Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 17 Oktober 2012

Aku akan menulis jika ..

 

 

Jika ianya sedang berlaku pada aku . Jika tidak berlaku pada aku , itu mungkin artikal yang aku petik dari akhbar mahupun sumber lain.

Ada kawan mintak aku tulis berkenaan workout atau gym .. Satu tika dulu , mmg hari hari aku tulis hingga ada pembaca muntah darah atau koma sbb bosan tengok besi kat gym tu atau pun ada yang dok kata aku gay sbb tunjuk gambar aku kat gym .. Serba tak kena , kan ? Lantak la .. asal polis tak mai ketuk rumah aku lalu ditahan ISA dah la ..

Camana aku nak cerita pasal gym kalau petang tu aku g makan ABC ? Cakap serupa tak bikin la kan ? Kalau aku g , tak suruh pun aku confirm update .. hehehe ..

Cerita pasal workout ni , boleh je googl dalam blog aku . Tak silap aku ada lebih 12 ribu entri dah dalam ni .. Macam macam cerita ada boleh baca ..

Buat masa sekarang , aku cerita pasal Qhaliff kerana ini sejarah hidup dia .. Apa yang dia buat dan lakukan , dia akan membacanya satu hari nanti yang mana kalau boleh dulu aku nak je bapak aku buatkan untuk aku ..

Sayangnya segala kenangan dipersiakan begitu saja sedangkan ada tempat untuk disimpan.  InsyaAllah , kalau aku g gym kembali , aku cerita .. Buat masa sekararang , keutamaan aku adalah anak aku yang masih belum tumbuh gigi .. hehe .. Maaf yer ..

Sepetang lepak ngan Qhaliff

" Jommm Qhaliff .. Amik ibu .. "

Kalau dia tgh tidur , confirm terbukak .. Tengok daddy dia dkt ngan dia .. Kedua tangan dan kaki diangkat seolah merayu meminta didukung .. dan keluar dari rumah !! Hahaha ..

Yup .. g jemput mak dia pastu gi Umai Cafe .. Saja perabih duit kat situ dgn makan nasi goreng USA , tom yam cendawan dan nasi goreng Umai .. Boleh tahan gak rasa .. Sedap gak la. Cuma agak lambat skit nak tunggu sampai..

Seperti biasa , Qhaliff tgk sambil mulut terkumat kamit ... Dah gigi esok , tak tau laaa aku cmna reaksi dia .. Jangan ari ari KFC atau Kenny Rogeras , udah laa .. bankrupt bapak dia..

Masa utk mandikan Qhaliff .. Malam , gi Cheras. Ziarah orang tua .

Published with Blogger-droid v2.0.9

Dua komen satu isu ..

Jawapan aku ialah ..  Bosan ? Tgk kt bloglist aku tu .. mcm mcm ada .. hehehe .. Pilih aja .. Macam aku kata , selagi aku bernafas selagi tu aku tulis pasal apa saja yg aku rasa dan lalui ..

Published with Blogger-droid v2.0.9

“ Ben Ashaari , kerja apa yer ? “

 

Ada kawan tanya . Dia tengok aku dok lepak umah ngan Qhaliff jer .. Berdua dan bertiga ? Apaa ?? bertigaa ?? Hehe .. Rileks la dulu .. Kasi Qhaliff pandai sebut DADDY YOOO .. hehehe ..

OK ok .. ada yang dah tau dan ada yang segan nak tau atau malas nak amik tau .. Kira dalam erti kata lain , ada aku kesah ? Hehehe.. Aku pun tak kisah gak .. Asal perut anak bini kenyang , udah .. kan Qhaliff kan ?

[image%255B3%255D.png]

Ahaa .. Pada yang tak sempat baca , ada keluar dalam Kosmo awal tahun ari tu .Dalam NoNa di Tv3 pon ada .. Yearghh.. Aku la itu , MR.MAMA .. hehehe ..

Tapi aku tak duduk rumah mengangkang jaga anak jer yer .. Apa yang korang nampak dan baca inilah kerjaya aku skang .. Dan aku happy dengannya. Malah pendapatan aku lebih dari gaji aku yang dulu tu.. Alhamdulillah ..

Ada yang nak tau camana aku boleh perolehi pendapatan dari blog. Seperti yang korang nampak , ianya datang dari iklan dan juga advertorial yang aku buat..

Bila aku bekerja ? 24 jam ! Di kala tidur , email masuk pun aku balas . Dikala balik bercuti atau sedang honeymoon pon aku bekerja. Dasyat ? Apa nak buat.. Duit untuk anak isteri gak .. Bukan duit nak nikah lain kan ? Hehehe. Wife jeling dah tu.. Hahaha .. Kuat jeles dah skang ni.. Hahahah ..

OK ok .. sambung .. Aku jaga anak dan bekerja di rumah . Takde kos gi kerja , makan minum atau kos hantar Qhaliff umah penjaga.. Jimat hampir seribu gak kan ? Lalalala ..

Pehey doh ?

Hadiah untuk Qhaliff ..

 

IMAG4165IMAG4167

Satu botol penuh sebelum mandi .. Satu botol lagi selepas mandi ! Ini sebab berkelakuan baik sewaktu daddy tertidur tadi.. Hahaha ..

Jangan risau , ada ada kat sebelah aku je pun .. Nyenyak tu tak la tahap unta tidur berdengkur haaa .. Cuma nak ilangkan pening gara gara kul 8 pagi tadi terantuk kepala ngan Qhaliff.. Peliknya , aku yang pening .. Adeh ..

Skang ni , tiap petang bawak Qhaliff jalan jalan . Saja nak kasi ransang otak dia .. Tengok dunia la katakan .. Hehehe .. Dari tengok kartun dan muka daddy dia 24 jam , baik tengok pokok kan ?

Hurm.. tgk la muka daddy ni haa.. Nanti tak dapat tengok , rindu dah .. huhu..

Masa untuk Qhaliff berubah !

 

Hurmm .. Tamo dah tidur banyak pasni ! Masa untuk kita BERMAIN .. Hehe .. Bukan main kosong tapi untuk meransang otak Qhaliff .. Hehe.. Otak bapak dia dah terlebih diransang.. huhu ..

Ada dua blog yang aku baru jumpa dan ianya menarik sekali untuk aku kongsikan bersama rakan rakan yang punya baby dan untuk aku rujuk bagi membantu pembesaran Qhaliff..

Yang pertama , buat mereka yang punya bayi seusia bawah 3 bulan , kena buat macam ni ..

    1. Usap, Peluk & Cium Bayi

    2. Menyusu

    3. Berbual-bual

    4. Menggantung Mobile

    5. Mengimbas Kad / Objek Hitam-Putih

    6. Bernyanyi & Menari

    7. Senaman Otak

Jika dah berusia 3-6 bulan lak ..

  1. Menggantung Mobile Berwarna Terang
  2. Menggenggam Pelbagai Objek

Kalau nak baca dengan lebih lanjut , g ke blognya di SINI

Sebenarnya ada yang tertera di blog tu aku buat secara tak sengaja atau mungkin aku tak ingat sbb banyak sangat aku baca dan lakukan dengan tanpa disedari dan alhamdulillah , Qhaliff skang suka sangat pandang sana sini kemudian cuba mengapainya termasuk juga suka tengok muka sendiri kat cermin lalu lemparkan senyuman pada aku .. hehe .. Cute sangat ..

Ada satu lagi blog yang mana penulisnya mmg dah cukup berpengalaman la .. hehe .. Dan sangat menarik maklumatnya .. Nik Eliani Nik Nawi , dalam blognya yang bertajuk Ajar Anak Membaca Awal byk berkongsi cara cara nak mendidik  anak kecil seusia 12 bulan .

Wow .. Bila baca blog blog begini , ternyata bukan mudah untuk membesarkan bayi. Bukan sekadar jaga keselamatannya , makannya , pakainya tetapi meransang otaknya. Tapi sebenarnya aku teror bab tu .. Hahahah .. Sebab tu aku tiap petang aku bawak dia keluar ke taman. Sentuh daun .. Rumput .. Menghirup udara segar malah bagi dia menikmati bunyi bising kenderaan .. Supaya tak jakun la nanti.. Hahaha ..

Banyak lagi nak kena belajar ni .. huhu.. Sian kat ibu ibu yang bekerja tu kan ? Malam dh penat .. nak ajar anak.. nak siapkan makan lagi untuk keluarga.. Hurmm..

Surat cinta untuk Qhaliff ..

 

Satu email ditujukan buat .. Qhaliff eh ?

 

asalamualaikum abg ben & si cute qhaliff....sya azie...tiap hari azie msti singgah kt blog abg ben sbb azie suka tgk qhaliff yg cute 2....faktor utama 2...hehe...selain 2 bloq abg mmg best...

Penceritaan yg abg ben smpaikan 2 mmg hidup lah....azie asa seakan2...azie jgk ada dlm setiap cerita abg....abg ben dgn wife bertuah sbb dpt baby comel n sebijak qhaliff...sapa je tgk qhaliff msti tersenyum...dgn memek muka dia tiap ari...hehe...

Azie paling suka gmbr qhalif masa time dia potong rmbut...hehe...cute sgt2....pape pn azie doakan abg ben terus berjaya dlm kerjaya abg ben skrg...azie jgk doakan qhaliff trus membesar menjadi insan yg soleh dan berguna...kim salam syg kt si cute qhaliff 2 ye... :)

Terima kasih … Aku sebenarnya , nak cerita pasal lain tapi ramai je kata nak aku update pasal Qhaliff . Jadi , aku lebihkan la cerita Qhaliff.. Tapi aku seimbangkan dengan cerita cerita lain la gak kan ? Segalanya bergantung pada kehidupan sehari hari aku. Apa yang aku update adalah berdasarkan apa yang aku lakukan dan dibaca . Jadi aku kongsikan la bersama eh ? Hehee..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI