Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 17 September 2012

Qhaliff mengintai anak dara orang ?

 

IMAG3594_BURST002_COVER-1

Bukan Qhaliff pon yg ngintai Zhafirah , anak dara blogger si Ujang dan Yana .. Tapi bapak dia haaa .. Hahaa ..

Terserempak dengan Ujang n wife , Yana di Alamanda tadi .. Jadi , peluang aku amik untuk bergambar dengan anak dia yang dah jauh popular dari bapak dia ( sama cam kes aku jeeer ni ) ..

Kira nanti besar , boleh la tengok balik kenangan ni . Kot la diorang nak jadi blogger gak .. Mana la tauuu kan ? Heheh ..

 

Zafirah , sewaktu datang beraya ari tu .. hehe .. Tumpang lepak jap ..

Ujang - http://azfar9897.blogspot.com

Yana - http://ctliyana86.blogspot.com/

Peperangan sudah bermula !

 

Maka betullah kata ibu ibu yang jauh berpengalaman tu .. Tunggu laa baby leh makan dan berjalan .. Masa tuu , siap ler !

Dan aku telah mulakan peperangan dengan Qhaliff ! Grrr.. dah semakin liat nak pakaikan dia baju. Asyik nak main jeeerrr .. Apa saja yang berada di sisi dia , akan segera dia capai ! Pulak tu , bersungguh sungguh nak dapatkan dia padahal bapak dia dok bersungguh sungguh nak siapkan pakai baju dia ! Arghh ..

IMAG3604

Tengok ! Amik gambar pun gegar abisss .. Aku kena start jogging balik sebelum aku tak mampu kejar dia nanti !

Netbook 1Malaysia tiada kualiti ?

 

Terbaca di SinarHarian Online mengenai NETBOOK 1Malaysia .. Abisss kena kritik ! Kesian PM kita .. bersungguh nak naikkan nama parti , tapi dimusnahkan kejap jer dek  ada pihal yang tamak haloba !

Takkan satu kebetulan lak kan ? Kalau satu dua buah tu , ok lagi .. Menurut akhbar online tersebut berdozen Netbook 1Malaysia yang diedarkan kepada pelajar di daerah Temerloh terpaksa dihantar ke kedai komputer untuk dibaiki atas pelbagai kerosakan.

Ada antara ibu bapa yang ditemui kecewa kerana hanya sempat menggunakan produk itu dalam tempoh seminggu, malah lebih teruk ada yang mendakwa langsung tidak boleh menggunakannya sejak diterima tiga bulan lalu.

Tak perlu tuding jari pada pihak kerajaan . Biarkan mereka menjalankan siasatan . Harapnya mereka akan lebih berhati hati selepas ini kerana apa yang berlaku nanti , maruah mereka yang tercalar ..

Netbook 1Malaysia: Rosak sebelum sempat digunakan

Mohd Pauzi menunjukkan Netbook 1Malaysia milik anaknya yang terpaksa dibaiki. Sebagai bapa penerima, dia tidak menafikan sumbangan kerajaan dalam membantu pelajaran anaknya, tetapi sedikit terkilan apabila produk yang dibekalkan tidak berkualiti.

“Saya sedikit terkilan kerana sudah membeli modem untuk mengakses internet tetapi netbook pula rosak, saya hantar baiki pada 19 Jun lalu dan hari ini ( 17hb Sept ) baru siap dibaiki,” katanya sewaktu mengambil semula netbooknya di salah sebuah kedai komputer, di sini.

Serius tensen bila menda menda teknologi ni wat hal !

Alahai Tomok ..

 

Di Mstar Online ..” Tomok Bertuah Isteri Bantu Soal Penampilan

Err … Tomok , bukan ke sepatutnya terbalik ? Anda yang patut bantu isteri anda soal penampilan ..

Aku bukan tunjuk pandai pon .. Tapi sepatutnya kita sbg suami atau ketua keluarga yang beragama Islam , sedia maklum mengenai tanggungjawab kita ..

Maaf.. ni aku bukan nak ajak bergossip atau mengumpat.. Sekadar teguran buat  aku , ahli keluarga aku ( mereka baca blog aku ) dan juga kawan kawan aku samada yg dah berkawin mahu pun belum.

Aku tak bijak menasihati orang melalui tutur kata dan aku gunakan blog  ini untuk berbicara ..

Sama sama kita mengubahnya dengan berdoa pada Allah agar kita terus diberi petunjuk dan hidayahNya ..

Takkan tunggu esok baru nak berubah kan ?

Ummiza Cafe , masakan melayu dan Oriental .

 

 

IMAG3589-1

Alhamdulillah .. Akhirnya dah dibuka .. Berkali aku lalu depan restoran ni , dan semalam dia dirasmikan tapi hari ni baru aku berpeluang nak g setelah diajak singgah oleh wife tadi .. hehe ..

Terletak berhampiran di Bandar Baru Salak Tinggi , restoran yang aku singgah utuk makan tengahari tadi bersama wife serta anak aku .. Saja nak try kot kot , menarik tekak aku ni ..

IMAG3592

IMAG3585

IMAG3586

IMG_20120917_130429

Yummy .. serius sedap sangat ! Memang masakan melayu tulen okeh ! Asam pedas ? Pekatttt .. Sambal sotong ? Perghhh .. Dan banyak lagi laa yg ada ..

Harga ? Hehehe .. Murah wehhh ! Huhuh ..

IMAG3585-1

Qhaliff dah ‘diculik’ ngan tuan punya restoran .. hehe

Layanan , mmg mesra . Harapnya berkekalanlah layanan begitu serta harganya. Ada potensi besar untuk besarkan lagi restoran ni ..

Oh , lupa lak .. menurut makcik tu ,  mereka buka hingga malam .. Kul berapa tu tak pasti la .. hehe .. Tapi yang pasti , mmg kitorang akan singgah lagi ..

Terkeliru dah aku !!

Dalam kepala aku , warna oren adalah duit bernilai RM10 !! Dah penah terbagi RM20 kerana sangka RM10 ! Nasib baik penjual tu jujur ..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Hati-hati bila cas telefon bimbit !

 

Erk ?? Kenapa abang Ben ?? Kenapa ??? Haaaa …. Ada yang suka cas telefon bimbit dia pastu dok guna sekali ! Kira takleh berenggang langsung walaupun tengah  cas !!

Takde apa apa eh ? Mungkin la kot tapi jika dalam cuaca hujan lebat serta kilat sabung menyabung , lebih baik jangan cas telefon anda tu buat sementara waktu , kalau benar sayangkan nyawa dan telefon anda tu laa eh ..

Seorang lelaki , Aniq Syazwan nyaris maut akibat panahan petir menyambar wayar elektrik hingga menyebabkan dia terkena renjatan dalam kejadian ketika hujan lebat dan kilat sambar menyambar kira-kira jam 8.12 malam di rumahnya di Terengganu.

Ketika itu dia sedang caj telefon bimbit dan letakkannya atas paha sambil tangan diletakkan atas telefon itu namun tak semena-mena dia rasakan terkena renjatan elektrik lalu dia yang berada di atas katil dalam bilik tidur tercampak di tepi dinding dengan badan kaku serta kejang.

Aniq dipanah petir

Aniq Syazwan tersebut ditahan dalam wad selama dua hari kerana dikhuatiri kesan arus elektrik boleh memudaratkan otak dan jantungnya sebelum dibenarkan pulang petang kelmarin.

Amacam ? Nak buat tak pasni ? Hehehe … Jangan wehh .. jangan .. hehehe ..

Sumber – SinarHarian.

Aku semakin bersemangat nak bertwitter !

 

Dulu aaa .. aku cukup takut nak bertweet ni .. Bukan apa , sapa la aku ni nak bertweet tweet ni .. Bukan artis .. Jauh sekali retiss ..

Pernah gak kena sembur kat Twitter dek mereka yang nakal dan banyak masa terluang untuk menyakat orang .. Memula tu , terlayan gak aku hingga plan nak tutup je Twitter tu . Tapi ada kawan tak kasi dan suruh aku ignore jer ..

Maka aku buat satu keputusan yang win win bagi semua orang . Sapa tak suka tweets aku, silalah sekat aku atau aku yg akan sekat dia .. Senang kan ?

Dan sekarang , semangat aku semakin berkobar kobar untuk bertweets ..

image

image

image

Tapi aku kena hati hati agar takde yang salahertikan kata kata aku atau tersalah bagi nasihat .. hehehe .. Bahaya tu kan .. hehe ..

Ekspo Konvokesyen Universiti Sains Malaysia 2012

 

clip_image001

Ekspo Konvokesyen

Universiti Sains Malaysia 2012

18 - 23 September 2012

"Mahasiswa Intelek Sumber Inspirasi"

Universiti Sains Malaysia akan mengadakan Ekspo Konvokesyen Universiti Sains Malaysia kali ke-46 pada 18 hingga 23 September 2012. Ekspo ini dibawakan secara rasmi oleh Sekretariat Ekspo Konvokesyen USM 2012. Pelbagai aktiviti yang diadakan sepanjang hari ekspo dijalankan seperti gerai  jualan, pameran, pertandingan dan juga persembahan. Ekspo ini tidak sahaja bertujuan untuk berhibur, tetapi juga untuk menambahkan ilmu dan pengalaman melalui program-program yang dijalankan.

clip_image001[5]

Ekspo Konvokesyen USM ini akan dirasmikan oleh canselor USM iaitu Sultan Perlis; Tuanku Syed Sirajuddin ibni Tuanku Syed Putra Jamalullail.Fly FM dan LOL adalah media rasmi bagi ekspo kali ni dan ACN Booking pula merupakan penaja rasmi. Antara aktiviti dan pertandingan yang akan dijalankan adalah seperti berikut:

  1. International Chess Knock Out
  2. Pertandingan Melukis Komik
  3. Miss ConvEx'12 Competition
  4. Klik Klik Alam Tercinta Polaroid Photography
  5. Pertandingan Mencipta Video
  6. Cutest Pet Photo Competition

Persembahan malam pembukaan adalah pada 19 September 2012, pada jam 9 malam, yang bakal menampilkan artis-artis terkemuka seperti Farhan AF4 dan Arja Lee.

Pada 20 September 2012, jam 9 malam akan diadakan Sembang Santai bersama Sham Kamikaze.

Persembahan pada malam penutup pula adalah pada 23 September 2012, juga pada jam 9 malam yang menampilkan artis-artis Youtube seperti Tasya Marshahar & Syed Shamim, Ainan Tasneem, Deanna Reasha, dan Amanwan.

Antara aktiviti yang menarik adalah seperti Super Spontan, International Fiesta (Malaysia, Indonesia & Thailand), Akido Japan Martial Art, Rumah Hantu, Mini Soopa Doopa dan banyak lagi!

Anda mahukan ilmu? Hiburan? Pengalaman dan manfaat bersama? Jom sertai kami pada minggu Ekspo Konvokesyen Universiti Sains Malaysia 2012! Yup! Pelbagai aktiviti menarik menanti anda. Datanglah beramai-ramai! :D

clip_image002

 

Untuk maklumat lanjut dan sebarang pertanyaan, sila hubungi kami:

 

Jom follow kami di laman sosial juga!

Bila Qhaliff lepak bersama sepupunya ..

 

Photo

Hehehe .. Akak Maisarah tak sabar tunggu Qhaliff sampai Teluk Intan tadi .. Rindu benar dia kat Qhaliff .. Buat pengetahuan korang , Maisarah lahir tak cukup bulan tapi alhamdulillah , sihat sejahtera dia … Malah bijak gitu ..

Sapa Maisarah ? Tuuu yang Qhaliff dok tengok muka dia tuuu .. hahaha.. Dia pemalu orangnya. Jangan mimpi aku nak dengar suara dia .. hahaha ..

Telefon bimbit ku yang canggih !

 

IMG_20120916_164813

Sebenarnya aku tak minat SAMSUNG sbb nama dia hampir sama dengan nama kawan aku yang rampas awek aku masa tadika dulu .. SAMSUL .. Haaa .. cinta pertama okeh ! Muka dia cam Julia Rais woooo .. Tu tanpa hingus kat hidung dia waktu tu laaa ..

Aku beli telefon ni kat kedai berhampiran kedai abang ipar aku di Menara Condong , Teluk Intan .. petang tadi ..

IMG_20120916_165724

Haaaa .. Inilah kedai dia .. Kalau korang minat tudung dan kebetulan ada kat kompleks beli belah berdepan Menara Condong tu , leh la bagitau kat abang ipar aku tu korang kawan aku .. heehe .. Dapat la diskaun skit .. Jadi laa kan .. hehehe .. Kira kata KAWAN BEN ASHAARI .. Haaa.. sambil doa doa dalam hati laa .. mana la tau kot kot rezeki dapat murah skit kan .. hehe .. Leh pakai wat menikah ..

Berbalik pada telefon bimbit canggih aku tu. Dikatakan dia punya ciri ciri IPHONE 5 padahal hp Samsung ni , keluar terlebih dahulu dari IPHONE 5 ! Apakah Apple akan sama lagi Samsung kerana meniru ciri ciri IPHONE 5 lak ?? Sama sama kita nantikan .. hehe ..

Telefon bimbit yang aku beli dengan harga RM55 ( terima kasih la pada abang ipar aku kerana dia tunjuk muka je terus dapat murah ! ) ni mmg berbaloi untuk digunakan ketika bergaduh dengan awek .. Sila rujuk entri Tips untuk mengelakkan bergaduh sewaktu bercinta .. ni untuk meniru cara aku tanpa di saman beratus jutaa dollar ..

Telefon ni aku beli untuk jawab call dan balas sms jer .. Hehehe .. Kira kalau hilang pun , tak nyesal gak laa .. No tel dalam tu pun , takde la nak kisah sangat .. Yang penting , no wife je pun .. No orang tua , confirm la hafal kan .. Hehe .. Kawan kawan ? Alaa .. FB kan adaaaa …  Lagi pun , kawan kawan , setahun sekali je baru msg .. tu pun sbb nak send ucapan hari raya yang berantai tu haa ..

PTD maut sewaktu DPA !

 

Aldy Hasmi

Pegawai Tadbir Diplomtik , Aidy Hasmi Abu Hassan ( gambar ) dari  Kementerian Pertahanan mati lemas semasa menjalani latihan di Kem Wataniah Force 136, dekat Pekan , Pahang semalam ..

Dikatakan mangsa dan 243 pegawai yang lain sedang menjalani latihan menyeberangi sungai di sebatang tali air berdekatan Sungai Miang dan tiba-tiba mangsa terjatuh ke dalam air dan jurulatih kemudian menarik mangsa dari dalam air ke darat lalu terus memberi bantuan pernafasan kecemasan (CPR) sebelum menghantar mangsa ke Hospital Pekan untuk rawatan lanjut . Bagaimanapun mangsa disahkan meninggal dunia sebaik tiba di hospital dan hasil bedah siasat mengesahkan mangsa meninggal dunia akibat lemas.

Allahyarham Aldy Hasmi dan peserta kursus yang lain sedang mengikuti latihan di kem tersebut dari 3 hingga 28 Sept ini bagi kursus Diploma Pentadbiran Awam di bawah Institut Tadbiran Awam Negara (Intan). Sumber dari Sinar Harian.

Aku malas nak cerita banyak sebenarnya . Banyak lagi isu melibatkan DPA ni tapi al maklumlaahhh .. sila tutup mulut anda !

Ikut hati aku , lama dh aku suruh KSN hok dulu tuuuuu kaji semula kursus kursus DPA ni tapi dep kata , PTD tak leh lembik sbb depa pegawai kerajaan yang uruskan hal hal penting negara ..

Hehehe .. Bila dah berlaku kes gini , baru nak bukak mata eh ? Tu pun nasib baik masuk akhbar .. Cer tak masuk .. Atau try test masuk blog .. hehee ..

Tahniah KSN , Datuk Seri Dr Ali Hamsa kerana hentikan serta-merta aktiviti lasak melibatkan kursus Diploma Pengurusan Awam bagi bakal Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) serta kursus lain bagi pegawai-pegawai tidak beruniform.

Takziah buat keluarga mangsa dan al fatihah buat arwah ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI