Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 6 Ogos 2012

Setahun yang lepas …

 

Pada tarikh ini iaitu 7/8/2011 , setelah 2 tahun setengah menunggu .. akhirnya berita yang ditunggu , muncul juga ..

Entri tahun lepas yang aku rajin nak g copy paste dan edit skit ..

“ Semalam ... guna pregnancy test , nampak dua jalur ni .. Tapi menurut mereka yang berpengalaman berkata , keputusan dari pregnancy test ni tak leh nak percaya sangat.. Nak tak nak kena g dapatkan khidmat pakar perubatan .. Doktor laaaa.. hehehe ..

image

Maka ... aku pon g laaa ...Pergi la.. bukan gi laaa ( gila ) ... g klinik ibu mengandung dekat Precint Diplomatik .. hehehe .. Sampai sampai situ , aku macam tak percaya jer.. Gulp.. ramainya budak budak .. hahaha.. Apakah ???

Tersenyum melihat budak budak yang bermain berhampiran dengan aku .. hehehe.. Comel budak budak ni .. Alhamdulillah , pasti ibu bapa dia beruntung dapat anak anak comel gitu..

Giliran wife aku dipanggil .. Aku dan wife masuk ke dalam .. Gulp .. Doktor memberi salam .. Tersenyum dia ... Hehehe.. aku pon senyum ala ala kerang je.. Maklumlah , kali pertama .. Padahal sebelum tu tanya wife , " Nak kena masuk gak ke ??? " .. Hahahah... bengong kan aku ? Hahahaha...

Kemudian doktor tanya .. bla bla bla.. Wife jawab.. bla  bla bla .... Maka doktor kata , baik scan .. Bukan apa , kadang kadang ada yang fikir pregnant tapi bila scan , lain lak.. Haaa.. 

Setelah menerima pandangan dia , kitorang pon setuju untuk scan .. Dan keputusannya ....

IMAG0412

Alhamdulillah .. doktor kata dah 5 minggu lebih dan dalam keadaan sihat dan kalau jangka akan lahir sekitar bulan 4 , tahun depan .. Gembira ? Sapa tak gembira kan ? Aku amat bersyukur pada Allah dan juga rakan rakan yang senantiasa berdoa agar kami punya anak ..

Dan aku berharap kalian akan terus doakan kesejahteraan kami dan juga bakal junior kami .. Terima kasih atas keprihatinan korang semua .. Aku nak sebut satu satu , takut ada yang tercicir .. Bagi aku , korang yang menyokong aku dari dulu hingga sekarang dan akan datang , adalah sahabat aku yang tiada tolok bandingnya ..

Hanya Allah saja boleh membalas kebaikkan korang semua .. Doakan kitorang yer.. :) .. Psstt.. patut la aku rajin semacam kebelakangan ni dan juga kerap ngantuk .. Hehehe... aku ingat aku yang mengandung .. hehehe ... “

Dan setelah berbulan bulan tunggu .. keluarlah Muhammad Qhaliff Iman .. hhehe .. tu g la godek entri 4 bulan lepas .. hehe .. macam macam cerita ada ..

Check up Qhaliff ..

 

Tadi g klinik Presint 9 untuk check up bulanan Qhaliff . Alhamdulillah , Qhaliff sihat. Ada gak tanya mengenai vaksin RotaVirus. Perlu atau tidak ? Jawapannnya , terpulang pada parents tu sendiri. Kalau nak diikutkan , 3 bulan punya vaksin yang diambil dah memadai .. Tapi takde halangan la kalau nak amik .

Selain dari tu , diukur ketinggian Qhaliff .. Semakin tinggi .. 65.5cm .. Naik 2.5 m.. Berat 6.5kg.. Berat naik skit jer.. Dan paling melegakan aku ialah masalah kat telur dia tu .. Alhamdulillah , dah sembuh sepenuhnya .. Huhuh..

Tiada suntikan kali ni .. Lepas selesai urusan dia , terus g Alamanda .. huhu ..

Kalau si ayah pegang baby ..

 

IMAG2876

Eh , jap .. bukan gambar ni ..

IMAG2836-1

Ok .. betul dah .Yang ni baru sesuai .. Berapa ramai bapa yang akan pegang anaknya terutama yg bayi selama mungkin ? Tak ramai kan ? Pegang kejap pastu dah serahkan pada ibunya .. Haaa .. Kenapa ? Penat katanya . Penat keja .. Ibunya tak penat aihh .. Ibu dia ada kuasa superman sejati .. kan kan ?

Jangan la marah wahai ayah . Tapi inilah hakikatnya .. Ada suami mengatakan tugas menjaga anak , menjaga rumah adalah tugas si isteri walaupun si isteri kerja ! Ini sangatlah tidak patut ! Tugas ni tetap milik suami dan isteri cumalah membantu suami saja .. Haaa .. Tapi si isteri buat jugak sbb malas nak bertekak .. Kan kan ? Dan akhirnya , suami lepas tangan ..

Aku memahami semua ini bila aku bergelar MR.MAMA .. Nasib baik bukan semua suami macam tu Ada yang bagus .. Dia memahami isterinya yang penat bekerja , pastu balik rumah dan uruskan dari A hingga Z .. Dan suaminya akan bantu mana yang termampu .. Yelah , part menyusu takkan suami nak buat kan ? Bagi susu boleh laa ..

Ada suami , bila pegang anak kecilnya hanya cukup syarat .. Kejaaaap jer .. Pastu dah serahkan semula pada isterinya .. Katanya takut .. Hehe.. Kalau takut , letak atas katil dan duduk la sebelah dia .. Tak nak kan ? Hehe.. jadi itu cumalah satu alasan saja ..

Membesarkan bayi adalah satu pengalaman yang cukup indah ! Walaupun kita tak dapat menikmati kesusahan si ibu mengandung , tetapi membesarkannya dengan kedua tangan kita sendiri , kita dapat tau betapa payahnya si ibu mengandungkannya. Namun , kepayahan tu tak sama .. Kalau jaga bayi pon dah mengeluh , nak usung kandungan tu , apatah lagi kan ?

Wahai suami .. jenguk jenguk la anak tu dari dok sibuk jenguk tv tu haaa .. Kang dah ‘takde’ , baru nak nyesal ! Tak sempat nak habiskan masa la .. Tak guna nak tarik rambut !!

Qhaliff , semakin besar. Bila dah besar , jangan mimpi nak gomol pipi dia dah .. huhuh.. Pasti akan rindu saat tu nanti ..

Makanan berbuka puasa pilihan BEN ASHAARI #16

 

Pilihan Ramadhan hari ke #1 : #2 : #3 : #4 : #5 : #6 : #7 : #8 :#9 : #10 : #11 : #12 : #13 : #14 : #15

Hari ke 15 , tak sempat nak buat sebab sibuk kat luar .. huhu .. Jadi apa pilihan aku kali ni yer ?

 

Berbuka denga keow teow kerang pastu ditambah dengan sambal kerang ! Merangkak weehhh pastu nak mandi !! Sedap banget nehhh .. huhuh ..

Resepi yang aku kebas dari blog kak Ummi Zaihadi ni , sememangnya mampu membuatkan mereka yang gemarkan kerang , terliur bila melihat gambar ni .. kan kan ? Mana tuala lak niii .. adoiyaii ..

Pastu pekena ngan Fruity Jelly ni .. alahainya .. naness wooo ..

Nak amik resepi yang lain ? Menarik wooo .. G jer ke blog kak ummi di http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/

Tak boleh tinggalkan Qhaliff dah !

 

IMAG2891

Ok .. nak siapkan air untuk mandian Qhaliff .. Seluar dah ditanggalkan .. Stokin bola dia pon dah .. Tinggal baju dan diapers dia jer .. Tu kalau tanggalkan , jawabnya memancut ke udara laa gamaknya !

5 minit kemudian ..

VIDEO0042_0000013389

Mak aihhhh .. Ini sudah merbahaya ! Pergerakkan di luar jangkaan ! Jawabnya , selepas ni kena alert 150%  .. Tak boleh tinggalkan dia , lebih dari 1 minit ..

Kalau sakit perut ?? Takkan nak usung gak kot? Erk ..

Tajuk berita paling mengarut di dunia !

 

image

Serius , inilah mentaliti orang yang hidup bertuhankan duit semata mata .. Segalanya adalah duit ! Apakah duit mampu memberi kegembiraan pada mereka yang sememangnya berjuang demi negara ?

Mereka inilah perosak semangat patriotik negara ! Diorang ingat , semua orang nak kejar sangat duit kot ?? Alooooo … mmg duit tu penting tapi ingatlah , takde apa yang mampu membeli impian selain dari kesungguhan , semangat dan kejayaan ! Duit boleh beli semua tu tapi serupa bagi hadiah kereta biasa dan bagi kat jutawan.. Terima dengan senyuman berbanding bagi pada mereka yang benar benar berusaha untuk mendapatkannya ..

Baca entri pendapat aku mengenai ini lagi di  “ Nasib baik LEE CHONG WEI kalah .. “

Bila Mr.Mama join mesyuarat …

 

Kepenantan dua beranak merayau sana sini . Tu belum lagi nak g Jalan Tar .. Tapi mmg takkan pergi area sana .. Takkan selagi takde aku tak nak .. hahaha ..

Dan setiap petang , sebelum berbuka pasti ada geng geng bapa melepak bersantai bersama sama anak ..

Hehehe .. Topik ? Kalau takde politik dan sukan , tak sah ler ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI