Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 11 Februari 2013

Bangga dengan luar negara !

 

Aku terbaca di SinarHarian yang menyatakan segelintir artis tidak berpuashati dengan kerajaan yang memanggil artis Korea, Psy, untuk mengadakan persembahan sempena sambutan Tahun baru Cina di Pulau Pinang dan dikatakan penyanyi tarian kuda tu menerima bayaran sebanyak RM2 juta , membuatkan aku tersenyum .. Berapa agaknya Shila Amzah yang baru bergelar juara Asia Wave tu terima yer ?

Aku tertanya gak .. dan aku up status di Facebook aku .. hurmm ..

RM 2 juta untuk PSY .. peewittt .. Sememangnya apa saja dari LUAR NEGARA mmg bermutu tinggi .. Tak caya ? Shopping di luar negara , bangga .. Pakai barangan luar negara , bangga .. Menikah orang luar negara , bangga .. Berkapel dengan orang luar negara , bangga .. Belajar luar negara juga bangga .. Tonton filem luar negara juga , bangga ..

Apa saja LUAR NEGARA , mmg membanggakan .. Anak muka luar negara pun bangga .. heee  “ ..

Walaupun mungkin barangan luar negara tu murah atau kononnya lebih berkualiti tinggi  dari barangan tempatan  hingga ada yang sanggup tempah tiket dan ke sana untuk bershoppping sebab titlenya ialah ‘ AKU BELI DI …. ‘, sangatlah menyedihkan .. Sedangkan dalam negara pun ada jual .Kalau kata mahal cuba tambah dengan kos kos yang diperlukan untuk gi beli barang tu ..

Ok , masing masing punya citarasa .. Bagi aku la , aku kalau keluar negara tu cumalah untuk menikmati keindahan negara tu .. Kalau sekadar shopping , aku rasa dalam negara terutama di KL pon berlambak dah barangan gitu haa .. Atau beli je online .. Settle .. Kepuasan ? Kepuasan atau glemer ? Heeee..

CINTAILAH BARANGAN BUATAN TEMPATAN ? Rakyat biasa biasa cam aku ni , lama dah .. Tuuuuuuu … yang tuuuuuuu … Sapa ? Sapa terasa , dia tau .. heeee..

Rindu Bertamu Di Abu Dhabi ..

 

Episod 1 .. saja nak tengok awalannya untuk mengetahui perjalanan drama bersiri ni .. Bila ternampak pelakon utamanya iaitu FAHRIN AHMAD dan juga pelakon veteran yang sangat best lakonannya , DATO’ RAHIM RAZALI , aku semangat skit nak tengok .. heee.. Mest best drama ni , bisik hati aku ..

Selain tu ada Tasha Shila , Lydiawati.. Yang lain aku kenal muka je .. nama tak .. hee.. Jangan marah ..

 

Yup .. aku rasa drama ni jauh lagi best dari Setia Hujung Nyawa yang aku sempat tengok satu episod .. tu pun tak abis sbb meleret leret walaupun dah sampai kemuncak  .. Tak adil kan buat penilaian gitu ? Tapi apa nak buat , sapa suh buat gitu .. Masa itu emas.. Takkan nak dibazirkan masa untuk tgk drama meleret kan ?

Cantik mereka menutup aurat dalam drama ni .. Semoga mereka terus menutup aurat untuk selama-lamanya ..

Kesibukan menyerlah..

Sibuk sangat ke Qhaliff ? Hurmm.. sibuk sangat nak berkepit ngan mak dia je ponnn.. Pandai dah nak menangis bila mak dia takde ..

Hurmm.. lama cuti ni ..Nanti susah nak pisah balik bila dah kerja .. uhuh..

Bila nk g Wakaf Che Yeh ni ..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Benar , tak perlu garu kepala lagi !

 

 

Aku di Kelantan .. rumah orang tua isteri aku .. Dulu , aku sering tensen kalau datang sini sbb tak leh nak update blog dengan kerap . Kena cari line cantik baru leh update ..

Aku guna dua broadband .. Maxis dan Celcom .. Celcom , dalam rumah ni tak cun tapi Maxis ok sangat .. Dengan adanya Maxis Mifi ni , selesai masalah aku.

Satu keuntungan berganda buat aku setelah tidak gunakan Unifi yang tak leh bawak gi mana mana .. heeee .. Dan Maxis berbeza dari Celcom dari segi penggunaan .. Kenapa ?

Bila kuota dah abis , Maxis akan turunkan kelajuan hingga 128kb tapi bagi aku yang online guna hp jer , tu dah lebih dari mencukupi.. Dapat whatsapp , twitter dan instagram dan sesekali update .. cukuplah kan ? Bukan nak download memanjang pon .. heeee..

Selesai !

Kenapa Berat Tak Turun Walaupun Dah DIat Alsd2

-Entri iklan ini disediakan oleh pengiklan sendiri-

702093_499994696717906_1410033848_n

KENAPA BERAT TAK TURUN WALAUPUN DAH PENAT BERDIET??

Asyik cakap pasal produk jer..kali nie penulis nak story mory, kenapa berat tak turun..... bukan produk Slim Diet2 yang tak jadik, tapi sebenarnya kesalahan yang tak disedari menyebabkan berat kita tak turun..

... ✿⊱╮Pertama:Air...Air memainkan peranan yg penting untuk memastikan kita sentiasa segar dan amat membantu dalam penurunan berat badan kerana air boleh membantu untuk meningkatkan metabolisma tanpa sebarang nutrisi...... maksudnya.. air ni kosong nutrisi, tak ada carbs, atau lain-lain... jadi, rugi lah kalau kita minum air kurang.. belum lagi kira untuk buah pinggang... sebab tu jangan sesekali kurang air.. 4-5 gelas sebelum makan sudah mesti..

✿⊱╮Kedua: Tidak cukup makan.. Ishhh, mane boleh macam ni, makan mesti cukup. Berapa kali nak cakap, jangan skip makan.. jangan berlapar... ada yang sampai sakit2 kepala pasal tak makan, ni dah salah... makanan yg cukup juga dapat memastikan badan kita tak masuk satu mode yg amat dikenali dalam diet, iaitu mode lapar. Kalau makanan yg kita makan mencukupi, ini dapat memastikan kadar metabolisma kita sentiasa tinggi... tambah lagi dengan exercise, lagi la tinggi...

✿⊱╮Ketiga: Karbohidrat tersembunyi... Ini biasanya datang daripada kuah yang kita tak perasan ada carbs yang tinggi.. sila check bab kuah ye...plus, kita mesti baca label betul-betul...teliti betul-betul kandungan karbohidrat tu.. yang pasti kita tak boleh ambil karbo lebih drp 35gm sehari kalau betul-betul nak kurus..

✿⊱╮Keempat:Yang pasti SLIM DIET 2 wajib di ambil 2 scoop 4x sehari.. pasal ada yang nak jimat dengan mengambil 3x sehari sahaj.. so macam mana nak turun cepat kalau dos kurang.. tak yah jimat lah.. nak turun berat cepat ke lambat..?? lepas tu complain kata SD2 tak berkesan..

Sooo.. mulai hari ini.. pastikan keempat-empat tips tu buat betul-betul.. barulah dapat bentuk badan idaman.. . INGAT MATLAMAT KORANG...." KENAPA AKU NAK TURUNKAN BERAT BADAN?

berminat nak order pm/call/sms 019-4511649

http://www.facebook.com/teratakniagaku

PSY dan CNY ..

 

image

Bagi memeriahkan sambutan majlis rumah terbuka Tahun Baru Cina 1Malaysia , Psy dijemput. Dengarnya bayarannya boleh tahan gak .. hehee… Bukti ? Takde ..

Tapi apa relevannya jemput si kuda ni datang memeriahkan ? Kan lebih baik jemput je penyanyi popular dari Hong Kong atau China sendiri ?

Hurmmm .. Takkan nak suruh makan limau sambil menari kuda kot ? Alahaaiiii .. Penganjur pon..Kot ye nak tackle rakyat Pulau Pinang datang , bagi la yang benar benar berbaloi .. Berbaloi menari kuda kat padang eh ? Heeee ..

Tak kisah la.. Duit korang … Asal duit tu datang dari kocek korang sendiri , takde sapa nak pertikaikan .. Kalau dari kantung lain , jawab sendiri di akhirat .. Aku terguna duit anak pon dah pening kepala apatah lagi guna duit rakyat .. Tapi aku rasa , bukan duit rakyat ni .. Mesti duit sponsor .. kan kan ?

‘Masyukk’ ke blogger sekarang ?

 

image

 

Hurmmm …. sama seperti bercucuk tanam .. Kalau sekadar main campak jer , kalau ada rezeki .. menjadi la .. Tapi kalau guna strategi dan perancangan teliti , dengan izin ALLAH .. menjadi .. Usaha , doa dan tawakal .. Jangan sekadar sehari dua je usahanya.

Ada yang sangka , jadi blogger ni masyuk !! Er , mmg masyuk kalau dia bijak gunakan apa yang dia ada untuk menjana pendapatan dengan lebih lumayan ..

Tapi kalau sekadar memain dan takde perancangan atau paling tepat sekali , ikut orang … Bila dengar buat blog leh dpt duit , maka beria dia pun buat.. Tapi lupakah kita , dengan tanah terbiar pun kita mampu jana pendapatan ? Yang penting , kita kena tau la apa yang kita buat .. Bukan main belasah jer .

Ada kawan ingat aku buat blog ni , menguntungkan .. Heee.. Benar !! Memang menguntungkan dari segi masa untuk anak dan diri sendiri .. Kaya tu tak la tapi alhamdulillah , buat masa sekarang boleh la hidup .. Cuma persoalannya , sampai bila kan ? Sebab tu perlu ada perancangan ! Sampai bila kita nak bergelar ARTIS kan ? Tu contohnya laaa.. Aku bukan artis mahupun retis !!

Tapi , mmg ada yang masyukkkkkk …  Heee.. Yang pastinya , bukan aku la.. Aku kelyuaaakkkkk …

“ Ammar suka tengok nenek tua tu .. “.

 

Gulp .. Sepupu Qhaliff yang kata gitu .. Ammar yang pernah interframe dalam blog aku ni berkali kali dulu , mengatakan yang dia suka tengok nenek tua tuu .. Ala , yang lompat lompat tuuuu .. Katanya !

Ok .. aku dengan ayahnya , terkedu bila dia kata gitu .. Aku tanya , kat mana dia nampak nenek tua tu ?? Ayahnya pun tanya gak .. Masing masing muka cuak .. Takkan kat rumah atuk dia ni ? Biar betik rambutan mahupun langsat !!

Hurmmm .. Dia jawab dengan spontan jer tapi kitaorang masih tak dapat menangkap kata katanya sbb dia dok kalut main dengan Qhaliff .. Iskhh..

Bila paksa berkali kali untuk dia bersuara , dimana dia nampak nenek tua tu .. akhirnya dia memberitahu kat mana ..

“ Ala .. yang main game handphone ayah tu laa.. Yang jahat tuuu .. “..

Huuuuh !!! Masing masing , legaa !!

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI