Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 6 September 2012

Qhaliff mengamuk sudah !

 

IMG_20120906_203808

Mula mula , segalanya berjalan dengan baik seperti yang dirancang .. Makan malam di Fish Manhattan , Alamanda ..

IMAG3443

Bergambar .. Bergurau senda .. Bertepuk tampak .. Bersepak terajang .. Dan macam macam lagi la bentuk gurau senda yang aku dan Qhaliff buat hinggalah dia mula boring dan ibunya menyusukannya .. Dan , dia terlelap ..

Selesai makan .. Aku bayar dh.. Harga memang menakjubkan tapi aku berpuashati sbb sedap dan kenyang sangat .. Aku amik Qhaliff yang sedang lena untuk diletakkan dalam baby carrier yang aku pakai ..

Perghhhh .. Bergemaaaa satu restoran tuuu dengan suara Qhaliff ! hahahah .. Segan siutt .. Macam kena dera je Qhaliff jerit ! Aku terus bawak dia keluar dengan cepat .. Sampai kat luar , mata dia dh celik dan dia pandang aku lalu , senyum !

Haaihh … Anak anak … Aku dodoikan dia dan ..

IMAG3448

Dia terlena sekali lagi .. Hingga sampai ke rumah ..

Qhaliff tak bagi !!

Aku cuba nak capai maggie asam laksa tetapi Qhaliff tak nk lepaskan ibu jari tangan aku .. Grrr .. Terliur tgk maggie tuuu .. huhu ..

Published with Blogger-droid v2.0.8

Sabaq sat noo Qhaliff ..

 

Alhamdulillah .. penyabar anak aku nehh .. Ops , sebelum tu .. jangan meluat la yer baca menda menda gini .. Kita kena tau , apa yang kita tulis dan apa yang pembaca baca adalah satu doa andai tulisan kita itu berupa satu doa walaupun tak nampak macam doa . hehe .. Maknanya , kita tulis baik baik , pembaca doakan juga .. kan kan ? Jadi ada baiknya aku bagitau la yang baik .. Yang tak baik tu , biarlah dia dengan Allah je yang tahu ..

Haaa .. sambung .. Seperkara yang aku tau la kan , bila aku kata ,

“ Tunggu sat eh Qhaliff .. Daddy nak panaskan susu .. “ .. dan diam tunggu diam je kat atas tilam tu sambil bermain sendirian . Bila aku datang , dia akan pandang macam menantikan sesuatu .. Huhuh ..

Begitu juga bila nsk solat .. sabar je menanti sebelum sambung menjerit ..huhu .. Dan menariknya , dia tak tunjuk perangai dpn org ramai .. Bila bersama kami jer baru teriak..

Alhamdulillah .. berkat doa semua orang ..

Keunikan ciptaan Allah ..

 

Bila aku cerita mengenai Islam , ada yang kata blog aku ni PRO ISLAM .. Alahai , sedih aku dengar .. Aku ingat Islam .. takkan nak cerita pasal menda menda yang dilarang dalam Islam .. Adoi .. Macam macam laa ..

Tadi , aku ternampak di Instagram kawan aku , Azizi .. Salah satu gambar yang dia tangkap .. Sangat menarik perhatian aku ..  Dia bagitau nama rama rama ni , GLASSWIND .. Dan aku pun try google cari ..

Dalam hati SubhanAllah .. Sangat cantik !! Antara ciptaan Allah yang sangat menakjubkan .. Aku sebenarnya sangat sukakan rama rama atau kupu kupu .. Kecantikkan kepaknya sangat mengujakan aku ..

Selain kupu kupu dan rama rama , aku sukakan burung kelicap .. Kenapa dengan burung kelicap ? Hehehe … Cari la sebabnya kenapa aku suka dan pasti korang akan teruja juga .. huhuh.. Sememangnya ciptaan Allah depan mata kita sangat menakjubkan tapi kita nak juga cari awan yang membentuk kalimah Allah atau di badan binatang mahupun di mana mana laaa .. Huhuh .

Qhaliff , sebelum dan selepas mandi ..

 

Sebelum .. abis pacak pacak rambut dia ..

Photo

Selepas .. aku turunkan kepacakan rambut dia dengan minyak baby oil .. guna skit jer ..

Hurm… Rasa rasa cam nak botakkan kepala dia sekali lagi laa .. Ok tak ?

Perkara biasa bila adik beradik berebut tv !

 

Tapi kalau sampai yang sampai mati , mmg mengharukan la ! Ini mmg tak dinafikan bila aku adik beradik sendiri pun dulu mmg bergaduh bab tv ni .. Berebut laaaa nak tgk citer memasing .. Cara penyelesaianya , bapak aku bagi sorang satu tv dan letak dalam bilik ! Haaa .. Tapi aku adik beradik lelaki , satu je la tv .. Adik perempuan aku , satu .. Kat ruang tamu satu .. Selesai masalah ?  Lom.. yang laki lak dok bergaduh tapi alhamdulillah , yang adik adik mengalah .. Malas nak bertekak panjang .. Tv je pon kan ?

Dan di Kemaman , Terengganu pulak ceritanya lebih kurang sama tapi ada yang  terbunuh .. Menurut Utusan Malaysia , sebelum berebut tv , mereka berebut motosikal ..

Agaknya dari satu isu ke satu isu , memasing dah panas la kot . Lagi pun bukan budak budak yang bergaduh. Mangsa dah pun berumur 23 tahun . Al-fatihah untuk arwah ..

Hurm .. Aku , nasib baik sorang anak laki .. Tapi nanti dah besar , confirm berebut dengan aku lak .. Hehehe .. Rasanya tak la kot .. Aku dan wife jarang tengok tv dah skang .. Maklumlah , rumah takde ASTRO. Tak mampu .. heeh .. mahai woooo ..

Promosi VIVIX sepanjang September 2012

 

PENGUMUMAN! PENGUMUMAN! PENGUMUMAN PENTING!!!

Berita baik untuk mereka yang

  • NAK CANTEK!
  • NAK KURUS!
  • NAK AWET MUDA!
  • NAK SIHAT!
  • NAK KAWAL KOLESTROL!
  • NAK KURANGKAN ALLERGIK!
  • NAK TURUNKAN DARAH TINGGI!
    dan bermacam2 lagilah fungsinya....


Apa tu? Jawapannya TONIK AJAIB Shaklee laaaa iaitu VIVIX!!!!

Utk keterangan lebih lanjut , sila ke SINI .

Antara 2 SENHENG ..

 

Aku ngan wife , kalau nak beli barang elektrik pasti akan tengok di SENHENG dulu .. Kenapa ? Nak check harga dulu kemudian baru tengok di kedai elektrik yang lain .. Court Mammoth ? Takde dalam senarai aku selepas terkena dengan mereka ! After sales service sangat mendukacitakan ! Hampeh ! Padahal orang beli cash .. Tu kali pertama dan terakhir aku deal ngan CM ..

Di Alamanda , ada satu cawangan SENHENG .. Aku tak tau la kenapa cawangan ni , layanan dia seperti .. hurmm .. wat dek je gitu .. Kita kena cari diorang untuk bertanya itu ini . Kalau layan pon , tak comey la langsung ! Macam nak tak nak gitu .. Menghampakan .. Serius ! Ni bukan nak kondem tapi nak bagitau laa .. Kami datang nak beli barang dengan cash .. Bukan nak hutang .. Mungkin la kot aku pakai selekeh je .. Dan jangan bagi alasan penat ! Haaa .. baca sambungan kat bawah ni ..

Berbanding dengan SENHENG di Bandar Tasik Permaisuri , Cheras .. SENHENG kat sini senantiasa memberikan layanan terbaik ! Kita beli atau tidak , mereka menjawab segala pertanyaan dengan baik sekali . Sangat seronok ketika disini  malah mereka memberi cadangan serta pilihan barang berdasarkan kualiti dan bukannya harga mana yang lebih mahal.

Kelmarin , aku ngan wife ke SENHENG Tasik Permaisuri tu untuk cari aircond rumah baru aku serta kipas berdiri … Maklumlah , panas kebelakangan ni ..

Segalanya lancar dan menyejukkan hati aku yang sedang kepenatan ni . Tanya pasal air cooler , dia bagi baik dan buruk .. Tanya perbandingan , dia buat begitu juga .. Jadi kita ada pilihan masa tu walaupun jam dah menunjukkan kul 9 lebih malam ! Kira nak tutup dah tu.. Tetap dilayan baik .. Dan mmg ramai gak la dalam kedai tu .. Senyuman tetap ada di bibir staff mereka .. Tahniah ..

Selepas beli kipas berdiri , dia sendiri hantar ke kereta aku memandangkan aku dok dukung Qhaliff .. Haaaa .. Disebabkan tu , aku nak g beli aircond kat sana nanti ..

Layanan yang baik membuatkan pelanggan kita kembali ..

Dalam rumah sendiri pun boleh dilanggar kereta !

 

Menurut Bharian Online , seorang budak lelaki berusia dua tahun yang berada di ruang tamu, maut apabila sebuah kereta merempuh rumahnya di Kampung Rhu Dalam, di sini, kelmarin.

Menurut nenek mangsa, Aisyah Seberang, 55, cucunya Adam Firdaus Syukri ketika itu bermain di ruang tamu kira-kira jam 6.30 petang manakala anaknya Nik Salwani Abdullah, 26, menemankan dua lagi cucunya, Shahrul Yuzi Faizal, 8, dan Syah Ikwaniza Faizal, 5, membuat kerja sekolah. Ketika kejadian saya sedang solat Asar di bilik. Tiba-tiba terdengar bunyi dentuman kuat dan saya melihat sebuah kenderaan merempuh ruang tamu.

Dikatakan mangsa didapati berlumuran darah dengan badannya dalam keadaan tersungkur berhampiran salah sebuah tayar kereta tersebut. Manakala ibunya pula Nik Salwani Abdullah, 26, yang mengandung anak keempat hanya cedera ringan di beberapa bahagian badan.

Punca ? Pemandu kereta Merc itu terlelap ketika memandu  ..

Itu je la yang dia tulis kat laman web Bharian dan Kosmo .. Seperti biasa , kena langgan atau beli je la akhbar tu untuk mengetahui cerita seterusnya ..

Hurm .. Dalam rumah sendiri pon dah tak selamat . Kalau dulu , risau rumah terbakar atau dimasuki perompak tapi skang , kereta pon dah leh masuk rumah ! Banjir tu , biasa dah kan ..

Malang tak berbau .. Kat mana mana pon leh kena .. Kalau dah ajal tu tiba ..

 

Sumber gambar – Kosmo Online

image

Tanda Qhaliff beralih bulan ..

Kul 1 pagi dan dia masih liat nak tidur !! Yang dia buat , masukkan jari dlm mulut pastu calit kt muka aku ...

Nasib baik anak !!

Published with Blogger-droid v2.0.8
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI