Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 22 Oktober 2012

Berdua kita sahaja ..

 

Seperti yang dijangka .. Malam dia wat hal .. Tamo duduk.. Tamo baring .. Aku ajak dia berjalan jalan .. Dia dpt gerakkan kaki dia , kiri dan kanan .. Kiranya dia dah tahu mana satu patut diangkat dan seterusnya. Tapi tak lama sebab aku rasa penat kot .. hehe ..

Pastu aku bagitau wife , aku nak bawak dia keluar g kedai mamak .. Layan bola. Hahaha .. Yolah tuuu .. Tak la.. Aku nak beli roti canai jer. Teringin memalam ni .. Mengandung kot aku .. Hahaha ..

Aku siap. Aku hulur tangan kat Qhaliff.. Menjerit kesukaan koooo ! Huk alohhh .. Macam tau tau dah nak g mana ! Bila aku amik , dia gembira ..  Terpamer keceriaan kat wajah dia yang copy cat aku tu .. Eleh , nak kata aku poyo la tuuu .. Haha..

Aku suruh wife amik dia.. Sua tangan.. Dia paling wooo .. Siap melompat macam nak kata ..

“ Tamo tamo …Cepat laa .. daddyy !! “ .

Aku pun hidupkan Ferrari yang baru aku beli hasil duit blogging selama ini ( caya la tu ) .. Letakkan Qhaliff atas bumbung ( kalau yang ni caya gak , aku tak tau nak kata apa ) , kemudian gerak gerak khas ke kedai mamak  yang jauhnya 5 kali kentut ..

Baru 3 kali kentut , Qhaliff wat hal.. Dia nak pusingkan badan dia dari car seat yang aku letak disebelah aku . Dia nak pandang depan. Yelah , pandang belakang , gelap .. Nak nampak apa kan ? Kalau aku pun leh giler woo ..

Aku tolak perlahan dan tahan dengan tangan aku dan nyanyi lagu Madah Berhelah dengan harapan dia cool .. Waahh .. Dia cool tuu.. Tapi tak sure la samada dia cool sebab aku nyanyi atau dok tahan dari nak ketawa .. Kira jaga hati aku la tu ..

Sampai kedai mamak .. Aku order 2 roti canai kosong dan satu roti canai telur .. Kira sorang satu punya la.. aku , wife dan Qhaliff .. Kononnya laa.. Padahal , semua aku punya .. haha .. Hancurr ..

Lepak kat situ dalam 10 – 15 minit .. Qhaliff diam jer.. Suka je tengok orang lalu lalang .. Pastu , bosan dia datang .. Mulalaahh .. Nasib baik siap dah roti aku ..

Terus ke kereta .. Start ur engine ! 3,2,1 … Gooo .. Teringat game Daytona .. Hahaha ..

Dalam kereta pon dia buat hal lagi.. Nak pusingkan badan dia .. Kali ni aku nyanyi lagu Negara Ku dengan harapan dia diam . Yelah , lagu kebangsaan tu.. Kena hormat .. Dia pandang aku .. Mesti dalam hati dia kata ..

“ Daddy aku ni masuk air ke ? “ .

Lantak laa .. Yang penting selamat sampai rumah .. Dan Alhamdulillah .. Sampai dan roti canai pun dah jadi hampas .. hahaha ..

Yang  penting , Qhaliff tidur sbb penat berjalan hari ni .. Pastinya , esok lebih menjanjikan pengalaman yang berlainan .. Dan semoga segalanya berjalan dengan lancar .. InsyaAllah .. Terima kasih kerana sudi membaca ..

TV Series aksi patut disimpan : ARROW

 

 

Aku dok pandang berkali kali kat laman web tu .. Best ke citer ni ? Tak pernah dengar pon pasal dia ? Sekali aku ada update dalam blog dan tweet .. Ada kawan bagitau drama ni berbaloi sangat untuk didownload ..

Dan aku pun download je la.. Best atau tak , belakang kira .. Apa apa tengok dulu .. Ada dua episod dah dalam simpanan aku .. Dan episod satu aku tonton .. Hurmm .. Sambung ke episod ke 2 .. Dan tak sabar tunggu episod ke 3 ! Hehe.. best giler !!

ARROW berdasarkan dari komik superhero DC , GREEN ARROW yang dilakonkan oleh Stephen Amell , Colin Donnell dan ramai lagi ..

Bila tengok badan hero ni.. terus aku nak g gym balik .. Tapi bila tengok muka Qhaliff .. Takpe la.. Biar je la lagu ni .. hahaha ..

Pasni nak download lak BEAUTY AND THE BEST the Series lak .. Macam best je ..

Kan ada kata dah …

 

Sepanjang petang tadi .. dia tamo tidur .. Macam aku jangkakan , dia macam tau aku nak bawak dia keluar g amik mak dia .. Berusahalah dia mencelikkan mata dia ..

Bila sampai masa , aku ajak keluar.. ceria giler dia .. Dalam kereta .. Tak sampai  5 minit ..

IMAG4274_BURST001-1

Sebelum tu ? Perghh … Bila sampai kat mak dia , amik .. siap g kedai.. tapau nasi kukus .. dia masih lena .. Bila sampai rumah , mata terbukak terus ..

Dan sampai skang , dia tamo tido dan suruh dukung atau layan dia ! Mata jangan lepas dari tengok dia.. sila tengok dia yer .. Huhu..

Tudung Pareedah untuk ditempah !

 

IMAG4276_BURST018-1-1-1

Disebabkan model adalah lelaki , maka gaya mmg sengaja buat gitu .. Kalau nk tutup abis pun boleh gak .. Haaa .. Bagi yang berminat , bolehlah menempah tudung ni pada Qhaliff .. Aku tak amik untung pon ok ! Terus berurusn dengannya .. Ok ?

Hehe.. guwau jer .. Saja nayakan si Qhaliff ni .. Maklumlah , budak tak reti bercakap.. Kalau reti , mau nayanya gak aku kena gigit ngan dia .. hahaha ..

Hehe.. Bila tengok gini , patutlah ramai tanya bila pertama kali tengok Qhaliff ni .. “Boy ke girl ? “ .. Heh .. Boboii lorr … Ada rupa girlkah ?

Next , gegurll ..

Tanda-tanda Qhaliff nak dapat lebam lagi !!

 

IMAG4273_BURST004IMAG4272IMAG4273_BURST007

Bosan tahap tepu dah budak ni .. Suh tidur  tamooo.. Kang dalam kereta baru nak tidur ! Dalam kereta ? Adoiii .. Kalau kat rumah , leh gak daddy wat kije skit .. Ni asik nak dukung jee.. Letak , meraung .. Kalau biarkan , lagi dia kuat meraung ! Apa korang ingat budak 6 bulan ni tak reti nak tarik perhatian orang ke ? Perghh .. Brat Pitt pun kalah tau kalau diorang wat muka cute !

Lagak ngeri yang ditunjukkan dalam gambar tu , harap korang jangan ikut. Ini hanya layak dilakukan oleh mereka yang arif dalam bidang merangkak dan mengelunsur jer .. Yang dah pandai berlari dan memaki hamun, tak digalakkan buat ..

Sebelum dia jatuh , maka perlu amik langkah langkah seperti beli yang baru ? Perghh.. Beli ajaaa .. Ingat mak ayah dia ada letak duit dalam bisnis jual beli emas ke ??

Tuuu .. meraung dahhh .. nak suh dukung .. Perghh.. Ada sapa nak keje kat umah aku jadi pengasuh Qhaliff ?

Peh .. abis laaa..

 

DSC_0976

DSC_0974

Mengantuk dah dia ni .. Tapi punya la liat nak tidur haa .. Jap lagi kul 4 lebih , nak g amik mak dia .. Kang ada yg tidur dalam kereta .. huhu..

Dah pandai bosan skang ni haa .. Tapi bagus gak .. Dia bosan , ada dua perkara yang akan dia laku kan … Yang  pertama , tidur .. Yang kedua , suh aku dukung dia .. Caranya , dia pandang aku dan menjerit secukup rasa !

Dan skang .. aku nampak dia dah mula bosan tengok upin tu .. Nak kasi layan Motor GP atau F1 la jawapnya .. huhu ..

Surau layak kat tempat parking je ?

 

Ahaa .. Dari takde langsung kan ? Kalau takde langsung , jawabnya mmg aku boikot terus mall tu !

Di Low Yatt Plaza , surau di B2 atau BASEMENT 2 .. Kira kat tempat parking .. Jauh dari hiruk pikuk orang ramai dan yg ada asap kereta je .. Hehehe..

Aku tak gemar nak ke Low Yatt kerana inilah .. Kalu kat atas, rugi la kot .. Makan ruang banyak .. hehhe.. Apa nak buat .. Janji boleh solat dah la eh ?

Susah sebenarnya nak jumpa surau yang punya keluasan yang selesa di dalam mall di KL ni tapi kalau kat Kelantan , perghhh … mmg luas dan selesa ..

Aku bukan membandingkan tapi sepatutnya kerajaan kena kuatkuasakan  hal hal keagamaan ni .. Wajib ada surau bersaiz gini gini ..Kena la tegas skit . Jangan la dok pikir duit masuk ke dalam akaun je.. Asal boleh .. Tamo la gitu ..

Kat surau ni , mmg berpeluh skit la.. Kipas kat dalam je .. Luar , mmg hangat laa.. Macam aku ngan wife , kena gilir tunggu kat luar sbb ada baby , mmg berpeluh jap ..

Kalau tak kerana nak beli barang , Low Yatt mmg bukan tempat aku nak cuci mata ..  Apa nak buat , bukan hak kita kan ? Terima je la ..

Kurma , nasi atau puree untuk Qhaliff ?

 

Pastinya susu no 1 la kan .. Dan sebelum ni kasi Qhaliff makan puree carrot dan avokado .. Dia nganga jer .. Dan baru baru ni kasi dia nasi bubur .. Wife buat la.. Nak harap aku buat , jangan mimpi la.. Buat pizza aku teror laa ..

Bila bagi bubur nasi tu , dia macam nak tak nak lak bukak mulut . Tapi tetap dia makan gak tanpa perlu letak pistol kat kepala dia .. huhu ..

Dan mak aku syorkan makan ubi kentang yang dilumatkan .. Aku pun rasa gitu ok gak .. Baru banyak tenaga dia kan ? Hehe.. Tapi tak makan tu pon tenaga macam g gym je .. huhu…

Kurma ? Yang ni mmg feveret dia .. Nampak kurma kat tangan aku pon dan mengelupur sukaaa .. huhuh.. Yang dalam gambar tu , kira baru pas kasi dia kurma la..

Tapi ada satu masalah … Kalau makan depan tv , mmg tv ‘ lagi besar’ dari kurma ! Jadi , elakkan bagi makana pada baby depan tv .. huhu ..

Harga rokok naik 20 sen je ?

 

image

20 sen je ? Kalau naik sebatang 20 sen , best la gak .. Kalau isi kotak 20 batang , mau menjerit si perokok sebagaimana mangsa asap rokok mereka menjerit ! Heehe ..

Tapi kesan kenaikkan ni pastinya terasa buat mereka yang kurang berkemampuan tapi berlagak mampu sbb dok bakar wang setiap jam dan setiap hari . Orang kaya cam aku pun takut nak buat . Hahaha .. Kaya ngan air liur je aku ni ..

Harapnya selain naikkan harga rokok , kerajaan dapat kerahkan lagi anak anak buahnya yang berpangkat dan punya kuasa untuk gegar restoran restoran yang degil membiarkan pengunjung mereka merokok di tempat makan . Takde otak spesis ni .. huhu ..

Dan tingkatkan lagi jumlah saman .. Kalau perlu pasang cam kamera AES di setiap restoran pon lagi bagus .. hehehe .. Ada gak kena belasah aku ni ..

Baru tumbuh jerawat , dah bising !

 

Sesetengah perempuan rasa dirinya huduh bila ditumbuhi jerawat batu ataupun jerawat kayu .. Jerawat kayu ni macam batu gak tapi comel skit ..

image

Seorang gadis warga China ditumbuhi bulu lebat pada muka dan tubuhnya kerana menghidap penyakit ganjil, hirsuitism .Setiap hari dia menangis, ingin ke sekolah. Kita lak , menangis sbb tak nak g sekolah .. Bacaan lanjut , klik SINI ..

Amacam ? Ada lagi yang tak bersyukur ? Rasa diri tu huduh sangat ke ? Hurm ..

Dan memang aku lega ..

 

Dulu kan .. masa Qhaliff dalam usia 3-4 bulan , nak bawak dia g Alamanda .. Mak aihhh .. Bercinta wehhh .. Ada aku coretkan dalam blog ni .. Baru je jejak kaki kat Alamanda , kelam kabut balik !

Tapi sejak dia cecah 6 bulan ni kan , segalanya berubah ! Dia pulak giler nak g shopping complex ! Erk .. Kalau tak keluar , dia meragam.. Kalau keluar , dia comel !

IMAG3049

Gambar lama .. tak amik gambar baru , sbb dok dukung dia jee !

 

Semalam kat Low Yatt Plaza .. Dia penat didukung ..Pastu dah la penat tidur kat hotel semlm tak ilang lagi .. Tambah dengan ikut daddy n mummy g shopping laptop .. Dia sedikit pon takde tanda nak menangis sebalik dok tengok sana sini .. Seolah olah sedang menghayati keindahan window shopping ..

Dia penat camana pun , tetap tenang didukung … dan tau tau tersadai dia kat bahu .. Alahai . masa tu timbul rasa sesal jap .. Jap je la.. Sapa suruh ajak keluar kan ? Hehehe ..

Apa pun , syukur Alhamdulillah .. semakin bijak dia .. nak kasi adik pun , awal lagi.. Tak puas bermanja nanti dia .. Memberontak lak .. Huhu ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI