Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 26 Februari 2013

Pelik bin ajaib ..

 

image

Dah daftar dah .. Guna dah .. Tapi takde akaun dalam Maxis .. Camana tu ? Nak bayar bil pon tak leh gini .. Adehhh .. Kaya sangat dah ke ? Tak mungkinnnn … Tak mungkinnnn …. Kaya camana pon , hutang tetap dikutip .. Heeee ..

Tak per .. Tunggu esok .. Test call balik diorang .. Kalau tak , mmg best la guna sampai pengsan !

UPDATE : Dah ada daaaaa bil ! Tapi camana CS leh tak jumpa masa call tu eh ???

Giliran aku pulak ..

 

Demam ! Dah rasa dah sejak Qhaliff demam ari tu cuma tak ‘keluar’ je lagi .. Hurmmm .. Dan semalam , batuk makin teruk dan berkahak..Selsema pun ya gak ..

Dan pagi tadi , ingat lepas antar wife aku nak g Low Yatt Plaza tu pastu gi klinik. Tapi segalanya munsnah belaka sbb jalan ke Bukit Bintang entah apa giler , jammed pelik ! Aku patah balik ke Cheras .. ke rumah mak aku. Qhaliff ,aku tinggalkan kat sana jap ..

Sampai rumah mak aku , aku terus gi klinik. Hurmm .. Tak ramai orang .. Nama aku dipanggil selepas 5 minit daftar. Aku suka gi klinik Keluarga ni dulu. Dulu laaa.. hehehe.. Kenapa ? Tak leh tulis .. Nanti wife cubit bertubi tubi ..

Jumpa doktor.. Dia cek suhu , tekak , hidung .. Ok , confirm tak sihat .. Dia sebut ubat ubat yang akan diberi pada aku .. Pastu aku mintak dia cek tekanan darah ..

140/100 ! Tinggi katanya ! Aku kata tu rendah .. Dulu lagi tinggi .. heeee.. Boleh pulak aku melawak ngan dia .. Nasib baik dia pun ok .. Pastu dia bebel kat aku bab kesihatan. Dia nasihatkan aku buat blood test memandangkan usia aku dah cecah 37 tahun .. Risau tahap kolestol .. Ya , mmg aku sendiri pon risau sejak dua menjak ni tak jaga makan ..

Tapi , tak tau la bila nak g… hehhe.. Kena pergi gak buat test ! Takut tetiba jadi hal wooo ! Korang pon aku nasihat , gi la check .. Jangan ingat badan kurus , sihat.. Bersenam selalu pun belum tentu sihat kalau tak jaga pemakanan … kan kan ?

Minyak buah keras untuk lebatkan rambut !

 

OK … aku tanya dah mak aku .. Rujuk entri Petua lebatkan rambut bayi .. ni ..

Cara nak menyediakannya tak susah kata mak aku .. Masak santan sampai keluar minyaknya . Pastu asingkan minyak tu dan kemudian tumbuk buah keras hingga hancur ..Pastu campurkan kedua duanya .. Jumlah santan yang digunakan , banyak yer .. Kasi sejuk , baru letak skit kat kepala baby .. Rambut Qhaliff yang kasar selama ni , dah lembut ..

Serius , aku hairan gak memula tapi tak perasan apa yang mak aku buat . /Hinggalah semalam aku tanya , mak aku bagitau . Adik ipar aku pun ada mintak minyak ni untuk diletakkan pada bayi perempuannya yang baru lahir tu ..

Kalau untuk kepastian dengan lebih lanjut , sila tanya orang tua tua yang benar tua .. Heheh.. Jangan tanya orang yang berlagak tua ..

Aku bela kucing ??

 

Tengah sedap sedap tidur , terasa ada sesuatu yang menyondol aku di bahagian leher .. Berbulu bulu gitu !  Aku gosok .. Eh , terasa ada hidung .. Kucingkah ? Tapi bila aku bela kucing ? Errrkk ..

Takkan wife menyondol lak ? Hahahahahha … Mati aku tulis gini ! Tapi betullah .. Dalam rumah sapa lagi ada ? Qhaliff ?? Hurmm .. Tak mungkin la .. Dia sedap berdengkur je tuu ..

Aku bukak mata perlahan lahan … Ada sepasang mata merenung tepat muka aku !! Seolah tunggu masa je aku buka mata ! Tapi pura pura tak buka .. Dan dia tetap memandang aku !

Huk aloh .. Qhaliff !! Dia sondol aku sbb nak ‘kejut’kan aku ! Mak dia ada kat dapur .. Aku bukak mata luas luas .. Dia pandang aku senyum ..  Pastu wat wat menangis ! Suh dukung dia .. Sambil dia pandang ke dapur ..

Amboiiiiiiiiiiiiiiiiiii !! menyondol dah diaaaa !

Kalau langgar lampu merah !

 

Satu kemalangan yang berlaku di depan mata aku dan wife yang menyebabkan wife terus menangis dan aku nak gi bantu pon tak leh sbb ada anak dalam kereta dan aku berada di laluan bertentangan .. Hurmm ..  Kena bagitau awal awal sbb nanti ada yang tanya  , “ U tak tolong ke Ben ? “ ..

Bermula dari motorsikal yang langgar lampu merah disusuli dentuman yang terang terang aku nampak yang mana penunggang motorsikal tu tercampak dan terhempas di jalanraya .. Penunggang kelihatan masih bernyawa sbb bergerak gerak ..

Yang menjadi perhatian semua orang ialah tindakan pemandu kereta mpv tu.. Perempuan tu dengan pantasa mengeluarkan anak perempuannya yang terkulai . Aku rasa dia cedera di kepala ..

Kemudian beberapa orang gi tolong mangsa… Hurmmm .. Aku , terkaku sbb macam dalam filem !

Aku rasa kereta tu pon dipandu laju sbb kalau dia pandu perlahan , pasti dia boleh brek dan kalau berlaku jugak rasanya tak seteruk dari apa yang aku nampak !

Semalam pon nyaris berlaku pada aku . Ada satu kereta ni keluar simpang dengan laju tanpa tengok kereta dari arah kanan .. Kira suka suka mak bapak dia keluar gitu !! Aku bagi hon cukup panjangggggggggg dan mmg dia cukuppp malu sbb pastu dia terus pecut tapi malangnya depan tu lampu merah . ADa aku amik gambar dia .. Perempuan ! Alahaiiiii .. Bila kemalangan , jenis ni laaaa yang selalu menangis ! Tapi bila bawak kereta … hurmmm ..

Petua lebatkan rambut bayi ..

 

Rambut Qhaliff tak selebat ni dulu.. Aku baru perasan . Tapi masa lahir tu , lebat laa .. Bila dah cukur , kurang skit .. Mungkin baru lagi kot ?

Mak aku , dia selalu pakaikan Qhaliff minyak buah keras .. Aku tak tau la camana rupa minyak buah keras tu . Apakah dia beli atau dia buat , tu aku tak pasti .. Nanti aku tanya ehh .. heeee..

Ada bau skit la kat rambut bila pakai minyak tu .. Namun tak la busuk mana pon. Wangi tetap ada … hehehe .. Yang penting ialah hasilnya. Bau tu , kasi shampoo dah laaa..

Mujarabkah ? Tuuuuu .. Tengok gambar Qhaliff dulu dan sekarang ni .. Aku sendiri pun baru je perasan .. hehehehe …

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI