Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 5 Januari 2013

Akhirnya , dia tanya gakkk ..

 

Hampir tiap malam , muka aku ada di 7 Eleven Presint Diplomatik .. hehe .. Hanya untuk beli ais batu tu haaa .. Kenapa ?

“ Bang , tiap malam abang beli ais ni .. Buat apa yer ? “ . Tanya pembantu kedai 7E tu ..

Aku tau dah .. Lama kelamaan , pasti dia akan tanya. Yelah , aku beli satu bungkus tu je. Kalau nak wat bisnis , mesti beli banyak . Kalau nak buat kenduri , takkan tiap hari kan ? Hehehe ..

Aku jawab .. “ Untuk susu anak .. Kasi sejuk . Dah pindah rumah. Peti ais semua dah usung ke rumah baru. Ni masih duk umah lama .. Jadi nak kena sejukkan susu anak la ni .. “.

Ringkas tapi tak padat. Aku pasti dia tak paham dan aku pun malas nak paham kan sbb takkan masuk dalam soalan utk penjawatan tetap dia punya .Kalau ada pun , soalannya pasti berbunyi begini ..

“ Untuk apakah abang tu beli ais setiap hari ? Sila huraikan dalam 250 patah perkataan . “.

Tu la kegunaan ais tuu.. Untuk stok Qhaliff.. hehehe ..

Santai dengan Qhaliff ..

 

Biar je la gambar yang cerita .. Aku penat dah nak cerita sbb no 7 aku dah terkopak lak .. Grrr ..

Jangan diseru dia !!

 

Qhaliff ikut mummy ( jap ibu , jap mama , jap bonda ) gi opis .. Teman buat kerja .. Maklumlah , nak tutup akaun jadi kena kerja lebih masa .. Berkhidmat untuk negara katakan .. Lalalala ..

Saja aku suh ikut sbb dia leh tidur lena dalam opis tu.. Ada ekon la katakan .. Eceh.. katakan sajaaa .. Rumah baru tu nanti nak kena pasang lagi satu ekon dalam bilik tidur .. Sian dia tidur peluh peluh ..

Dan mummy dia bernasib baik sbb dalam kereta sewaktu nak hantar gi opis tu , dia dah tidur … Tranfer ke stroller , tidurrr .. huhu … Legaaa .. Zzzzzz …

Hinggalah , aku whatsapp wife dan tanya Qhaliff tak bangun tidur ke lagi ? Automatik …

Tadaaaa .. Jaga daaaahhh .. Hahahaha ..

Grrrrr ….

Maka .. bermulaahh ..

R U Ready ??

 

Tak lama daahh .. melangkah , angkat kaki , memanjat , teror dahh .. Tunggu nak angkat badan sendiri jer .. Bila dah mampu angkat , bersedialah nak ikut dia .. Samada dok pujuk dia menangis atau jadi bayang bayang .. huhu ..

No  7 keyboard aku lak dah tercabut … Sabar je laaa …

Netbook baru ku ?

 

Ada yang ingat aku baru beli.. Idok lerrrr teman aihh .. Mana ada duit .. Kalau ada duit , lama dah sambar ultrabook windows 8 tu haaa… Touch screen kooo ..

ViAo aku ni , lama dah beli. Rasanya tahun 2011 kot .. Tapi jarang pakai sebab dapat ultrabook free tapi dah hilang .. hahaha .. Sedih ? Redha jeee ..

Pinkkah ? Idok ler .. Meroon 5 gitu .. Tapi kekadang nampak pink  .. Atau hijau.. Kira macam mengkarung gak la.. Kalau orang yang guna tu warna purple, automatik dia tukar color purple.. Tak caya ? Seriussss !! Jangan percaya .. aku tipu ..

Netbook ni .. mmg comel la sejak kewujudannya tapi kecomelanya telah dinodai oleh .. hurmm ..

Kenal tak tangan tu ? Tembam tembam ? Mcm tangan Mat Gebu kooo .. Haaa… Mesti teror masak ! Kalau tak teror masak , mesti teror makan !

Apakah yang budak tecik ni dah buat kat netbook aku yang dibeli dengan duit blog tu ??

Yearghhh .. Rongak dah kan ? Skang Qhaliff bercita cita nak patahkan skrin netbook ni ! Memang dia dok attack bila aku wat kerja .. Selain tu , nak korek korek semua huruf yang ada di keyboard !

Gud luck Qhaliff ! Hehe.. cari alasan nak sambar yang latest.. lalalalla …

Dia dah mula ‘bekerja’ ..

 

  

Dulu kan , kalau ada budak kecik datang rumah aku kan pastu buat sepah .. confirm aku giler jap ! Hahahha .. Bukan la tak memahami tapi tak tau .. Maklumlah budak .. Kita yang takde anak , tak tau apa apa langsung kecuali cara buat anak .. haaa.. Part nak jaga , tu ramai tak kisah .. Serah kat mak bapak ..

Selepas ‘belajar’ dari orang tua ,bacaan ringkas  , rakan rakan termasuk di dunia maya , barulah aku memahami kenapa dan mengapa mereka begitu .. hehehe ..

Jawapannya ialah .. BELAJAR ! Itulah cara kita belajar sewaktu kita kecil dulu .. Dengan cara begitu , kita tau akan sesuatu perkara .Sebab tu budak tau apa yang boleh dikoyakkan dan apa tak boleh dikoyakkan .. Sebab diorang dah tau .. hehe..

Alhamdulillah .. Qhaliff dah belajar banyak perkara antaranya bila aku sebut 1,2,3 dia akan mula melangkah .. Bila suruh kiss pipi , dia akan buat dan juga melambai .. Dalam kereta ? Jangan cakap laaaa .. Dah tau nak bukak pintu okeh ! Sangat merbahaya ..

Dan pagar dia sampai dah .. hehee..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI