Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 18 September 2012

Gembira lepak ngan Qhaliff ..

 

Bila dia senyum , automatik hati terhibur .. Tapi suh dukung memanjang .. Bukan tak suka tapi berat dah woo .. Kalau 2 jam dukung jer .. mau sembelit aku !

Tapi tak pe la.. anak sendiri … Bila nak , beria janji dalam hati . Bila dah dapat , macam macam la pulak keluhannya .. kan kan ?

Bukan Bidadari

 

Apa yang menyebabkan aku follow drama bersiri Bukan Bidadari ni  ( tak semua episod ) adalah disebabkan watak psiko Ariff lakonan Sharnaaz  dan kecomelan Sara Ali bertudung .. Puji bukan tanda minat okeh !

Lakonan mantap pelakon lain seperti watak Kamal , Inas , Ayu mmg berjaya dibawa dengan baik sekali .. Terus terang , aku mmg jarang nak follow drama melayu skang ni ..

Cuma ending tu dah boleh dijangka bila Ayu  meninggal dunia dan Ariff ditikam dek Inas .. Tapi tak kisah la .. Penonton kan suka ending ending gitu .. Tapi aku lebih harapkan Kamal bahagia disamping Ayu dan anaknya… Huhu ..

Keseluruhan , drama ni tidak membosankan dari mula sebenarnya .. Cuma aku je tak berkesempatan untuk tgk kesemua episod .. Tahniah untuk pengarah serta pelakonnya . Cuma kalau boleh , kalau boleh laa kan .. lain kali cuma didik penonton dikala berkarya .. hehe .. okeh ? Jangan jadi cam sorang pengarah tu ..dia suruh Kementerian Pendidikan untuk beri pendidikan pada rakyat Malaysia ! Apa punya tuuuur daaa ..

Pengsan daddy macam ni !

 

Akhirnya , dapat jugak aku tidurkan dia dengan lena ! Tu pun bagi sebotol lagi susu dengan cebisan cebisan kurma . Suka benar dia makan kurma.. Ke dia makan apa saja macam bapak dia ??

Dah kul 5 baru tidur ! 2 jam gak la dok usung dia ke sana sini .. Pujuk suh tidur.. Tamo.. Main , nak pulak .. Haihhh ..

Saja test marah dia .. kot kot dia faham … Hahah .. Dia faham dan menangis lagi kuat .. hahaha .. Tak pasal pasal kena pujuk balik . Tapi tk susah pujuk dia .. Caaakkk .. cakkkk .. Senyum balik ..

Anak bapak !

Selamat tinggal tidur petang ..

Qhaliff dah mls tidur petang .. Ini bermaknaaa , aku pun tak leh join sama .. huhu ..

Tapi kalau tak nak tdo je takpe ler .. ni siap nak berkepit je ngan daddy dia.. Suh dukung memanjang .. Daddy tak makan lagi nii .. huhu ..

Nasib baik dh mandi. Kalau tak , sahih bau unta ..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Kes naya betul la Qhaliff ni !

 

Haihh .. mengucap panjang aku dengan Qhaliff ni tadi ! Semakin besar dia , semakin kena perhatikan dia ni ..

Tadi , selepas mandikan dia .. seperti biasa aku nak bagi la susu kat dia .. Bukan aku nak menyusu dia tapi kasi susu botol (SI) .. Dan seperti biasa , selesai sebotol dan tak cukup ! 4 aunz dah tu .. Nak kasi lebih , jap jap lagi la..

Kemudian aku call wife tanya samada dia dah kasi ubat batuk Qhaliff ke belum ? Batuk dia dah semakin berkuangan. Alhamdulillah .. Dia kata belum ..

Aku ke dapur untuk amik ubat dia .. Qhaliff sudah pasang karaoke ! Selagi aku tak dukung , selagi tu dia teran ! Macam sana nak ‘mainkan’ aku je ..

Aku dukung dia .. Di meja terletaknya ubat Qhaliff , aku capai botol ubat dia .. Nak jadikan cerita , tiba tiba Qhaliff g jatuhkan badan dia ke belakang .. Saja dia buat lembik ..

Terus aku campak botol tu dan lepaskan dia kemudian tangkap dengan cepat .. Kalau aku menarik badan dia , aku risau pinggang dia … Bagi aku ketika tu , cara terbaik mmg kena lepaskan dia dan tangkap dia dengan pantas !

Nasib baik ! Syukur pada Allah . Serius , mmg tak leh pegang dia ni sebelah tangan ! Kena pegang guna dua dua tangan. Kalau nak guna sebelah , kena peluk dia  ketat ketat .. baru boleh guna sebelah .

Qhaliff nangis. Aku pasti dia pun terkejut dan takut dah .. Memang takut pon ! Apa yang aku buat, aku kena kasi dia ketawa semula .. kena bergurau dengan dia ..

Dan dia dah ok .. selamat tidur dah dia .. Haihhhh … Kena 150% waspada dah mulai skang. Dia bukan baby yang duk diam seperti dulu .. Dah aktif sangat ni ..

Hilang semangat nak berblog !

 

Ada yang tanya aku camana nak kembalikan semangat untuk berblog .. Hurm ..

Tak dinafikan aku sendiri pun ada gak ilang mood nak berblogging . Tapi apa yang aku buat , aku kembali ceriakan niat sebenar aku berblogging ni . Kalau aku nak kejar keuntungan saja  , maka kita akan tersasar dari niat sebenar aku yang mana aku nak jadikan blog ni satu log kehidupan aku.Soal untung , tu adalah bonus dari titik peluh aku.

Terkejar kejar trafik antara salah satu punca hilangnya mood nak berblog. Kita akan publish entri yang mana mengikut kehendak pembaca kita sedangkan mereka ke blog kita untuk baca ‘cerita’ kita ..

Itu jika genre blog peribadi. Jika blog general atau umum , maka kena banyakkan lagi info yang terkini dan berfaedah . Kena rajin membaca agar info tak salah.

Tak salah kejar trafik tapi yang salahnya bila tersesat jalan hingga guna jalan tak betul untuk dapatkan trafik .. Bila tersedar , tu yang mood ilang tu ..

Kembalikan keyakinan berblog dengan bersihkan semula niat berblogging ..

95% siap dah rumah baru ku ..

 

InsyaAllah siap minggu ni .. Over budget ? Tentu laa .. Tapi tak per laa .. Memang dalam jangkaan sebenarnya . Yelah , banyak menda menda kecik yang kita tak nampak sewaktu membuat perkiraan dulu. Bila dah siap , baru nampak ada yg kurang dan terlebih .. huhu ..

Dapur tak lengkap sepenuhnya tu .. Rancang nak pindah hujung bulan ni , insyaAllah .. atau bulan depan sebelum raya haji .. hehe ..

Kalau ada yang berminat, ada fasa baru dibuka .. Harga , boleh tahan gak la .. Ok la kot .

IMAG3570

Call tanya sendiri eh … hehehe … Bahaya kalau tulis sini ..

Akhirnya , suapan pertama untuk Qhaliff !!

 

 

Tak sabar dah diaaa .. Memula kasi dia rasa kurma yang dihancurkan .. Pergh.. Abis dia menjilat haaa ..

Pastu baru bagi dia buah pear yang lumatkan dan dicampur dengan susu . Semua dibuat oleh wife .

Dan pada 17/9/2012 , secara rasminya Qhaliff makan setelah terliur berkali kali tengok mak ayah dia makan .. huhu .. Abis dia makan semua tu haaa ..

Try bagi susu , tamo dah diaaa .. Amboi amboi ..

Stok seminggu .. hehe ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI