Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 18 Februari 2013

Aku terpaksa akui ..

 

Aku cium pipi Qhaliff .. Dia pandang aku dan kembali lakukan pada aku , sebagaimana aku buat pada dia tadi ! Terharu sungguh .. Baru aku tau camana perasaan anak cium pipi ayahnya .. Huhu.. Nampak kecil tapi impaknya sangat besar !

Walaupun baru nak menjengah 11 bulan tapi aku rasa dia dah seolah .. hurmmm .. Bijak .. Kang aku puji , korang kata aku puji melambung pulak . Tapi sebagai bapak dia yang dok dengan dia sejak lahir dan jaga dia hingga kini , segala perubahan dia aku nampak tapi aku tetap anggap dia cam bayi 1 bulan !

Dia merangkan ke tv konsol ni .. Dia main main kat ruang kosong tu hingga dia pastikan aku biarkan dia ! Kemudian dengan pantas dia ketuk ketuk decoder Astro tu , dengan sekuat hati dia ! Hahahaha .. Geram aku aihhh ..

Ni port dia yang perlu aku beri perhatian. Dia cukup geram dengan kabel tv dan astro ni .. Merbahya ! Langsung tak leh tinggalkan dia sendirian ..

Dan terbaru yang memeranjatkan aku dan wife , dia dah boleh panjat sofa dan bergerak dari satu sofa ke sofa yang lain .. Kira merangkak atas sofa tu laa !

Ada video dia yang aku amik ketika usaha dia nak memanjat ni .. Memang berkali kali dia usaha.. Hahahahha.. Siann.. Sampai mengeluh jugak laa .. Tapi dasyatnya , dia usaha lagi hingga berjaya naik dan terpampang wajah bangga dia ketika itu ! Hahahaha.. Adoiii.. abis aku nanti ! Jenis ni , kalau nak .. dia usaha sampai dapat .. hurmm ..

Aku terpaksa akui … dia dah besar .. Skang dah nak belajar berjalan dengan aku pimpin sebelah tangan .. Cuma lom ada gigi tapi dah mula koyak roti sendiri dah ..

Cepat masa berlalu .. Kita semakin tua ..

Kalaulah BN perintah KELANTAN ..

 

Wah .. tiap kali PRU , mesti KELANTAN jadi sasaran untuk ditawan oleh BN .. Tapi bak kata orang tua tua , yang dikejar tak dapat .. Sambung sendiri eh ..

Ok ok .. aku bukanlah nak cerita pasal politik atau nak pro mana mana .. Cuma tertanya tanya je la yer .. Bukannyalah aku ni spesis tak reti bersyukur atau menolak kemajuan tetapi la kan , sejak aku dok ulang alik Kelantan , aku nampak dan perasan kebanyakkan orang sana selesa dah dengan apa yang ada .. Haaa .. Tu mata aku laaa.. Mata korang aku tak pasti laaa ..

Dulu kan , kali pertama aku ke Kelantan , aku rasa kan best kalau Kelantan ditadbir oleh BN .. Mesti macam macam perubahan punya … Tapi setelah mengenali Kelantan , aku jatuh cinta …

Pastukan , setiap kali menjelang Aidilfitri atau Aidiadha , Kelantan mmg best ! ( negeri lain pun best ! ) . Kenapa ? Berduyun duyun anak Kelantan pulang ke desa ! Meriah kooooo .. Dengan suasana kampung yang masih ‘dara’ , mmg terasa la kedamaian serta harmoni kekampungan tu .. Paling terasa jammed , RnR Gua Musang full house dan mana mana surau atau masjid confirm penuh dek musafir ..

Ok ok .. Dan menariknya kan .. Aku tak ingat la tempat lain ada ke tak .. Tapi kat sini , boleh jumpa signboard yang gini ..

image

Kalaulah diambil alih , rasanya boleh tak wujud sign gini lagi ? Susah kot sebab segalanya mesti ikut piawaian yang ditetapkan oleh Majlis Perbandaran .. Haaaa … Hehehe..

Bagi aku la … Kelantan biarlah diperintah oleh PAS seperti sekarang .. Bukannya tak maju tapi seiring dunia dan akhirat … InshaAllah ..

Sekadar pandangan seorang rakyat yg nak mengundi tahun ni ..

Lena .. betul !

 

Huihhh .. Lama tak dapat buaian ? Perghhh .. Dari kul 10 lebih hingga kul 2 petang .. Haaa .. Nyenyak betul ! Yelah , sejak dua menjak ni dia kerap jaga sbb mak dia ada kat sisi .. Skit skit nak mak .. skit skit nak mak ! Camana nak ada adik camni ??? Hahaha .. Aippp ! 18PG !

Buat mereka yang baru ada baby ni .. kalau susah nak bg tidur , cer bersihkan badan dia .. Lap lap skit .. Tapi hati hati la skit yer .. Jangan hempas hempas lak baby tu .. Kang aku .. haa.. malas nak abiskan ! Hehehe ..

Kang nak balik , tak tau la pulak camana .. Kalau dah cukup tidur , dlm kereta kang camana ? Gulpppp .. Part ni yang buat den lotih bebenar ..

Hurmm … Tak kisahlah ..

Nak elak lembu atau ..

 

image

Gambar dari SinarHarian.

Sejak tinggal di tempat baru ni , aku selalu gak la berselisih dengan kambing ditepi tepi jalan tu haa.. Kalau ke Sungai Buloh , jumpa lembu lak .. Nak kata tak bertuan , sihat pulak lembu kambing tu tapi terbiar gitu jer ..

Bayangkan la eh , kalau ada pemandu tak alert akan kehadiran dua makhluk yang sedap dimakan ni tapi dibiar bersepah di tepi jalan raya dek pengembala tanpa hiraukan keselamatan pengguna jlnraya ..

Kalau langgar lembu tu , sapa salah ? Kereta rosak ..lembu tu lak kena bayar ganti rugi ( kalau tak nak bergaduh la ) ..

Kalau elak pulak , mungkin terbabas sbb terkejut memandangkan lembu mampu bertindak ikut suka tekak dia seperti melintas dengan tiba-tiba .. takde akal utk digunakan …

Jangan kata tak waspada bila nampak lembu kambing tapi seperti aku kata .. Tindakan lembu diluar dugaan .. Haaa.. Kita elak atau langgar ? Camana tu ? Sapa pening ? Aku jugak ..

Nasib baik ada air alkaline tu .. hahaha .. Neutral gak amarah aku..

Ramainya pelakon lelaki gay ..

 

Gulp .. Fitnah ni !! Serius ! Ada bukti ke nak cakap cakap menda cam ni ? Errrr .. Serius .. Aku takde bukti .. Yang ada pun cuma borak borak kosong jer .. Kebenaran ? Wallahualam ..

Tapi benarkah kata mereka ? Mereka yang berkata ni , mereka yang terlibat dalam industri yang sama .. Hurmm .. Takkan la kot ? Abis tu , yang orang dok tuduh aku gay , camana lak ? Orang dari industri sama lak tu iaitu dunia social network .. Hehehe.. Tu orang gila tu .. Er , mungkin mereka tu pon gila ?

Ok .. perbualan diteruskan dengan kawan gym aku tu .. Dia yang bagitau latar belakang pengalaman dia sbg krew menceritakannya sendiri pada aku. Aku kenal dia lama dah . Tp ini bukan kali pertama la aku dengar menda menda ni . Malah orang yang terdekat ngan aku pun ada gak cita gitu. Bukan wife tapi .. ada la.. Wife malas amik tau .. huhu ..

Sapa mereka mereka itu ? Mana boleh guna ‘mereka mereka ‘ itu .. salah ayat ! Sapakah mereka itu ? Haaa.. baru betui .. Hurmm .. Biar aku je la tau .. Kang cakap , jadi fitnah lak tapi kalau bgtau , korang ternganga punyaaaa ..

Insaf di hujung nyawa orang kita ni kan ..

Sekotak untuk orang tua ..


DSCN0332
Saja aku kasi test air alkaline ( alkali ) ni kat orang tua aku . Nak tengok kesan pada tubuh badan mereka .. Maklumlah , diorang jenis makan luar punya .Tak sempat nak masak terutama hari biasa sebb sibuk dengan tugasan sehingga malam .. Biasalah , sendiri bos sendiri kuli ..
Qhaliff yang selsema teruk semalam sehingga sukar nak tidur , dah ok dah ! Alhamdulillah .. Aku rasa selsema tu sbb air yang dia minum ni ha.. Sebelum ni macam berkahak jer… Tu yang kuar kot ? Kot laa .. heee.. Tapi ok dah pagi ni .. Ceria jer.. Tak makan ubat pon ..
Sebotol , aku test try kat adik aku . Dia yang dok marah marah sbb … aku suh minum. Ion negatif banyak sangat .. Kasi neutral ! Hahaha .. Serius ! Aku yang panas baran selama ni tetiba rasa cam cool jer .. Tadi gitu gak masa memandu .. bila kereta potong tetiba , takde nak marah .. lantak korang laaa.. Memang banyak tul la cas negatif dalam badan aku ni .. Nasib baik ada penyelesaiannya .. huhu .. Alhamdulillah ..
Sekotak ni try untuk diorang .. Kalau ok .. nak beli lagi .. hehehe .. Kelulusan dari KKM pon ada wooo ..
Sori beb.. aku bukan jual .Saja citer kat korang .. hehee..
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI