Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 14 Ogos 2012

Semalam dan hari ini ..

 

Semalam , kat rumah mak aku .. ramai sudi melayan Qhaliff.. Tak putus putus dia senyum ..

Hari ni .. aku dan dia jer .. maka ?

IMAG2998

Tu la dia .. Muka bosan .. Hahah . Dah la mainan dia tertingal kat rumah mak aku .. Jadi takde apa dia nak pegang untuk bermain.. Maka , muka aku dan tangan aku jadi sasaran dia.. Sian .. Nak ajak main snooker , tak reti lagi dia .. huhuh..

Rezeki Qhaliff dari Doha , Qatar

 

Waduh .. Murah rezeki betul la Qhaliff ni .. Hari ni dapat dua hadiah dia .. Satu , biskut raya .. Satu lagi , jubah dari Qatar ..Amboii , berjubah anak aku nanti haaa .. Tinggal nak cari kopiah je ni .. Hehehe ..

Terima kasih pada Azrey Rozie Eiman yang sudi membelikan jubah ni pada Qhaliff .. Terharu kami , anak beranak. Qhaliff lagi laaa.. Sengih je bila tunjuk kat dia tadi .. huhuh.. Sengih nape tu , tak pasti laa ..

Tapi mmg betul la kata orang .. Setiap anak ada rezekinya sendiri. Kita takkan tau . Semua tu rahsia Allah. Doa agar dipermudahkan ..

Hebat Raya bersama SENHENG

 

image

Bermula 1hb Jul hingga 31hb Ogos 2012 , buat pelanggan AEON, SENHENG mengadakan pertandingan AEON BELI DAN MENANG yang menawarkan hadiah sehingga RM100,00 untuk dimenangi.

Selain pertandingan tu , SENHENG juga turut mengadakan kempen rebet Baucer Tunai Raya setinggi RM500 ! Kiranya kalau beli barang yang terpilih di SENHENG, pembeli akan menerima baucer rebet untuk membeli barangan yang lain .. Ahaa.. Menarik la kan ?

Antara barang yang ditawarkan ialah TV LCD, TV PLASMA , TV LED , Sistem Teater Rumah , hifi mini , kamera DSLR , kamera digital , kamera video digital , notebook , netbook , ultrabook , smartphone , tablet , penghawa dingin ( aku mmg cari ni ! ) , peti sejuk , dapur gas , microwave , mesin basuh , hud dan hod dapur ..

Huh .. nampaknya aku sendiri kena serbu SENHENG memandangkan aku nak pindah rumah baru selepas raya ni .. hehe ..

Bagi mereka yang berminat untuk membeli barangan yang dinyatakan diatas, bayaran pendahuluan serendah RM1 sediakan ! Perghh .. Menarik kan ?

Ada lagi yang menarik ! Buat mereka yang dah membeli barangan di SENHENG , mereka boleh sertai pertandingan SHOP AND WIN dan berpeluang untuk memenangi hadiah 46” Sony Internet LED TV . Ada 50 unit TV LED tu ditawaran untuk dimenangi !

Tak nak masuk pon tak pe .. Buat pelanggan SENHENG yang membuat pembelian serendah RM999 pada sepanjang tarikh yang dinyatakan ( 1hb Jun – 31 Ogos 2012 ) , mereka pasti membawa pulang cenderahati istimewa seperti beg kasut, payung ,karpet dan beg carrier..

Jadi , tunggu apa lagi ? Marilah kita beramai ramai serbu ke SENHENG berdekatan . Untuk maklumat lanjut , boleh ke laman web SENHENG.

Biskut raya ' anak beranak ‘ !

 

Muka mula dulu …

Yang ini baru dibuat oleh Kak Azlita .. Haa. Cantik kan ? Kemas kooo .. Kalau aku buat , confirm .. confirm ..  Sambung la sendiri ayat eh ..

Dan yang asalnya pulak , begini rupanya ..

Hok ni , Che Mat Gebu yang buat .. Aaaaaa … siap kirim kat aku lagi kooo .. 2 tahun lepas gituuu .. Hehe.. Memang manis .. semanis yang buat biskut ni ..hehehe ..

Dan tahun ni , spesial kes .. Khas untuk anak aku aka anak buah CMG ..

BISKUT BANTAL "QHALIFF"....DARI PAKCIK MAT.

Apakah itu tandanya ?

 

IMAG2995-1

Gulp .. Yeker ? Hahaha.. Dengar boleh la.. Caya ? Tak yah la.. Kalau berlaku pon , tu cuma satu kebetulan je kan ?  Hehehe ..

Ada yang amik serius ‘gurauan’ orang tua begini tapi bab bab petua , ramai yang tak berminat nak amik serius. Maklumlah , zaman ni ramai  yang berpelajaran tinggi sedangkan ilmu pengetahuan orang dulu dulu , jangan dipandang ringan . Orang luar sibuk curi ilmu pengalaman orang kita tapi kita sibuk amik petua orang luar lak .. Camana tu ?

Tepuk la kepala sendiri eh .. Jangan tepuk dada.. sakit woo ..

Itulah beza ayah dan ibu ..

 

Satu... kasih yg abadi
Tiada tandingi dia yang satu
Dua... sayang berpanjangan
Membawa ke syurga kasihnya ibu

Tiga... lapar dan dahaga
Rela berpayahan setianya ayah
Empat... mudah kau ketemu
Berhati selalu beza antara
Kasih dan kekasih

 

Lirk lagu SATU nyanyian Aris Ariwatan yang senantiasa berkumandang di benak aku setiap kali aku mandikan Qhaliff atau menyusukan dia.. Bagi susu ok !

Kelebihan seorang ibu adalah SABAR . Sabar ni nampak kecik tapi sebenarnya ianya sangatlah besar dan mencabar. Berapa lama kita mampu bersabar ? Hanya ibu saja ada jawapannya..

Aku tak kata la ayah ni tak sabar.. Aku sabar gak .. Tapi tak boleh kata lagi sabar sangat sebab anak aku baru 4 bulan lebih. Tak tau lagi camana perangai dia bila dh besar lagi . Itulah terpulang camana aku suami isteri didik dia nanti ..

Cuma biasanya kita tau , seorang ibu tu mmg penyabar.. Tapi jarang kita dengar cerita si ayah pulak kan ? Hehe .. Kesabaran ayah ni jarang nak diperkatakan tetapi yang banyak dikecohkan ialah anak didera dek ayah .. Sian ayah kan ?

Tanggungjawab ayah sebagai khalifah pada rumahtangganya amatlah besar untuk dipikul .. Tu je aku mampu katakan.. Aku yang duduk dirumah ni , setiap hari dok pikir camana nak tambahkan lagi pendapatan keluarga. Aku bukan goyang kaki kat rumah jer ..

Bukan mengeluh tapi nak kasi tau pada mereka yang tak tau .. Kena pikir anak dan juga kerjaya. Aku ada job ari ni tapi terpaksa tolak sebab jauh nak pergi dan kena tinggal lagi anak.

Sana sini hati nak jaga .. Entahlah ..

Aku semakin merungut ?

Aku bukan melenting atau terasa malah berterima kasih atas komen dibawah ini ..

Entry anda semakin lama semakin banyak unsur merungut walaupun dalam bentuk yang positif...tak salah, kerana anda cuba mencari motivasi diri untuk meneruskan hidup di rumah dan bukan di pejabat..walaupun anda kelihatan sebagai seorang hero yang mampu buat semua kerja (yer saya faham, sukahati la, ni kan blog anda ;) ) tetapi nasihat saya jangan dianggap orang lain yang bekerja di pejabat itu dalam keadaan senang lenang dan berseronok dengan rakan sahaja..saya pernah berada di tempat anda dan saya yakin anda dapat seimbangkan semula entry anda dengan menampakkan peranan ayah bersama-sama ibu dalam mendidik dan mengasuh anak..jika tidak, anda akan kelihatan seperti orang yang pasrah..jika anda redha, akan nampak keceriaan dalam setiap entry anda kerana anda tahu setiap penat lelah anda itu menjana saham untuk akhirat kelak..Inilah motivasi ketuhanan.. “.

Jawapan aku ..

Yang pertama , saya nak beritahu rakan pembaca kehidupan saya ini bukanlah HAPPY GO LUCKY saja .. Sama seperti yang lain. Ada pasang surut .

Yang kedua , saya tak pernah anggap diri saya hero sebesar kuman pun..

Yang ketiga , apa yang orang lain buat kat opis , bukan masalah saya. Mereka happy atau tidak , semua itu saya dah lalui. Penat dengan kerja. Tensen dengan majikan. Berbaloi atau tidak . Dan saya bukan sekadar jaga anak kat rumah saja. Kena tunggu 'line clear' baru boleh buat kerja saya . Kerja saya pulak bukanlah kerja rutin walaupun nampak seperti rutin iaitu update blog. Perlu idea yang fresh untuk diceritakan .. Melayan karenah orang siber yang lebih ramai bersikap keyboard warrior atau ninja.

Yang keempat , apa yang berlaku adalah rutin harian . Saya bukanlah kaki tembelang untuk cerita yang manis manis saja. Nak mengasuh anak , apa yang saya ajar pada anak saya hari ini , saya rasa ramai lagi parents lebih bepengalaman dari saya.

Yang kelima , buat mereka yang dah kenal saya melalui blog ini , mereka tau pasang surut entri di blog ini. Blog saya ni ada 3 rasa .. Masam masin dan juga manis.Itu yang membuatkan saya gemar bercerita disini kerana saya berkongsi pengalaman hidup dengan mereka . Dan bagaimana saya menghadapinya ..

Ini bukan blog blog keibubapaan. Sebab itulah taglinenya SANTAI BEN ASHAARI dan bukannya PAPA MAMA BERSANTAI ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI