Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 31 Disember 2013

Harga Runtuh .. Hanya pada 1/1/2014 !

 

-iklan-

Harga Runtuh Buku “A Priceless Princess” Hanya untuk 1/1/2014!

BELI SATU DAPAT PERCUMA SATU!!!!!!

TAWARAN HANYA SAH UNTUK SEHARI – 1 JAN 2014!!!!!!!

Buku Islamik Santai sesuai untuk remaja dan dewasa.

Boleh dibeli secara pos daripada penulis – RM19.90 sebuah:

Sms 019-6745742 atau pm facebook “Nasiroh Omar” atau pm fanpage “A Priceless Princess”

clip_image001

clip_image003

Berebut dengan daddy !!

Apa saja aku makan , dia nak .. Bila dah dpt , jgn mimpi nak dpt balik ! Skg , kena makan sorok sorok dah nehh .. Hahahaha .. Tapi tak sampai hati laaa nk sorok makanan dari anak..Huhu...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Jangan perlecehkan darah ..

Gi klinik Presint 3 tadi .. Wife lak sakit mata.. Jalan tutup pulak utk sambutan Tahun Baru secara halal di depan Makamah Keadilan tu.. Byk duit nih .. ke sponsor ? Hee.. Lantak la kan.. akhirat jawab .. masing masing kena soal termasuk aku..

Parking sat tepi hentian bas sbb susah nak masuk parking.. Masa pon dah agak lewat.. Masa nak turun tu , nampak laaa kapas yg dah dihiasi dgn darah , dibuang merata begitu saja. Hurmm..

Tau tak bahayanya bila menda gini dibuang gitu je ? Satu .. mungkin ada virus.. Dua , jin suka woooo..  Haaaa.. kanggg.. kanggg.. haaaa... Yg ketiga , ingat la ada kawan cita.. darah tu , kalau dititis dengan limau purut.. siapp laaaa empunya darah.. Betul atau tidak , wallahualam ..

Kesimpulannya , tolonglah jaga kebersihan.. Dah tak cukup ' kotor ' ke negara kita ni sampaikan kita pon tumpang sama nak kotorkan lagi..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Qhaliff ok , ibu lak !

Giliran ibunya lak . Qhaliff ok dah .. Aku ? Lom  ok lagi ..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Kurus dah dia ..

 

Turun skit.. Last timbang , 14kg .. pastu bila kena cirit birit ari tu , berat dia jadi 13.5kg dan kekal hingga sekarang ..

Selera makan ? Sama jer .. Bagi apa pun , semua makan malah siap berebut dengan aku lagi .. huhuu ..

Makin tinggi dan makin mencabar bapak dia .. huhuh ..

# Hurm.. antara entri entri terakhir sebelum menjelang 2014.. Pasni entri pasti berbeza.. Apakah ?

 

Published with Blogger-droid v2.0.10

Isnin, 30 Disember 2013

Bertuah betul la !!

 

Wife bagitau aku tadi… Qhaliff buang berus gigi dan ubat gigi dia ! Mahai tuuu beli !! Beli kat MotherCare kooo … Huhuh…

Seingat aku , aku letak atas meja makan kedua dua tu selepas mandi pagi tadi..

Aku gi tengok kat dapur .. Huh !! Tu diaaa … Aku nak capai guna tangan yang disarungkan dengan plastik .. tak tercapai ! Haihh ..

Qhaliff perhati je aku buat kerja.. Pastu ada hati nak masukkan kain buruk dalam tu ! Terus aku marah…  Lari dia ke ruang tamu dan menyorok !

Nampak ?

Terus tak jadi nak bebel kat dia ! Huhuhuh … Nasib baik dia buang berus gigi dia .. Kalau buang kunci rumah ? Kereta ? Handphone ??? Huhu… Kena sorok dah semua ni pasni ..

Buang remote home teater ??? Mau aku jadi hulk jugak !!

Published with Blogger-droid v2.0.10

Trafik tak sampai 500 UV tapi ??

 

Tapi dapat tajaan dari syarikat antarabangsa ! Haaaa.. Terkejut ? Jangan wehhh … Itulah hakikat sebenarnya ! Ramai blogger terutama yang ‘muda muda’ ni ingat trafik perlu sampai tahap tertinggi utk menarik perhatian penaja .. kan kan ?

Tak perlu pon sebenarnya. Kebanyakan mereka yang kasi trafik tinggi tinggi ni , sasaran mereka adalah pada pengiklan melalui banner gitu haa .. Lagi tinggi , lagi best .. Tapi bukan semua laa best .. Kena bijak mencari gak .. 

Ok … tu bukan point aku … Point aku penulisan blog korang tu haa.. Entri perlu menarik , padat dan mudah difahami..Tak perlu berbelit belit .. Dan kalau boleh laaa , jgn byk sangat entri copy paste walaupun atas niat yg baik.. Original beb.. Kalau nak amik info sekali pon, ulas sendiri dengan gaya bahasa sendiri wooo ..

Yang penting sekali , jangan tulis hari ni .. harap esok dah dapat pulangan.. Bab rezeki , kita tak tau . Yang penting usaha donggg.. Pehey dop ?

Blog yang kawan aku bagitau tu .. aku masuk dan baca.. Senyum je.. Entri dia entri peribadi je pon.. Kisah dia dan anak anak dia tapi dapat tajaan .. Haaa … Ops , english blog .. Eh , jangan ingat blog bahasa melayu tak bolehh dapat ! Haa.. Boleh jer ! Tapi entri korang tu .. kena la menepati sasaran marketing .. kan kan ?

Kisah sebenar sebuah kemalangan ..

 

Hurmm.. akhirnya , aku ‘jumpa’ jugak mangsa kemalangan yang pernah aku ceritakan di dalam blog aku , awal tahun ni.. Lebih tepat lagi pada 26hb Februari 2013 .. Tajuk Kalau Langgar Lampu Merah..

Mangsa yang juga dah jadi rakan aku di FB , kembali menceritakan detik detik kemalangan tersebut melalui perbualan singkat di ruangan message.

Dalam entri tu , aku bercerita apa yg aku nampak .. Maksudnya , sekilas pandang dan juga pendapat .. Tak semestinya tepat ! Sebab tu aku harap mangsa kemalangan tampil untuk bercerita semula agar dapat dijadikan pengajaran buat aku dan juga rakan rakan pembaca sekalian. Dan Alhamdulillah , akhirnya aku dapat cerita sebenar ..

Menurut mangsa yang memandu mpv tersebut , motor yang tiba-tiba masuk ke laluan dia walhal dia memandu sekitar kelajuan 60-70 kmj , tidak perasan kehadiran motor yang tiba-tiba berada di laluan dia .. Dalam entri lepas , aku tulis ‘aku rasa kereta tu dipandu laju.’ .‘Rasa’ aku tu tak rupanya tak tepat  dan aku dah mohon maaf padanya.

Maksudnya.. dia di jalan lurus.. Motor tu , patut tunggu lampu hijau baru masuk simpang .. tapi tak .. dia langgar lampu merah utk teruskan perjalanan !

Laporan polis dah dibuat dan penunggang motor tu menafikan dia langgar lampu merah . Tapi aku tahu la lampu tu lampu merah sbb aku kat situ. Kereta lain pon dok menunggu utk meneruskan perjalanan.

Menurutnya lagi , dia yang sedang mengandung 3 bulan anak perempuannya mengalami beberapa kecederaan. Nasib baik ada air bag .. 

Dan Alhamdulillah , ada orang Indonesia sudi hantarkannya ke hospital Putrajaya . Masa tu jam 8 lebih ..Pagi .. Manakala penunggang motorsikal yang patah kaki tu sampai hospital yang sama , jam 10 lebih. Tunggu ambulan..

Mangsa , taknak panjangkan cerita setelah penunggang motorsikal enggan mengaku salah langgar lampu merah. Tak pe la.. Yang penting , semua selamat ..

Dan yang paling penting , ialahhh .. tak kira apa jua lampu sekali pun .. tak kira sapa sapa pun , sila berhati hati !  Termasuk aku juga !

Panjang dia cerita .. tapi cukuplah kot untuk pengajaran kita semua .. Hati hati di jalan raya .. Dan jangan lupa pakai seat belt tuuu ! Aku cukup tak suka pakai.. huhu .. Pasni pakai laa..

Kat sini mmg selalu ada kemalangan . Takde pulak kamera AES ? Hee.. Tak menguntungkan kot ?

Baru tunjuk ubat .

Terus melarikan diri. Siap nk panjat tingkap lari tuu.. Hahahaha.. Takut bebenarrrr. ..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Siapa aku nak percaya ?

 

Yang inikah ?

Atau ?

Photo

Kang kalau aku lebih lebih kang .. kata aku nak gulingkan kerajaan ! Kalau aku wat dek jer , kata aku setuju ! Laaa .. aku nak setuju camana kalau dah semua naik ! Sebelum ni ok la lagi.. ni dah makin naik sana sini ! Letih la wehhh .. Takkan nak keje bagai nak rak untuk hidup selesa ? Hurmm …

Aku cumalah rakyat biasa yang ingin hidup di negara sendiri tanpa rasa takut , tak kira waktu !

Merajuk ku cuma seketika ..

 

Siannn.. Lepas main , makan .. mandi .. pastu masa untuk ubat.. Masa  ni meraung sungguh dia .. hinggakan tak nak kat aku dah ! Terus cari mak dia dan ‘mengadu’ walhal tu arahan mak dia ! Hahaha.. Marah benor kat ayah dia yang pegang dia dengan kukuh ..

Alhamdulillah.. Dah nampak kurang skit merah kat mata dia .. Mata aku , masih merah .. tapi ada kurang skit la.. InshaAllah esok ok .. Nak kena baik cepat ni.. Nak balik Kelantan.. Lama tak balik kampung .. heee..

Lepas merajuk .. tak sampai 10 minit , dia cari aku balik .. Hee.. Anak bapak ..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Ahad, 29 Disember 2013

Dapatkan Buku “A Priceless Princess”!

 

-iklan-

 

Buku Islamik Santai sesuai untuk remaja dan dewasa.

Boleh dibeli secara pos daripada penulis – RM19.90 sebuah:

Sms 019-6745742 atau pm facebook “Nasiroh Omar” atau pm fanpage “A Priceless Princess”

clip_image001

clip_image003

Meraung bagai dirasuk !

 

Masa kecik dulu , nak makan ubat .. senang sangat ! Sekarang ni ? Perghh .. aku kena pegang sekuat hati dia wooo .. Kaki tangan .. kepala dia .. Berusaha sungguh tak nak makan ubat .. Nak titis ubat ke dalam mata dia pon payah..

Kelmarin waktu dia meronta kat klinik , doktor tu cakap kuat dia.. Siap menendang la diaa .. Hahahah.. Aku kena gak semalam. Waktu tu dia terjaga dan nak gosok mata dia.. Aku tarik tangan dia.. Dia nak gosok lagi.. Aku tarik lagi.. Dia tolak aku dengan kaki dia ! Marah tuu .. Amboiii .. 

Memang leh main bola dah ni .. huhuuh… Malam ni nak bubuh ubat lagi , tak tau laa camana dia punya teriak .. Mesti jiran ingat dia kena belasah ngan bapak dia .. Hahahahha ..

Kuatnya NOKIA LUMIA 925 !!

 

Nokia Lumia 295 kesayangan aku ni terjatuh sewaktu aku nak keluar dari kereta .. Nasib baik terikat pada kabel charger tapi tak juga bernasib baik sbb terjuntai di pintu kereta yang terbukak..

Aku yang tak perasan , terus tutup pintu. Maka terdengarlah bunyi yang menyayat hati selepas tu. Aku berpaling.. Phone aku ! Huhuhu.. Aku angkat dan tengok ..

Hurm.. takde rezeki .. Tapi tapi apa yang pecah . Cermin masih ok cuma .. seperti yang korang tengok dalam gambar tu je la.. Huhuhu.. Tak pe la .. Janji boleh pakai .. Memang ok je phone tu.. Kalau pecah cermin tu , lain laa kan ?

 

Beli baru ? Tunggu sponsor la tahun depan .. Mana la tauu kan ? Rezekiii .. hehehe ..

Makanan orang sakit mata !

Kena pantang ! Tak leh makan makanan berminyak woooo .. kalau tak ?? Gatallll lgg mata .. Kalau gatal , rasa nk tonyoh bijik mata tu haaaa .. 

Qhaliffpon kena mkn gini gak .. Perghhh. Macam makanan org peremouan berpantang jer... Leh kurus aku gini..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tiga serangkai ...

Tiga serangkai .. Mata , handphone dan kereta .. sekali gus .. Perghh .. Ujian Allah ...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tak baca tapi terus komen ?

 

Haihhh .. ni la diaaa .. Kekadang geram gak dengan orang yang tak baca betul betul di entri blog pastu nak komen di FB ! Perghh..  Adoiyai… Nak marah , kata tak sayang lak .. Tak marah , kita lak pendam rasa.. Sabar , sabar.. Reset minda ..

Sat…10, 9 .. 2,1.. 0 .. Ok .. tenang dah ! Tolonglah yer .. Janganlah ingat aku , laki bini ni buta info .. Mungkin ada yang kitorang tak tau tapi tak la sampai tahap dungu gitu ..

Hurmm.. Aku tulis entri di blog .. Bukan di FB.. Jadi baca di blog . Jangan baca ringkasan di FB.. Tak abis cerita kat situ. Jangan komen kat situ gak .. Komen kat blog tu haa , kalau nak komen sangat ..

Haihhh… Penat je tulis panjang panjang.. tak jugak dibacanya .. Pastu nak komen yg takde kena mengena .. Iskh…

Sabtu, 28 Disember 2013

Giliran aku lak ..

 

Dalam sakit mata , ligat jugak dia ni .. Puas jugak laaa dok kemas umah. Ni pon baru je abis mop umah.. Tak sampai 5 minit , bersepah balik ..

Wife masak maggie ketam lak .. Sedap baunya.. Hehehehe .. Tapiiii .. tapiii ..

Tapi aku rasa pelik kat mata aku.. Aku rasa macam aku pun dah kena jeer ! Aku tengok cermin .. Confirm.. dua dua belah mata ! Adeh.. Aku letak air zam zam . Esok je gi klinik .. Orang kata titis dengan air susu ibu .. hee.. Nanti je la aku titis. Kena tengok stok ada lagi ke tak .. huuu..

Dan juga tak leh makan seafood ? Nanti gatal mata ? hurmm ..Masa utk berehat.. Perut pon rasa tak sedap. Cam masuk angin je.. Dah tua dah ni ..

 

Published with Blogger-droid v2.0.10

Saya terasa hati dengan Doktor itu !

 

Dah jumpa doktor dah .. Sian dia .. Kata doktor , dia berjangkit dengan orang lain .. Ada dia tanya beberapa soalan yang mana aku tahu jawapan lalu menjawabnya..

Dan seperti kali pertama , tiap kali aku memberi jawapan , doktor wanita yang baik hati seolah tidak mendengar jawapan dari aku dan terus bersoal jawab dengan wife .. Pandang aku pon  tidak .. Haihhh ..

Nakkkk je aku menyampuk dan  kata .. 

“ Doktor, saya yang jaga anak saya ni dari pagi hingga ke petang .. Jadi sayalah yang tau sangat apa yang berlaku padanya .. “ .

Tapi sangatlah kurang ajar jika aku buat gitu .. kan ? Aku reset minda dan berfikiran positif.. Aku rasa mungkin doktor ni segan nak bercakap dengan laki orang di depan isterinya kot ? Atau mmg dia seorang penyegan walaupun dah agak berusia. Baguslah gitu . Jarang nak jumpa wanita gini ..

Photo

Asalkan dia beri dan rawat anak aku elok elok dah la kan ? Soal hati aku tu , kecik je pon. Pandai la aku pujuk hati ni .. Hehehehe ..

Dalam hati ada taman ? Mesti laaa .. Kalau tak , blog ni lama dah penuh dengan caci maki .. kan ?

Bukan Qhaliff seorang , rupanya !

 

Sepupu dia kat Cheras pon kena gak.. Adik beradik .. Best part , mak aku pun kena .. Huhu..siaaann .. Ni nk gi klinik Maria kat Alamanda utk dptkan ubat dan khidmat nasihat ..

Scan baby pon mcm ok gak kan ? Heeee..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Bila aku ‘reset’ minda ..

 

Bila bos kurangkan gaji pekerjanya , pekerjanya kena positif .. Kurangkan perbelanjaan keluarganya .. kalau dulu pakai honda, tukar ke proton saga.. Kalau dulu makan ikan bawal , sekarang makan ikan bilis .. Kalau tak nak , kena cari keje lain . Ok , kita faham tu dia punya company ..

Tapi kalau negara ini .. apakah perlu kita tukar warganegara ? Kalau rakyat turunkan taraf hidup , apa pulak tindakan pemimpin ? Ada yg kata segalanya bermula dari individu yakni rakyat , pemimpin terusan bermewahan berbelanja .. camana pulak ?

Aku yakin rakyat dah buat mcm mcm utk kurangkan perbelanjaan cam aku contohnya.. dulu , tiap minggu bercuti sana sini .. tp sekarang sebulan sekali pon dah kena pk panjang.. Tu belum part makan lagi .. Pakaian ? Memang dah potong sana sini .. Kegiatan sosial lagi ..

Pasni nak potong apa lagi ? Hurmm .. Kalau kerana ekonomi dunia kita jadi gini , boleh laa tpi ni kerana org bijak pandai yg buat hutang hingga nak diisytiharkan bankrupt , rakyat jadi mangsa ?

Penat la nak keja gila gila setiap hari utk bayar hutang .. Nak buat simpanan pon belum tentu dpt ..

Status dari Dr.Maza yang menarik minat aku dan ribuan lagi rakan rakan berkongsi di timeline Facebook masing masing ..

" ..tokoh-tokoh yang hanya berani mengkritik rakyat yang daif tapi mendiamkan diri atas kesalahan pemerintah yang mempunyai kuasa, merupakan tokoh yang mendahulukan kepentingan dirinya dari kemaslahatan awam..tokoh-tokoh yang hanya berani menyuruh rakyat bawahan bersabar, bersyukur dan berjimat semasa keadaan kehidupan rakyat mendesak tapi tiada keberanian mengkritik pembaziran, salah urus, tidak menepati janji yang berlaku di pihak yang berkuasa tidak layak untuk diangkat sebagai tokoh yang dihormati rakyat kerana mereka berjuang untuk kepentingan dan kesenangan sendiri bukan untuk kepentingan awam..." .

Dengarnya pasni mungkin motosikal pulak dikenakan tol .. eh ? Heee.. Nasib badan ..

Camana nak gunting rambut budak kecil ?

 

Kalau gi salun yang mahal , kasi akak cun gunting pon dia jerit .. Aku ? Aku penah gak try nak gunting di kala dia leka bermain air di dalam tandas. Plan nak gunting skit belah belakang .. Aku baru pegang gunting , dia dah plan nak lari keluar dari tandas ! Camana tu ? Time tido ? Hurmm…  Bahaya gak.. buas tidur ..

Dah berlipat rambut belakang dia .. Kang ada pulak kata aku tak nak gunting rambut anak walhal anak yang tak nak. Kacak katanya kelihatan gitu .. uhuuh …

Sakit mata dia ..

 

Wife perasan tadi masa di pasar malam . Katanya mata Qhaliff keluar tahi mata dan mula merah .. Hurmm .. 

Aku tengok … hurm.. makin sepet mata dia .. Aku suruh titiskan air susu ibu pada mata yg merah tu. Dan dia google , jumpa tips lain.. guna air zam zam..

Tak kisah laa .. asal sembuh dah. Tidur awal dia malam ni . Mengantuk semacam jer dia . Hurmm..

Dok belasah main tab aku .. Nasib baik la tak sihat.. huhu.. Sian diaa.

Jumaat, 27 Disember 2013

Qhaliff , dolo dolo..

 

Nak  jengah 2 tahun dah .. Berpeluh daddy setiap ari dok tgk gelagat dia .. Melompat dari atas sofa la... panjat meja makan laa.. Kalau tgk dia masa kecik dulu , tak sangka gini punya deraan utk daddy dia .. huhuuu..

Published with Blogger-droid v2.0.10

SubhanAllah

Dia dgr azan kat tv.. dan ikut .. Siap sujud tu terkumat kamit mulutnya .. huhu..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila reset minda kamu !!

 

Arghhhhhhhhhhhh … Kalau datang aktif dia , aku kena reset minda aku cepat cepat atau minda aku boleh crash atau hang . Terasa kekadang minda aku kena hack je dengan si Qhaliff ni ! Hahahah .. Bisa gile gueee ..

Tapi kalau ada job yang memerlukan aku tinggalkan dia , sehari dua .. Ohhh .. tak sanggup aku weh ! Biar la aku reset minda setiap 5 minit dari merindui keletah dia .. huhu

 

Published with Blogger-droid v2.0.10

BEN ASHAARI dlm majalah , 2013 !

 

Alhamdulillah .. Dlm tv pon adoooo .. heheeh .. Bukan retis yer.. Tak layokkk kooo.. heee..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Memori kad pulak hilang ..

Haihh.. abis semua gambar kenangan dalam tu.. Qhaliff cungkil semalam la ni .. Memula stylus pen .. pastu memori kad .. Ni dok mengorek lagi tab aku. Kan kena marah ngan daddy dah..

Nangis bercucuran airmata.. Selagi aku tak pujuk , selagi tu dia nangis. Aku amik , dukung.. pujuk .. lena terus ... hurmm..

Memori kad ?? Redha dan reset minda.. Ni rasa mcm mak reformat terus minda aku ni .. huhu..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Pakej gila dua hari

 

-iklan-

 

Screenshot_2013-12-26-21-27-43-1_resized Screenshot_2013-12-26-21-27-43-1_resized_1

Screenshot_2013-12-26-21-27-43-1_resized_2

 

Pakej khas untuk reader Ben Ashaari saja..

Skirt available untuk saiz S hingga XXXL.

Maklumat lanjut , whatsapp atau mesej hidayah..0123203035.

Atau email hidayah.bach@yahoo.com

Dua hari saja..

Dan yup.. hanya untuk reader ben ashaari sahaja....

Terima kasih.

PENJARA SEJAHTERA ? Apa tu ?

 

Hee.. aku pernah cerita kat korang kan ? Mengenai lawatan rakan rakan blogger ke Penjara Kajang baru baru ni untuk menyaksikan sendiri dengan mata kepala sendiri , penjara yang dihuni oleh pesalah pesalah dari pelbagai bangsa dan agama..

Tujuan utama semua ni adalah untuk mendapatkan maklumbalas orang ramai mengenai projek yang ingin dilaksanakan oleh Penjara Malaysia yakni Penjara Sejahtera.

Apa itu Penjara Sejahtera ?

MEMPASTIKAN PENAHANAN YANG SELAMAT DAN MENYEDIAKAN PROGRAM PEMULIHAN YANG EFEKKTIF KEPADA PENGHUNI. 

Maksudnya banduan yang ditempatkan ke penjara tertentu , akan dipastikan keselamatan mereka dan mereka juga turut diberikan program pemulihan agar mampu berdaya saing bila tamat tempoh  penahanan.

Blogger yang join , dah tengok sendiri antara program yang diberikan pada banduan yang terpilih . Maksudnya banduan yang dipilih perlu berdisiplin dan juga punya pemarkahan yg bagus.

Jadi tugas aku ialah mendapatkan pandangan masyarakat mengenai banduan dan juga program ini andaikata bila mereka dibebaskan nanti , apakah masyarakat akan menerima mereka berbanding sekarang ni , masyarakat memandang sinis terhadap bekas banduan walaupun mereka telah punya kemahiran atau skill dalam bidang tertentu.

Aku ada buat sedikit survey di FACEBOOK .. Ini antara respon rakan rakan :

  1. Apa pendapat anda mengenai bekas banduan yang punya kemahiran yang di belajar semasa di penjara ? Apakah anda sanggup amik mereka bekerja dengan anda andai kata anda punya perniagaan yang memerlukan kemahiran seperti tukang jahit atau pun tukang masak ?  Andai kata bekas banduan itu rekod jenayahnya adalah pengedar dadah atau pembunuh..
  • kalau dah taubat, dah jadi baik, ap salahnya, tp kena jaga2 je la.. tk de hak kita nk judge org tu siapa dan siapa dia kini. sedangkan Rasulullah dahulu pun berurus niaga dgn yahudi even tahu perangai mereka macam ni.
  • Peluang saja mampu mengubah seseorang yang ingin berubah untuk jadi lebih baik jadi tak salah kita bagi peluang kepada bekas banduan.. Kalau rasa berisiko, orang yang takde rekod jenayah pun belum tentu tak berisiko bila kita ambil dia bekerja.
  • Nk dptkn kpercayaan tu myb susah... sepatutnya gomen lh wujudkn satu tmt yg bole mmbntu mrk2 ni tuk bkerja... msykt cuma dpt mmbntu dr segi sokongn n galakn je kot...
  • Kalau takde org sanggup ambil kerja permudahkan mereka guna kemahiran mereka buat bisnes sendiri.
  • Saya pernah ada bekas banduan kerja dgn kami
    Saya tau dia bekas banduan sebab dia kene buang daerah..x boleh balik kampung dia.. dan kene ada dirumah sebelum pukul 7 malam dan setiap hari kene tandatangan kat balai polis sebelum masuk kerja..
    Saya tanya jugaks dia buat apa dulu. . Dia xnak cerita Hihihihihi
    Ade 2 orang pernah kerja dgn saya.. pengalaman Alhamdulillah xde apa apa yg berlaku.
    Walaupun saya punya pembantu Indonesia 2 orang anak dara..pun dorang x kacau..
    Harta benda saya Alhamdulillah pun tiada apa apa yg hilang...

  • peratus berulang tu mgkin ada,, tp sykt2 perlu minta bantuan kerjasama balai polis untuk buat pemerhatian bulanan,, supaya dpt knal pasti behaviour
  • Alhamdulillah I pakai 5org bekas banduan utk keja kantin tak pernah ada masalah. Kdg2 org mcm nie lebih baik dr budak2 biasa dan lebih rajin.

Andai kata anda punya perniagaan ..cam .. hurmm... Kedai kek .. Anda dapat tau salah seorang pekerja anda ,bekas banduan .. dan kes jenayah lampaunya adalah samun bersenjata ..
Apa tindakan anda ?

  • saya penah ambil banduan kerja dengan saya, ok jer. sebab saya selalu cakap saya percayakan dia... dan selalu tanya dia perlukan apa n tanya gaji dia mencukupi or not supaya dia tidak mencuri...
  • kita memang x bole me neraka kan org .. cuma jika situasi itu kena pada sy... ambil langkah berjaga2.. jika prestasi kerjanya ok beri peluang dan pantau selalu. apa2 pon x semua bekas banduan itu x bole berubah jd baik.
  • its ok..teruskanlah bekerja dgn saya.. yg lepas tu biarkan berlalu.. sbb saya pegang "benci dosanya bukan pelakunya.." tak salah ambil mereka bekerja.. beri peluang utk mereka bina baru.. Allah SWT ampunkan dosa hamba-Nya yg bertaubat. Nabi SAW ampunkan ummat..
  • Suruh dia blaja buat kek then jual sndri...

Ok… Sebab tu perlukan pandangan blogger dan juga rakan rakan pembaca .. Kenapa masyarakat terutama ahli keluarga sendiri  sukar benar menerima bekas banduan .. Tiada peluang kedua untuk mereka hingga ada antara mereka pilih jalan untuk kembali ke perbuatan jenayah agar dapat masuk balik dalam penjara..

Dan .. kenapa ada syarikat sukar amik mereka ini bekerja ? Dan aku ada tanya juga .. kenapa kerajaan sendiri tidak gajikan mereka ? Letak di bahagian pertanian , perikanan atau juga mana mana bahagian yang tidak melibatkan keselamatan negara ? Hehehe..

Apa pendapat korang ? Lawatan hari tu diakhiri dengan aku tak nak masuk penjara ! Atau buat jenayah ! Tamo wooo …

Merajuk , terus tido ..

 

Hurmm.. sian dia tapi dia kena belajar riak dan nada suara bapak dia ni .. Mana satu bergurau , mana satu marah .. dan mana satu mengajar ..

Sayang budak sorang ni.. Tapi kena didik dia betul betul. Aku tak  nak dia jadi cam aku dulu dan lebih baik dari aku , sekarang ni .. InshaAllah ..

Selepas ‘marah’ dia , aku akan pujuk dia dengan peluk .. cium ubun ubun dia dan nasihatkan dia .. Dia akan tepuk belakang aku berkali kali dan sebut .. “ Ba.. “.

Aku tau dia faham.. Camana dia faham ? Aku test dia berkali kali cam suruh dia pas barang kat mak dia di dapur dan buang sampah ke dalam tong sampah. Alhamdulillah .. Aku rasa dia belajar dari apa yang dia lihat..

Contoh satu lagi.. air kotak .. Hahahaha .. Sebijik dia ikut aku ! Dia tarik keluar straw yang ada dalam plastik , kemudian gigit untuk koyakkan plastik tu ! Hahahahah ..

Mata dia , pantas.. Apa yang aku buat , dia akan tengok.. Dan seperkara lagi .. Apa saja barang yang dia nak , aku amik dan sorok kat mana mana .. dia tau .. dia akan amik balik ketika aku leka ! Hahaha ..

Petang tadi , dia kena marah .. dia kopek slot sim tab dan hilangkan sementara stylus pen .. Saja buat gitu supaya tau yang aku marah dia buat gitu ! Marah pun bukan la sampai naik tangan. Buat gaya dan keraskan suara.. Terpaksa .. kalau tak , dia tau yang aku sayang dan manjakan dia sangat .. Hurmm.. Tamo jadi cam Sazali .. Terlewat.. Ini semua salah ayah !

 

 

 

Published with Blogger-droid v2.0.10

Khamis, 26 Disember 2013

Risau tak bercakap lagi ?

 

Wife risau Qhaliff tak cakap elok lagi.. Lor , awal lagi kan ? Tak cecah 2 taun pon. Aku tak risau pun sbb aku yang tengok perkembangan dia . Tau apa dia mampu buat dan tidak ..

Dah nampak bakat nak belajar si Qhaliff ni.. cuma bila aku tengok dia , dia jadi malu .. Kalau aku wat dek , leh la dengar dia sebut huruf huruf dan nombor walaupun baru beberapa cuma. Tak kisah laa dari tak de langsung kaan ?

Sekarang ni kalau mintak tolong dia buangkan sampah pon dia dah boleh buat. Kalau nampak aku angkat baldi berisi pakaian , dia sibuk gak nak mai tolong pastu tolong usung .. Haaa .. tapi tolongnya , tolong bermaknaaa laaa .. hahaahha …

Published with Blogger-droid v2.0.10

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI