Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 8 Ogos 2012

Baskin Robbins : Perbezaan kita dengan Dato’ Lee Chong Wei

 

Siti Wardah Mohd Fathi, 16

Hari ni , di kesemua 61 cawangan Baskin-Robbins di seluruh negara, kecuali di dua kiosk di Pantai Hospital, Bangsar, dan Taman Tema Genting, dari 8.00 malam hingga 10.00 malam, Baskin Robbin Malaysia menawarkan satu skop ais krim percuma buat semua orang tanpa perlu tengok kewarganegaraan mereka .. hehee ..

Dan menariknya, ramai mengeluh bila melihat barisan panjang menunggu giliran untuk menikmati ais krim percuma tu haaa ..

Haaa .. Baru beratur panjng , korang dh mengeluh .. Boleh beli la konon .. Perghh .. Memang boleh beli tapi tak sama dengan usaha untuk mendapatkannya ! Bukan soal percuma atau tidak tapi itulah semangat yang ditunjukkan Dato’ Lee Chong Wei untuk bergelar juara ! Berusaha tanpa mengenal erti penat dan juga masa yang digunakan demi mencapai cita cita ..

Beratur berapa lama sangat nak dibandingkan nak dapatkan pingat kat Sukan Olimpik tu haaa.. Berapa kerat rakyat Malaysia ada simpan medal pingat Olimpik tu .. Bukan soal mahal murah tapi semangat dan kesungguhan serta keyakinan yang ditunjukkan itulah yang penting ..

Satu skop vs satu pingat Olimpik ..

Takkan Qhaliff mat sentimental kot ??

 

Punya la liat dia nak tidur petang ni .. Mungkin sbb perut tak berapa kenyang kot ? Yelah , tadi dia berak kaw kaw punya penuh .. hehe .. Pastu bagi sebotol susu 4 aun .. Pastu kasi mainan kat dia .. Pastu dia main.. Pastu aku pasang tv .. Pastu dia pon tgk sekali .. Pastu aku tengok dia .. Pastu dia kusyuk jerrr .. Berapa byk pastu daaa..

Dia kusyuk tang satu bab.. Bab lain , dia tak kisah pon ..

IMAG2916

Jari dia tak nak lepaskan jari aku .. Nak pegang sajaaa .. Amboii .. Tapi mata kat tv tu haaa .. Babak apa ??

IMAG2918

Babak nangis .. Alahai.. Aku tak tengok pon apa cerita ni .. On kan tv tu semata mata nak alihkan perhatian Qhaliff yang dok tgk aku jer .. hahha.. Mintak simpati la tuuu .. hehe..

Lama betul dia dok tengok perempuan tu nangis hinggalah iklan keluar .. Dia pon tak tengok dah .. Apakah ? Anak aku ? Er .. Jiwang ? Cam bapak dia ? Oh nooo .. Oh… noooo .. Abis laaa .. Abis laaaa …

Perghh .. Berlengas ketiak !

 

“ Mandi dah bang ? “

Boleh dia tanya soalan tu kat aku ? Mentang mentang la duduk rumah jer .. Adoiiyai .. Patut la kan , kalau tengok mak mak kawan kita yang kat rumah tu dok ngan kain batik , muka macam tak mandi pagi , macam macam bau ada haaa .. Kita mesti cop kata tak mandi pagi .. kan kan ?

Aku ni , pagi lagi mandi dh .. Pastu jaga  Qhaliff .. Walaupun tak bersihkan rumah ( rumah mmg besti 24 jam.. Tak tau la sapa bersihkan .. haha )  dan hanya jaga budak kecik  tu jer tapi mmg bikin badan keluar peluh terutama kat ketiak tu haa.. Huh .. Tengittt .. Gelak la pulak !! Tunggu la korang jadi suri rumah sepenuh masa … Haa .. tau la camana rasa ..

Yelah ,bukan semua suri rumah yg macam aku kata tapi majoritinya gitu la.. Bukan tak reti nak berhias tapi tak larat nak berhias. Ngan anak lagi .. Ngan blog lagi .. Nak layan email lagi .. Huhu ..

Patut laa ramai ibu ibu rupa macam kena kejar dek harimau jer bila seharian kat rumah .. Aku sendiri pon macam dh kena rogol jer ! Tak de mood nak berhias .. Takat nak berhias bagi Qhaliff tengok , takde maknanya .. huhu ..

Puasa yang yang yok ..

 

image

Bongsu : Long , lama lagi ke ?

Ngah : Diam la..

Along : Lama lagi .. Kang nak masuk waktu buka , along kejut la.. Dah dah .. Tidur ..

Acik : Zzzzz .. Blurppp .. Ops .. Terkantoi lak ..

Makanan berbuka puasa pilihan BEN ASHAARI #18

 

Pilihan Ramadhan hari ke #1 : #2 : #3 : #4 : #5 : #6 : #7 : #8 :#9 : #10 : #11 : #12 : #13 : #14 : #15 : #16 : #17

Apakah makanan yang boleh membuatkan kita tertelan air liur bila melihatnya ? Kalau aku la kan , maggie .. Tu dulu laa.. Confirm aku tergugat abis bila ternampak maggie atau terbau maggie bila jiran sebelah umah tak puasa makan . Hahahah .. Tu zaman sekolah laa.. Spesis .. Tapi aku cekaalll .. Cekalll woo .. Hahaha .. Dan yang bawah ini ..

asam boi

Terliur beb ! Confirm !! Dia punya masam .. adusss …  Tapi bahaya pada perut dan usus kita sebenarnya kan ? Huhu ..

Ok .. Jom kita tengok apa makanan pilihan aku hari ini ..

KERABU !!

Kerabu Jantung Pisang Ikan Bilis

 

Kerabu Peria

 

Somtam

 

 

Kerabu Ayam

 

Urap Kangkung & Taugeh

 

Kerabu Mangga

 

Kerabu Sotong

Dan banyak lagi laaa kerabu yang ada kat blog HANA MEMORIES ni .. huhu .. Pelbagai resepi makanan adaa haa..

Sedapp kan ?

Ssyyyyy .. Diam ! Qhaliff dok tidur ..

 

IMAG2911-1

Dah bangun terus aku lepas subuh tadi. Sahur pon terlepas . Bangun , terus buat kerja skit sementara si kecil ni masih tidur .. Ikutkan , dia pon dah bangun tapi ‘ditidurkan’ semula dek mak dia .. Dan dijangka akan bangun semula jam 9 lebih nanti ..

Seperti baby lain walaupun ada yang tak kisah tapi Qhaliff ni kalau siang hari , tak leh dengar bunyi yang berdesing cam bunyi ‘klik’ .. Tapi bunyi tv , ok jer dia.. Pelik aihh ..

Jadi ,kena la aku bergerak dengan perlahan lahan .. Kalau dia nyenyak , senang sikit aku nak wat kerja kerja aku antaranya sambung tidur jap .. hehe .. Ni pon aku duduk kat sebelah dia sambil update blog ..

Huh ! Jiran sebelah pulak dok main loceng ! Adeh …

Tampil dengan lebih menarik di Aidilfitri ..

 

image

Tampil berbeza aidilfitri kali ini ketika berhari raya @ menziarahi sanak saudara @ menghadiri majlis rumah terbuka dengan Jubah Habibi ..Pelbagai warna, material, dan saiz boleh didapati di Habibi by Alkenali

Utk pengetahuan anda , size terdiri dari 36(s) hgga saiz 52 xxxxxxl-6xl .Jadi ,  semua org boleh gayakan jubah Habibi by Alkenali (yeay)

image

Jubah Habibi ni inspirasi Arab Eropah namun disesuaikan dgn masyarakat dan cuaca di Malaysia.Habibi by Alkenali juga mempunyai pengedar @ wakil jualan di hampir seluruh malaysia. juga di Brunei dan Singapore.

image

Kalau nak beli secara online pon boleh, boleh pm di Habibi by Alkenali atau hubungi terus Habibi Hotline ~ 012 655 3974. ~

Untuk promosi Ramadhan kali ni , free pos ke seluruh Malaysia.

Leftenan Komander (Kehormat) PSSTLDM Dato' Lee Chong Wei

 

Dah lama la Ben oiiii ..

Huih .. Nampak sangat aku ketinggalan zaman ! Hahahah .. Bukan tak amik tau tapi terlupa nak amik tau .. Hahaha .. ALASAN ! Hehe.. Terlepas pandang jer .. Ni baru aku tau selepas ternampak gambar dia kat FB mana tah .. hehe ..

Chong Wei ditauliahkan pangkat Leftenan Komander (Kehormat) Pasukan Simpanan Sukarela Tentera Laut Diraja Malaysia (PSSTLDM ) berkuat kuasa 1 Mei tahun ini.

Terbaik ! Contoh yang patut diikuti oleh kita semua terutamanya dari semangatnya yang senantiasa berjuang habis-habisan menentang ‘musuhnya’ . Kalah menang , belakang cerita. Yang penting , berjuang hingga titisan terakhir !

Anda antara contoh rakyat Malaysia yang terbaik ! Tahniah ..

Comel jangan disangka anak ..

 

Diberitakan bahawa anjing dari spesis bull dog ni cuma merapati seekor landak lalu diserang dari jarak dekat oleh landak tu . Dipercayai hampir 500 duri landak telah dilancarkan oleh landak tersebut.. Lalu jadilah muka anjing tu seperti yang korang lihat tu haa.. hehehe .. siaann ..

Landak tu nak g minum air kat kolam di rumah tuan punya anjing ni haaa .. Anjing gatal nak g kacau la kot.. Kira nak tunjuk kat tuan dia yang dia buat keja .. Agaknya nak halau la tuuu .. Mesti dok “Goooong …gooongg ..goooong .. “ .. Bengang dengan bunyi bising jarak dekat , tu yang dpt hadiah harijadi kot ..

Kira pasni  , ada akai la skit kot anjing ni .. hehehe ..Insaf eh Bella ?

Siann .. masih ada baki duri dlm badan tu yang tak bleh nak dikeluarkan .. Huhu.. Lain kali , ingat yer .. Bukan awak je ada gigi nak gigit orang .. hehe …

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI