Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 5 Februari 2013

Berkat zikir ?

 

Semalam sewaktu aku memandu pulang bersama Qhaliff dari Cheras menuju ke Putrajaya , hampir berlaku satu kemalangan .. Puncanya ? Hurmmm .. sikap kurang ajar pemandu !

Gini ceritanya. Setiap petang jam 5 .. selepas solat Asar , aku akan memandu balik ke Putrajaya untuk menjemput wife di pejabat .. Haaa .. Dan Qhaliff yang berada di sisi , setia menjadi peneman aku dengan botol susu serta lagu lagu ABC mahupun Alif Ba Ta dia tu haaa ..

Bila susu habis , Qhaliff mula mengantuk. Untuk tidurkan dia , aku akan berselawat dan juga berzikir .. Berulang ulang kali hingga aku pulak yang rasa best .. Rasa tenang sangat diri walaupun memandu dalam keadaan jalan agak sesak ..

Berhampiran Sri Kembangan , berdekatan UNITEN .. sedang aku menjarakkan kereta aku dengan lori di depan , tiba-tiba ada sebuah kereta yang dipandu laju , memancung aku di tengah tengah antara kereta aku dan lori ! Yang mana jaraknya mmg muat sebuah kereta jer ! Tujuan pemandu kereta tu , adalah untuk terus amik lorong di sebelah kiri seterusnya ke arah jalan lain !

Boleh gitu ? Bayangkan ketika tu aku dok angan angan .. Atau dok teringat awek yang baru lemparkan senyuman kat aku di Instagram .. Apakah akan terjadi ? Maklumlah , kalau pandu laju , kena AES lak .. Nak tak nak , ikut je la peraturan .. Tapi bila pandu slow , berangan la jadinya .. Menguap .. Cer bayangkan apa boleh terjadi ?

Tapi aku cooll sangat.. Serius .. Kalau tak , aku lama dah bagi hon kapal kat kereta tu .. Confirm non stop punya hon .. Lantak dia laaaa .. Tapi aku rasa malas sangat nak marah .. Aku rasa macam aku jadi lain gitu.. Tapi aku tak pelik.. Bagi aku , itulah kelebihan berzikir tanpa kira masa ..

Alhamdulillah ..

Geram giler aku ngan dia ni !!

 

Arghhhhhhh .. satu lagi huruf terkorban untuk menyiapkan entri seringkas ini !!! Asyik nak ke kabinet tv ni jer ! Pastu nak ditarik apa saja yang ada atas meja !! Adehhh …

Nak kata aku salah kasi makan dia , tak pulak … Sama jer .. Tapi aktif bebenarr … Tak kisah laa Qhaliff oiiii .. Asal sihat dahhhhh … Rosak pon rosak laa.. Dah la hp kesayangan rosak .. Esok masuk bengkel !

Aku benci … benci !! Benci !!

 

Tiba-tiba tiga button utama tu tak leh guna .. Apa kes ? Tanpa kasi amaran atau notis , terus tak leh guna sedangkan sewaktu datang tadi , comel je leh guna ..

Hurmm .. Nak g antar ke customer care nun di plaza Berjaya , satu hal lak..  Kang kena tahan sampai lepas raya cina ! Mati keras aku weehh .. kerass sekerasnyaaa …

Masalah yg lain ialah warranty kad aku lak ilang . Maklumlah , pindah rumah. Tah mana mana letak.. Kang g , banyak bunyi lak … Haihh .. Sudahnya , balik sia sia !

Ops.. pikir positif .. Aku call dulu customer care dia .. Tak angkat.. Hurmm .. Call HTC terus .. haaaa.. Pantas jawab.. Bagus.. Aku tanya pasal warranty.. Katanya masih ada lagi.. Ok , cun.. cerita banyak takde .. Jap lagi , aku gi ..

Satu lagi masalah ! Aku tak bawak baju n seluar yang comel .. yang ada , seluar g gym n baju kelab blogger tu je.. Adeh .. MAsalah tul laaa …

Tiada alasan untuk malas !

 

Photo

Hari tu , aku gi gym… Ternampak lelaki berbangsa cina ni sedang melakukan sesuatu , di situ jugak ! Beria-ria dia melakukannya. Raut wajahnya mmg amat sayukan hati aku ..

Kesian tapi bangga ! Dalam keadaan begitu pun dia tidak datang ke meja orang untuk mintak sedekah bagi mendapatkan sedikit makanan .. Tau apa dia buat ?

Dia kat situ , duduk kat situ tunggu bawang dihantar padanya dan kemudian kerja dia ialah mengopek bawang yang dihantar .. Sapa yang kasi ? Tu aku tak pasti .. Tapi pastinya aku ialah ada dua bekas yang besar .. Satu berisi bawang dan satu lagi berisi air ..

Hurmm… Kesian ? Benar tapi itulah realiti kehidupan. Sapa malas , maka tercicirlah dia .. Kelak , dia cari jalan mudah untuk teruskan hidup. Sapa rajin , walaupun penat pastinya dia akan terus hidup walaupun tidak mewah .. Yang penting , hati gembira dan tidak menyusahkan orang lain ..

Apa itu Alpha Lipid LifeLine ?

 

- entri iklan disediakan oleh pengiklan -

✔ Alpha Lipid Lifeline™ diimport terus dari syarikat New Image International, New Zealand, pengeluar kolostrum terbesar di dunia dan Pemenang Anugerah Eksport New Zealand 3 tahun berturut-turut.

✔ Alpha Lipid Lifeline™ dapat Meningkatkan daya tahan badan melawan penyakit dan dijamin HALAL. Susu Alpha Lipid Lifeline™ adalah kolustrum kuality tinggi (grade10) dengan formula unit lebih mudah diserap cepat dan berkesan 100% ke dalam system penghadaman berbanding kolostrum jenama lain.

Anda Mempunyai Masalah Kesihatan ?Keberkesanan product ini dalam melegakan bermacam-macam penyakit seperti:

☑ Asma  ☑ Arthritis ☑ Allergy ☑ Buasir ☑ Bisul  ☑ Buah Pinggang  ☑ Ezema ☑ Fybroi

 

Kelebihan Kolostrum Alpha Lipid Lifeline™

☑ Mengandungi antibodi (Immunoglobulin) utk melawan pelbagai jenis jangkitan bakteria, virus dan pathogen☑ Meningkatkan daya tahan badan melawan penyakit

☑ Formula Alpha Lipid Lifeline™ 100% berkesan dan diserap cepat

☑ Mengandungi Vitamin dan Zat Galian (Kalsium dll) semulajadi cukup utk keperluan harian

☑ Mengandungi bacteria semulajadi (Lactobasilus Acidophilus dan Bifidobacterium) bagus utk fungsi normal usus

☑ Mengandungi Faktor Pertumbuhan (Growth factor) yg penting utk proses pemulihan sel dan anti penuaan (anti-aging)

☑ Sangat sesuai utk ibu mengandung dan menyusu

☑ Membantu mengurangkan berat badan, mengawal kandungan gula dlm darah.

☑ Membantu memulihkan pelbagai penyakit kencing manis, darah tinggi, gout, gastric, hepatitis, kurang darah, ketidaksuburan, dan pelbagai khasiat untuk tahap kesihatan terbaik manusia

✔ Alpha Lipid Lifeline™ Produk Kesihatan yang unggul selamat, tidak bertoksik dan tidak berallergik. Ia kaya dengan bahan pemulih penyakit. Mengandungi Probiotik bakteria normal di saluran usus. Lactobacilli & Acidophilus menghalang cirit birit dan masalah usus. Selain itu ia juga mengandungi Vitamins & Minerals yang penting untuk penjanaan tenaga & kesihatan membantu proses penghadaman. Memperbaiki tisu dan sel badan serta mengekalkan kesihatan. Mengandungi kalsium tambahan untuk tulang dan gigi dan juga kolostrum antibodi tambahan dari punca semulajadi. Ia adalah pemakanan semulajadi yang selamat sesuai untuk semua peringkat umur.

 

Apa Kesan Alpha Lipid ?

☑ Mempertingkat Penyerapan Usus

☑ Meningkatkan Fungsi Pertahanan Badan

☑ Meneutralkan Jangkitan Virus/Bakteria/Kulat

☑ Mempercepatkan Pemulihan Luka Tisu

☑ Membunuh Parasit dalam Badan

☑ Meningkatkan Tenaga dan Kekuatan

☑ Memperbaiki Masalah Sembelit

☑ Meningkatkan Ton Kulit dan Elastik

☑ Menstabilkan Emosi dan Tekanan

☑ Menstabilkan Paras Gula Dalam Darah

☑ Meningkatkan Keupayaan Minda

☑ Mengurangkan Risiko Sakit Jantung

☑ Meningkatkan Prestasi Fizikal

☑ Mengandungi Bahan Awet Muda

☑ Mengandungi Bahan Anti-Inflamasi (AntiRadang)

☑ Meningkatkan Kesihatan Gigi dan Tulang

☑ Mengurangkan tahap kolestrol dalam darah

☑ Sangat sesuai untuk ibu yang hamil

 

Dari Mana Datangnya Colostrum ALPHA LIPID ?

☑ Lembu-Lembu New Zealand☑ Susu Awal Lembu (susu yg mula-mula keluar)☑ Dikilangkan oleh pengeluar kolostrum terbesar di dunia, New Image International, Auckland, New Zealand

Kenapa New Zealand ?

☑ Lembu yang Tiada Penyakit Merbahaya

☑ Dipasturkan☑ Dikumpul Segar dari Ladang

☑ Diproses Segar☑ Dipasturkan secara “Flash low temperature”

☑ Dikilangkan secara Suhu Rendah / Tekanan Rendah☑ Pengilangan Menurut Spesifikasi GMP menurut Piawai Antarabangsa

Bagaimana ALPHA LIPID bertindak ?

☑ Bertindak di Saluran Pemakanan USUS ☑ Menyuci ☑ Menyembuhkan ☑ Mempertahankan

Kandungan yang boleh anda perolehi didalam Alpha Lipid LifeLine

☑ Vitamin A - Untuk kesihatan mata.

☑ Vitamin B12 - Menambah darah, sesuai untuk perempuan mengandung.

☑ Vitamin B6 - Untuk urat saraf, kebas kaki tangan.

☑ Vitamin B1 - Membantu fungsi-fungsi B12 dan B6 jadi lebih hebat.

☑ Vitamin B2 - Membantu fungsi-fungsi B12 dan B6 jadi lebih hebat.

☑ Vitamin B3 - Membantu fungsi-fungsi B12 dan B6 jadi lebih hebat.

☑ Vitamin C - Untuk kesihatan kulit, sesuai untuk mereka yang punyai masalah kulit.

☑ Vitamin D - Penyerapan calcium lebih banyak, tanpa Vitamin D calcium yang dimakan akan keluar sebagai najis.

☑ Vitamin E - Antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. Ia memperbaiki peredaran darah, yang mana perlu untuk memperbaiki tisu. Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut.

Proses Pemulihan

✔ Kolostrum Alphalipid merupakan makanan tambahan bukan toksik, bukan alergik dan tidak bertindakbalas dengan makanan tambahan serta dadah lain. Walau bagaimanapun sesetengah orang akan mengalami beberapa reaksi atau tindakbalas sementara dalam proses pemulihan yang positif:

☑ Mengantuk dan keletihan - proses penggantian tisu-tisu badan yang disebabkan penyakit.

☑ Berpeluh , demam dan sakit kepala - proses peningkatan kadar metabolisme dalam badan akibat daripada pembuangan toksik melalui saluran perkumuhan.

☑ Gatal, kerap buang air kecil atau besar - Proses penyingkiran bahan buangan yang lama terkumpul seperti metabolit logam berat dan lain-lain bahan yang tidak diperlukan oleh badan.

☑ Sakit perut, sakit otot, loya dan denyutan jantung yang laju - Proses penyembuhan , pembaharuan dan penyimpanan sel-sel baru

Bagaimana Untuk Mengambilnya ?

☑ Alpha Lipid dibekalkan dalam bentuk serbuk/powder

☑ Ambil 1 1/2 sudu yg dibekalkan dan dicampur dengan air sejuk/mineral

☑ Boleh Dicampur dengan Susu, Jus atau Air Biasa☑ Elok dibuat sebagai Ais Krim Smoothies

☑ Sebaik-baiknya Ambil Sewaktu Perut Kosong (Sebelum sarapan pagi)

☑ Seelok-eloknya Campur dan Goncang dgn “Shaker”

☑ Sebaik-baiknya ambil selepas Subuh atau Sebagai Sarapan Pagi

* Dilarang menggunakan air suam atau air panas

PM/SMS/Whatsup 019-4511649 - Nai

http://www.facebook.com/teratakniagaku

Ke mana hilangnya Qhaliff ???

 

“ Bang , Qhaliff mana ??? “ .

Wife kejutkan aku jam 5 pagi ! Arghhhh .. Ada pulak tanya aku mana Qhaliff .. Macam la aku yang dok menyusukan dia .. Adeh … Tapi aku tahu , wife saja nak gempak aku ..

Aku celikkan mata … Tengok dia takde kat sebelah aku .. Hurm.. mana pulak dia tidur ni .. Dalam kepala aku , mesti dia ngingau dan masuk tidur dalam playmat dia tu haaa ..

Atau , mesti merayau dan tertidur kat mana mana.. Malas nak cari ! Saja jeeee wife nak kaco tidur aku nehh ..

Dan tekaan aku betul.. Dia tidur kat hujung tilam .. Nasib baik tak tidur.. Kepala atas tilam .. badan dia keluar dah dari tilam .. huhuu .. Nasib baik .. Wife ajak tidur bilik atas .. Atas katil dan aku tak yakin sama sekali dia boleh tidur setempat berdasarkan pemerhatian aku selama ini !

“ Ini semua salah daddy !! “.

 

Aku pernah kata kat ayah aku yang aku tak nak tanah miliknya . Beri saja pada adik perempuan aku .. Aku akan usahakan sendiri untuk cari harta aku dan keluarga aku ..

Malangnya , perbuatan aku itu adalah salah . Mungkin aku tak nak , tapi kena ingat tanah yang diwarisi aku itu , jika aku tak nak .. mungkin waris aku nak ! Apakah aku terlupa aku juga punya waris ?

Begitu juga dengan mengundi .. Jika aku tak pergi memilih sapakah yang layak memimpin negara , anak cucu aku akan salahkan aku .. Bayangkan berapa ramai orang berfikiran seperti aku.. Tak berminat nak amik tahu soal politik negara .. Bila jatuh ke tangan yang tak sepatutnya seperti yang kita tahu sekarang ni , kedudukan istimewa kita semakin terancam , apakah nasib anak cucu kita nanti ?

Sapa nak dipersalahkan masa tu ? Akukah yang tak pergi mengundi adalah kerana calon semua tak boleh dipercayai ? Kalau dah tak boleh dipercayai , kita rujuk semula pada Al-Quran dan Sunnah untuk mencari calon yang sesuai ..

Jangan pandang enteng.. Mereka yang berkerusi roda pon sanggup datang membuang undi kerana itu adalah hak mereka . Jangan menyesal belakang hari ..

Kenapa orang melayu tak nak mengundi ? Klik SINI ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI