Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 16 Februari 2013

Blog dah tak relevan lagi ?

 

Terbaca di blog rakan ni .. Katanya dia terbaca di mana tah , dengan menyatakan bahawa dunia blog dah berkubur .. Kiranya yang tengah top skang ni social networking cam Twitter , Facebook dan sebagainya laa ..

Aku senyum je la .. Bagi aku , mereka yang berfikiran begini adalah mereka yang baru kenal dunia maya . Mereka beranggapan blog ni cumalah tempat ‘menulis’ atau ‘meluahkan rasa’ ..

Kalau mereka rajin buat kajian , blog takkan berkubur sampai bila bila cuma ianya akan upgrade dari masa ke semasa .. Kenapa ? Selagi manusia berkata-kata , selagi itu manusia menulis .. Menulis pula akan disertai dengan fakta dan juga visual ..

Facebook dan Twitter ni , bagi aku lebih mudah terancam. Bayangkan Friendster , YM , MRIC  dan Myspace yang pernah popular satu tika dulu … di mana ‘mereka’ ?

Blog ? Blog ni lama dah wujud . Cuma namanya je lain skit .. hehe.. Tapi manusia tetap menulis dan manusia tetap mencarinya di enjin carian .. Apa saja yang punya fakta dan infomasi , pengguna internet akan cari ..

Blog hanya akan mati bagi mereka yang buat blog untuk kaya esok hari ..

Hantu limau !

 

Pantang nampak limau , terkumat kamit mulut dia !

DSCN0307

Tapi mak aku kata limau ni ‘panas’ sifat dia .. Nanti sakit pulak Qhaliff ..

Hurm .. kasi pun bukannya berbiji biji .. Seulas tu pun sekadar amik rasa … Risau gak sbb ada bijik . Masalahnya budak ni bukan reti nak gigit skit ! Ditariknya tangan kita , dia nak telan semua ! Adoiii ..

Selain limau , buah lain pun dia suka terutama kurma dan kismis.. Kismis kira buah gak kan ? Heee ..

Tapi nak diikutkan laaa sejak aku membesarkan dia ( bersama wife ) , Qhaliff spesis telan apa saja walaupun pahit . Mulut bukak mata pejam ! Pastu ‘menari’ diaaa sbb pahit .. heeee .. lawak tul .. Ada la ari tu dia makan buah kiwi yang tak manis sangat.. Pahit skit je pun .. Sat , pahit ke masam eh ? Heeee..

Orang yang suka makan buah ni , kulitnya cantik kan ? Sama cam mereka yang suka makan sayur .. heee .. Cam aku .. Eceh…

Masa untuk jaga kesihatan ..

 

Gi gym je tak cukup kan ? Setakat kata makan ikut diet pun tak cukup gak kan ? Hurmmm .. Aku selalu terfikir gak , apa agaknya aku perlu amik untuk jaga kesihatan aku ni eh ? Maklumlah , usia semakin lanjut .. Dan terasa juga badan terasa semacam kebelakangan ni .. Aku rasa kadar kolestrol badan aku semakin naik memandangkan aku semakin kerap makan di luar .. heee.. Salah sendiri !

Pagi tadi aku gi gym , aku terasa senak di dada .. Aku urut dada berkali kali dan angin keluar .. Hurm.. Angin agaknya .. Saja nak sedapkan hati ..

Hurmm .. Senang cita gini je la … Ada seseorang call aku dan nak jumpa aku di rumah .. Nak taja aku sesuatu .. Kira nak aku rasa dan cuba ok ke tak ..

Dan petang tadi , datanglah sekumpulan orang ni untuk buat demo pada aku dan wife .. Aku senyum je la .. Suai kenal seperti biasa disusuli dengan demo yang aku tunggu..

Hurmmm… dimulakan dengan air alkaline ni .. Dia suruh aku amik air yang biasa aku minum , air paip serta air mineral yang ada di rumah aku ..  Kemudian dia buat la demo tuuu …

Ok … aku terkedu gak laa .. Bukan sebab aku kena tipu tapi itulah yang ada dalam badan aku sbb aku selalu makan serta minum air yang punya asid yang tinggi .. Heehehe .. Camana aku nak imbangkan dan neutralkan kadar asid dalam badan aku ni ???

Lama dah aku pikir menda ni sbb aku amik suppliment untuk workout kan ? Dan suka benar makan maggie.. Takut gak wooo .. Bila dia tunjuk air ni dan test pHnya … aku rasa aku nak try ! Duit leh cari wehh … Tapi kesihatan ? Takkan tunggu teruk baru nak try kan ?

Dan .. tadaaaa … Satu kotak untuk parents aku .. Satu kotak untuk aku sekeluarga .. 

DSCN0327

Jangan risau .. aku tak jual kat korang pun.. Aku nak try test power kebenarannya dulu .. Kalau ada perubahan ( dengan izin Allah ) , aku cerita kat korang eh .. Heheheh .. Menda baik , kongsilah kann .. heee ..

Kalau ok , aku bagitau eh .. heeee..

Suka duka dunia blog ..

 

DSCN0311 DSCN0316

DSCN0315 DSCN0312

Gambar Qhaliff ni dah cukup mengambarkan diri aku sebagai blogger .. hurmmm .. Macam macam ada .. hehehe ..

Heeee… muka dak tecik ni dah ngantuk benar  , tapi tak leh lagi sbb jap lagi ada orang nak datang .. Ada projek terkini blog lak .. Hurmm… Nanti citer eh .. Nak citer skang ni pon , susah .. menda tak confirm .. heee ..

Yang Dunia Herbs tu apa citer ? Diam jer eh ? Hehehehe .. Dah bincang tapi …. aku letak harga aku .. Apa nak buat kan ? Aku ‘bekerja’ bukan suka suka … heee..

Jangan sesekali kau benci budu !

 

Pernah makan budu tak ? Haaaa .. Tak eh ? Aku tamo la kata rugi kalau tak makan tapi apa kata try makan budu dicicah dengan ulam .. Eh , ulam dicicah dengan budu disertai dengan nasi panas ! Yummy wooooooo .. Budu tu lak ditambah dengan cilipadi yang dipotong potong .. Waduhhh … Berasap !

Tak caya eh ? Sila rujuk entri Simple tapi menyelerakan .. ni..

Nak dijadikan cerita , tadi aku gi gym dan berbual la ngan otai kat situ .. hehee…  Dalam dok bercerita tu , tersentuhlah bab makan .. hehe …

Katanya la … Dulu dia tak suka betul kat budu ! Haaa.. Aku terlupa lak kenapa dan mengapa .. Mungkin sebab dia rasa gitu je kot ? Hehehe .. Tapi selepas dia makan sekali tu dengan nasi panas disertai dek ulam , dia terus jatuh cinta ! Hingga sekarang , kalau takde budu , tak sah ! Mesti ada budu baru dia nak makan nasi… hahaha ..

Ok .. aku pun sama ! Heeee… Berselera wooo …

Terjebak dengan majalah IMPIANA ..

 

Photo

Saja belek majalah IMPIANA yang wife bawak balik , lama dahhhhh .. Hehehe.. Baru berkesempatan nak tengok .. Heeee..

Dasat dasat gak deco rumah rumah yang ada dalam majalah tu .. Cukup mendatangkan mood bila berada dalam rumah gitu.. Cool je nampak … Mewah satu hal gak .. hehe..

Kekadang bukan sebab luas atau nampak eklsusif tapi simple dan paling penting mendamaikan kepala otak ni haa .. kan kan ?

Tapi soal $$ selalu membantutkan kreatviti kita kan ? Heee… aku rasa ramai je mampu buat gitu tapi macam aku kata la , $$ tu haaa yang membantutkan kejap cita cita kita tu .. kan kan ?

Takpe la .. Buat skit skit je la dulu ..Yang penting , rumah ‘terakhir’ kita tu haaaa yang perlu diterangkan dengan amalan amalan kita di dunia … kan kan ?

Asal berak jer ..

 

Alhamdulillah .. Sejak balik dari Kelantan semalam , Qhaliff dah kembali membuang dengan baiknya. Itu pun berkat hasil usaha mak dia yang sediakan makanan berasaskan oats dan sayuran.. hehehe ..

Malam ni saja dah dua kali dia berak .. Satu kali sewaktu lepas aku mandikan dia .. Dan sekali lagi , selepas gi pasar malam di Putrajaya .. hehee.. Bagusnya , setiap kali tanda dia nak berak , dia meneran baekkk punyaa sambil pegang orang yang ada disisi dia .. Heeee ..

Dan , best part … lepas berak , dia start buat bising ! Tau kenapa ? Silalah basuh sekarang jugak ! Selagi tak basuh , selagi tu dia bising ! Dia tamo tukar pampers jer .. Mesti kena basuh !

Mau tak mau .. aku kena patah balik ke stesen minyak yang aku berenti tadi semata mata untuk diamkan Qhaliff ! Perjalanan nak sampai ke rumah , masih jauh ! Tak sanggup aku nak dengar dia ‘berleter’ dalam kereta !

Bila dah tukar .. ceria tuuuuuuu dan terus tidur ! Grrrr…

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI