Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 17 Januari 2013

Qhaliff dan SEMANIS KURMA ..

 

Qhaliff tidur .. Aku tonton SEMANIS KURMA dengan wife .. Perbincangan yang sangat memberi kesan pada jiwa aku . Aku terlalu jauh untuk bergelar seorang bapa walaupun aku seorang bapa .

Tidak sukar tapi tetap sukar tanggungjawab itu . Membesarkan anak bukan sekadar memberi makan minum dan besar bagai johan tetapi mestilah lengkap segala segi seperti mana yang dituntut oleh agama.

Untuk melengkapi tuntutan itu , aku turut sama kena lengkap ! Bagaimana nak besarkan anak jika aku sendiri jalan tak betul ? Hurmm..

Nasib baik aku dah berkeluarga. Kalau belum , pasti aku kembali fikir segalanya. Bukan tak hingin tapi sedar diri ini tidak berkemampuan ! Menjadi pemimpin untuk sebuah keluarga bukannya mudah sedangkan diri sendiri terkapai kapai ..

Hurmmm …

Dunia semakin hancur ! Hancur ! Hancur !

 

image

Snapshot dari Mstar Online .. Hehehee .. Pinjam ehh .. Nanti nanti ganti la balik eh .. ehh ..

Ahaaa .. Ni haaa .. Alahaiii .. Tengok la rupa si ‘ibu’ tu.. Hahahaha .. Si bapa lak .. Haaa.. Adehhh .. Takleh bayang la aihhhh … Gila benar la diorang ni ..

Kat Malaysia ada ke ? Tak berani nak kata ada tapi ada je cuma takde anak lagi la .. Kot takde lelaki yang sudi bergelar ibu .. Semua sibuk nak bergelar bapa.. Maklumlah , kalau jadi ibu .. kena rajin masak n tukar lampin time malam kan ? Hahahaha ..

Eh .. awak .. banguunn laa.. Baby kita nangis tuu.. Awak kan ibu dia .. Saya ngantuk ni .. Esok nak keje .. “

Ehh .. macam awak saja yang keje .. Kita pon keje laaa.. Auww ..

Tak leh blah !

Terpaksa ! Ku terpaksa !

 

Disebabkan umah baru aku tu takde lg liputan UNIFI atau seangkatan dgnnya , maka aku dan wife buat keputusan utk guna je MAXIS MIFI memandangkan liputan lebih ok berbanding yg lain .. Er, aku sendiri dok guna CELCOM. .. Jadi , dua dua leh guna ..Mobile !

Mifi tu harga 150 .  Cari gak yg open sim punya tp takde kat sini .. Kalau g Putrajaya , stok abis.Nasib baik sini ada .. Er, sini tu .. Kuantan yer..

Aku amik 20gb ..Sebulan cuma RM88 .. Ok la .. Tambah aku punya RM50.. ok la kan ? Dua dua leh pakai .. G mana mana leh guna .. hehe ..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Kira semudah itu sajakah ?

 

Kalau dia tulis dalam notepad pastu pas kat kawan dia tak pe la .. Tapi kalau dah post kat FB yg mana satu dunia boleh tengok , apakah sekadar MOHON MAAF gitu je ? Hurmm ..

Aku bukanlah nak perbesarkan isu tapi kita lihat , satu satu isu berkaitan dengan agama diusik ..  Apakah kita nganga je ? Mana pihak terlibat  atau penguatkuasa ?

Kalau nak attack , attack je pemerintah negeri tu .. Bukannya kaitkan dengan agama .. Tu tak adil namanya .. kan ? Kalau dibiarkan , ramai je lagi akan buat ..

Copy dari SINI dan snapshot yang lain pon ada di situ ..

Kalau aku buat gini camana lak ? Tulis hina secara terbuka pastu …

Patrick Teoh Mohon Maaf Secara Terbuka Hina Islam “ ..

Tu pun melalui Twitter jer .. Ikhlas atau tidak , Tuhan saja yang tahu .. Lawak je kan ?

Agama dipijak .. ok je  ? Maafkan je la eh ? Ok laa.. Aku pun malas nak bising .. Tapi kalau orang orang besar dalam negara dicerca lak ? Waduhhh .. Macam macam sepanduk ditempah ! Siap ada buat perhimpunan lak .. Hehehe ..

Aku pelik tapi tak pelik dah .. Sebab segalanya kerana dunia yang sementara tapi dah cukup memuaskan nafsu serakah mereka ..

Patrick Teoh , u sudah tua.. Kasi tutup itu FB dan goyang kaki .. Duduk diam diam , main sama cucu .. Kalau tak suka , LISTEN , LISTEN , LISTEN .. hehehe .. Kalau tak suka , u punya pasal la.. Saya cakap saja .. Hehehe ..

Promosi melancong ke Korea !

 

-IKLAN-

Red Sale Poster With Color Line

Buat rakan-rakan yang teringin benar nak melancong ke Korea ( aku pun nak gakkkk ) , inilah peluangnya .. Promotion hanya untuk mereka yang travel pada bulan March sahaja ..

Minimum adalah 4 orang dewasa dalam 1 group.. Siapa cepat dia dapat. Tempat adalah terhad .. Siapa berminat atau info boleh baca di entri sebelum ini . Klik SINI

Jika berminat , email : jejutnt@gmail.com atau hubungi di FB Page di JEJUTNT ..

Sapa sapa g , aku nak kirim leh ?

Bila Qhaliff tak nak tidur ..

 

Tengahari .. Liat Qhaliff nak tidur walaupun mengantuk sangat .. Aku bawak dia turun bawah untuk amik angin .. Keluar sebentar dari bilik hotel ni .. hehe ..

Kat bawah , aku berborak dengan pengawal keselamatan yang bertugas di pintu. Pakcik .. Aku rasa usianya pon dah lebih 60 tahun ..

Kesian menjengah diri .. Tinggal berdua dengan anaknya saja. Isterinya , lama dah meninggal dunia .Kerja di situ , dah masuk 17 tahun. Gaji , tak sampai pon RM2K. Sikit sangat katanya. Aku pun tak nak tanya lelebih..

Katanya , hidup kat sini mmg teruk skit .. Dia yang berasal dari Bentong memberitahu aku kos sara hidupnya .. Hurmmm .. Sewa rumah , 400 .. Nasib baik makan minum free sbb pihak hotel sediakan ..

Bonus ? Katanya dah dua tahun tak dapat .. kenaikkan tahunan , tak sampai pon RM50 .. Hurmmm …

Tak bersyukur lagikah kita ?

Tiba-tiba keluar seorang tetamu hotel dan dia pergi menegurnya.. Aku , berlalu tinggalkan dia bersama Qhaliff ..  Apakah nasib aku andai aku panjang umur ?

Awana Seafood Sg Soi , Kuantan ..

Awana Seafood  ni terletak di Sg Soi. Kira nak menghala ke Pekan , pasti akan bersua restoran ni ..

Tempat ni dicadangkan oleh blogger masakan yang popular , kak 0Ummi Zaihadi (http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/ ).

Selesa tempat ni .. Walaupun ada yang cadangkan ANA IKAN BAKAR tapi menurut sumber tempat ni pon sama sedapnya dengan ANA tu ..

Dan bagi aku , paling penting adalah keselesaan  dan kebersihan . Order , sampai dan tiada masalah komunikasi .. Harga pula , mmg berpatutan bagi aku.. Kalau kat KL , terduduk jap la bila tengok bilnnya dengan makan sebegini rupa .. heheheh ..

Patutlah ramai suka turun Kuantan .. Banyak tempat makan yang menarik di sini ..

Design khas TV Console untukku !

 

Hurmm.. Ada 4 design untuk aku pilih .. Mana satu korang rasa sesuai untuk rumah aku yang dah punya anak itu .. Ahaaaa.. Yang menarik , dan da booommm .. hehehe ..

Warna latar akan ditentukan kemudian .. Skang nak pilih design dulu .. Aku berkenan yang no 3 tu .. Apa pendapat korang ?

image

image

image

image

Ok tak ? No 3 tu haaa.. Dinding dah warna kelabu gelap. Amik putih pun cantk kan ? Putih hitam .. hehehe .. Koman sangat eh ? Korang rasa ?

Terima kasih buat Puan Hajah Ummi Zaihadi , sekeluarga !

 

Antara insan yang banyak membantu menaikkan blog aku .. Kak Ummi dan rakan rakan blogger masakan sememangnya adalah insan insan yang punya hati yang mulia .. Nak aku sebut , nanti ada pulak tertinggal .. Tunggu aku memang award , aku sebut eh .. Hehehe..

Tapi apa yang aku kagum mengenai Kak Ummi ialah kejayaan anak anaknya ! Semua berjaya ! Sama seperti kak Norhayati Ramlan dan Kak Nor ( Secubit Garam ).. Nak amik resepi kejayaan dari mereka nanti..

Kak Nor , aku pernah gi umah dia di Terengganu dulu .. Begitu juga kak Yati , dah jumpa di Johor dan kali ni , jumpa Kak Ummi yang banyak membantu ketika nak dapatkan Qhaliff dari segi sokongan moral .. Hehehe .. Alhamdulillah .. berkat doa rakan rakan ..

Sejak adanya Qhaliff , hanya kak Ummi saja belum berpeluang nak gigit pipi dia .. Geng lain dah .. hehe .. Jadi , bila wife dapat g outstation ke Kuantan ni , mmg aku tak lepaskanlah .. Ikut dan usung Qhaliff sekali ..

Alhamdulillah .. Dengan izin Allah , kitorang dipertemukan sekali lagi setelah kali pertama dan terakhir bersua di rumah Mat Gebu..  Dan Awana Seafood , Sg Soi menjadi tempat pertemuan kali ni .. Hehe.. Kak Ummi open table .. makan apa saja tapi pastikan habis ! Bahahaha.. Part abis tu , jangan risau .. Lama dah aku tak buat kerja gile tu.. hehe ..

Tempat best ! Tenang .. makan pon tak berebut .. Bersih .. Sesuai sangatlah dijadikan tempat perjumpaan kali ni .. Hehehe .. Malam yang sangat berbaloi untuk aku sekeluarga. Beruntung dapat jumpa kak ummi sekeluarga ..

Nak tulis panjang panjang , ada gak jadi boring … hehe .. Sekali lagi , jutaan terima kasih buat Kak Ummi Zaihadi serta keluarganya yang sangat best ! Semoga Allah merahmati anda sekeluarga. Nanti mai Bandar Baru Salak Tinggi , turn kami lak eh .. heheh .. Amin …

Dan Qhaliff dapat hadiah dari kak Ummi … hehe.. Tqqqq.. Hilang ngantuk dia …

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI