Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 18 Januari 2013

Pandai buat , pandai tanggung la !!

 

“Dah buat sepah , kan ? Pastu ?? Tengok je ke ??? Kasi kutip laa , Qhaliff oiii ! Ni daddy nak hangin ni … “.

“ Ada aku kesah ? “.

 

Aku pun tak kisah gak sbb esok checkout ! Hehehe .. Akak house keeping tu yang kisah gamaknya .. hehe..

Bila Qhaliff sibuk nak bercakap ngan daddy !

 

Hehehe .. Saja kasi teleng kepala korang .. Hahahah .. Malas nak edit kat FB tu haa .. huhu .. Jangan marah aaa …

Tengok la bebelan dia .. Gini la dia bila takde orang lain atau bila dia dah mula mesra dengan seseorang tu .. Semua baby gitu kan ? Tapi Qhaliff teruja geng dia.. Tu yang dia bising sngat tu .. huhu ..

Semua ni , kenangan untuk dia nanti. Bila dah besar , tengok sendiri camana dia sblm reti nak bercakap. Skang ni pon , kalau tunjuk balik video ni kat dia , dia ketawa suka .. Huhu..

Aku , cuma ada beberapa keping gambar saja untuk dijadikan kenangan .. hurmm … Nasib baik ada gak kan ?

Tempat best untuk makan di Kuantan

 

Pernah dengar Tanjung Lumpur ? Aku pun tak pernah .Tapi bila aku post yang aku kat Kuantan , ramai syorkan ke sana selain dari Teluk Chempedak . Yang syorkan aku ni juga termasuk Kak Ummi Zaihadi ..

Petang tadi ,selepas lepak ngan kak ummi dan suaminya di Lembaga Pembangunan Tioman , aku dan wife serta Qhaliff ke Tanjung Lumpur. Dalam GPS , aku search Masjid Kampung Peramu .

Kat sini , serius tak tau nak makan mana sbb banyak sangat restoran seafood tapi paling menjadi sebutan ialah ANA IKAN BAKAR PETAI .. ke terbalik eh ? Tak kisah la.. janji ada ANA .. Yang tu terletak dekat ngan laut .. Kira sedap la ada angin laut .. Dari angin kentut kan ? Hehe..

Ok .. Menurut Kak Ummi , kalau belah petang .. tempat yang sedap dan menjadi tumpuan ialah Warong Paksu dan Maksu .. Terletak betul betul sebelah balai polis Peramu ..

Kat sini , yang sedap ialah ikan celop tepung .. APA CELOP ?? Ikan celop tepung .. Selain tu ada udang celop tepung .. Ben Ashaari celop tepung dan sebagainya laaa. Hehehe .. Kuih muih versi pantai timur pun banyak ada kat sini ..

Sata pun sedap gak .. Panas panas kooo .. Pastu kena ngan teh o .. Zasss .. Lenaa kat situ gak .. heehhe ..

Pastu singgah beli karipap panas .. Memang panasssss .. Sedap lak tuuu .. Siap tapau yang sejuk beku punya untuk orang tua .. hehe .. Kang kata tak ingat orang lak kan ? Heheeh ..

Selain Tanjung Lumpur , dikatakan kat Taman Gelora punya banyak pilihan makanan dan juga Batu Hitam .. Ha.. Tak sempat aku nak gi sbb hari ni hujan memanjang .. Huhu.. Sejukkk.. Qhaliff pon asik membuta jer.. Makan tidur, makan tidur.. Tu pasal pipi ikut aku .. Hehehe .. Nak jugak kredit eh ? Tak  caya ?

Kan ? Ada jugak yang nak kata aku macam Hans Isacc.. Ada ke patut ? Patutnya Hans Isaac macam aku ! Kan kan ? Ok.. confirm jeles ! Weekkkkkk ..

Nasi kerabu dan dagang best dari Kak Ummi Zaihadi !

 

Serius ! Sedap ! Wife siap kata , nasi saja pon dah sedap .. Tu yag nasi dagang la.. Tak sempat nak ambik gambar .. Tau tau tinggal tulang ikan je.. Hehehe .. Sedap weh ! Makan kat hotel ni , hurmm.. syukur je la .. Syukur pun , kita bayar.. Bukannya orang bagi .. Cam tak berbaloi dengan bayaran. Tapi , tak pe la.. Janji kenyang ..

Berbalik pada nasi kerabu dan dagang tu .. Hurmm.. Sedap ! Bukan sebab kak Ummi dan suaminya taja tapi mmmg sedap ! Menurutnya , kedai makan yang jual tu mmg laris setiap hari .

Ikutkan pagi ni mmg nak g makan sekali dengan dia tapi Qhaliff buat aksi stuntman lak dalam bilik .. Tak pasal pasal teriak dan semua sekali sambung tidur ! Huhuh ..

Dalam kul 10 lebih , kak Ummi dan suaminya datang .. Tapaukan nasi dagang dan kerabu untuk kami anak beranak .. hehe .. Terima kasih.. Wat susah susah jeeeer ..

Hehehe .. Datang nak geget pipi Qhaliff yang macam sorok bola golf kat pp dia tuuu .. huhu .. Jangan kata diorang , aku sendiri pon asal dukung je , mmg gigit pp dia .. huhu ..

Pipi aku masa kecik tuuuu .. hahahah .. Nak jugak kredit eh ? Hehe ..

Bila bayi diberi minum teh o saja ..

 

Terkejut aku dengar.. Takkan kot ? Tapi tak mustahil bila melihat sendiri keadaan mereka . Bukannya daif tapi hanya satu sebab saja iaitu suami melepaskan tanggungjawabnya ! Apa yang tahu cumalah .. hurmm… Korang pun tahu apa aku nak tulis ..

Bila mintak duit untuk beli susu anak , jawapan paling mudah .. “ Takde duit .. “ . Dah .. Pastu blah tinggalkan gitu jer .. Mudah ? Semudah itu jadi bapa ?

Ahhh … serius , aku gila bila dengar gitu .. Aku sendiri pun kena senantiasa pastikan cukup segalanya untuk keluarga aku . Kalau kurang duit je , aku dah mula pening .. Kena cari idea untuk tambah lagi pendapatan ..

Bagaimana mereka boleh amik hal itu dengan begitu mudah ? Apakah membesarkan anak seperti membaja pokok ? Siram je dengan apa apa pon ? Kalau tak siram , biar hujan saja yang siramkan ?

Kalaulah semudah itu .. Hurmmm .. Kesian kat si isteri .. Dan terpaksa menanggung lagi satu kelahiran .. Hurm.. Semoga Allah ringankan bebannya ..

Online dimana mana tanpa perlu garu kepala !

Dulu guna UNIFI , statik kat dlm rumah je .. Kalau outstation , tak leh usung melainkan aku guna kabel yg cukup panjang .. hehe ... Gila ? Hehe.. Tp kalau guna streamyx , mana mana tempat free wifi mesti leh guna kan ?

Tp leceh laa.. Dgn guna MAXIS MIFI ni , aku dan wife leh saja online dimana saja selagi ada coverage MAXIS .. Kalau ada 3G , mmg cukup comel laa ..

Setakat ni , akuguna adik aku punya bila ada di rumah mak aku mmg cukup puashati la .. Sbb tu aku berani langgan sendiri sbb malas nk pinjam hak org .. hehe..

Yg penting , leh update blog dgn pantas..

Published with Blogger-droid v2.0.10
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI