Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 21 September 2012

Si bulat bulat ..

 

Makan luar lagi ?? Apa nak buat .. wife tak sempat masak sbb sibuk di kiri dan kanan .. Aku ? Aku lagi la sibuk wooo .. Ingat aku duk umah ngangkang je ke .. Tu ayat mak aku la biasanya.. hehe .. Jangan marah noo ..

Malam ni , g makan kat temapt hari tu.. Ala, Soho di Sg Merab tu haa .. Kenapa g makan sini gak ? Aku plan nak makan burger bakar .. Hahaha .. Dulu aku pelik nape org suka makan burger bakar ni .. Skang aku dah gian lak .. huhu ..

Sedap tak makan kat sini ? Haaa .. Kalau selera tekak siam , ok la sini . Bagi aku yang tekak universal ni , ok laa .. Boleh telan berbanding semlm aku g makan kat Perantau Hill tu ..

Tapi sayangnya , tak bukak pulak burger bakar tu haa .. Haih .. Cuti ke ? Takkan kot ? Hurm .. Jangan wat gini .. Rugi wooo .. Lari pelanggan ..

Semakin malas bersenam ..

 

Puasa dah berlalu. Janji lepas sebulan beraya , nak start balik. Nampaknya , badan semakin berat .. dan aku semakin malas ! Serius , bapak malas !! Semangat ada tapi MALAS nak mula balik ..

G gym ? Hurm.. segan pun ada .. Nak berjimat pun ada .. Nak g , minyak kereta lagi. Yuran lagi .. Nak lari depan rumah , skang ni hujan .. Tu alasan terbaik la aku boleh baik. Nak lagi terbaik , Qhaliff tak bagi aku pergi ! Kalau nak g gak , dia nak ikut … Haaa..amacam ?

Nampaknya … aku terpaksa simpan lemak buat sementara waktu ni laa .. Apa nak buat , kan ..

Qhaliff dah mula bersenam .. Aku je belum ni .. Hurmm .. Kesihatan perlu dijaga. Bukan saja nak kekalkan otot tu tetapi bersenam adalah antara awet muda .. hehe ..

Makan je ubat , confirm kurus ?? Sori la .. tu bukan style aku . Tu mungkin style oppa ganyam tu .. but not me okeh ! Sepeking dah akuuu .. haa ..

Bila nak start balik niiii .. hurmm .. Kang dah membulat , terlewat daaah ..

Buang masakah mereka membuat bantahan ?

 

Gambar – Mstar Online .

 

Ada yang kata , perhimpunan membantah filem menghina Islam tu satu perbuatan membazirkan masa .. Ada macam macam pendapat . Tapi kita sebagai umat Islam , apakah nak lihat saja mereka menghina dan terus menghina Nabi Muhammad S.A.W yang kita cintai itu ?

Sebelum nak tinggalkan komen , apa kata bukakan minda dan baca artikal tulisan DR.MAZA sekejap. Pastu baru bagi komen eh ..

"Mereka yang tidak merasai kemanisan nikmat iman mungkin tidak faham hakikat ini. Mereka kehairanan kenapa muslim sedih dan emosi apabila Nabi mereka disakiti. Sesiapa yang hendak jadi ahli politik dalam masyarakat muslim, kena memahami latar pegangan dan nilai dalaman mereka."

Artikal penuh di SINI

Qhaliff menangis bila dengar azan ..

 

Tengah dia layan kartun kat TV , rancangan terhenti seketika untuk memberikan laluan pada azan Asar. Qhaliff , tiba-tiba terpaku .. Dan terus teriak dan berhenti semula. Dia pandang tv , dan menangis semula.

Aku dukung dia dan pujuk dia .. Mata dia , dia tumpukan pada tv dan azan masih berkumandang ..

“ Qhaliff rindu eh ? “

IMAG3682_BURST005

Selesai azan … Dia sambung main balik .. Hurm …

Qhaliff tamo dah kat daddy !

 

Cedeyyyy .. Qhaliff bila nampak mak dia , sengih seolah dapat pingat emas olimpik lagaknya ! Aku yang sedang dukung dia , terus hiang dari penglihatan dia ..

Tu belum disua tangan dek mak dia .. Melompat lompat kesukaan .. Daddy nak merajuk la cam ni ..

Kasih ibu kan .. Camana punya lama takde kat rumah , anak tetap nak kat mak dia gak .. Kat bapak dia , bila dia dah boring ngan mak dia laa .. Huh..

Sian daddy kan ? Qhaliff dah tak nak kat daddy kan ? Ni yang nak kena ada baby baru .. Hurm.. nak honeymoon mana lak kali ni eh ..

Apabila mak tolak anak keluar dari kereta !

 

Mengucap panjang bila aku baca pasal seorang gadis lembam ( OKU ) dibuang oleh maknya sendiri di Harian Metro ( kena bagitau sumber woo .. kalau tak kena saman .. )  tadi .. Hurm ..

Pinjam skit noo keratan artikal tu eh.. Bukan apa , kang kalau aku tulis sendiri , takut lain lak korang faham . Menda gini kena duduk lepak minum kopi baru boleh cerita dengan baik sekali .. hehe ..

Lebih malang, gadis berkenaan yang juga pemegang kad Orang Kelainan Upaya (OKU) dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), bukan saja tidak dikehendaki ibu bapanya yang sudah berpisah itu tetapi, ‘dibuang’ dengan cara menyayat hati apabila ditolak keluar dari kereta, Ahad lalu. Difahamkan, gadis berkenaan dibiarkan di tepi jalan bersama beg pakaian dekat Taman Cantik, di sini, selepas ditinggalkan ibu kandungnya bersama bapa tiri dan seorang lelaki yang menaiki sebuah kereta.

Bagaimanapun, nasib menyebelahi gadis malang itu apabila seorang saudaranya yang kebetulan melalui jalan itu menemuinya sebelum membawanya pulang ke rumah mereka.

Selain itu, gadis berkenaan dikatakan bukan sekadar ‘dibuang’, tetapi wang bantuan JKM sebanyak RM300 sebulan sejak dua tahun lalu dipercayai dikeluarkan keluarganya tanpa pengetahuannya berikutan dia tidak tahu menulis dan membaca.. “

Tu sedikit je .. Kalau nak baca lagi , klik Gadis lembam dibuang di tepi jalan ni ..

Kesiannya .. Nak kata lelebih , kang jadi umpat lak .. hehe .. Apa yang aku boleh buat cuma , berdoa agar maknya sedar kesilapannya itu dan harap gadis tersebut bersabar je dengan perbuatan maknya tu .. Maklumlah , .. er .. tak pe la.. nanti aku lak berdosa.. hehe ..

Oh , dugaan ku ..

 

Sabar je laa .. Hahaha.. Bukan mengeluh pun cuma geram jer .. Kalau dia jaga , aku gomol dia.. sian diaa .. Pastu , stok susu lak mmg kehabisan . Jadi , kena tunggu la bekalan tiba .. Huhu .. Kena bijak bagi kat Qhaliff ..

Kebiasaannya , Qhaliff akan bangun tidur antara 930  pagi hingga 10 lebih . Haa.. Tapi hari ni , punya laaaa awal dia bangun .. Kul  8 lebih dah celik mata dan …

“ Daaa… daaaa.. haaaaaaa… Baaaaaa .. Eeeee .. “

Macam macam kuar dari mulut dia tapi yang aku paham ..

“ Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .. “

Aku layan ‘borak’ ngan dia .. Dia senyum .. Aku tak pasti la dia senyum perli atau senyum kambing kat aku sbb tak mandi lagi .. hahahha ..

Dalam kul 9 , aku mandikan dia .. Dia tak leh mandikan aku .. hahaha.. Tak aci la kann .. haha .. Pastu tu baru aku bagi susu kat dia .. Tapi sebelum tu , aku bagi sedikit kurma kat dia.. Aku nak amalkan bagi kurma kat dia .. Nanti tak susah dia nak makan bila dah besar ..

IMAG3673

Muka kesian sebelum dapat susu .. hahaha ..

 

IMAG3670_BURST009

Aku wat dek .. dia menangis sambil hentak hentak kaki ! Apa ??? Hentak kaki ? Masak laaa aku nanti .. Terbayang di dalam kepala ..

“ Daddyyyy … nak mainannn tuuu .. nakkkkk .. naakkk .. “

Huh …

IMAG3671 IMAG3672

Abis satu botol setengah .. huhu .. Abis jer , automatik mata terbuka dan sambung hentak kaki .. Nak lagi tuuu .. Tak leehh dah !

Aku dukung dah sendawakan dia kemudian dodoi hingga tertidur di bahu aku .. Legaaaaa …

IMAG3675

Dalam 20 minit dia tidur , tiba-tiba ada call masuk ke telefon bimbit aku .. Dan Qhaliff ..

IMAG3676

Kembal ceria ! Hahahah .. masa untuk gaduh ngan budak ni !!

Pening dengan kitchen cabinet baru !

 

IMAG3662

Dapur dah pasang .. Brand Elba rasanya. Tu je yang mampu beli.. Oven pelbagai guna pun dah beli. Ada 8 kegunaan kot .. termasuk panggang aku ! Huh ! Banyak banyak macam nak buat restoran dalam rumah .. huhu .. Tapi apa nak buat .. tak beli kang … ada yang buat muka duck face .. hahaha .. siap la aku nanti ..

Sekarang ni , masalahnya ialah hood tu haa .. Alahai .. bracket takde la kata orang yang nak pasang tu .. Pastu tanya kedai . Kedai suruh datang amik .. Lohhh .. Suka suka jer suh datang eh ? Kenapa masa antar dulu tak bagi sekali ??? Grrr .. Nak tak nak , malam hari semalam g amik ..

Tang dapur lak , hos utk gas lak takde .. Alahaii .. Nasib baik orang tu bagitau . Kena beli lagi .. Tanya harga kat kedai yang beli dapur ni .. Dia kata ada dua jenis .. Stendek la kan .. Yang ok dan yg biasa biasa .. Yang ok , mahal la.. Opkos laaa .. Bisnis .. hahaha ..

Wife tanya berapa harga ? Amik kauu… cecah ratus gak laaa .. Yang biasa , murah bebenor .. Hurmm .. Amik la yang luar biasa .. Keselamatan perlu diutamakan ..

Tanya harga , boleh kurangkan tak ? Dijawab harga tu dah jauh murah .. Tak leh nak kurang lagi kata dia .. Hurm.. Wife bgtau kat orang tu yang dia nak amik peti ais lagi laa .. byk barang lagi kat kedai tu .. Dan dan dapat kurang lagi RM20 !!! Hahaha .. Bayangkan laaa … berapa untung diorang tapi kata tak untung gak tuuu .. adoiyaii ..

Malam ni g amik hose tu .. Tak tau la camana punya special tu .. Dan tang sinki air , ada kena buat penambahan sedikit .. Ayooyoo .. MONEY MONEY !!

Nak hidup selesa skit kena guna byk duit .. Tak pe la.. Tu tujuan simpan duit. Kita tak tau apa yang akan kita lakukan dalam keadaan yang mendesak dan terdesak ..

Qhaliff dah perlukan katil ?

 

IMAG3651

Semakin sempit rocker dia ni haa . Nak masuk 6 bulan dah .. Ada yang kata tengok dalam gambar nampak besar berbanding jumpa live .. Hehe .. Aku tak tau la camana mereka bayangkan Qhaliff ni .. Qhaliff , bagi aku la kan .. Qhaliff ni  panjang .. Skang ni nak dukung pun dah sukar ..

Kang kalau beli katil , dia tak nak tidur dalam tu lak .. Kalau nak pun , bukanlah nak dia tidur sorang sorang .. Iskh.. mana mungkin .. Tinggal 2 saat pun dah carik balik .. hahaha ..

Takde katil pun , masalah gak ni .. Merempat lak dia tidur .. hahaha .. Tak kisah la pun kan ? Asal bapak dia ada kat sebelah .. hehe ..

Apa aku nak buat ngan budak ni eh .. Gaya dah macam boss .. Hahaha .. memang pun !! Dia jaga dari tidur , dia nampak kita .. terus muka 10 sen dia buat.. Pastu dia depakan tangan dia seolah olah berkata ..

“ Daddy ? Tengok je kee ??? Dukung laaaa .. “

Hahahah .. Haihhhhhhhhhhhhhhh .. Qhaliff Iman oiiii .. Aku tak tau laa camana nanti bila boleh cakap !

Besar mata hitam Qhaliff !

 

Ramai dah orang yang tak dikenali menegur mata hitam Qhaliff.. Katanya besar.. Aku belek , tak pulak besar. Besar lagi aku punya. Eh , mata aku biru .. hehe .. salah lak ..

Kata mereka , orang yang punya mata hitam besar ni bijak orangnya. Waaah .. kalau gitu , aku yang bermata biru ni mesti genius kan ? Hehehe .. Meluat la tuuuu ..

Betulkah ? Hahaha.. Aku tauuuu jawapan korang .. Segalanya terpulang pada didikan mak bapak dan guru di sekolah. Guru di sekolah tak boleh dipersalahkan jika anak tak bijak .. hehe .. kan kan ?

Betul la tu .. Cuma bagi aku la kan .. tak kira la mata hitam besar ke atau biru mata hitam ku keee .. yang penting seawal usia bayi , si penjaga kena bijak mengajar mereka .. Jangan asik dok cak cak cak je kan ?

Caaakkkkkk ..

Perantau Hill , Sg Merab , Bangi

 

Nak makan mana malam ni ? Tergaru garu kepala .. Mana eh ? Mana eh ? Kebetulan dari kedai elektrik di Bangi dan plan nak menuju ke Cheras.

Lalu depan satu restoran yang mana sebelah siangnya pasti menjadi kegemaran aku kerana terdapat pelbagai jenis juadah untuk dimakan bila dibayar ..

Perantau Hill .. Restoran ni mmg selesa giler. Siap dapat anugerah kedai harga patut .. Dan ramai gak yang singgah malam ni termasuk aku dan keluarga aku ..

Lapar sangat .. Aku order keow teow kungfu dan wife nasi goreng ikan masin .. Dan satu burger special .. Hehe .. Lapar benar tu eh ..

IMAG3665

IMAG3664_BURST002

Layanan ok .. Mesra gitu .Takde masalah dengan mereka . Sayangnya .. inilah yang buat spoil ! Wife mmg tak nak makan sini sbb dia kata dh tak sedap .. Tapi aku degil nak lepak makan sini ..

Keow teow kungfu dia … mmg lain dari kebiasaannya. Setau aku la kan , dibalut dengan telur.. Tu yang biasa aku makan laa.. Tak tau la kot sini lain dia punya kungfu .. Sedap ? Terlalu biasa .. untuk kenyang , boleh laa.. Untuk order lagi , tak mungkin laa..

Aku rasa nasi goreng ikan masin .. Aku yang ada darah tinggi ni , nak gak try .. hehe .. Hurm… mmg masin la.. Tapi ok la berbanding keow teow kungfu aku tu ..

Burger ? Hehehe .. Terlalu biasa laa .. Kira aku pun leh buat kat rumah .. Haa .. Tiada keistimewaan gitu ..

Dan air ? Teh o .. opkos laa rasa teh .. hehehe .. Dan benarlah kata wife , masakan sini biasa jer .. Kira ni last la aku makan malam sini. Kalau nak minum minum atau pekena ABC , ok la kot ..

Harga .. murah gak la ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI