Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 25 Julai 2012

Kias Ramadhan di TV3

 

Antara rancangan terbaik yang pernah diterbitkan oleh TV3 ! Tahniah ! Simple tapi sangat sinisss .. hahahahha .. Ngan aku aku terasa .. hahahaha ..

Perbanyakkan lagi rancangan rancangan macam ni .. Baru laa ‘sedar diri ‘ sikit .. Tak perlu sampai 2 jam punya cerita , teladan 5 minit ! Baik 5 minit punya rancangan , 5 minit tu teladan ..

Tahniah sekali lagi .. Tak sabar nak tonton minggu depan punya ..

Selamat tinggal NIKON D5100 ..

 

Dah setahun 3 bulan aku beli D51000 tapi jarang guna sbb aku lebih suka guna HTC aku tu .. Maklumlah , terus amik dan upload ke  FB , Twitter , blog mahupun Instagram .. Senang skit .. Malas nak edit edit ..

Tadi , aku g NIKON Alamanda untuk bertanyakan perihal dslr aku ni. Yelah gara gara amik gambar Qhaliff dan nampak ‘ lebam di dahinya ‘ tu ..

Dia tanya aku camana aku leh tau ‘penyakit’ kat dslr aku tu .. Ecehh .. mentang mentang la aku guna kamera amatur .. hehehe .. Tapi ok la.. staff NIKON ALAMANDA tu sangat memberi kerjasama. Mana la tau kot aku main belasah je cakap kena kulat .. Padahal aku dah buat tesis bab ni.. Eceh .. hahaha .. konoonn ..

Maka , dslr aku tu kena tahan seminggu dan akan dihantar ke center untuk pembedahan . Dan charge yang dikenakan cuma RM80.. Ok laaa.. At least kat sana nanti , diorang check semula memandangkan dslr tu masih dalam warranty .. hehe .. Belasah ajaa.. Janji okehh ..

Korang yang ada dslr tapi tak guna tu , adalah lebih baik beli dry box dan simpan dalam tu dari nanti simpan terus dlm stor !

“ Bosssss …. MC esok , boleh ??? “

 

 

“ Teruk bersin boss ! Esok mc bleh ? Bukan apa , nanti kalau saya keje , abiss semua berjangkit ! Sapa susah ? Bossss gak kan ? “

Keje sendiri la susah woooo …. Sapa kata senang ? Keje sbg Mr.Mama ni , sakit perut pon kena tunggu line clear baru leh g tunai hajat .. Tu pon kena g cepat .. Kang bangun , menjerit si kecik tuuu ..

Huhu …. Nak tak nak , kena keje gaaakkkk sampai Qhaliff kawin .. Tu pon kalau takde adik .. Kalau ada ? Heehe .. Kalau ada dan ada dan ada lagi ? Pencen dalam kubur je ler …

Bukan mengeluh .. Tapi suruh fikir ibu ibu kita tuuu .. Ada yg pandang enteng tanggungjawab mereka tuu .. Bilakah mereka bercuti ?? Takde kan ?

Hargai mereka ..

Saja bagi kalut ini budak !

 

Bayangkan … tengah dia lena , tiba-tiba terjaga pastu menangis kuat dan berderai airmata dia keluar  Mata tertutup pulak tuu .. Haa.. camana tu ? Bukan awek laa .. Qhaliff ni haaa ..

 

Aku ingatkan dia menangis nak susu ke apa tapi tak la pulak .. Bukak lampin , tetap menangis .. Aku dukung , secara tak sengaja aku tepuk bontot dia .. terus diam dan lena semula ..

Erkk .. gitu je ke ? Ler .. puas aku mengelabah !

Bayaran bonus untuk penjawat awam

 

Alhamdulillah ..

Bayaran bonus setengah bulan gaji kepada penjawat awam dan bayaran khas RM500 kepada pesara kerajaan .

IMG-20120725-WA0022

Belanja eh .. hehehe .. Berjimat la skit .. jangan bagi perabis .. Erk ,kakitangan kontrak (pks ) dapat tak ?

Sebotol ? Apa kelas , daddy !!

 

DSC_0740

Kalau aku bagi sebotol je  confirm cukup buat dia layan aku setengah jam .. Bagi 2 botol ?

Ok , daddy .. G la  mandi .. Nak solat ke .. Nak update blog ke ?  Nak g Alamanda pon sempat laaa .. Tak pe , Qhaliff tidur dulu yer , daddy .. “

Kalau tak cukup 2 botol ?

Tunggu 1.5 saat .. Baikkk punyaa laguuu .. Berdesing telingaa wooo .. Nak tak nak , kena bagi .. Lagi pon , dia semakin membesar tuuu ..

Apa ? Satu botol dalam 4 oz gitu ..  Ok la kan ?

Salah Faham Tentang Penyusuan Susu Ibu

 

Sekadar perkongsian artikal.

 

Saya tidak mahu payudara yang kendur!”
Yang sebenarnya, penyusuan susu ibu membantu anda kembali kepada bentuk badan asal dengan lebih cepat. Wanita yang payudaranya kendur selepas bersalin menyalahkan penyusuan susu ibu sedangkan hakikatnya ia disebabkan oleh faktor usia yang meningkat dan graviti.

Penyusuan susu ibu menyusahkan.”
Penyusuan susu ibu sebenarnya memudahkan
anda. Anda tidak perlu membawa peralatan, tidak perlu risau tentang bekalan susu, penyimpanan atau penyediaan susu. Tambahan lagi, penyusuan susu ibu boleh dilakukan pada bila-bila masa, di mana-mana sahaja dan ia tidak melibatkan kos!

Penyusuan susu ibu mudah. Apa lagi yang hendak dipelajari?”
Penyusuan susu ibu memang semulajadi dan mudah tetapi ia juga satu kemahiran yang perlu dipelajari. Dengan belajar, anda boleh lebih bersedia dan tidak mudah mengalah apabila timbul masalah.

Menyusukan bayi? Jangan haraplah.Tidakkah ia menyakitkan?”
Hakikatnya, pada awalnya anda mungkin rasa sedikit bengkak. Akan tetapi, ia akan hilang selepas beberapa hari. Jika anda rasa sakit, ini mungkin disebabkan bayi tidak menghisap puting dengan betul.

Tapi wanita yang berpayudara kecil tidak boleh menghasilkan susu yang mencukupi!”
Wanita yang berpayudara kecil boleh menghasilkan susu yang mencukupi. Saiz payudara dipengaruhi oleh tisu lemak manakala penghasilan susu bergantung kepada saiz kelenjar mamari di dalam payudara. Kelenjar mamari adalah sama tanpa mengira saiz payudara.

 

image

Solat dulu ataupun makan dulu ?

 

Sekadar perkongsian artikal .

 

Dalam bulan Ramadan ataupun ketika berbuka puasa, soalan ‘solat dulu ataupun makan dulu’ sering kedengaran.

Ini terutama dalam keluarga yang ada ramai ahli terutama anak-anak yang masih kecil yang dilatih berpuasa. Juga soalan ini kedengaran apabila kita dijemput berbuka puasa di rumah orang lain yang ingin melayan kita.

Makan Dulu

Ada orang menyangka bahawa sekalipun makanan sudah terhidang, yang terbaik itu solat dahulu, selepas itu barulah makan. Sehingga ada yang apabila mereka duduk di keliling hidangan, kemudian bangun meninggalkannya dan pergi menunaikan solat. Amalan seperti itu dirasakan oleh sesetengah pihak sebagai lebih mengikut kehendak agama. Namun, jika kita merujuk kepada hadis-hadis Nabi s.a.w kita akan dapati penegasan yang sebaliknya. Antaranya hadis daripada Anas binMalik r.a.: bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:

Apabila telah dihidangkan makan malam, maka mulakanlah makan sebelum kamu menunaikan solat Maghrib, dan jangan kamu tergopoh-gapah semasa makan malam kamu.”(Riwayat Bukhari dan Muslim).

Dalam hadis yang lain daripada Abdullah bin Umar, baginda s.a.w. bersabda:

 “Apabila dihidangkan makan malam seseorang kamu, sedangkan solat (jamaah) telah didirikan, maka mulailah dengan makan malam. Janganlah dia tergopoh-gapah sehinggalah dia selesai.” (Riwayat Bukhari dan Muslim).

Riwayat di atas juga menambah bahawa Ibn Umar r.a. apabila dihidangkan untuknya makanan, manakala solat pula sedang didirikan, maka beliau tidak mendatangi solat melainkan hingga beliau selesai makan, walaupun beliau mendengar bacaan imam.

Hikmah daripada arahan Nabi s.a.w agar mendahulukan makan ialah agar pemikiran kita tidak diganggu ketika solat dengan ingatan kepada makanan yang telah kita lihat terhidang di hadapan mata sebelum bersolat tadi. Ini boleh mengganggu kekusyukan solat seseorang.

Dengan itu para ulama menyatakan dimakruhkan solat setelah makanan terhidang di hadapan mata. Ini merangkumi semua solat, bukan khusus pada solat Maghrib sahaja. Kata al-Imam an-Nawawi (meninggal 676H) dalam Sharh Sahih Muslim mengulas hadis-hadis berkaitan: “Di dalam hadis-hadis tersebut dimakruhkan solat apabila terhidangnya makanan yang hendak dimakan kerana ia boleh mengganggu hati dan menghilangkan kesempurnaan khusyuk”.


Dalam Faidh al-Qadir l-Imam al-Munawi (meninggal 1031H) pula menyebut bahawa arahan ini merangkumi semua solat dengan katanya: “Hadis tersebut menyatakan hendaklah didahulukan makan malam sebelum solat Maghrib. Namun ia juga dipraktikkan juga pada solat-solat yang lain. Ini kerana punca arahan ini ialah bimbang hilangnya khusyuk.”

Salah Faham

Ini bukan bererti kita mengutamakan makan dari solat. Sebaliknya kita makan terlebih dahulu kerana ingin menjaga kekusyukan solat. Hal yang sama apabila kita dilarang bersolat dalam keadaan terasa ingin membuang air besar ataupun air kecil. Nabi bersabda: “Tiada solat (jangan dirikan solat) dalam keadaan makanan terhidang dan dalam keadaan menahan air besar atau air kecil” (Riwayat Muslim). Ini bukanlah bererti kita menganggap buang air besar dan kecil itu lebih utama dari solat, sebaliknya mendahului kedua perkara itu demi menjaga kepentingan solat.

Al-Imam Ibn Hajar al-`Asqalani (meninggal 852H) dalam Fath al-Bari memetik ungkapan Ibn Jauzi (meninggal 597H): “Ada orang menyangka bahawa mendahulukan makanan sebelum solat adalah bab mendahulukan hak hamba ke atas hak Tuhan. Sebenarnya bukan demikian, tetapi ini adalah menjaga hak Allah agar makhluk masuk ke dalam ibadahnya dengan penuh tumpuan. Sesungguhnya makanan mereka (para sahabat) adalah sedikit dan tidak memutuskan mereka daripada mengikuti solat jemaah.”


Dengan itu, makan dahulu setelah makanan terhidang kemudian baru bersolat adalah sunnah Nabi s.a.w. Maka apabila makanan terhidang, ibubapa hendaklah memberikan anak-anak makan terlebih dahulu ketika berbuka, sehingga mereka selesai maka barulah bersolat. Inilah sunnah.

Melakukan susunan yang seperti itu, mendapat pahala. Namun makanlah dengan kadar yang diajar oleh Islam, bukan makan sehingga mengah lalu gagal bersolat dengan sempurna.

Tidak Makruh

Di sana ada cara untuk mengelakkan kemakruhan ini, iaitu elakkan menghidangkan makanan terlebih dahulu sebelum solat. Elakkan mata terpandang kepada makanan yang telah dihidangkan. Selepas selesai bersolat barulah dihidangkan. Namun, jika kelaparan itu kuat, bau makanan telah masuk ke hidung, sehingga ingatan kepada makanan sangat kuat sekali belum melihatnya, hendaklah dia makan terlebih dahulu.

Juga sudah pasti tidak makruh bersolat sekalipun makanan sudah terhidang jika keinginan kepada makanan tiada. Ini kerana punca (‘illah) larangan bersolat semasa makanan terhidang ialah agar tidak mengganggu kusyuk. Jika seseorang memang tiada keinginan kepada makanan, sudah pasti tidak menggangu kusyuk sekalipun makanan sudah terhidang.

 

oleh DR.MAZA

Makanan berbuka puasa pilihan BEN ASHAARI #5

 

 

Pilhan Ramadhan hari  ke #1 : #2 : #3 : #4 

 

Selain dari makanan , aku ternganga tengok gambar makanan kat blog kak Azlita aka http://fromintankitchen.blogspot.com/ .. Hahaha.. Gila babas punya cun wooo … Haahah .. Adoi.. jeles gue ..

Ok ok .. Pencuci mulut ni Bubur Cha Cha Laici  namanya. Resepinya asalnya dari majalah Nona .

Tak kira la sapa punya resepi pon , yang penting mampu membuatkan aku terliur tengok walaupun aku dah berbuka puasa ! Huhuh.. Sedappppp wehh ..

Daddy tak leh cium Qhaliff dah !

 

Dari semalam aku dah rasa tak sedap badan .. Tak tau la aku berjangkit dari sapa atau dari mana mainya virus tu .. Tapi apa yang pasti , aku kena jauh dari Qhaliff apatah lagi nak cium pp dia tu haa .. huhu ..

Baik aku je yang sakit dari dia .. Sian Qhaliff kalau dia yang selsema atau demam nanti .. Hurmm ..

Tu dok main sorang sorang je.. Alahai anak aku ..

Bila terkenangkan tandas sekolah ..

 

Masih ingat lagi aku zaman sekolah rendah .. Kalau tandas murid tu , ada dua bahagian setiap tingkat .. Dah tau dah mana yang ok mana yang .. gulp .. Dan menariknya , setiap tingkat ada cerita tersendiri .. Menarik , sensasi hingga sanggup tahan sakit perut sampai ke rumah ? Kalau tak tahan , camana ? Part ni aku tak ingat sangat sbb sekolah rendah. Ingat tang tandas tu jer .. hehe..

Sekolah menengah .. Pun sama gak.. Setiap bangunan , ada tandasnya sendiri . pun tau dah , mana tandas yang selesa giler untuk menunaikan hajat .. Yang selebihnya ? Perghhh ….. Korang leh bayangkan sendiri laaa .. Apatah lagi bila tersumbat dan kena lak baru tolak pintu tandas tu.. Pengsaaaaaaaaaaaaannn wehh ! Pengsaaann ..

Tapi tandas guru ? Cun wooo .. Bersih dan berbau wangii gituuu .. Hahaha . Sian anak murid kan ? Patut la ada anak murid curik curik guna tandas guru .. hahaha ..

Menariknya kan , ada gak pelajar zaman aku tu , sanggup ponteng perhimpunan dengan g menyorok kat tandas .. hahaha .. Gilaa laa.. Tak berselera akuuu ..

Bila aku merasa menjadi guru sandaran ketika umur aku 24 gitu , aku ingatkan masalah tandas murid ni dah selesai apatah lagi zaman semakin maju .. Tapi , kesian.. cam tu gakk … Haaaihh ..

Tak guna pendidikan canggih dan moden atau boleh bawak hp mahupun guna ipad tapi tandas … hurmm… pikiaq la sendiri noo .. Tapi tak tau la skang .. Mungkin dah cun tandas sekolah skang ni ?

Nak letak gambar tandas tak ? Yang tersumbat tu.. ok ? Haha ..

Mandi dah Qhaliff ..

 

Liat nak bangun untuk mandikan Qhaliff tadi.. Aku cakap aku mandi kan je Qhaliff kang , kat wife .. Dia ok jer.. Masa tu jam 7 pagi .. Memandangkan Qhaliff dok tidur lagi , aku pon tidur gak la.. hahaha .. Best kan keje sendiri ?

Dalam kul 9 dia jaga.. Merengek sikit sikit .. Perkara pertama aku buat , aku cari makan kat dapur.. Hahah.. Tak laa.. Aku tukar diapers dia . Olololo ..beratnyaaa …

Tiba saat mandi .. Camana nak mandikan dia eh ?  Aku nak mandi sekali ngan dia ke atau guna baby bathtub jer ? Hurm.. Teringat kelmarin camana mak aku mandi kan dia guna bathtub tu , maka aku buat keputusan nak ikut cara tu ..

Air panas ada .. Aku campurkan dengan air biasa .. Jadi suam daah.. Ok , sesui untuk digunakan ..

Cara yang aku gunakan , adalah seperti diatas .. hehehe … Dia pon tak nangis.. Tapi cam takut sbb tak biasa lagi .. Pasni , aku nak ajak dia mandi dalam kolam laa .. hahaha ..

Tk sampai 5 minit pon aku mandikan dia.. Kang lama lama , bahaya lak.. Mana tau kan .. Asal dah dapat basuh mana yang patut , ok dah .. hehe..

Selesai mandi .. siapkan dia ..

DSC_0769

DSC_0770

Masa untuk bermain .. Tamo bagi susu dulu.. Kasi dia penat , pastu mintak susu , baru bagi .. Bila dah gitu , sure dia tidur balik .. hehehe

“ Botol kosong ? Apa kelas .. “ , kata Qhaliff

 

DSC_0740

Ada yang kata kat aku , kasi je Qhaliff tu hisap botol tu walaupun dha abis hingga dia terlena .. Tapi ada yang kata , tak elok sbb nanti baby hisap angin jer .. Hahaha .. Macam macam eh ? Mana satu nak ikut ni ?

Nak dijadikan cerita , petang semalam sewaktu ‘darurat’ yang mana susu yang  tinggal dalam botol tak sampai pon 2 oz sbb Qhaliff dh abiskan lebih separuh sebelum tu .. Mak dia lak , sampai dari opis nak kena mandi dulu. Maklumlah , badan kotor.. Takkan nak menyusu terus .. Bahaya kan ?

Jadi , aku bagi bagi susu yang dia tinggalkan tadi ( tak sampai pon setengah jam.. ) untuk dia abiskan sementara tunggu wife abis mandi..

Korang tau , jangan kata nak suruh dia hisap botol kosong , susu abis terus dia tolak botol tu ! Aku test sekali lagi , dia tolak gak ! Makk aiiihh .. Takkan dia dah tau kot susu abis ? Tu diaaa aihhh …

Dan dia mula teriak hingga bingit telinga aku !! Haih.. nanti besar , confirm kena elakkan kedai kedai yang jual permainan ! Kalau tak , aku lak teriak nanti !

image

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI