Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 12 Oktober 2012

Akhir Piala Malaysia 2012 : Tahniah Kelantan !

 

Tahniah buat pasukan Kelantan yang berjaya melangkah ke perlawanan akhir Piala Malaysia 2012 .

Layan tadi kat rumah mak aku . Nak g stadium , tak mungkin sama sekali. Aku tak suka berasak asak tempat yang ramai orang . Hehehe .. RIMAS !

Perlawanan yang aku rasa lebih pada sapa buat silap , bye bye .. Dan ternyata Gaddar membuatkan pertahanan pasukan Selangor melakukan apa yang dia nak mereka lakukan .. Hehehe ..

Gol pertama yang nampak seolah olah dia ‘tamak’ tapi dari apa yang aku nampak tindakannya tu betul sama sekali memandangkan banyak peluang dipersiakan oleh bahagian atas Kelantan.

Gol kedua , mmg cantik la .. Apa pun ,tahniah buat mereka kerana berjaya langkah ke perlawanan akhir .. hehehe.. Selangor , aku mmg dah jangka payah nak menang .

Perlawanan akhir , dijangka hebat dan yang paling menarik .. stadium confirm penuh ! Suka la FAM .. Masyukkkk .. Hehehe .. Jangan mengatal lak naikkan harga tiket ..

Oh , hahaha .. baru perasan padang stadium Shah Alam cun ! Lama betul aku tak tengok bolasepak Malaysia ni .. hehe..

Abis la malam ni !

 

IMAG4080

Nyenyak giler dia tidur ! Pagi tadi dari kul 11 hingga kul 1 tengahari . Pastu kul 3 hingga 5 petang .. Haaa .. Ni confirm cerah bijik mata ! Tengok la bila bangun tidur camana rupa dia ..

IMAG4083_BURST006IMAG4083_BURST008IMAG4083_BURST002_COVER

Perghhh .. sapa punya giliran malam ni ??? Huhuh… Aku ? Aku ? Terima je laaa .. tapi tetap kejut wife gak .. Hahahaha .. Suka guna aku cakap kat dia , tak bersyukur ke dapat baby sihat ? Hahahha .. Terus jaga .. hahaha ..

Psiko beb !

Jutaan terima kasih pada anda !

 

“ Abang Ben , kawan saya kat opis kan , hari hari bukak blog abang ben baca kisah Qhaliff .. Kisah Qhaliff je la .. “

 

Amboiiiiiiiiiiiiiii .. kejam betul laaa.. Tapi tak pe.. Kisah dia ke , kisah aku ke.. sama je .. Sebab aku yang bercerita , kan ? Hehehe ..

Tapi yang penting , tujuan aku berblog selama ini dah menjadi kenyataan .. Kenapa ? Aku sering terfikir bagaimanakah aku nak pembaca blog ni setiap pagi akan singgah baca blog aku ! Wajib singgah gitu !! Haaa .. hehehe ..

image

Kalau lihat dari carta trafik pembaca , seawal 7 pagi  dah ramai masuk membaca .. Bak kata kawan tadi tu la , kawan opis dia pasti singgah sebelum mulakan kerja ..

Sebenarnya , trafik boleh je dilipatganda dengan entri entri hiburan atau panas , tapi aku jarang buat begitu kerana tiada kepuasan .. Skang ni , aku terasa best sbb ada pembaca setia walaupun sekadar silent reader ..

Bukan bangga , terharu sebenarnya . Dan pada masa yang sama segala impian aku tercapai .. Ini bermakna , apa yang aku rancang memang menjadi kenyataan atas usaha serta sokongan rakan rakan . Dan paling menarik ialah bila dapat email macam ni .. Dan banyak lagi macam ni ..

Sapa kata blog blog yang punya rekabentuk menarik saja yang menerima tawaran sebegini ? Aku dah buktikan berkali kali , blog cikai cam aku ni pon mampu menjadi perhatian jika kita benar benar komited .. Haaa ..

Apa pun , semua ni takkan terjadi tanpa sokongan dari korang semua ! Terima kasih ..  Hanya ALLAH saja dapat membalas kebaikan korang ..

Tips nak kuruskan badan ..

 

Ahaaa..Hari tu aku ada bagi tips camana nak naikkan badan guna cara aku .. Hehee.. Tu untuk lelaki je.. Perempuan aku tak pasti ..

Dan sejak aku jadi Mr.Mama , rutin ke gym mmg terganggu abis. Bukan tak boleh g tapi sian kat orang rumah . Dia abis kerja , balik mesti nak rehat jap kan .. Kalau aku bagi dia jaga 100% , confirm tekanan jiwa jap.. Hahaha .. Jadi , aku postpone nak g gym dan sekadar workout setengah jam kat rumah .. 

Nampak kurus ? Mungkin sbb lama tak workout berat.. Asik ringan je .Kalau buat balik tu , jap je naik .. Tapi aku tak plan nak besar cam dulu .. Maintain gini jer ..

Perut mmg naik . Melantak tak hengat punya. Tapi dalam minggu ni , aku berjaya ilangkan keperutan itu hanya dengan minum susu HL yang aku beli kat pasaraya berdekatan dengan kereta aku parking ..

Sebelah pagi , tengahari .. tu je aku minum .. Makan takde .. Malam , baru aku amik berat skit sbb aku akan berjaga hingga 2-3 pagi .. Walaupun ada yang kata salah , tapi ianya menjadi pada aku . Untuk korang yang bekerja , aku nasihatkan amik makanan yang berat di sebelah tengahari . Cuma elakkan makanan yang mengandungi lemak , gula , minyak , masin . Kalau nasi putih dengan ikan bakar , sup serta sayur .. tu dah cun dah .. hee .. Malam , susu dan buah buahan jer ..

Try la.. tak try tak tau kan ? Ada masa , g bersenam .. Asal keluar peluh mencurah curah , dahh ! Jangan ingat dukung anak je dah satu senaman.. Tak leh .. mental dan fizikal kena mantap gak .. Nanti nak main kejar kejar ngan anak , susah wooo ..

Badan yang sihat , tak semestinya berketul … Bersenam bukan suruh ketulkan badan ye ..

Daun turi , Antara petua banyakkan susu ibu.

 

 

daun turi atau orang utara panggil daun keti

Inilah dia rupa turi  atau orang utara panggil daun keti yang mana wife kata Dr. Hamid Arshat ada memberi petua membanyakkan susu ibu dengan mkn daun ni.. Bukan makan ala ala kambing tu haa .. tapi dijadikan ulam ..

Dari blog Dr. Hamid Arshat :

Mengikut amalan tradisional pula, jika seseorang ibu mengalami masalah kekeringan susu, mereka dinasihatkan supaya memakan daun turi sama ada dimakan secara ulam, direbus atau dibuat sayur. Petua tradisi ini agak berkesan, tetapi bagaimana ia bertindak tidaklah diketahui. Mungkin satu kajian perlu dilakukan untuk menentukan benarkah daun ini boleh menyebabkan pengeluaran air susu lebih banyak dan apakah bahan-bahan yang mungkin terkandung dalamnya sehingga ia boleh menyebabkan keadaan demikian?

Ada aku tanya kat mak aku kelmarin , dia tolong carikan kat kawasan pasar malam umah .. Takde la pulak tapi bila tanya jiran , diorang ada bagi lokasi kat mana nak dapat .. Kat pasar biasanya ada jual terutama penjualnya berbangsa India..

Cuba je la kan .. Makan macam macam dah .. Ada lagi petua yang mak aku nak kongsikan malam ni .. Nanti aku kongsi eh ..

2 pagi yang menyabar ..

 

Bayangkan dia bangun 2 pagi dan ajak main ! Aku pasti ramai ibu atau ayah dah alami perkara macam ni !!  Tensen giler memandangkan esok nak keje !

Maknya , dah terang-terang menyerah kalah .. Aku faham la sbb dia sibuk kat pejabat . Maka aku la kena uruskan bagi dia mengantuk ! Aku lak dok layan movie untuk diijadikan bahan dalam entri aku hari ni . Confirm la terganggu .. Dan dah tentu mengantuk gak masa tu..

Rasanya kat kul 4 gak la dia baru nak tidur ! Bayangkan kul 6 nak kena jaga dan pastinya aku kena jaga bila Qhaliff jaga seawal pagi nanti !

830 pagi dia jaga. Begitu jugak aku .. Dan tak nak tidur hingga sekarang .. Aku dah la mengantuk .. Bayangkanlah aku kena besarkan biji mata di dalam rumah ni .. Apa pon tak leh nak buat kecuali dukung dia .. Camana tu ?

Usahakan juga hingga dia tidur. Aku try marah dia kot kot dia faham.. Dia faham ! Alaaa.. siannya dia.. terus dia letakkan kepala dia kat bahu aku dan mula tutup mata .. Rasa bersalah giler marah kat dia .. huhu …

Lena dah dia ..

Skill Qhaliff tengok tv ..

 

Tengah sedap dia bermain sorang diri kalau terdengar iklan kat tv , dia akan buat style gini ..

IMAG4066

Pandang gitu gitu .. Eh , macam best la pulak kan iklan ni .. Maka dia akan buat begini lak .. Gambar bawah ni ..

IMAG4068_BURST017

Pastu.. kalau bertambah best iklan tuuuu ..

 

IMAG4069

IMAG4070_BURST002_COVER

Dan seterusnya ..

 

IMAG4071_BURST005

Terutama iklan makanan !!!

IMAG4071_BURST019

Apa lagi aku nak cakap ???

Sapa lagi popular ?

 

image

Burger bakar nehhhh !! Memang sedap banget … Tapi bila aku post kat fan page aku ,burger bakar ni dapat 32 like ..

Tapi bila aku post gambar Qhaliff .. Hurmmm ..

image

Sekejaaappp je dapat 100 ++ … Cuba aku letak gambar aku ! Kalau tak cecah 1K++ , confirm tak sah kan ? Aku tau dah.. Sebab aku jarang post gambar aku dahhh .. Lalalala. .

Ok laaa … paling banyak pon dapat 10 Like jeee .. Grrr ..Tunggu Qhaliff panda menaip je.. Confirm aku serah blog ni kat dia .. huhu ..

Muka dah lepas buang air besar !

 

Legaa siutt .. Semalam je 2 kali dia buang air besar .. Muka meneran mmg la lawak benar ! Macam dok bergaduh ngan sapa sapa tah .. Kira ala ala menteri pasola gak laa .. Hahahaha .. Tak leh bayang awek cun berminyak wangi penuh camana lak mukanya .. hahaha .. Jahaaat !

Selepas buang air besar , mmg nampak lega giler laaa budak ni .. hahaha .. Memang nak bantai ketawa kat dia.. Tapi kesian lak .. Tak pe la Qhaliff .. Janji tak kacau daddy makan dah la kan ?

Makan burger bakar kambing .. Wife nak makan agar banyak susu. Dia kalau makan kambing , susu banyak la.. Melebihi permintaan .. Hahahah …

Apa pun Qhaliff bagus sangat.. Dia diam jer hingga mak bapak dia abis makan . Pastu baru teriak.. Hahaha ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI