Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 20 September 2012

Siapa ada bayi dan bakal ada bayi ?

 

Haaa .. Dulu aku tak kisah sangat la .. Tapi sejak kehadiran Qhaliff , segalanya berubah ! Dari tak tau apa apa , aku kena amik tau ! Dari malas amik tau ke terpaksa rajin amik tau ! Segalanya kerana inginkan yang terbaik buat Qhaliff dan juga adiknya nanti ! Eceh ..

Dulu , aku ingat susu ibu ni sama je cam susu susu yang ada dijual sana. Yelah , mcm mcm brand ada kan .. Tetapi setelah mengetahui kelebihan susu ibu , aku up dalam blog aku untuk perkongsian bersama ! Bacalah ..

Dan ada banyak lagi berkenaan susu ibu ni haa .. Tapi apa masalahnya ??

Hurm .. bila g ke mana mana mall atau tempat awam , memang wujud  masalah nak menyusukan Qhaliff ni ! Kalau stok berlambak , boleh la jugak bawak dalam botol . Tapi ni , susu ibarat kais pagi makan pagi ! Tak dinafikan ramai ibu begitu jugak . Macam macam dah dibeli dan makan  . Petua pon ikut dah !

Jadi , nak tak nak kena la  menyusu di tempat tempat yang disediakan tetapi amatlah sukar nak cari atau terpaksa sorok sorok menyusu di celah celah tempat terpencil atau terus balik ke rumah . Hurm ..Ini kes terpaksa bila Qhaliff mula menangis terutama bila dah lama berjalan. Frust bila ni berlaku. Yelah , bayangkan nak ke situ saja dah makan masa. Bila dah sampai , kena balik .. huhu…

Ada yang lagi tak berhati perut bagi cadangan , jangan bawak anak ke mall atau tempat awam ! Tinggalkan je kat rumah dengan maid atau bagi je pada saudara terapat utk jaga mereka. Dah tu nak bagi susu apa ? Susu formula ? Senang cakap la sbb tak tau kelebihan susu ibu ni haa .. Kalau tau kenikmatan dan keistimewaan susu ibu ni , confirm laaa takkan cari susu formula ( melainkan benar benar terpaksa ).

Haa .. ok ok .. Panjang pulak ulasan aku ni .. Harap-harap  mereka yang tak de anak lagi ni , berfikir panjang sebelum nak tinggalkan komen atau cadangan ..  Yang ada anak , sila sila la panjangkan yer..

Disini ada satu petition untuk ibu bapa atau  bakal bergelar ayah dan ibu ,  menurunkan tandatangan  sebagai tanda sokongan agar lebih banyak bilik khas untuk bayi anda..Boleh menyusu dan menukar lampin dengan lebih selesa .. kan ?

Jika anda prihatin , marilah sama sama kita berkongsi di FB , BLOG , TWITTER atau mana mana laman sosial yang korang tau .. Klik SINI untuk menurunkan tandangan sokongan ..

Memang betul murah ni ..

 

Wow ! Tak sangka lak .. Dua kali aku makan kat sini dengan lauk pauk kegemaran aku dan harganya , mmg tak lari mana pun . Kalau di Putrajaya confirm tercekik jap tulang .. Hehe. Maka digalakkan la g makan kat tempat ni haa ..

IMAG3652

Ikan masak asam pedas tu lak , amik kepala dia .. hehe .. Ingatkan mahal la .. Cuba tengok berapa harga dia ? Haaa .. Baru RM3 tuuu .. bagus laa kan ? Dia siap tulis berapa kat situ.. Jadi leh la nak pertikaikan kalau mahal .. Tapi kat restoran ni ,murah laa ..

Dan benar jangkaan aku .. Sini ramai pelajar singgah makan .. Baguslah .. Jual murah , tapi ramai singgah dari jual mahal .. tak ramai pun singgah .. hehe ..

Er , restoran mana ni ? Di Ummiza Cafe , masakan melayu dan Oriental . laa .. Sbb dekat dah ngan umah baru aku tu haa .. WiFi pun dah disediakan cuma … cuma … kalau boleh , letak la tanda NO SMOKING … Barulah lebih sihat kat situ di samping udara yang menyegarkan disebabkan kehijauan di sekeliling restoran tu haa ..

Qhaliff yang semakin melampau !

 

Melampau benar aksinya !! Bapak dia pun tak buat gitu sambil tengok tv !!

IMAG3642

Ni semalam waktu tengok citer apa tah ..

IMAG3659

Ni hari ni lak .. Hahaha .. Rileks nampak boss ? Hahaha ..

IMAG3656_BURST015

Ni layan Upin dan Ipin lak .. hehehe .. Memang santai bersama Qhaliff betul laaa … Ikut perangai sapa pun tak tau laa ( sambil jeling kat gambar wife ) …

Sumber : HTC  One X yang aku beli kat Low Yatt Plaza. Nama kedai lupa ( saja wat wat lupa sebab tak bayar )

Gila menyaman bloggerkah sekarang ?

 

Hanya kerana sedikit copy text saja aku ( blogger kecik je ni )  nak disaman ? Aiyoo .. Satu komen yang aku dapat tadi ..

image

Dari En.Yus yang menyorokkan mukanya . Buat id semata mata nak tinggalkan komen ni ke En.Yus ?

image

Dan teks yg aku copy tu ialah …

 

Sebuah majalah di Perancis telah menerbitkan karikatur Nabi Muhammad SAW semalam dan tindakan mereka itu membawa kepada kritikan pihak berkuasa negara itu dan menambah kemarahan umat Islam. Tak pasal pasal polis rusuhan terpaksa dikerah untuk melindungi pejabat majalah tersebut.

Dalam satu petikan di akhbar online berkenaan isu tersebut ada menyebut , Ketua Editor Charlie Hebdo yang dikenali sebagai Charb memberitahu bahawa Nabi Muhammad bukan suci buat dia dan dia  hidup di bawah undang-undang Perancis dan bukan undang-undang al-Quran jadi dia ada hak untuk buat demikian ..

Muka depan majalah terbabit yang menunjukkan Yahudi Ortodoks menolak serban seorang individu  yang digambarkan sebagai Nabi Muhammad, malah beberapa gambar didalam majalah tersebut turut diletakkan termasuk gambar bogel.

 

Ahaaa … tu diaaa .. Hehehe .. Sebelum sebelum ni mana mana artikal yg aku copy paste memang aku bagi kredit atau sumber asal ( tu pasal aku tukar jadi Dalam satu petikan di akhbar online  )  tapi untuk yang kali ni aku SENGAJA lepaskan .. Kenapa ? Saja nak umpan .. mana la tau kot kot ada orang orang besar baca .. hehe ..

Dan ternyata ada la wehhh .. ada wooo .. Terima kasih la yer .. Oh .. dari mana aku copy paste ayat ni .. dari SINAR HARIAN ONLINE atau WWW.SINARHARIAN.COM.MY .. perghh .. nak jugak tu…hahaha .. ( artikal INI ) ..

Huih … dasat .. Nanti saya tambah balik eh dalam tu artikal tu . Dan er, En.Yus ( confirm ke keje kat SINAR HARIAN ? )  .. terima kasih la sbb bagi saya baca percuma SINAR HARIAN tu.. Dulu mmg banyak ‘cerita’ tapi skang semakin tah hapa hapa la .. Tapi saya g masuk gak sbb akhbar tu ‘neutral’ .. Tapi tu dulu laaa .. Skang tak nampak dah menarik pun ..

Tak nak masuk dah dan promote SINAR HARIAN dalam blog aku ni .. Yang tak bagi sumber dia nampak .. Bila bagi sumber , tak ucap lak terima kasih .. hahaha ..

TERIMA KASIH SINAR HARIAN .. Tolong jangan saman saya. Bukan apa , tak berbaloi nak saman blogger ni haa .. Maklumlah , artikal dari blog pun byk kena kebas .. tapi blogger cool jer .. kan kan ? Tak giler saman lagi .. hahaha ..

Korang jangan ikut jejak aku tauuu .. Kalau copy , tulis sumber besar besar .. Mana tau dapat hadiah ..

PS: En. Yus , cer google tengok artikal tu dicopy paste bulat bulat .. Leh kaya nih ! Saman cepatttt … laallala … nak pari masak asam pedas tak ?

Kais pagi , makan pagi ..

 

“ Ben , best la kau kan .. keje kat rumah jer .. Leh jaga anak sekali .. Tak macam aku ni .. Awal pagi dah keluar g kerja ..  “

Hurm .. Sebenarnya , apa saja kerja yang kita buat adalah bergantung pada niat kita . Kenapa dan mengapa kita melakukannya .

Apa saja kerja sama jer . Kita je nampak berbeza dari orang lain sedangkan , sama saja bebanannya..

Kerja dengan orang , kita asyik kena maki .. Kena sendiri , kita asik maki orang ! Ingat seronok ke kena maki dan dimaki ? Tapi bayangkan kalau kita buat kerja sungguh sungguh dan penuh ikhlas .. Rasa rasa kena maki dek bos atau bos pun sibuk sangat ke nak maki kita ? Tak kan ?

Macam aku .. orang nampak aku boleh bangun lewat .. Leh sambung tidur .. Atau rileks di rumah .. Perghhh .. Tak beb ! Takde makna .. Aku bangun seawal subuh . Selepas solat , bukak laptop dan tengok apa info info terkini yang boleh aku kongsi bersama .

Lepas update dan standby entri terkini , jengok anak lak .. Kalau tidur , aku boleh la buat keje lain sekejap seperti jemur baju , mandi atau sambung cari info di internet.

Jika aku tidur , aku kerugian masa. Curik curik tidur dalam 5-10 minit tu mmg la ada ..Tu pun time Qhaliff tidur .. Skang ni , dia dah susah nak tidur sbb nak main .. Maka tugas aku seterusnya ialah bermain dengan dia .. Pastu nak mandi .. susukan dia dan skang ni dah mula makan .. Tu semua tugas aku di rumah yang tak dibyr . Tugas yang dibayar ialah update blog ..

Aku ceritakan ni sbb nak bagitau , kita sama jer .. Kerja di pejabat atau di rumah , punya tekanan tersendiri. Jadi kita patut bersyukur dengan apa yang ada di tangan kita. Jika nak tingkatkan , usaha la lebih . Mintak pada DIA .. tak guna mengeluh ..

Jangan kita lupa, kita di dunia ini adalah untuk mengharungi cabaran dan dugaan dari ALLAH untuk menentukan di mana tempat kita nanti di akhirat ..

Masalah dengan kulit muka anda ?

-IKLAN-

Anda mempunyai masalah kulit ??

Kulit yang kusam?

Kulit yang tidak sekata?

Kulit yang berjerawat & berjeragat?

Dan pelbagai masalah kulit yang lain?

Dah puas gunakan pelbagai jenis produk skincare tapi masih kecewa dengan hasilnya?

Vitamin C 500mg mampu mengubah segalanya, ianya mampu membuat anda tersenyum semula hanya dalam tempoh 2 minggu !! Ramai yang dah cuba dan mampu tersenyum dengan hasilnya. Anda bila lagi??

FUNGSI Vitamin C 500mg (doctor recommend) :

  • Menghaluskan & melicinkan kulit secara menyeluruh
  • Mengecilkan pori2 kulit
  • Menaikkan seri muka
  • Memberikan tona kulit yang sekata & cerah (seluruh badan)
  • Melembabkan kulit secara menyeluruh
  • Memulihkan rekahan pada tumit kaki & siku
  • Merawat masalah jerawat di muka & badan
  • Merawat masalah jeragat
  • Melindungi daripada pembekuan darah & lebam
  • Mengurangkan parut jerawat & kesan luka
  • Diperlukan untuk pertumbuhan & pembaikan tisu
  • Meningkatkan imuniti badan, kurangkan jangkitan selsema
  • Membantu mengurangkan gejala gejala alergi
  • Meningkatkan penglihatan
  • Membantu tubuh menyerap zat besi yang lebih
  • Membantu system penghadaman
  • Mampu mencerahkan bahagian2 gelap di celah celah bahagian badan (ketiak, peha dll)
  • Amat sesuai bagi yang mengalami masalah resdung

Tiada sebarang pantang malah ;

  • Ibu mengandung boleh mengamalkan vitamin c 500mg ini
  • Boleh di amalkan ketika period
  • Boleh menambahkan susu badan bagi ibu yang menyusukan anak
  • Sesuai untuk lelaki & perempuan 12 tahun ke atas

KKM approval & 100% HALAL !

Cara pengambilan 2biji sehari selepas makan

30biji RM45 (15hari) atau 60biji RM80 (30hari)

FREE postage !!

Berminat? Boleh PM di http://www.facebook.com/LailyBeautyCare

ATAU

SMS / What’s app : 0176053711

TESTIMONI :

testimoni vitamin c organic

Bila lagi nak baiki masalah kulit anda dan tersenyum seperti mereka?

Lagi penghinaan terhadap umat Islam ..

 

Sengaja je diorang nak hina orang Islam dengan membuat provokasi secara terang-terangan .. haih .. Pelik tul laaa .. Kalau kita diam , naik lemak.. Kalau kita melenting kata hak kebebasan bersuara . Yang ni mmg patut kena HAK TUIIII kepada kebebasan suara mereka !

Sebuah majalah di Perancis telah menerbitkan karikatur Nabi Muhammad SAW semalam dan tindakan mereka itu membawa kepada kritikan pihak berkuasa negara itu dan menambah kemarahan umat Islam. Tak pasal pasal polis rusuhan terpaksa dikerah untuk melindungi pejabat majalah tersebut.

Dalam satu petikan di akhbar online yang aku baca iaitu SINAR HARIAN  , ada menyebut , Ketua Editor Charlie Hebdo yang dikenali sebagai Charb memberitahu bahawa Nabi Muhammad bukan suci buat dia dan dia  hidup di bawah undang-undang Perancis dan bukan undang-undang al-Quran jadi dia ada hak untuk buat demikian ..

Muka depan majalah terbabit yang menunjukkan Yahudi Ortodoks menolak serban seorang individu  yang digambarkan sebagai Nabi Muhammad, malah beberapa gambar didalam majalah tersebut turut diletakkan termasuk gambar bogel.

Dengan bangga dia tunjuk akhbar yang mengandungi gambar tersebut .. Hehehe .. Kalau korang google tengok gambar tu , mmg ternyata diorang ni spesis ‘ takde kerja’ .. Dah tak laku agaknya akhbar mereka.. Tu yang buat gitu tu ..

Amboi .. ni sudah lebih Qhaliff !!

 

IMAG3641

Amboi amboi .. bahagia ehhhh .. Seronok ehhh .. hehehe .. Apa yang tak kena ?

IMAG3642

Tuuuu .. kaki dia tuuuuuuuuuu haaaa …. Amboi amboiiii .. Aku turunkan , dengan pantas dia angkat letak semula dalam kedudukan asal .. boleh ????

Memang kena geletek dgn aku dia ni .. Pandai main dah dia .. hahahha .. Cepat benar masa berlalu .. 5 bulan macam 1 tahun dah dia ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI