Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 14 Julai 2012

Tak perlu la blogger cerita pasal artis di Malaysia !

 

Waduh .. tersenyum kambing aku tengok rancangan talkshow yg dikendalikan oleh Awal Ashaari , AWAL LAGI di TV9 .. Nak gelak besar pon ada sbb apa yang mereka cakap tu , nampak sangat tak buat kerja rumah ! Seolah mereka nak episod ni untuk bantai blogger ..

Menariknya , mereka seolah olah nak kata blogger ni cuma nak bikin hangat atau panas jer .. Waduhh waduhhh .. Bagus betul  eh ? Pastu kannn .. haaa , siap cakap pasal agama gitu .. Yang cakap tuuu , dok ikut sangat ke ? Padahal .. haaa.. sendiri mau hengat la akakk oiiiii …

Ada artis bagi komen dalam rancangan tu .. “ Kita bukan di Eropah .. “ .. Yang artis pakai serupa macam kat Eropah tu , ok la pulak ? Eh .. eh ?

Hangin ? Tak laa .. Apa yang aku nampak ialah artis mmg ‘terancam’ dengan kewujudan ‘ wartawan tak berlesen ‘ ni haaa .. Maklumlah , blogger yang gemar tulis bab artis ni tulis ikut tekak mereka je kan ? Skit sangat je blogger yang suka ‘membodek’ artis ..

Siann kat blogger yang selalu up artis artis ni .. Macam terhegeh hegeh lak rasanya kan ? Pelik gak kan ? Kenapa skang ni bila ada preview filem baru , blogger dipanggil .. Bukan sorang dua okeh ! Kenapa eh ? Bukankah artis sekadar memerlukan wartawan je ? Dan wartawan lak , leh boikt artis artis yang ‘tak ikut’ cakap mereka .. hehehe …

Lantak korang la artis .. Buat artis yang tak tau apa itu blogger , blogger ialah penulis log di internet .. Mereka tulis apa saja yang mereka rasa , lalui dan nampak ..

Apa yang aku nampak … wartawan hiburan terutama di tv , lagi mengarut dari blogger .. Iskh iskh iskhhh .. Dan Awal ,” Buruk benar seluar kamu tu haaa .. “

Fat Burner Advance untuk mereka ingin menurunkan berat badan.

 

IMAG0123

Merupakan salah satu produk bakar lemak yang tidak ada kesan sampingan , tidak ada negative side effect , dan produk ni memang sesuai untuk lelaki & perempuan .

Based on their herbal formula , product ni mampu untuk bakar lemak melalui perpeluhan.. Dengan cara /teknik yang betul , anda boleh mengurangkan berat badan tanpa kesan sampingan.

Result ?

1-2 minggu selepas penggunaaan produk ni. Diikuti dengan aktiviti senaman , ianya lebih berkesan * mujarab . produk ini terbaik utk lelaki * perempuan yang mempunyai masalah lemak badan berlebihan

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut , klik SINI

Harga  RM110 .FREE SHIPPING (no minimum order)

SMS : 0177776580 (shaher –member tokanbesi)

Hadiah sampingan : Setiap pembeli akan dapat 1 ebook tips utk kurus ( xpayah bayar – dlm bahas melayu )

Kerana ayat Kursi ..

Pagi tadi , aku mintak wife contact kontraktor yg akan buat renovation kat rumah baru aku tu untuk membuat penambahan keselamatan pada pintu rumah ..

Perbualan kitorang tu didengari oleh mak mertua aku. Dia kata amalkan ayat Kursi terutama bila nak kunci pintu rumah atau keluar rumah.InsyaAllah , selamat. Yakin pada Allah ..

Dia cerita kat kitorang tadi satu kes dulu yang mana waktu tu dia dan ahli keluarga yg lain nak ke KL dan tinggalkan rumah tanpa penjaga ..  Dan rumah dimasuki pencuri !!

Pencuri berjaya masuk melalui pintu atas rumah namun gagal turun ke tingkat bawah kerana pintu pagar yg memisahkan tingkat atas dan bawah terkunci dengan rapat !

Menariknya ...pintu tu sebenarnya tak berkunci langsung !!! Mak mertua aku kata dia terlupa kunci !! Si pencuri cuba habisan untuk  membuka kunci ' yang tak berkunci' hinggakan rosak lubang kunci tu !!

SubhanAllah... Kagum dalam diam aku .. Kesan darah terdpt kt pintu grill tu .. tiada apa yg hilang .. Nmpknya dia keluar hampa .

Published with Blogger-droid v2.0.6

Masalah bayi berkahak

 

BATUK dan selesema adalah dua masalah yang boleh dikatakan pasti berlaku pada setiap bayi. Tidak kira musim sejuk atau panas, simptom tersebut boleh menjadi kronik kepada kesihatan bayi kerana kesukaran mereka untuk mengeluarkan kahak dan hingus boleh menjadi punca penyakit seperti bronkitis atau brochospasm.

Saat masalah tersebut berlaku pada bayi, pasti ibu bapa akan berasa gusar kerana bayi belum mempunyai kepandaian untuk mengeluarkan kahak mahupun menghembus hingus mereka sendiri.

Sebab itulah ada ibu atau bapa yang prihatin sanggup menyedut hingus pada hidung bayi mereka kerana khuatir keadaan tersebut akan membuatkan bayi tidak selesa untuk bernafas.

Syabas kepada ibu bapa yang sanggup melakukan yang terbaik demi kesihatan anak mereka, tapi alangkah lebih bagusnya jika mereka mengetahui tentang teknik fisioterapi yang terbukti boleh memberikan bayi lebih kelegaan daripada masalah batuk dan selesema yang dihadapi.

Pakar Fisioterapi dari Pusat Perubatan Pakar Alpha, Siti Farah Aini Jamaludin berkata, bayi di bawah usia dua tahun memang kerap mengalami bronchospasm iaitu bengkak dan pengecutan dalam paru-paru.

"Simptom penyakit ini seperti batuk, demam, selesema dan sesak nafas. Penyakit ini boleh juga dialami oleh orang dewasa tapi lebih bermasalah jika ia menyerang bayi kerana mereka tidak berupaya mengeluarkan kahak sendiri," ujarnya ketika ditemui di klinik fisioterapinya di Pusat Perubatan Pakar Alpha, Kota Damansara, Selangor, baru-baru ini.

Pengalaman

Berdasar pengalamannya selama lebih tujuh tahun melakukan fisioterapi di pusat-pusat perubatan sebelum ini, kanak-kanak di bawah usia lima tahun sering berhadapan dengan masalah bronkitis atau bronkospasm.

"Ibu bapa biasanya akan merujuk anak mereka ke hospital apabila mendapati anak mereka menghadapi masalah pernafasan seperti hidung tersumbat, pernafasan berbunyi serta simptom seakan penyakit asma.

"Sebenarnya jika ibu atau bapa mempunyai sedikit ilmu fisioterapi, mereka boleh mempraktikkan kepada bayi mereka agar tidak mudah berlaku jangkitan lain terhadap bayi.

"Sebagai contoh, jika bayi mengalami hidung tersumbat dan batuk berkahak dan di rumah memang tidak mempunyai mesin sedut hingus, ibu bapa boleh mencuba teknik tepukan yang dinamakan percussion ke atas bayi mereka.

"Caranya mudah, pastikan bayi dalam posisi meniarap dan letakkan bantal di bawah perut, pastikan bantal itu tidak terlalu tebal. Kemudian condongkan sedikit posisi bantal dengan kedudukan kepala bayi ke bawah dan kaki di atas, pastikan kaki lurus.

"Ibu atau bapa pula bentukkan tapak tangan seakan cupping (lubang di tengah) dan gunakan kekuatan dari pergelangan tangan untuk menepuk perlahan di belakang bayi.

"Tepuk selama lebih kurang 15 minit dan beralih di kiri dan kanan tubuh bayi pula. Tujuan menepuk ini adalah untuk melonggarkan kahak di dalam paru-paru dan 15 minit selepas selesai menepuk, biasanya bayi akan batuk atau bersin dan sekali gus mengeluarkan kahak dalam bentuk muntah. Jika tertelan, tidak mengapa kerana kahak tersebut akan keluar menerusi najis mereka," jelas Siti Farah.

CPT-55a_img_2 CPT-55a_img_3

( Teknik CPT ni boleh dibelajar di SINI )

 

Siti Farah mengingatkan ibu bapa, sebelum memulakan teknik tepukan percussion ini, pastikan anak tidak minum susu sejam atau setengah jam sebelum bagi mengelakkan muntah.   

 

Siti Farah berkata, bayi yang kesnya dirujuk ke fisioterapi oleh doktor, biasanya akan melalui fisioterapi pada bahagian dada.

"Ubat-ubatan yang diberikan oleh doktor pula untuk melambatkan bakteria, manakala nebulizer adalah untuk membuka saluran pernafasan bayi yang sempit.

"Kombinasi tiga elemen iaitu ubat, nebulizer dan fisioterapi merupakan kaedah yang lazim dilakukan di hospital ke atas bayi yang menghadapi masalah tersebut," katanya.

Menurut Siti Farah lagi, apabila bayi diserahkan kepada ahli fisioterapi mereka akan dibedung dan teknik tepukan untuk melonggarkan kahak akan dibuat.

Selepas tepukan, mesin penyedut kahak akan digunakan bagi membantu bayi mengeluarkan kahak dan hingus mereka.

"Saya memang faham perasaan ibu yang menangis dan tidak sanggup melihat bayi mereka melalui prosedur tersebut. Tetapi ibu atau bapa perlu tahu, proses tersebut tidak menyakitkan ia cuma tidak selesa pada bayi dan kita sukar untuk mententeramkan bayi.

"Adakalanya juga ketika proses menyedut kahak dan hingus akan keluar bersama sedikit darah, ibu bapa jangan panik. Mereka perlu faham keadaan tersebut berlaku kerana saluran pernafasan anak terlalu sempit dan masih lembut.

"Apabila anak meronta, ia hanya akan menyebabkan kesukaran kepada bayi itu sendiri juga mendatangkan kerisauan kepada si ibu yang melihatnya," ujar Siti Farah.

Sumber – Utusan

Car seat tak sesuai untuk bayi ?

 

IMAG2088 

Dulu , sewaktu aku tengok orang dok dukung baby , aku nampak kesian jer baby tu .. Samada guna tangan atau baby carrier .. Kalau guna stroller pon , pk tak panas ke dalam tu  haa ?? Macam macam fikir memandangkan takde pengalaman mengenainya masa tu  ..

Setelah punya Qhaliff , maka baru aku sedar hal hal gini .. Kalau tak selesa , masakan mereka buat kan ? Pasti mereka dah buat kajian dengan teliti .. Dan anak kita bukanlah yang pertama yang gunakannya ..

Sama gak kalau guna car seat … Sbb tu kena cari yang betul betul selesa .. Ok , bab harga tu , biasa la.. mana ada barang ok harga murah kan ? Kecualilah mmg betul betul punya lelong atau beli kat tempat yg tak kisah sangat bab untung rugi ni ..

Kedudukan  Qhaliff pada gambar pertama  nampak pon tak selesa je kan ? Gambar kedua pula cam ok kan ? Camana tu ? Kedudukan car seat ada 3 ubahan dan dia dalam kedudukan terakhir yang mana sesuai untuk newborn .. Dan kedudukan di dalam kereta pula terbalik .. mengadap ke belakang dan bukannya mengadap pemandu ..

Lagi pun keutamaan adalah keselamatan .. Cam contoh semalam , bila aku break kereta secara mendadak kerana dapati kereta depan memberhentikan keretanya secara tiba-tiba.. Bayangkan kalau wife dok pangku dia atau baringkan di tempat duduk belakang ? Wife sendiri pon kata nasib baik dia dalam car seat .. Kalau tak mmg dah boleh terlepas Qhaliff …

Berapa banyak bayi tercampak keluar  dari kereta bila berlakunya kemalangan ? Selesa atau keselamatan ?

Pengaruh artis masakini ..

 

Lama dah aku tak singgah dan lepak kat cc atau cyber cafe .. Dulu , masa muda tu .. rajin giler wooo .. Maklumlah , dah terkena sawan internet ! Sampai kul 3 pagi dok melepak kat cc .. Haih , bila mengenangkan zaman tu , sungguh malu aku .. Tapi tanpa pengalaman begitu , aku tak sedar sampai sekarang . Sungguh teratur perancangan Allah. Kita takkan tau rahsiaNya .

Maka nak dijadikan cerita la kan .. Petang tadi aku dan keluarga aku singgah la rumah abang ipar aku kat Jerteh. Dia ada miliki dua buah cc dan salah satunya kat situ laa ..

Jadi , aku merayau la dalam tu .. Tengok la apa yang budak budak dlm tu dok layan .. Main game dan layan youtube .. huhu .. Aku yang ada Unifi kat rumah pon malas nak layan Youtube sangat .. Nak layan pon , layan Karoot Komedia atau movie free melayu .. hehe ..

Aku berenti kat adik ni .. hehe .. Beria dia dok melakarkan sesuatu .. Aku pandang kat skrin komputer dia .. Tu diaaa .. Dok belajar main gitar tuuuu ..

image

Menariknya kan , korang rasa sapa idola dia ? Yearghhh .. Sudah pasti Najwa Latiff ..  Orangnya pon secomel Najwa Latiff gak .. Tu diaa .. Ekban gituuu .. lukiss note tuuu ..

Sampai begitu sekali pengaruh artis kan ? Ramai nak jadi macam mereka .. Apakah artis sedar semua itu ? Kalau sedar , sila beri contoh yg baik untuk dijadikan ikutan .. Jangan lupa , anda tidak ada lagi ‘PERIBADI’ sbb anda dah jadi milik masyarakat .. Hehehe .. Sapa suruh cari makan dalam dunia hiburan gini .. Haaa ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI