Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 24 Ogos 2012

Qhaliff suka duk kampung eh ?

 

IMAG3136

Selepas melawat ayah tua di rumahnya  , mak mertua aku ajak ke rumah kakak dia di kawasan berhampiran . Jangan tanya apa nama tempat sebab aku tak ingat pon ..

Tapi yang pasti , Qhaliff suka duk kat luar rumah menikmati permandangan kehijauan kampung dan kanak kanak bermain. Dalam rumah , dia nangis .. Luar , dia diam dan mata tertumpu pada kehijauan jer ..

IMAG3143

IMAG3144

Tali air ni dikatakan ada banyak udang galah. Setiap malam , ada je pengail datang mengail udang .. Waa.. suka tul aku dengan aktiviti begini .. Tak berkesempatan lagi aku nak lakukan semua tu ..

IMAG3146

Ingat lagi aku pada sepupu sepupu aku sewaktu aku kecil dulu. Suka la main kat tali air ni bila balik ke kampung belah ayah aku di Balik Pulau, Pulau Pinang. Tapi bila memasing dah besar , hurmm .. Kalau bersua muka pon , takat senyum je… Nak borak ? Jauh sekali laa .. Yang ada rapat pun , sorang dua jer ..

Tu pasal aku kalau boleh tak nak Qhaliff gitu. Nanti jadi kera sumbang lak di kalangan ahli keluarga .. Kena kerap gak berjumpa dengan adik beradik agar tak kekok bila besar nanti ..

Di sini , aku makan laksa Kelantan . Hurmm.. 2 kali aku tambah penuh ..Hahaha .. Aku mmg idam sejak puasa ari tu .. Tapi tak gak dapat dapat .. Dan bila dah ada depan mata , tu yg aku balun non stop action ..

Ni rumah terakhir aku pergi untuk raya kali ni. Sedih gak nak meninggalkan Kelantan. Tapi apa nak buat .. Aku pun ada urusan kat KL tu ..

Ikut hati .. pindah terus je kat Kelantan ni .. Best apa ? Tenang gitu. Tengok anak anak pun , ramai je berjaya ke menara gading .. Tu belah mak mertua aku la.. Belah ayah mertua , aku tak tanya sangat .. hehe ..

Masalah utama ni .. esok nak balik ikut mana ni ? Gua Musang atau Terengganu ? Hurmm ..

Jejak cikgu Ben Ashaari !

 

Sewaktu aku mengajar dulu , mmg dah guna nama BEN ASHAARI ni .. Tapi anak murid tak la panggil gitu.. Di kalangan guru guru terdekat je la.. Selepas tu , segalanya dah jadi sejarah .. Tu cerita 7 tahun dulu laaa ..

Tiba-tiba … Jeng jeng jeng .. Sedang aku menikmati kesedapan air 100 plus , tersedak lalu tersembur mengenai lelabah yang kebetulan lalu kat tepi dinding rumah jiran mak mertua aku tu haa.. Jarak dia , lebih kurang 100 meter persegi gak laa.. Tu tak ditolak lagi dengan jarak sebenar yang mana .. ahh .. merapu dahhh ..

Ok ,sambung .. Kenapa begitu? Ada satu tweet singgah yang mention aku ni haa ..

2012-08-24_17-48-30-1

Er .. sapa la pulak ? Takkan dia leh ingat aku kot ? Aku waktu mengajar dulu , dah abis brutal .. Jauh sekali la nak mengacakkan diri .. hahaha ..

2012-08-24_18-00-10-1

Ok , fine .. Apakah kenangan itu ? Kenangan silam ? Aku dan dirimu ? Eh .. lagu Bidadari lak . hehe .. Apakah eh ? Setau aku kalau aku masuk darjah 4 ni , aku mmg membebel jer banyak . Maklumlah , lagi 2 tahun nak amik UPSR .. Jadi kena isi sedikit dengan kesedaran diri tu.

2012-08-24_18-00-19-1

Ahhh .. Aku hampir pengsan .. Tapi aku baca semula .. Oh , aku tersilap rupanya.. Dia kata COMELNYAAA ANAK CIKGU ! Huh .. aku ingat dia kata aku makin comel .. Iskhhh …

Aku tanya dia camana dia leh jejak aku yang telah berusaha keras  menyamar ni haa ..

2012-08-24_18-11-20-1

Aduhh .. Terharu okeh !! Aku terharu.. aku terharu .. terhaaruu .. Hehe .. Sapa sangka kan ?

Pastu aku pon printscreen saat saat keterujaan aku ini untuk dikongsikan dalam FB dan juga blog .. Aku pon upload ke FB ( SANTAI BEN ASHAARI ) . Dan … Alahai.. dia pun ada kat situ haaaa …

image

Yang buat aku bertambah terharu ialah …

image

Ada yang tanya .. “ wahhh cikgu gitu.. cikgu ganti keee...

Tetapi dia backup aku tu..Waahh … Terpengsan sekejap okeh ! Tepi , tepi .. aku nak pengsan sat ..

Dia jawab .. “ Bukan cikgu ganti but a real good teacher.Haha dulu cikgu ramai peminat :3 Hehehehe “.

Huhu.. terkedu aku .. Dan selepas itu aku pun check profile dia dan ke blognya iaitu ,  http://www.izhardaughter.blogspot.com/

Boleh tahan .. katanya nak aktif dlm dunia blog ni haa .. Heheh .. Boleh jer .. Asalkan punya minat dan semangat … Jangan fikirkan sangat soal $ ni kerana isi kandungan blog akan rosak abis nanti .. hehe ..

Hurm… Kenangan .. hehe ..

Aku dah ceritakan pon kenangan ni pada awal tahun 2011 .. Hurm…Nak baca ke ? Klik SINI

Rindu gak nak mengajar tapi bila memikirkan .. hurm..Tak pe la.. Jadi blogger pon cikgu gak , kan ? heheh ..

Dan ada cikgu tak nak anak muridnya , jejaki dia .. Hehe .. Lawak kan ? Bukan apa , dia takut terkeluar airmata je tuuuu .. hehe ..

Aktiviti hari terakhir di Kelantan ..

Gambar 1: G umah ayah tua ( tok wife) .. Kira moyang Qhaliff la kan .. hehe ..

Gambar 2 : Operasi mengait buah rambutan bermula .. Boleh wife tanya reti ke tak aku ni ? Mak aihh.. pandang rendah org bandar nampakkk ..

Gambar 3 dan 4 : Haaaa... Sampai ke dalam dusun aku redah ngan mak mertua aku amik buah .. hehehe .. Lumayan hasilnya pakk ..

Hilang rasa rindu seketika kat zaman kanak kanak .. huhu .. Dulu rajin la curik buah rambutan tah sapa punya .. Buah nak mkn sangat tp nak feel cmna jadi pencurik ! Hahaha.. toksah la buat nooo ..

Nak g umah kakak mak mertua lak .. pastu .. rehat .. Esok , kelik KL ..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Qhaliff , si anak kecil.

Sayu hati aku bila memandang mata dia . Apalah nasib dia jika aku pergi lebih awal di kala dia masih kecil ..

Hanya tau senyum , ketawa dan menangis. Bila pandang kita , seolah minta simpati dan belas ..

Hurm ..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Aku kaya ! Kaya ! Kaya !

 

image

Kalau kaki nombor , suka laaa kan ? Tapi aku gitu laa.. Saja je .. Orang cina kata nombor 8 ni maksudnya bertuah atau kaya laa.. Tu kalau single 8 laa.. Kalau terlebih lapan tu , aku tak tau la camana bunyinya ..

Yaaa.. aku tauuu .. kita orang Islam tak boleh caya gitu .. Aku tak kata pun aku caya atau bergantung pada nombor nombor ni tapi aku suka je ngan angka yang semua serupa dan kebetulan , kedua dua harta milik aku ni , punya nombor sama pada masa yang sama . Haa.. Tu jeeer punnn .. Alamakkk .. Itu pn nak jadi isu ! Hehe.. Guwau jer ..

Tak kisah la apa pun .. Janji yang penting , jutaan terima kasih la pada mereka yang sudi ikut aku di mana saja .. Bukan peminat tapi kengkawan .. kan kan ?

“Daddy , Qhaliff insaf dah ! “

 

Photo: Di masjid muhammadi , kltn..

“ Daddy .. Qhaliff tamo ikut daddy g raya dah ari ni , boleh ? Semalam m abis lenguh lenguh badan Qhaliff .. Dah la tak dapat makan kuih raya .. Asik asik susu jer .. boring arr .. Terliur tau tengok .. huhu .. “.

 

Memang betul pon .. Penat wooo .. Serius penat harung jammed ! Bukan penat beraya pon .. Penat ngan kereta jer .. Qhaliff ni kira bagus dah pon .. Dia cuma buat hal pada hujung hujung waktu jer .. Sebelum tu , mmg baik sangat .. hehe ..

BEN ASHAARI dalam majalah FEMAG

 

image

Hehe .. Tak sempat nak bagi gambar sebenarnya .. Jadi guna gambar raya haji tahun lepas. Tak banyak beza pon cuma perut je aku dah kempis .. hahaha … Muka tetap maintain macho .. hehe .. Silap aku gak sbb tak sempat nak bagi gambar terbaru. Bizi sangat la nak amik gambar .. Dengan nak jaga anak lagi.. Nak g buat rambut lagi.. Medicure.. pedicure .. tempah baju.. Haaaa …

Majalah online FEMAG ni , tak silap aku beroperasi dah lebih setahun .. Dan banyak isu yang menarik mereka kongsikan bersama dalam majalah mereka ..

FEMAG yang beroperasi secara online ni oleh team wuuhuuonline ni dah ada banyak keluaran dan yang melibatkan aku ni dah masuk ke isu 15 .. hehehe ..

image

Apa pun ,jutaan terima kasih la buat pihak wuuhuuonline kerana sudi interframekan aku dalam majalah mereka kali ni .. Terharu wooo .. Maklumlah , kita ni blogger picisan jer .. huuhu ..

Bagi sapa sapa yang nak jimatkan duit dari beli majalah , leh baca majalah ni .. Free je wehh ..

“ Daddy , plis dont jeles jeles sama Qhaliff , okeh ! “

 

Biar jer gambar bercerita … Malas aku nak bercerita .. Huh !

 

Aku ? Jeles ? Takde maknanyaaa …

Keluarga yang dalam gambar ni adalah keluarga RTP FARRA ARISHA dan FIFI SAZALI

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI