Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 25 September 2012

Buat duit melalui blog ..

 

Sekadar perkongsian ..

Salam en ben.Selama nih sy mengikuti blog en ben  dari jauh.. malu nak dekat2.. kalau boleh en ben kongsi rahsia en ben buat duit melalui blog boleh? sy teringin nak cuba.. tapi x tahu caranye.. lagi pun sy suri rumah patutnye lagi byk masa sy ada untuk berbelog..  mohon jasa baik en ben jika  mempunye masa terluang untuk memberi tunjuk ajar pada saya..

 

Ampun maaf dari aku yang kekurangan ilmu ini untuk berkongsi seciput ilmu yang aku kutip dari pengalaman berblog selama dah masuk 4 tahun ..

Tapi memandangkan ada yang berkali kali tanya soalan yang sama , aku kongsikan ( lagi dan lagi dan lagi .. ) apa yang aku tahu . Yang aku tak tau , maaf la yer .. Aku terlalu cetek dalam bidang ni ..

Buat duit dari blog ni ada banyak cara . Tapi aku gunakan cara yang aku minat iaitu melalui penulisan santai yang mana format penulisan aku tu  jauh sekali dari cara cikgu ajar menulis karangan di sekolah . Lebih pada monolog la gitu .. hehe ..

Duit masuk adalah dari pengiklanan syarikat , blogshop mahupun individu. Berapa tu , tak perlulah tau . Tapi yg pasti , kaya tu tidak la. Cukup la untuk lepas makan aku ngan wife dan bayar hutang gitu ..

Aku rasa tu semua orang tau kan ? Mudah je sebenarnya tapi yang sukar sedikit ialah camana nak kasi up blog kita untuk orang mai singgah seterusnya mampu menjana pendapatan dari situ bila dah mula ada trafik ..

Itu cara mudah la .. Nak lagi best , buat bisnis dan jual dalam blog. Haaa.. macam tu je la.. Ini secara umum je .. Nak lagi details , aku rasa ada blog yang ajar menda menda gini . Bukannya aku kedekut ilmu tapi ini je yang aku tau … Bukan teror mana pun .. 

TIGER BALM NECK & SHOULDER RUB , ubat leher dan bahu anda !

 

- Sticky Post . Entri terbaru , dibawah entri ini -

 

Qhaliff semakin besar .. Walaupun nampak kecil dan berat tak begitu ketara sangat naiknya tapi serius aku kata , mmg terasa benar sapa dukung dia .. Kejap je dukung dia pasti akan pass kembali kat aku .. hahaha .. Dan aku mmg kena pakai baby carrier bila nak berjalan lama.. Kalau tak , bahu ngan tengkuk aku pasti terasa lenguh ..

clip_image001

Mangsanya , aku sendiri laa .. Aku yang kena urut leher aku sendiri sbb lenguh sangat .. Bahu , mmg terasa sengal apatah lagi kalau aku buat senaman ringan sebelum keluar dari rumah ..

Bila kat rumah lak , dok layan komputer sampai awal pagi .. Memang menambahkan lagi kesengalan dan lenguh bahagian leher aku ni haa ..

clip_image002

Dan baru-baru ni aku diperkenalkan oleh kawan aku sejenis balm yang tak asing lagi di dunia mahupun dalam negara kita iaitu TIGER BALM yang mana telah keluarkan satu lagi produk terbaru mereka iaitu TIGER BALM NECK & SHOULDER RUB .

Aku mencubanya terus malam tu jugak tanpa tunggu tunggu dah . Maklumlah , lenguh sangat dah .. Nak g spa , duit . Nak mengurut , hehe.. takut salah urut .. Jadi aku nak try TIGER BALM NECK & SHOULDER RUB ni haa ..

Tak susah cara penggunaan dia .. Buka penutup dan buang pelindung utama kemudian tekan jer .. Amik skit je dah mencukupi .. Kemudian sapu terus ke bahagian leher dan bahu .. Kesannya ? Alhamdulillah .. Memang terasa lega giler leher …

Menariknya kan , TIGER BALM NECK & SHOULDER RUB ni tak berminyak serta bau yang menyegarkan .. Kenapa ? Didatangkan dlm dua jenis iaitu UNTUK KELEGAAN TEKANAN DAN KEPENATAN OTOT dan juga KEKUATAN TAMBAHAN UNTUK KELEGAAN SAKIT serta punya haruman yang membuatkan si pemakainya amat selesa sekali dan rileks ..

Paling penting , mudah diusung ke mana mana kerana sizenya yang mudah disimpan dan dibawa kerana bila terasa lenguh , TIGER BALM NECK & SHOULDER RUB ini berkonsepkan urutan melegakan serta merta.

Untuk kaki gym , mmg patut simpan satu dlm beg gym mereka atau tinggalkan je kat gym tu haa.. Abis workout , terus sapu je kat bahagian leher atau mana mana otot utk melegakan ketegangannya ..

Semenangnya TIGER BALM ni adalah jenama yang dah cukup dikenali dengan kualiti produknya malah ada juga rakan yg syorkan aku gunakannya terutama sebelah malam ketika hendak tidur untuk elakkan digigit nyamuk .. Haaa .. Katanya , pada dia menjadi .. Lagi pun , mak aku pon dari aku kecik dah guna TIGE BALM ni .. Ternyata mmg menjadi pilihan turun temurun ..

Apa yang pasti , aku akan belikan banyak skit untuk ayah aku yang senantiasa mengadu sakit leher terutama selepas bekerja .. Bagus wooo .. Aku pun kena simpan gak dalam kereta sbb aku suka memandu lama lama .. hehee ..

Lupa lak aku .. Nak beli kat mana eh ? Mana mana farmasi atau Aeon Wellness store .. Harga ? Jangan risau .. mampu beli punya .. hehe …

INFOMASI :

Laman web Tiger Balm : www.tigerbalm.com atau

- Hubungi +603-79660763(Mon-Fri, 9am -5pm) jika ada sebarang pertanyaan.

4 tahun sudah rupanya aku berblog !

 

Alhamdulillah  .. dalam diam tak diam , aku dah 4 tahun dalam dunia blog ni .. huhu.. Kenangan manis ? Macam macam .. Kenangan pahit ? Hehehe .. korang pun sure ada punya la cam aku . Part ni mmg tak leh nak elak la .. Kat mana ada rusa , situ ada harimau. Bila dah dapat terkam , lalat pn mai menyibuk ! Hehehe ..

Mesti ada yang nak tau , apakah entri pertama aku ? Ok .. aku bagi entri pertama aku dah jumlah komennya ..

Salam . Akhirnya ada juga ruangan untuk aku meluahkan perasaan aku. Satu ruangan dimana pandangan aku akan dibaca dan dikomen oleh orang lain. Itu pun kalau sudi nak komen.

Selang beberapa hari lagi akan tibanya Aidilfitri. Dan ini bermakna kali pertama juga aku beraya di rumah ibu mertua aku iaitu di Kelantan. Tak tau la macamana keadaannya lagi.Nak mengharungi jalan raya yang sahihnya penuh dengan kereta memandangkan ramai warga kelantan yang mencari rezeki di perantauan. Pening kepala dah tentu. Dijangkakan aku akan bertolak pada esok , yakni Jumaat persamaan 18 Sept 2009 , selepas solat Jumaat. Ramai yang berkata waktu itu mesti penuh dengan kereta.Bagi aku , tidak mengapa sebab yang penting , sampai ke destinasi dengan selamat.Perlahan-lahan bergerak asal selamat.

Yang aku tak puashatinya , hubungan darat ke pantai timur ni. Amatlah tidak memuaskan hati.Terlalu berbeza dengan laluan ke utara dan selatan. Bagi aku , ini tak sepatutnya berlaku.Memang terdapat perbezaan politik tetapi pihak yang berwajib kena la prihatin.Sekurang-kurangnya buatlah tempat rehat yang selesa untuk pemandu berhenti berehat. Nasib baik aku gunakan kenderaan sendiri. Bagi yang gunakan perkhidmatan awam ? Bila berhenti kat perhentian sementara , nak masuk tandasnya pun kena fikir berkali kali !!

Takkan masa nak pilihanraya baru nak tabur janji n baru nak buat itu ini ! Buat je la ! Guna duit rakyat gak tu .Bukannya guna duit pemimpin-pemimpin yang memerintah !! Bila dah selesa, pengunjung / pemandu atau penduduk tempatan pasti akan berterima kasih dan mereka tau sapa yang buat semua tu. Bila tiba masanya diorang pasti akan terpikir sapa yang membangunkan kawasan itu. Sedih betul bila mengenangkan perkara ini. Yang bagusnya , yang nak ke pantai timur ni majoritinya melayu. So fikirlah sendiri.. Yang pastinya , seminggu aku berhari raya di sana... “.

Hehehe .. itulah entri aku yang bertarikh 17/9/2012 .. Pergh.. terlepas dah harijadi blog aku .. huhuh.. Patut la dia merajuk .. hehhee..

Amacam .. ada beza tak 4 tahun dlu dengan skang ? hehe …

Movie best untuk didownload : RIO

 

Hehe .. Ada yang tak sangka aku ni kaki animasi .. Hehe.. Aku dulu penah keje line animasi dan mmg jatuh cinta dengan animasi 2D atau 3D .. Nak bikin , bukan mudah wooo .. Sebab tu aku respek animator ni .. Kreatif dan sangat sabar .. hehe..

Berbalik pada citer RIO ni .. aku pasti ada antara korang dah layan movie ni kan ? Sangat meriah dengan color kartun ni.. Penuh dengan burung burung yang berwarna warni. Kalau layan dengan tv skrin besar serta sound sistem yang best , confirm budak budak suka layan .. huhuh..

Lagu lagu dalam movie ni pun mmg best untuk dilayan .. Dalam erti kata lain , patut download dan simpan sebagai salah satu koleksi movie animasi korang ..

Dan .. aku baru je download SMURF .. hehehe .. Best ke tak ? Nanti aku usha dulu ..

Aku nak beli baby walker untuk Qhaliff ..

 

Gambar Hiasan

Aku plan petang ni nak ke Alamanda je untuk belikan Qhaliff baby walker sbb kesian sangat tengok dia asik terbaring meniarap gitu dengan kedua tangan sertakakinya diangkat ke atas dan seolah berkata pada aku ..

“ Daddy ku sayang .. tak reti reti nak dukung ke ??? “

Aduh .. sakit pinggang dah aku neh .. Bukan nak manjakan dia sbb dukung dia tapi dia dah macam malas dalam keadaan gitu. Hehe.. memandai je aku ni kan ? Hehe ..

Tapi aku google dulu untuk mendapatkan khidmat nasihat pakar ! Tadaaa …  Antara jawapan yang aku dapat ialah ..

KAJIAN sekumpulan penyelidik Ireland yang dilaporkan British Medical Journal, bayi yang menggunakan walker didapati merangkak, berdiri dan berjalan dalam usia yang agak lewat berbanding bayi tidak menggunakannya.

Kajian sekumpulan penyelidik dari Sekolah Psioterapi, Universiti Kolej Dublin terhadap 190 bayi mendapati dalam tempoh 24 jam, bayi yang sentiasa bergantung kepada walker lewat bergerak secara sendiri lebih tiga hari. “.

Err .. alamak .. nasib baik aku tak beli lagi.. Kalau tak , confirm aku yang kena guna ! Dan satu lagi infomasi yang aku dapat … Tadaaa ..

Dari BabyCenter Malaysia. Mari kita sama sama membaca dengan kuat.

 

“ Meletakkan bayi dalam walker sama seperti membeli seorang remaja Ferrari - risiko bahaya. Inilah sebabnya, bermula April 2007, Canada telah mengharamkan penjualan walker bayi.

Data UK juga mencadangkan bahawa lebih banyak kemalangan dan kecederaan berlaku berhubung walker bayi daripada peralatan bayi yang lain. Ini sebab walker membolehkan bayi bergerak lebih laju (bayi boleh mencapai kelajuan satu meter setiap saat dengan satu lonjakan), mencapai ke tempat lebih tinggi dan memudahkan akses kepada pelbagai bahaya.

Kebanyakan kecederaan disebabkan kejatuhan apabila walker tertonggeng dan bayi terpelanting jatuh ke bawah tangga atau merempuh perabot, alat pemanas elektrik atau ketuhar. Terdapat juga kemungkinan risiko bertambah di mana bayi anda akan mengalami kebakaran dari objek-objek seperti lilin dan minuman teh yang panas. Ketiga, walker membolehkan bayi menjangkau racun-racun domestik, seperti minyak wangi, ubat cuci mulut, atau alkohol, yang dahulunya tidak dapat dicapai olehnya.

Ramai orang menyangkakan yang apabila bayi ralit dengan 'kereta' kecilnya, dia adalah selamat dan boleh dibiarkan tanpa jagaan untuk jangka masa yang pendek. Sebenarnya, kawalan berlebihan diperlukan apabila bayi anda berada dalam walker dan bayi lebih selamat jika ditinggalkan atas lantai sahaja dalam bilik yang bebas dari bahaya. (Baca tip-tip tentang memastikan rumah anda selamat untuk bayi.)

Walker tidak membantu bayi belajar berjalan. Sebaliknya, menggunakannya dengan berlebihan mungkin akan merencatkan sedikit perkembangan bayi. Bayi perlu meniarap, merangkak, duduk dan bermain atas lantai, untuk membolehkan dia mencapai tahap-tahap utama dalam perkembangannya.

Meskipun statistik-statistik yang ada membimbangkan, pelarangan penggunaan walker sama sekali mungkin tidak realistik. Sebilangan pakar merasakan bahawa walker sepatutunya direka bentuk untuk bayi berusia lebih daripada sembilan bulan yang sudah pandai duduk dan merangkak, dan dipasangkan sekatan kelajuan.

Jika ada sesiapa mencadangkan walker untuk bayi anda, pertimbangkanlah alternatif lain atau lebih baik, biarkan dia bersenam dengan baik atas lantai seperti berlaku di masa-masa dahulu. “.

Ok .. kensel beli  ! Selamat 500 ! Psst.. Itu gunanya internet .. heehe ..

Boleh cuak jika tiada kesabaran !

 

Aku tak pasti la orang lain tapi aku , walaupun dah jaga Qhaliff selama 3 bulan sendirian ( sebelah siang la maksud aku ) , adakalanya cuak bila layan karenah Qhaliff ..

Adakala aku faham adakalanya , boleh mendatangkan tekanan jiwa sekejap. Yelah , menangis tanpa henti .. Padahal kita tau dah puncanya tapi terlupa !

Qhaliff , tadi menangis dan tak nak berpisah .. Punca ? Aku tak tau memula tapi dari mata dia , aku dapat tangkap dia mengantuk .. Sebab makin lama makin mengecil mata dia .. hee ..

Tapi masalahnya ialah dia tk nak tidur ! Nak ajak main .. camana tu ? Nak tk nak , strategi pemusnah digunakan .. Walaupun dalam keadaan darurat , terpaksa gak gunakan ..

Dan dia tertidur akhirnya .. Camana aku buat ? Cara klasik iaitu , bagi je susu.. hehehe .. senang ..

Suami yang tk sabar , kena tenangkan diri bila jaga bayi ni.. Mereka tk tu apa apa langsung ! Hanya tau ketawa , senyum dan menangis .. Tak guna nak marah kat mereka ni . Kalau marah gak , ternyata anda seorang manusia yang tidak berakal langsung !

Blogger lelaki yang cool …

 

Semalam ada aku kongsi ngan korang kan seorang blogger lelaki yang malas update blog kemudian bertukar jadi giler update blog hingga sanggup .. er .. er.. dia kata jangan keras .. hahaha.. Tu korang kena godek entri semalam ..

Untuk hari ni , aku nak perkenalkan seorang lagi blogger lelaki yang cool . Beliau berasal dari Sabah dan telah pun mempunyai 1 cahaya mata. ( sebelum ni tertekan 4 .. aminn )

Menariknya , dia juga seperti aku .. cerita pasal anak dalam blog .. Hehehe .. Ada sapa sapa nak g serang dan kutuk ke ? Pikiaq sebelum melakukannya yer .. Tak berbaloi .. huhu ..

Aku dah pun masuk layan blog dia .. Menarik dan simple. Takde la perlu sampai tahap garuk kepala untuk fahamkan isi kandungan blog tu mahupun berbelit belit ..

Sapakah blogger yang aku maksudkan ? Jom g layaaaannnn blognya.. Klik SINI  ..

Siapakah calon yang sesuai untuk anda jadikan suami ?

 

Pilihlah mana satu ? Semua macho dan mantop ! Hehehe ..

Hasil persidangan rakan maya ..

 

IMAG3756_BURST004-1

Sapa sangka kan ? Dalam dunia maya ni , macam macam orang kita tak kenal , boleh jadi kawan dan lawan .  Ada yang kawan, mmg boleh bawak sampai ke mati perhubungan tu . Ada juga hari kawan  esok jadi lawan hasil ketidakpuashatian terhadap entah apa pon tak tau laa ..

Malam ni , sekali lagi persidangan rakan maya dibuat oleh aku bersama beberapa lagi rakan maya seperti blogger dan kawan FB yang tinggal berhampiran aku yakni di Putrajaya.

Kesannya , banyak yang aku tak tau dan mereka tak tau , dah tau .. Menariknya ada yang tergaru kepala setelah mengetahui identiti memasing .. Hahahah ..

Sapa sebenarnya kita tak kisah la.. Asalkan bukan pesalah undang undang dah la.. Yang penting keikhlasan bila berkawan tu perlu ada .. Mana tau , hari ni hari kita .. esok hari dia lak .. kan ?

Dan ada benarnya kata salah seorang kawan tu , masa depan anak kita kian terancam … Kenapa ? Haih .. panjang ceritanya .. Yelah , kita pon dah leh nampak sebenarnya .. Cuma terkabur  dek kerana tidak mahu percaya jer ..

Siap dah kabinet dapur ..

 

Patutlah orang perempuan sukaa .. Aku pada asalnya nak je buat yang simen tu jer .. Yang macam kat rumah aku yang aku duduk skang ni .

Maaf la yer . Bukan nak riak atau bangga diri. Aku tau korang punya jauh lebih cantik dari dapur aku ni tapi ini sekadar log untuk blog aku andai aku nak cari balik info berkenaan kabinet dapur seperti bila siap dan sebagainya.

IMAG3759

IMAG3760

IMAG3761

Berapa harga , aku rasa tak mahal mana pun. Confirm korang boleh buat punya jika nak buat .. Nak buat sampai berpuluh ribu tu , tak mampu la aku .. Ala kadar asalkan wife suka .. Aku okeh jer …

Yang penting bahagia dan masak sendiri .. hehehe .. kan kan ? Hari ni , penutup untuk segalanya renovation … InsyaAllah ..

Agaknya mereka perlu contohi dia ..

 

Memalukan .. Rasulullah s.a.w dan para sahabat dah tunjuk contoh. Kenapa ada yang tak nak ikut ? Kalau ada yang nak ikut pun , masih ada yang berhati busuk untuk menidakkannya !

Di Uruguay , Presiden Jose Mujica, mendapat gelaran unik iaitu Presiden Termiskin apabila dia menyumbangkan 90 peratus daripada gajinya kepada rakyat negara itu !!

Menurut sebuah akhbar , dia menerima gaji AS$12,500 (RM38,132) sebulan tetapi dia hanya mengambil kira-kira 10 peratus atau AS$1,250 (RM4,575) untuk kegunaan sendiri !

MUJICA dan isterinya cuma ada sebuah kereta murah.

Katanya gajinya itu mencukupi untuk dia dan keluarga dia saja. Apakah dia dan keluarganya tinggal di rumah mewah ? Jawapannya , pasangan suami isteri itu menetap di sebuah rumah petani di Montevideo dan memiliki seunit kereta Volkswagen Beetle bernilai kira-kira RM6,000.

Fakta : Uruguay menjadi satu daripada negara paling rendah kadar rasuah di Amerika Selatan dan presiden ke-31 negara itu, Herbert Hoover, tidak pernah menerima sebarang wang daripada dana awam bagi mengelakkan dia dikaitkan dengan rasuah.

Amacam ? Ada tak calon calon PRU untuk diundi macam mereka ni ? Kalau ada , aku nak kempen untuk mereka .. bleh ?

Sumber berita , Hmetro Online.

Movie best untuk didownload : Resident Evil Damnation

 

Perghhh .. Terbaik laa animasi dia.. Dan mmg skang negara kita pon dah leh buat gitu cuma idea lom lagi ‘segila’ tu tapi aku yakin kita boleh capai begitu cuma nanti ada yang kritik kaw kaw kata mengarut ! Heheh ..

Berbanding denga RESIDENT EVIL : RETRIBUTION , aku rasa Damnation ni lebih menarik lagi cuma yang ni takde watak ALICE  tetapi ada watak ADA WONG

2012-09-19_22-26-37

2012-09-19_22-29-51

Kira tak nyesal gak la download.. Heheh .. menda free .. amik jer selagi ada .. kang dah blocked , kena beli dvd dia ..

Mengisahkan apa ? Haa .. tu kena tengok sendiri laa baru layan .. Kang  kalau aku nak cerita , aku cerita je ending dia camana.. baru potong stim nak layan kan ? Hehehe ..

Best ? Menarik untuk didownload.. hehehe … Er , link ? Cer tengok kat TEAMHANNA .. hehe ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI