Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 23 September 2012

Dua cinta menjadi satu !

 

Huhuhu .. Macam jatuh cinta kat daddy je .. hahaha .. Cinta seorang anak pada ayahnya kan ? Nanti dah besar , jangan lwn cakap daddy dan ibu yer .. Tak baik .. Kalau rasa rasa nak lawan , baca blog ni sejak Qhaliff mula lahir eh ..

Semoga Allah ampuni dosa dosa kedua ibu bapa kita .. Dan Al-Fatihah buat  mereka yang telah pergi ..

Pokok semalu yang dah tak reti malu ?

 

Biasanya la kan , aku jumpa pokok semalu ni kecik kecik je saiznya. Kira macam rumput gak laa .. Macam dalam gambar kat bawah ni haa ..

Pokok semalu sebelum dan selepas di sentuh.

Bila kita sentuh , dia kuncup.. haaa .. kira malu la kan ? Nak dijadikan cerita, entah apa giler aku datang hari ni , aku g jogging laa kat area taman rumah aku ni haaa ..

Sekali sampai kat tempat biasa aku bersenam , tempat tu dah abis naik pokok pokok liar.. Huh.. Tak terurus dah .. Ni mesti nak kejar tender ni .. hehee ..

Ternampak satu pokok ni .. Memang aku cam sangat la sebab dah sebati dengan aku sewaktu kecik dulu ..

IMAG3740

Amik kauuu.. besar tuuuu .. Eh , tinggii tuuu … haaa .. Ngeri pulak aku tengok.. Ke pokok ni dah mutasi atau dikacukkan dengan pokok jati ? Huhu ..

IMAG3739

Dahan dia pun dah besar ! huhu .. Terlebih kenyang pokok ni …

Mimpi jadi kenyataan ..

 

Photo: Bila mimpi jadi kenyataan ..

Teringat kata kata aku pada wife satu tika dulu sewaktu aku awal awal lagi dalam dunia blog .. Waktu tu aku sibuk amik gambar makanan untuk dijadikan entri di blog aku ..

“ Mana la tau kot kot satu hari nanti , dapat email jemputan untuk makan freeeee .. hehehe .. “

Dan aku pun buat la entri review makanan sebagai permulaan .. Mana la tau kan.. Rezeki dari ALLAH ..

Bermula dari tahun 2009 dan skang 2012 , syukur pada ALLAH berkat kesabaran aku dalam dunia blog , mengharungi pelbagai dugaan .. byk jemputan persendirian aku terima … Terharu dan bangga atas segala usaha yang aku lakukan berjaya membuka mata mereka yang memandang rendah pada aku dari mula dulu ..

Terbaru , aku dapat jemputan dari pemilik restoran D’ Kayangan Steambot untuk g menjamu selera di situ … Terharu sehhh ..

Aku harap rakan rakan blogger yang ada diluar sana, berbloglah dengan ikhlas dan jika ingin berjaya , jangan sesekali menindas rakan lain dan paling penting adalah semangat persaudaraan dalam dunia blog bagi menjamin kejayaan bersama !

Ingat , segalanya bermula dari bawah untuk mengecapi manisnya kejayaan ..

Rekod Tweet #Merdeka55 tipu ?

 

Terkejut sebenarnya bila aku dengar pasal tu semalam padahal menda ni dah berkurun isunya di internet . Aku je ketinggalan keretapi.. Nasib baik la ada kawan blogger cerita pasal tu semalam ..

 

Dari sumber yang aku baca ada  (antaranya BUASIR OTAK  )yang kata satu akaun tweet telah tweet hampir 4 ribu kali !!

Perghhhhh .. Betul ke ?? Tu diaa aihhh .. Dan menariknya , pengisytiharan tersebut tidak mendapat ‘restu’ dari Twitter sendiri .. Hehe .. Tu bukan aku kata laa ..

Korang google dan baca sendiri. Analisa dan pikiaq sendiri. Aku awal awal lagi malas nak layan kempen #merdeka55 ni sbb nampak mengarut di mata aku.. Ada yang kata sabotaj .. hehe..

Nak membodek pon , berpada pada la skit .. Jangan nak menipu rakyat dan big boss .. hehe .. Skang sapa malu ?

Saya bukan pro pembangkang. Terima kasih .

Ular peliharaan terbesar di dunia ..

 

Medusa ,ular peliharaan  seberat 136 kilogram, panjang 7.62 meter dan memerlukan sekurang-kurangnya 15 orang untuk mengangkatnya telah diiktiraf oleh Buku Rekod Dunia Guiness sebagai ular peliharaan terbesar di dunia.

Makanan utamanya terdiri daripada arnab, rusa dan haiwan lain yang diberikan kepadanya setiap dua minggu. Dikatakan ia  memakan 18 kilogram haiwan kira-kira seminggu.

Tuan punya ular tu menyatakan yang dia beli ular tu sepanjang  0.6 meter dan hanya segemuk jarinya saja .. Dan skang ? Hehehe .. Korang pon dengan selamba dia telan .. hehe ..

Bersantai di Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan, Shah Alam

 

Malam semalam menjadi saksi betapa aku perlu kembali ke gym sebab makan dgn banyaknya ..  Hehe .. Pufff .. nazak nazak ..

Kehadiran aku ke restoran  D’ Kayangan Steambot bersama keluarga aku, keluarga adik ipar aku dan rakan rakan blogger mmg membuatkan aku tertelan air liur melihat makanan  yang ada ..

Yummy .. masuk masuk ke pintu utama , nampak dah kambing panggang !

IMAG3724

Tertelan air liur aku tengok kambing panggang ni . Dulu aku bukan kaki kambing tapi bila aku rasa seketul sewaktu aqeqah Qhaliff dulu tu haa .. aku semakin meengemarinya .. hehehe .. Berbeza dengan ayam.. hahaha.. Sesekali ok la .. Sebulan sekali pon lom tentu aku makan .. hehe ..

Kemudian aku masuk ke dalam restoran untuk bertemu Chef Sharifah , tuan punya restoran yang juga menjemput aku ke sana .. Terima kasih Chef ! Berasal dari Perlis , Chef Sharifah mmg mesra orangnya.

Sebelum tu , aku terpaku jap tengok orang ramai yang hadir ke restoran ni .. Kebetulan ada Datuk Dr.Hassan Ali yang makan berhampiran aku dan ada juga artis ..

Harganya , mmg bepatutan sangat.. Satu kepala dalam harga RM21.90 + dan kanak-kanak RM10+  jer.. Macam macam ada okeh !! Kira berbaloi la nak bersantai bersama keluarga di sebelah malam.

Menurut Chef Sharifah , untuk menu tengahari  mereka bercadang nak buat ala carte .. Hehehe .. Makanannya , mmg menyelerakan tekak aku .. huhu ..

Antara pilihan yang ada semalam .. Gambar ni aku aku kat facebook teamboat BBQ Buffet D'Kayangan jer lengkap ! Hahaha ..

IMAG3734

IMAG3738_BURST002_COVER-1-1-1

IMAG3731

Amacam ? Menarik ? POI kalau nak guna gps ke sini adalah NAZA TTDI atau Pangsapuri Service Sri Acapella .. hehehe .. Alamat penuh Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan ini ,

RESTORAN STEAMBOAT D'KAYANGAN ,MR1-01-04 SRI ACAPELLA SERVICE APARTMENT ,NO.1 JALAN LOMPAT TINGGI 13/33 , SEKSYEN 13, SHAH ALAM ,40100 SELANGOR

No Telefon : 012-297 1091/ 012-397 0091/ 03-5523 4979

Email : kayanganbuffet@hotmail.com

Booking dulu sebelum datang ! Takut .. eheheh

“ Encik, maafkan saya .. dah penuh .. “ ..

Selamat atau tidak makanan kita ?

 

-IKLAN-

Selama ni kita tak pernah terfikir dan terlintas difikiran pun yang makanan yg kita masak seharian tu betul2 selamat atau tidak untuk kita makan…terutamanya untuk anak-anak kita…selama ni kita fikir bila da masak kira selamat dari segala kuman dan bakteria…

KENAPA BEGITU??

Sebelum ini kita pernah dengar kan tentang pencemaran terhadap makanan seharian kita seperti ayam,sayur-sayuran,buah-buahan dan sebagainya…

Dan tahu tak kita racun dan bahan kimia tersebut tidak bole hilang dengan hanye menggunakan air.Biar banyak mane sekalipun kita basuh tapi bahan kimia tersebut tetap dan masih ade..

Selalu dengar kan ayam disuntik dengan hormone tumbesaran dan antibiotik yang kuat untuk menggalakkan tumbesaran dan menahan dari sebarang penyakit.Dlm mase kurang 30 hari dah bole dijual lalu dimakan oleh kita..

Kita sendiri sebenarnye tak mampu menghalang benda ini semua terjadi…ini berikutan permintaan yang semakin meningkat…

Begitu juga sayur-sayuran dan buah-buahan yang disembur racun serangga dan bahan kimia lain bagi tujuan menjaga kesegaran dan mengelak serangan serangga perosak..

Lalu secara tak langsung mendedahkan kita dengan pelbagai jenis penyakit merbahaya seperti kanser,sakit buah pinggang,darah tinggi,diabetis dan macam-macam lagi…

Dan tidak lupa juga ikan dan makanan laut dipasaran yang direndam lama untuk tahan lama.

So…ape tindakan kita????sampai bile kita nak biarkan bahan-bahan kimia ini terus masuk kedalam badan kita menjadi racun dalam diam….masuk kedalam badan anak-anak kita sekeluarga???

Sebagai langkah pencegahan awal….setiap rumah memang patut memiliki…

Biozone Food Purifier

clip_image002

Antara Fungsi Biozone Food Purifier adalah:

  • memelihara kesegaran makanan
  • menyingkirkan bau
  • menyingkirkan toksin larut air, toksin larut lemak dan bakteria
  • memelihara nutrien makanan
  • berkesan menyingkirkan bahan2 pencemaran
  • IANYA SELAMAT,BERKESAN,MUDAH DIBAWA KEMANA-MANA.

Sebarang pertanyaan sila hubungi

Fariza Munir 012 3495041

Email :Khyra2005@gmail.com

blog : www.farizamunir.com

AGENT JUGA DIPERLUKAN.

Bole tgok dlm video ni bagaimana Biozone Food Purifier ini bertindak balas terhadap ayam.

 

Lepak ngan wakil ZALORA

 

Hehe .. Bila dengar je ZALORA , pasti dalam kepala yang muncul adalah komen komen negatif kan ? Hehehe .. Aku pun begitu gak .. Event pagi tadi yang dianjurkan oleh MBE dan ZALORA di Alamanda mmg membuat aku tak sabar nak bertemu muka dengan wakil dari ZALORA ..

Kenapa lak ? Hehehe.. Aku nak tanya pelbagai soalan pada mereka sebelum aku nak update mengenai mereka dalam blog.. Hehehe .. Syiok wooo ..

Lunch di Black Canyon menjadi saksi segala Q and A aku .. Soalan pertama aku pada mereka , apa pendapat mereka mengenai komen komen negatif yang terdapat di forum internet atau di Facebook ?

Jawapan yang mereka bagi sangatlah memuaskan hati aku .. Mereka akui segala kelemahan yang ada dan mereka berusaha memperbaikinya termasuk mengupgrade sistem yang sedia ada kepada yang lebih terkini agar segala pembelian secara online berjalan dengan sempurna.

Seperkara lagi , kebanyakkan pelanggan tidak membaca Q and A yang terdapat di laman web mereka untuk mereka fahami apa yang harus mereka lakukan sekiranya terdapat masalah .

Memang betul pon kata mereka . Tak dinafikan kita jarang nak baca semua tu . Yang kita tau , beli je terus . Bila jadi masalah , baru nak pening kepala .

Aku bukan nak sebelahkan mana mana pihak . Mereka pun baru lagi dalam dunia online ni ( 5 bulan ) dan masa diperlukan untuk menjadikan mereka ‘sempurna’ sebaik mungkin .. Tu pun kalau korang nak beli barang di internet dengan harga patut .. hehe .. Tak nak , jangan paksa diri ..

Sebarang pertanyaan , korang boleh rujuk terus dengan bahagian customer service yang ada di Facebook dan juga Twitter .. hehehe ..

Tunggu la kot kot ada invitation dari ZALORA sendiri untuk ke pejabat mereka bagi menyaksikan sendiri perjalanan perniagaan online mereka .. Aku dah suggestkan pada mereka ..

Makan tengahari tu berakhir dengan baik sekali dan aku sambung makan kat rumah lak .. lalalala ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI