Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 22 Julai 2012

Qhalif macam tau jer ..


Hari ni , Qhaliff asik nak suruh dukung jer .. Maklumlah , esok kena tinggal sorang sorang .. huhu ..

Sapa yg akan nangis nanti ? Mak atau anak ? Daddy, cool jer ..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Susah sangat ke perempuan nak mengaku cemburu ?

 

" Cemburu eh ?? "

" Tak la.. tak de maknanya "

" Ala , ngaku jer awak cemburu "

" Nehi nehi nehi nehi "

" Kan senang mengaku awak cemburu "

" Tak maknanya.. Kalau nak sangat , g je kat perempuan tu .. saya okeh jer .. ramai lagi nakkan saya ni "

" Ok .. mmg awak cemburu "

" Hellooo... tak de makna okeh ! "

Huh.. ego.. tu la dia .. perempuan .. Cemburu tapi tak nak ngaku.. Kononnya suruh je g kat perempuan tu tapi dalam hati .. " jangan la .. i tipu je okeh !!  "

Tapi bila lelaki menyahut cabaran ...

" Kembalilaahhhhhh ... wahai sayangkuuuu "

Maka berkatalah lelaki ..

" Sayang semuaanyaa.. sudah terlambat... tak gunaa .. kau merayu lagi !! "

Oleh itu wahai perempuan ... apa salahnya mengaku yang korang ni kuat cemburu ??? Ngaku je laaa .. kan kan ?? Senang sikit lelaki.. tak yah susah susah nak pujuk ... Ni abis duit beli bunga ... huh !

Antara orang yang aku kagum dalam dunia Facebook dan juga blogger !

 

Aku kenal dia mula mula di blog menerusi segmen . Alhamdulillah , dengan segmen ramai aku kenal ramai blogger .. Walaupun ada yg kata segmen tu mengarut tapi mereka yang join tu tau apa manfaatnya ..

Kemudian aku jumpa dia kali pertama di KB Mall .. Masa tu aku nak ke sana dan dia nak jumpa .. Hehe.. Segan wooo .. Maklumlah , status dia ni haa .. Jauh kecik aku woo .. Baca kat Kes parah ! ni ..

Apa yang menarik sangat blogger / photographer / ustaz ni ?

Semangat dia weeh !! Apa yang dia buat , dia akan buat dengan bersungguh-sungguh ! Setiap apa yang dia karyakan pasti mempunyai sesuatu yang mengagumkan .. Dan yang pastinya , dia tetap merendah diri ! Alhamdulillah ..

Selain berkarya di blognya  , NESLOO .. dia gemar menghabiskan masa lapangnya dengan kamera dslr NIKON dia tu . Dia masih baru dalam dunia fotografi tetapi hasilnya mmg mengagumkan aku ..

Aku jeles ok ! Bukan semua mampu bersemangat sepertinya.. Bukan kecik modal ok main fotografi ni .. Antara mau atau tidak saja !

Haih .. penat nak copy gambar-gambar milik dia ni haaa .. Hahaha .. Kalau nak berkenalan dan nak tengok lagi karya dia , leh je add dia di Mohamad Azizi Azahazuhari ..

Aku jeles ok ! Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa …  Teruskan lagi bro Jiji ! Hasilkan lagi karya yang menarik dan mampu mengalirkan air mata ..

Makanan berbuka puasa pilihan BEN ASHAARI #2

 

Ramadhan #2 : Andai aku kaki memasak , apakah yang akan aku masak untuk berbuka petang ini ? Ahaaa ..

rsz_dsc_4620

ASAM PEDAS GAYA "NANI ROSTAM"

Gabungan 2 otai masakan , Mat Gebu dan kak Nani Rostam  ! Hahaha .. Memang menyelerakan sangat !  Aku mmg suka asam pedas woo.. Kalau kat Putrajaya , Asam pedas yang dikatakan antara yg best terletak di food court berhampiran dengan Uniten .. Hehee..

Woww weee … telan air liur je tgk gambar ni .. hahaha ..

Bazaar Ramadhan 2012 .. punya hal ..

 

Hari pertama Ramadhan menyaksikan rezeki buat peniaga Ramadhan . Tak dinafikan pendapatan mereka berlipat kali ganda dengan kehadiran Ramadhan ,setiap tahun ..

Semalam , saja je aku berjalan ke bazaar Ramadhan dengan anak buah aku. Dalam kepala , aku nak cari badak berendam dan anak buah aku tu , mata melilau mencari mercun .. Kuih tak jumpa , mercun lak ada .. Huhu .. Tak pe , belanja anak buah ..

Selain dari tu , aku g dengan harapan dpt jumpa dengan rakan rakan lama yang berkurun tak jumpa . Hehehe .. Alhamdulillah .. mmg jumpa pon .. Siap ada yang meniaga lagi .. Hehe .. Senyuman terukir dibibir mereka .. Aku pon membeli sekadar untuk memberi sokongan .. Huhuh..

Dan jmenariknya , bazaar Ramadhan menjadi pusat fesyen buat mereka yang tak tau kat mana nak mengenakan pakaian pakaian yang hanya layak dipakai dlm rumah saja .. Rosak abis pahala puasa orang lelaki ..

Hurmm .. Tertanya gak , bila diorg memborong makanan yang sememangnya menyelerakan tu , abis ke makan ? Atau kononnya simpan hingga ke sahur tapi akhir ke tong sampah .. Hurmm …

Sama sama kita fikirkan sebelum membeli . Perlu ke tak .. Membazir ke tak .. Jangan lupa niat asal kita berpuasa ..

 

Senarai bazaar Ramadhan 2012 , boleh rujuk di OhDuniaku dan SharingForInfo

Cerekarama TV3 Perempuan Neraka

 

Dok pk pk nak update ke tak ? Tak pe la .. Update mengenai jalan cerita tu serta lakonan hebat dari Fizz Fairuz dan Sherie Merlis .. Dua dua pelakon ni , mmg aku minat lakonan mereka. Kira takde harap pacak muka atau nak seksi tak kena tempat .. Pengarah , aku tak sempat tengok sapa .. Tapi tahniah laa .. Jauh lebih baik dari filem filem zaman ni yang punya pengajaran yang cukup mendalam .

Pastinya , selepas cerita ni ramai akan mula tertanya tanya terutamanya si isteri .. Nak ke tak nak mintak maaf ? Lagi pon bukannya dia ada banyak buat dosa berbanding si suami ? Maka , tertangguh laa segalanya hingga tunggu hari raya untuk bersalaman serta berbaju baru dan meminta maaf sambil mengalirkan air mata . Tu pon jap jer .. Lepas kena gelak , ilang dah air mata keinsafan tu .

Berbalik pada cerekarama tadi , lagu latar mmg membuatkan lagi cerekarama Perempuan Neraka ni bertambah memilukan . Dan serius aku katakan apa yang dipaparkan tadi , mmg sedang banyak berlaku di kalangan kita .. Yelah , si isteri mula besar kepala hingga terlupa status si suami ni .

Aku bukanlah nak menuding jari kat si isteri je .. Benar , si suami pon ada gak kelemahannya tapi kita amik la pengajaran cerita ni untuk memperbaiki kesilapan masing masing . Bukan nak ego atau mencari salah sapa sapa .. Yang penting , kita tak bawak masuk dosa terhadap suami atau isteri ke dalam kubur nanti ..

Dan suami pon , kot yang sayang sangat kat isteri tu .. jangan la sampai jadi YES MEM jer .. Kena pandai pandai la ‘ajar’ dan didik isteri tu .. Segala cara nak ajar , dah diajar dalam agama kita . Guna dan pakai jer ..

Sekali lagi , tahniah buat semua warga kerja PEREMPUAN NERAKA !

Selesai 1Ramadhan ..

 

 

Hurm… teruk ! Walaupun berjaya menghabiskan puasa tapi sangat tidak memuaskan hati .. Hurm .. InsyaAllah nak perbaiki esok !

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI