluar kawalan kita .. Allah yang tentukan . Macam rumah kita gak la kan ? Pasang alarm , pencuri masuk gak tapi mereka pk berkali kali gak nak masuk.. Bayangkan kalau tak pasang ?? Camana ?

Hurm .. mungkin la kot aku yang kolot bab fesyen ni haa .. Oh , aku tak la baik mana pon.. Cuma tak larat nak pandang ke lantai jer .. Maaf la yer kalau ada yg terasa ..

Kalau Qhaliff jaga malam ..

 

 

Perghhh … Memang laa haru jap .. Kita yang penat giler ni , diajaknya bermain .. Nak tolak , tak sampai hati apatah lagi bila dia wat muka muka kiut gini .. 

Paksa dia tidur ? Jangan harap laa .. Aku pasti ramai ibu yang mengalami pengalaman gini .. Perghh .. Nak marah , budak .. bukan dia tau apa apa pon .. Dia suka je dilayan .. Ceria .. Tapi bila dah tidur , jangan la kacau .. dia terjaga .. siap laaa ..

Baby ni cute .. ramai je suka main .. tapi bila dah nangis , cepat cepat pas kat parents dia .. huhuh.. nak memujuk bukan senang … Pakat orang jeling la gak terutama kat shopping mall .. kan kan ? Prihatin la sangat eh..

Aku bukan mengeluh aih.. Sekadar nak bagitau para bakal ayah di luar sana .. Jangan nak menyedap je bila bab kawin .. Bab anak ni , serah bulat bulat kat isteri .. Kena berkorban sama okeh !

Ibu beri susu badan sukar obes

 

LONDON: Amalan menyusu badan boleh membantu wanita untuk mengekalkan berat badan dan mengurangkan risiko obes apabila meningkat usia.

Saintis mendedahkan, wanita yang menyusu anak walaupun untuk hanya beberapa bulan selepas kelahiran hanya akan menjadi obes 30 tahun selepas itu. Penyelidik Universiti Oxford merumuskan, bagi setiap enam bulan seseorang wanita menyusui anak, mereka akan kehilangan kira-kira 0.9 kilogram.

Walaupun ia tidak banyak tetapi ahli akademik mendakwa ia boleh menghalang beribu-ribu kematian akibat kanser, masalah jantung atau penyakit lain yang dikaitkan dengan obesiti.

Kajian terbaru membabitkan lebih 740,000 wanita memberikan bukti bahawa amalan menyusu badan boleh membantu mengurangkan penambahan berat badan.

Menyusu badan membawa kepada pembakaran sejumlah besar tenaga dan pakar sebelum ini mengira bahawa ia adalah sebanyak 500 kalori sehari bersamaan dengan satu sesi senaman di gym.
Penyelidik berkata, bagi setiap enam bulan wanita menyusu bayi mereka, indeks jisim badan mereka akan berkurangan sebanyak satu peratus.

Secara purata seorang wanita yang mempunyai tinggi 167.64 sentimeter dan berat 70.30 kilogram mempunyai BMI 25 yang diklasifikasikan sebagai berat badan berlebihan.

 

Sekadar perkongsian maklumat  dari akhbar Berita Harian .

 

Nak tau dengan lebih lanjut ,klik SINI

Wartawan lebih ‘teruk’ dari blogger !

 

image

image

 

Kenapa perlu kaitkan dengan abang atau kakak bila adik yang buat hal ? Pelik kan .. Maaf la yer .. Mungkin bukan semua tapi kebanyakkannya begitu .. Tajuk yang nak lariskan akhbar mereka .. Salah wartawan atau editor kah ?

Sepatutnya janganlah dikaitkan dengan sapa sapa selagi mana mereka tak terlibat .. Tapi ni dah lain lak.. jangan semata mata nak lariskan akhbar , jual tajuk yang .. hurmm …

Kebelakangan ni , tajuk akhbar mmg boleh buat orang panas nak MEMBACANYA dari MEMBELINYA sebab dah berkali dah kena TIPU .. Bila baca, takde apa pon sangat ceritanya.

Tajuk je gempak .. Kira cam blogger la buat .. Masalahnya blogger ni ‘takde ilmu’ dalam bidang penulisan kewartawanan .. Jadi belajar la skit skit .. Lama lama tak buat dah .. Tu pon kalau sedar diri laa .. Wartawan lak ? Haa..

Bukanlah nak hina sapa sapa .. tapi perlu ada kesedaran .. Tak baik libatkan orang lain walaupun punya kaitan persaudaraan .. Aku rasa mereka lebih sedia maklum ..

Hurmm … Kekadang aku tertanya gak .. ‘terasa’ ke media online ni dengan kehadiran blogger dalam dunia maya ni ?

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI