Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 17 Februari 2013

Mimpi ngeri ke Qhaliff ??

 

Sedang sedap layan CSI NY untuk pertama kalinya selepas 2 tahun , tiba-tiba aku terdengar Qhaliff menangis .. Dia punya nangis tu seolah olah .. hurm … camana nak kata eh .. Tapi tak la kuat mana pun .. Cuma kitorang ‘tak dibenarkan’ tinggalkan dia .. Bila aku bangun ke dapur , dia menangis nak ikut .. Bila mak dia bangun , dia menangis nak ikut .. Dah tu ? Dua dua dok atas tilam depan tv ni haaa ..

Dia selsema dan batuk . Tak sedap badan kot. Tapi tak demam .. Dah check suhu . Ok jer ..  Bila aku pasang lampu , baru dia nampak dunia . Barulah memasing dibenarkan berpisah dengan dia ..

Dan dia , buat kerja dia sendiri .. Bagi remote tv dan astro , dia tamo .. Kasi Mifi Maxis aku , jadi bahan mainan dia !

Pastu dia boring .. Dia ke rak buku dan ‘pilih’ majalah Dapur ..

 

Sehelai terkorban untuk memuaskan nafsu Qhaliff !

Bila anak dilambung amah !

 

Kecoh dah semalam kan kat Buletin TV3 ( satu pendedahan yang baik kecuali bab politik yang perlu dikemas kini dengan lebih telus ) .. Cuma aku je tak perasan. Ada wife bagitau dan tunjuk di FB tapi tak leh nak bukak sbb hp aku tak secanggih hp korang .. hehehe .. Tunggu laa esok ! Heheh ..

Tadi , diorang tayang lagi.. Aku tengok jap .. Aku rasa aku tak leh nak tengok untuk kali kedua ! Tak sanggup okeh ! Geram tersangat sangat .. Tapi cepat je cool .. Hehehhe .. Air alkali tu kot dah neutralkan cas negatif amarah aku ? Heeee ..

Aku pandang Qhaliff .. Huhu .. Kecik besar kecik besar jeee dia ni .. Asyik dok lari sana sini jer time makan .. Bila dah abis kunyah , datang balik cari makanan dia .. pastu lari .. sasaran dia , apa saja yang boleh dia capai dengan jari dan digerakkan oleh kakinya ..

Kalau Qhaliff gitu ? Kalau aku yang buat Qhaliff gitu ? Aku rasa , bukan wife aku je lambung aku , korang korang pun akan lambung aku gak ! Huhuh..

Baby ni , kalau menangis .. bersebab ! Yang pastinya bukan sbb putus cinta ! Jadi , carilah puncanya yang ada di depan mata .. Jangan cepat melatah dan geram ..

Tamo dah makan Yogen Fruz !

 

Bukan sebab tak sedap ! Bukan sebab mahal ! Tapi sbb apa ? Hurmmm ..

Tadi gi Alamanda Putrajaya .. Standard aku la gi sana .. Mana lagi nak gi buat masa skang .. Dah dekat dengan rumah .. heheee ..  Terpaksa ! Tu pun semata mata nak beli barang dapur di Carrefour ..

Lepas beli tu , wife kata nak beli Yogen Fruz . Aku setuju sebab baru lagi di Alamanda. Saja nak rasa .. Pastu leh update dalam blog kan ? Heheh ..

Wife gi beli . Aku dukung Qhaliff dan pegang barang barang dapur . Troli di Carrefour abis ! Larisss .. Penat wooo dukung Qhaliff .. 10kg lebih .. haaa .. Bertukar tangan untuk hilangkan lenguh ..

Dalam 10 minit , wife sampai .. Tak sampai 10 langkah pon .. heheh .. Muka dia berubah. Aku tanya la kenapa la sangat ? Nak beli menda tu pun sampai berbual sakan ? Ke nak jadi ahli gak ? Huhuh..

Katanya , kena bayar tambahan RM3 sbb diorang tolong amikkan untuk kita .. Ala ni macam Tutti Frutti tu laa .. Haaa .. Tiada bayaran jika amik sendiri tapi tak tau la pulak kalau diorang tolong amikkan , kena bayar lagi RM3 !! Perghhh .. amik je pon , bukannya kena hias !

Aku tanya wife , diorang tak bagitau ker ? Atau tulis kat board ? Katanya takde .. Bila dia tanya kat staff situ , dia terlupa nak bagitau ! Ok , dimaafkan .. Tapi perlu ke charge sampai RM3 ? Dah la masa tu yang beli wife aku jer .. Sampai 3 orang nak buatkan yogurt tu haaa ..

Haiihhh .. Serius laaa .. Aku tamo makan dah ! Manis satu hal … Hurmmm .. Bukan kedekut beb .. Tapi sendiri mau ingatlah , kita curi RM1 pon kena penjara gak weh ! Duit tetap duit ..

Budu dan sotong singgang ..

 

Aku dah pesan kat wife skang .. Tak yah la beraneka lauk untuk mengenyangkan perut. Cukuplah sekadar makan untuk kenyang jer .. Jimat ? Hurmmm .. Bukan lebih pada jimat tapi kesihatan .. Walaupun tak 100% sihat tapi itu lebih baik dari takde langsung kan ? Heee ..

Sotong singgang dan budu utk hidangan hari ini yang disediakan oleh wife .. Air ? Tunggu 10 minit baru minum .. Lagi lama lagi bagus .. Dan skang , aku kalau nak minum air .. aku guna air alkaline yg aku dapat tu .. Saja nak test keberhasilannya ..

Semalam , Qhaliff ada minum gak .. Tau tau ari ni selsema .. Hehehe.. Memang kata cikgu yang buat demo tu , lendiran akan keluar selepas bayi minum terutama yang punya masalah kahak .. Wallahualam ..

Dan ,aku makan sepinggan je ari ni .. heheehe ..

Semua orang boleh buat blog ..

 

Alhamdulillah .. Selesai workout ari ni .. Terasa penat dan pening sedikit kepala .. Mungkin kesan dari air alkaline yang aku minum tu kot .. hehhe.. Nampak kesannya ? Heeee.. Ada yang kata tu cuma psikologi jer .. Tapi yang kata tu cuba minum dulu .. baru tau .. hehe.. Aku tak jual tapi kalau nak aku tau sapa jual ..

Ok , di gym tadi ada sorang kawan gym yg selalu bertemu muka tapi jarang berbual sebab bizi dok dating ngan besi .. Hehehe .. Masa itu emas ..

Tapi entah hari ni mungkin sbb memasing dah santai , jadi ada masa nak berbual .. Pastu dia bagitau dia mmg dok baca blog aku .. Dia dan isterinya .. Terkedu gak aku .. Segan pon ada .. Maklumlah , blog cerita pasal anak je pon .. hehe ..

Katanya , dia minat dengan blog cuma belum berkesempatan . Baguslah kan ? Tambah lagi penulis penulis blog dalam Malaysia ni .. Banyak gak topik dibualkan termasuklah politik .. Kenapa dan mengapa aku MALAS nak tulis pasal politik .. Kekadang je .. Tu pun lebih pada sinis sinis jer .. hehehe..

Kemudian masuk part buat blog .. Aku pun bercerita la berdasarkan pengalaman aku yang dah berblog secara serius sejak aku buat blog .. hehehe ..

Segalanya atas niat .. Kalau nak pergi jauh . perlu ada strategi lebih awal . Bukan dah bukak ‘kedai’ baru nak fikirkan strategi .. Bukan dah salah cuma sukar sedikit untuk memasarkan blog kita tu ..

Persoalannya yang aku beri pada dia .. Camana nak bagi orang kenal blog kita ? Ada banyak cara tapi yang paling mudah tu , camana ? Haaa .. kan ?

Seperti yang ramai blogger buat , gunakan FACEBOOK .. FAN PAGE .. Tapi camana nak kasi lebih dikenali ? Bukan popular ala ala retis yer tapi dikenali  ramai  disebabkan blognya ..

Aku senyum .. Sebab tu aku kata , buat blog perlu ada strategi kalau nak pergi jauh .. Mungkin ada yang tak nak duit atau suka suka tapi perlu pergi jauh agar apa yang kita tulis itu , dapat dikongsi dengan rakan rakan yang lain ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI