Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 10 Mac 2013

Menidurkan Qhaliff ..

 

Siang , nak tidur .. senang ! Tengahari pon senang .. Petang pon senang !

Tapi malam , mmg sukar ! Nak tidurkan dia , kena ada dua dua di kiri kanan dia .. Kalau tak , mmg liat laaa ..

Hurmmm.. Kalau dia tak tidur , dia akan buat kerja .. Tu satu hal .. Kalau dia duk diam atau ajak daddy lawan chess tak pe la gak .. Aku risau dia telan tudung botol je lagi haaa .. Tak larat aku nak mengoreknya .. Grrr ..

Kalau dia dah tidur , boring pulak lebih lebih lagi bila tengok muka dia yang seolah olah menjemput untuk digigit ! Grrrrr …

Selamat dah dia tidur .. Leh layan movie Jacky Chan sat .. hehe.. Layan dah Jin toncit tu.. rasanya best lagi mak limah tu ..

Jangan tunggu ambulan menjemput anda !

 

Dulu , setiap dijemput ke  kenduri kawin pastinya membuatkan aku serba salah nak makan .. Maklumlah , makannanya korang pon tahu.. Sedap dan juga berminyak .. hehehe .. Aku yang dok jaga badan ( sbb kesihatan ) , kena pikiaq berkali kali .. Kolestrol , garam , lemak dan banyak lagi .. Tapi aku makan je la.. Redha ..

Baru-baru ni , ada kawan perkenalkan aku dengan produk HERBALIFE .. Katanya , selepas makan makanan yang berat ( berminyak dan berlemak ) bolehlah amik dua menda kat bawah ni haaa .. TEA MIX dan TC FORMULA .. haaa ..

Aku try dah … Tadi baru pas makan kenduri pastu minum air tea tu dan telan sebijik TC Formula tu .. hehehe.. Takde la kurus la la tu gak.. Atau terus berkejar gi toilet .. Apa yang berlaku ialah .. haaaa.. Tu kena tanya pakar yang memberinya pada aku . Ada dia jelaskan pada aku tapi masuk kiri keluar kanan .. Yang aku tau , pas makan , aku telan dua menda tu .. hehehe ..

Kalau nak tau mengenai produk Herbalife yang aku amik ni , leh rujuk pada consultant aku .. hehee.. Pn Izzah di 0193965212

Komen di blog , kualiti atau kuantiti ?

 

Ahaaa .. Pastinya korang akan kata .. Ben Ashaari susah benar nak reply komen kan ? Yeeee… aku tauuu .. Memang aku susah benar nak reply .. Kenapa ? Sebabnya , korang pun tau .. Aku sombong ? Aku berlagak otai ? Aku al poyo poyo ? Heee .. Jawapannya , anda sendiri tau .. Apa pun jawapannya sila hindari dari mengumpul dosa ..

Sebenarnya , bab ni mudah jer .. Buat mereka yang baru mengenali dunia blog dan bercadang nak jadi retis dalam dunia maya , sesungguhnya kuantiti komen menjadi idaman ! Kan , kan ? Jangan tipu lerrr .. hehehe .. Standard , semua orang nak gitu .. Aku pun dulu gitu !

Tapi bila lama kelamaan , korang akan sedar seperkara .. Entri yang korang tulis penuh ilmiah dan berinfomasi tu memerlukan komen komen yang berkualiti walaupun hanya 5 patah perkataan ! Haaaa .. Dari panjang berjela tapi lebih pada ‘nak berkenalan’ pasti sedikit sebanyak buat anda tersenyum ..

“ Apa kaitan komen ni dengan entri aku eh ?? “ ..

Blogger yang baru berjinak jinak nak mencari kenalan atau nak tackle blogger lain agar singgah ke blog korang pulak , perlulah bijak  menggunakan ruangan komen tu dengan meninggalkan komen yang berkualiti ! Kalaulah sekadar tinggalkan komen ..

“ Entri anda best ! teruskan usaha .. Sila singgah blog saya pula.. “

Atau ..

“ Dah follow awak .. Awak wajib follow saya atau saya hack blog awak ! “ ..

Kesannya .. Anda sendiri tau … hehehe ..

Entri yang bagus akan membuatkan pembaca gatal tangan untuk meninggalkan komen . Ingat , komen yang ditinggalkan akan memberi saham pada anda .. Samada positif atau negatif , sila tanggung sendiri .. Hehehe ..

Kualiti atau kuantiti , segalanya di tangan anda sendiri !

Cara nak download video di YOUTUBE

 

Ok .. Saja je nak kongsi ngan korang yang masih tak tau .. cam wife aku .. Alang alang dia suh aku ajar , baik aku terus buat tutorial dalam ni .. Senang skit kan ? Leh gak kawan kawan lain tau camana nak buek haaa .. heheheee ..

Gini .. aku tau ada antara korang nak mainkan video di Youtube untuk anak korang kan ? Tapi kalau asyik dok ulang tayang berkali kali , rasa membazir lak bandwith tu.. kan kan ? Lainlah guna unlimited punya broadband haaa .. kan kan ?

Caranya mudah jer ..

  • Memula gi kat browser internet korang tu .. Tak kisah la apa jenama sekali pon ..
  • Pastu gi ke http://keepvid.com/ ni .. 
  • Pada masa sama , bukak www.youtube.com dan gi ke mana mana video yang korang suka dan copy link url video tu.. Senang je kan ?
  • Kemudian g semula ke window http://keepvid.com/  ni dan korang akan nampak satu kotak panjaaanggg …

image

  • Masukkan url dalam kotak tu dan klik ikon DOWNLOAD tu.. Yang warna hitam tu yer.. Kat hujungggggg kotak tu haaa .. Jangan klik DOWNLOAD yang lain ! Tu palsu punyaaa . Hati-hati yer ..
  • Ok.. Tang ni ada satu masalah ! Kalau korang pernah download JAVA , maka hidup korang bertambah senang .. Jika tidak , akan ada arahan untuk download JAVA applet terlebih dahulu .. Sila download dan install .. Kemudian reopen browser anda .. Hehehe .. Pening ? Rileks.. buat satu satu .. Dan check juga setting browser kot kot korang disable JAVA ..
  • Mudah kan ? Aku kata daaahh .. Bukan susah ponnn .. Bila dah install semua tu .. Maka hidup korang bertambah gemilang tanpa perlu amik BR1M 3.1.1  ke atas !
  • Bila korang dah paste url youtube tu di KEEPVID tu  maka akan keluarlah begini ..
  • Pilihlah mana mana jenis file video yang korang suka .. Aku tak kisah aihh .. Dan klik je link tu … Jangan klik ikon DOWNLOAD yang besar tu .. tu pembohong besatu tuuu ! Hehehee ..

Ok ? Senang je kan ? Kalau tak paham gak .. Baca je la FAQ kat situ.. Aku nak citer lelebih pun , aku bukan dibayar.. Hahahaha.. Gurau je.. Apa apa , sila whatsapp Qhaliff yer .. Selamat mencetak rompak !

Kalau ada cara lain yang mudah , sila kongsikan bersama yer .. Terima kasih ..Opsss.. ini untuk pc je.. android setahu tak leh .. Maaf yer .. Sila cuba sebentar lagi .. lalalala

Lasak sangat punya hal !

Adoyaii.. Aritu adik dia lebam kat dahi..Ni, abang dia pulak luka kat kepala. Punca , aku tak sure sangat ..

Bila aku tanya dia jawab mcm Donald Duck punya suara. Sblm aku pening, aku iyakan je laaa..

Ni anak buah aku gak , Sazlan namanya.. Abang aku punya anak ... Blah aku ni mmg ramai jantan .. Qhaliff lagi .. haaa .. mmg riuh la bila berkumpul .. Bisa gila gue..

Jangan sampai Qhaliff begini , udahlah.. pening aku nanti ...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Nak mengekor la dia ..

 

Nampak aku pakai snow cap , terus dia merangkak ke arah aku dan terus pegang kaki .. Amboiii....

Aku wat tak tau kat dia dan biar wife pegang dia.. Dan ...huwaaaaaaaaaaa .. dia nangis !!!

Amboiiii ... Mengekor daahh..abis laaaa .. Tak leh kuar sorang sorang dah skg ni .. huhuhu ..

Sekali dukung 12 kilo ... Seminit.. Jalan kaki ke kedai, 10 minit gi balik.. tu pasal berketul..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Nasi lemak hujung minggu ..

 

Hurmmm … Teringat nasi lemak hentian bas di Komtar Pulau Pinang .. Serius sedap giler ! Murah satu hal .. sedap lagi .. Berbeza sungguh rasanya dengan yang baru aku makan tadi ..

Size sama … Harga lain … Rasa lain .. Pastinya tukang masaknya pun lain ..

Kalau korang gi Pulau Pinang , seawal pagi tu gi la kat hentian bas bawah tu.. Ada kedai makan kat situ .. Try laa .. Aku tak pasti la skang ni ada lagi ke tak .. Heeee .. Kali terakhir aku gi sana , 3 tahun lepas kot .. hehe.. Follow wife outstation ..

Bukannya takde nasi lemak best kat KL ni tapi yang betul betul rasa nasi lemak tu , sukar dah nak jumpa .. Banyak dah ‘kacuk’’ … heee..

Tak kisah la.. Janji kenyang , kan ?

Jangan sesekali belakangkan anak !

 

Hurmmm… Ralit dia main , kan ? Haaa .. Bila tengok dia main sblh aku , aku leh update blog sat .. 5 minit je pon !!

Keadaan sunyi jer .. Dia yg memula depan aku , skang dah di belakang ..  Senyap jer dia .. Aku rasa pelik.. Aku pusing dan tengok dia !

Astagfirullah al’azim !!! Mulut kecil , ada hati nak telan botol tu haaaa … Grrrr .. Dah ! Pasni , dia mmg main mengadap aku jer ! Tak leh belakangkan aku selagi dia tak leh fikir !

Teringat aku zaman sekolah rendah dulu .. Aku telan paku !! Tu pun berlaku sbb bapak aku dok ralit tengok tv . Aku ngan adik aku , dok main magic magic ! Hurmmm ..

Perhati-perhatikanlah anak kita tu .. Bila bila masa je diorang boleh buat ‘ kerja tak guna otak ‘ di belakang kita ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI