Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 10 Oktober 2012

Cerita Qhaliff akan dihentikan dari blog aku nih !

 

IMAG4042

Aku mmg pemalu sikit bila amik gambar .. Tu sbb aku pandang bawah je .. hehe ..

Tadi , ada satu event anjuran Petronas dan ramai gak kawan blogger dijemput hadir .. Boleh tahan gak la event tu .. Dan yang menariknya di event tu ialah bila acik acik tu bukak mulut ..

“ Abang Ben , Qhaliff sihat ? “ .

“Abang Ben , sapa jaga Qhaliff ? “ .

Sekejap sekejaaapppppppppppppppppp ! Ini BenAshaari.com kan ? Apahal tanya Qhaliff ha ??? Takde la pulak nak tanya aku sihat ke tak ? Takde la pulak tanya dah makan ke belum ? Tapi tanya orang yang ada kat rumah lak ! Apa kes ?

Ok Qhaliff … tiada lagi cerita Qhaliff pasni ! Cukuppppppppp ! Yer laaa .. confirm laa cemburu kaaann … mana aci wehh .. Ilang la aku punya kefemesan ! Huwaaa…

Betul !! Tamo dah citerrr .. tamoooo … Tapi .. tapi .. Takkan laaaa bapak jeles kat anak kan ? Hehe .. Aku akui aku tak cute cam Qhaliff .. aku semakin berkedut.. Yer , aku terima semua itu.. Yerrrr !!

Huwaaaa .. Qhaliff !! Jommm tidurrr !!

Tayar kereta punya hal !

 

Aku spesis yang kenal stering kereta je walaupun masa sekolah dulu ada belajar perihal enjin kereta dan masa kursus memandu pun ada belajar gak .. Malangnya , sombong punya hal .. serahkan saja pada mekanik !

Dan baru-baru ni , bawak kereta g servis .. break pad kena tukar ! Wahh .. baru je ari tu tukar .. Apa kes asik tukar ? Apakah aku memandu seperti Micheal Scumacher ? Atau Shoemaker ? Arghh .. Geram neh .. Dan wife pun komplen kata tak sedap pandu seolah tayar wat hal ..

Ok la.. Memandangkan nak raya haji dan nak jalan jauh , aku nekad bawak g kedai tayar .. Zas zas zasss … Kata tokey kedai , tayar kereta botak dan dua dibelakang bengkak. Dalam erti kata lain , kena tukar ke empat empat .. Hurmm .. Memikirkan keselamatan , aku pun setuju la tanpa banyak citer (tapi bincang ngan wife dulu ) .

Diorg tunjuk la tang mana botak tu .. Bahagian tepi ! Hurmmm .. Apahal boleh botak tepi lak ? Dulu aku main beskal tua , tayar botak tengah .. Tu pun sebab main cornar baring ala ala drift .. hehe .. Zaman budak laa..

Dan aku teringat tadi .. lalu aku cari kenapa tayar boleh rosak tepi dan membengkak .. Okeh , jumpa dahhh info yang boleh dipercayai ..

  1. Jika bunga tayar pada bahagian tepi tayar lebih cepat haus (menipis), bermakna tekanan udara dalam tayar tidak bersesuaian.
  2. Jika bahagian tengah lebih cepat haus, maksudnya tekanan terlalu tinggi dan
  3. Jika haus pada bahagian luar saja, ini bermakna keselarian tayar perlu diperbetulkan.
  4. Jika bunga tayar yang haus tidak sekata (turun naik), maka penyerap hentakan (absorber) perlu diganti.
  5. Tayar haus tidak sekata... selalu tengok tayar botak kat tepi ? Ni sebab tekanan tayar tak cukup.... Kalau tayar botak tengah ? ni simptom selalu isi angin melebihi paras yg di tetapkan.

Cara penjagaan tayar pulak ..

image

Hurm .. Kalau tak tau basic tayar ni , alamatnya boleh kena tipu laaa .. Hurmm.. Apakah aku ? Eh , tak mungkin .. Yeke ? Tak la.. mmg tayar tu pun lama dah tak tukar di samping problem bila hujan.. Terasa ‘lari’ je.. Jadi , tukar je laaa kan ?

Kalau nak tau dengan lebih lanjut pasal tayar , gi klik kat bawah ni .. hehe ..

 

Sumber info : JurnalMalaysia dan FireStartingAutomobil

Tahniah la !

 

Dalam erl dari KL SENTRAL ke PUTRAJAYA tadi .. Macam kempen berjaya je nampaknya .. Aku memula duduk di bahagian belakang sekali .. Sebelah aku ada sorang perempuan berbangsa india. Seberang sana , lelaki dan lelaki ..

Kesemua tempat duduk penuh .. Aku sebenarnya tak berapa suka nak duduk bila naik erl terutama belah pagi dan petang .. Sebabnya penuh dan rasa bersalah bila tengok ada perempuan berusia berdiri atau berkeluarga..

Ecehh .. cam baik je kan ? Memang laaa … kata cikgu kat sekolah dah ajar bertimbang rasa .. Mak ayah pun dah ajar ..

Sampai kat satu stesen ni , naik la satu keluarga yang terdiri dua perempuan dewasa dan 2 budak kecik . Sepantas kilat , 3 lelaki berdiri ! Tu diaaa ..

Dan aku salah satunya .. Hehe.. Bukan apaaaa .. Aku kan selalu dukung Qhaliff .. Kalau naik lrt atau sebagainya , dan aku berdiri sambil dukung , kalau takde orang nak bagi tempat duduk , camana .. Aku dah la tuaaa .. haaa .. tak kesian ke ?

Korang korang yang naik pengangkutan awam tu , pandang kiri kanan la yer .. Kalau ada yang patut duduk tu , bagi la duduk .. Contoh eh ?  Cam aku la .. Terima kasih …

Movie fikir banyak kali nak didownload : HALIM MUNAN

 

Hurm .. hurmm .. hurm .. Best ke ? Sapa dah tengok ? Semalam ada dua movie yang aku download .. serius hampehhh … Aku ingat nak download layan movie ni tapi cam rasa .. sian pun ada gak .. Bukan apa , nanti kata tak support filem melayu yang best ..

Persoalannya , best ke eh ? Aku terkena banyak kali dah .. Ingat best tapi bila gi , bestang mana pon tak tau laaa ..

Sapa dah tengok ? Apa pendapat korang ? Kalau kata best , aku tunggu raya tahun depan je aku layan .. Kalau tak best , aku download dan nilai sendiri.. Hehehhe ..

Jimat duit untuk masa depan ..

Jumpa BONI KACAK ..

Perghh . Dasat eh nama .. Biasanya dia rajin singgah blog aku dan tinggalkan komen .. Tak sangka lak ari ni boleh bersua muka .. hehe .. Kecik dunia eh ..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Projek hari ini ..

Ahaaa ... Projek menda ? Inilah yg seronoknya jadi blogger .. Nanti citer lagi eh ..
Qhaliff sihat jer ... Hehe ..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Tanpa wajah ! Masih tak reti nak bersyukur ke ?

 

Dok mengadu muka naik jerawat la .. Muka tak cun laa .. Nak kasi putih la.. Nak pakai kanta lekap warna pink laaa .. Skang bandingkan ..

image

Amacam ? Tak bersyukur lagikah kita ?

image

Di Kashmir , Mohammad Latif Khatana, 32,  tidak boleh melihat atau bekerja kerana mukanya dilitupi lapisan ketumbuhan. Kerana kehodohannya, ada orang yang sanggup meludah ketika mereka melalui di depannya.

Sampai gitu sekali manusia menghinanya .. Ada jugak tak sedar diri menghina orang lain .. Sekali Allah balas kena kat orang tu , baru ada akai ..

Dia buat pertama kalinya menceritakan kehidupannya ‘tanpa muka’ dan bagaimana dia begitu takut keadaannya itu diwarisi oleh anak yang masih dalam kandungan isterinya.Dia kini begitu gembira selepas wanita yang dikahwinnya hamil tujuh bulan.

Semoga dia bahagia bersama yang tersayang.

 

sumber – Hmetro

Orang dah sampai ke bulan ..

 

Walaupun banyak kata mereka yang ke bulan tu cerita dongeng , sekurang-kuranya mereka punya cita-cita besar dan berusaha untuk menjayakannya ..

Kita ? Kita yang tak habis habis berdengki , berfikiran singkat ? Yang tak habis habis berusaha menjatuhkan orang lain terutamanya sebangsa dan seagama , apa ceritanya ?

Bila kita dikatakan ketinggalan zaman , kita marah ! Hangin tak tentu pasal ! Padahal kebenarannya terserlah disitu . Fikir tak nak , menghancurkan no 1 !

Akal ada .. Guna .. Pandang .. Lihat sekeliling . Kalau hidup dengan dengar cakap orang , jawabnya , sampai ke tua jadi orang gua .. Berdunia dengan kelawar jer ..

Bukan tak faham dengan spesis begini tapi terlebih . Mereka hanya nak lihat bangsa mereka setanding jer. Takde ada yang lebih , takde apa yang kurang. Pastu puji bangsa lain ! Pergh… Hancur bangsa kalau majoriti berfikiran begini ..

Qhaliff mula dah menjadi penyibuk !

 

Mula dah menaruh minat kat laptop dan handphone skang ni .. Amboi… Nasib baik la ultrabook aku ni kuat .. dihentak hentak tangan dia haaa .. Iskhh.. nasib baik dapat free .. Kalau beli ? Mau gak daddy gigit tangan tuu haa .. hahaha .. Takkan kot ?? hehe ..

Tak pe la Qhaliff .. buat je la .. Jap lagi , daddy rinduuuuu sangat kat Qhaliff ! Huwaaaaa… Tak rela tinggalkan diaaa … huhu …

Macam couple lak… Patut wife cemburu.. Hahahah ..

Kalau lepak ngan daddy ..

 

IMAG4030

IMAG4031_BURST002

Aku tertidur pon … dia cuma guling guling kat situ. Takde de nak menangis teriak aih skang ni .. Tak berani dia ! Kalau dia buat , mmg aku jadi piranha .. hehe.. aku gigit peha dia.. Dia tak tahan kena gigit situ .. Menjerit kuat wooo .. hahaha .

Tapi peliknya .. Bila nampak je mak diaaaa …

IMG-20121009-WA0005

Pada sesiapa yang nak buat amal ..

 

Satu sahabat telah tagged pada aku di FB .. Jadi aku  (copy paste )panjangkan di blog buat rakan rakan pembaca andai ingin membuat sedekah jariah ..

Assalammualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera

Makluman kepada semua satu program khidmat masyarakat akan diadakan seperti di butiran berikut:

Program : Program Kasih Disemai Sayang Dibelai - "Hulurkan Bantuan Ringankan Beban, Menderma sambil Beramal"
Tempat : Rumah Anak Yatim Islam Sekendi
Tarikh : 20 Oktober 2012

Program ini dianjurkan oleh pelajar-pelajar semester akhir Diploma Pengajian Perniagaan kelas DPM6C anjuran bersama Kelab DIploma Pengajian Perniagaan (DBS). Seramai 25 pelajar bersama 5 pensyarah pengiring terlibat dalam program ini.

Rumah anak-anak yatim ini didirikan di atas tanah seluas 2 ekar yang diwakafkan. Sebuah rumah kediaman yang berusia lebih 40 tahun dan sebuah bangunan dijadikan asrama untuk anak-anak yatim perempuan dan sebuah bangunan asrama yang lain untuk anak-anak yatim lelaki. Penghuni rumah anak yatim ini adalah seramai 75 orang yang berusia dari 4 tahun hingga 17 tahun. Dianggarkan 70% daripada jumlah penghuninya adalah perempuan.

Kemudahan yang ada amat terhad, tiada bahan rujukan yang mencukupi di perpustakaan. Tiada sebarang kemudahan komputer, hanya ada beberapa bahan bacaan seperti majalah yang kebanyakannya sumbangan dari Karangkraf dan buku-buku rujukan sumbangan dari orang perseorangan.

Kebanyakan sumbangan yang diterima adalah berupa wang tunai dari orang ramai atau beberapa syarikat swasta. Pendapatan sampingan asrama ini diperolehi dari membela itik, ayam, kambing dan lembu.
Sumbangan yang diperlukan untuk menjayakan program Lawatan Kebajikan ini adalah dalam bentuk :

  • Buku-buku pelajaran (kanak2, UPSR, PMR & SPM) -baru & terpakai
  • Majalah Ilmiah - baru @ terpakai
  • Pakaian - baru @ terpakai
  • Barang permainan - baru @ terpakai
  • Wang tunai
  • Bahan makanan


Setakat ini pihak kami hanya meminta sumbangan di peringkat dalaman politeknik sahaja, dan kami terpanggil untuk berkongsi bersama rakan-rakan di luar sana dalam beramal dan berkongsi kepayahan dengan masyarakat.

Utk maklumat lanjut: beberapa program CSR dijalankan di rumah anak yatim ini oleh institusi lain di link berikut:

http://amalbaktiramadhan.wordpress.com/tag/ziarah-ramadhan/

 

BEN : Pada rakan rakan yang sudi panjangkan di FB atau blog memasing atau juga menderma , jutaan terima kasih dari saya …

Ilmu baru untuk Qhaliff !

 

Waaahh .. Tu diaaaa .. Haahaha .. aku terkejut bila tengok dia buat skill di luar jangkaan aku .. Aku ingatkan dia nak buat apa .. Sekali .. tu diaaa ..

IMAG4001_BURST001

Hahaha .. dia nak gigit menda tu pastu angkat .. kira cam mengongong je la .. Bukan mudah untuk melakukan bagi dia .. Hanya sekali tu je dia berjaya. Dia cuba dan cuba lagi selepas itu . Tapi dia semakin tak nak buat bila dia nampak aku halakan kamera kat dia .. Hahaha .. Nak posing  cun la pulakkk ..

IMAG4004_BURST006IMAG4004_BURST001IMAG4004_BURST015

 

IMAG4002IMAG4003IMAG4004_BURST001

Ada sekali tu .. dia putus asa dan main tipu ! Hahahaha .. Tau apa dia buat ?

 

IMAG4012

Dia baring .. dan …

IMAG4008

Dia angkat , dan letakkan kat mulut dia ! Hahahaha .. Tak payah dah nak susah susah ! Selesai kegeraman dia .. Adoiyai.. banyak akal tul la dak ni ..

Daddy tinggalkan Qhaliff sat yer ..

 

Malam tadi , bawah Qhaliff g ronda kat Masjid Putra memandangkan hari ni Qhaliff tak keluar rumah langsung . Biasanya , setiap petang aku bawak dia jalan jalan kat taman .. Tapi petang tadi tak sbb hujan.

Nak tau camana Qhaliff boring ? Ahaa .. senang jer ..

IMG-20121009-WA0005

Tuuuu .. Mak dia antar gambar melalui WhatsApp sewaktu aku g bank untuk tranfer duit bagi renew domain aku yang nak nak lupus tu haa .. hehe ..

Aku bagitau kat wife , siap .. Balik , kita keluar jenjalan .. Tu dia .. Ceria terus Qhaliff ..

IMAG4019

Dalam setengah jam gak la bawak dia jenjalan. Dia dapat keluar jap pon dah cukup .. Tak lama kemudian , aku dapat mesej dari blogger KAKISEMBANG.COM .. ajak main futsal kat Presint 8 .. Hurm.. Lama gak aku tak main futsal .. Aku on je la.. Dan wife pon kasi lampu hijau memandangkan aku skang ni jarang nak bersenam sbb jaga Qhaliff.. Risau gak kesihatan memandangkan aku ada darah tinggi .. huhu ..

IMAG4025

Tinggalkan Qhaliff ngan mak dia .. Kasi mak dia uruskan .. Tapi mak dia kata .. hahaha .. Tamo tidur la pulak.. Liattt ..Hehe.. Ada cara sebenarnya iaitu main ngan dia sampai dia penat .. Pastu susukan dia .. LENAAA ..

Dan aku .. setelah lama tak main futsal dengan padang pun yang pertama kali aku sentuh , tak sampai seminit .. tersungkur bodoh ! Hahahahha .. Bikin malu kaum laaa .. Tapi diorang sempoi .. Tak lama kemudian , baru dapat rentak .. Maklumlah , lama tak sentuh bola .. Asyik gigit Qhaliff je .. hehe ..

Pastu g minum .. Dalam kul 11 lebih baru balik.. Tak berani nak balik terus sbb.. hehehe .. Ada la sebabnyaaaa …

Serius .. baru rasa ringan badan ! Puas giler dapat lari .. Ingat tak mampu dah berlari .. hehe ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI