Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 24 Mac 2013

Bukan salah ibu mengandung !!

 

Panjang nak cerita ni .. Tuk Ayah Qhaliff dah balik ke Kelantan tadi malam .. Hehehe .. Nak tunggu naik bas tu , macam macam la perangai aihhh .. Memula ?

Bas kul 9 malam .. Naik Mutiara di Terminal Putra , Putrajaya .. Plannya gini .. Lepas Maghrib di rumah, gi makan dulu .. Target , jam 820 malam settle makan dan terus bertolak ke hentian bas ..  Sasaran , sampai 840 dan sempat naik bas la .. Awal lagi la tu kan ?

Dan segalanya berjalan lancar hinggalah di kedai makan .. Makanan sampai lambat sbb tukang masak balik kampung ! Waaa.. Nak tak nak tunggu gak laa.. Masih sempat ..

Dalam 825 , baru selesai makan .. Lewat skit.. Ini bermakna , aku perlu laju seboleh mungkin .. Tapi tak leh laju gak .. Kereta dah kena servis .. Jadi pergerakkan macam siput babbb .. hehehe ..

Tapi berkat ilmu dari Micheal Schumacher dulu .. aku berjaya sampai kul 840 .. Hehehe .. Awal tuuu .. Bangga sat .. hehehe .. Cari parking .. Takde plak .. Jadi parking la sesuka hati mak bapak aku kat tepi jalan tu .. Ramai je parking situ .. hehehe ..

Ok .. cari bas .. Betul ke tunggu sini ? Aku gi tanya kat awek tu.. Aku cari awek paling cun untuk ditanya .. Memula awek tu terkejut .. Mesti dia ingat Aaron Salim Bangkit tegur .. hahahaha ..

Dia kata mmg tunggu situ.. Ok la.. Alhamdulillah .. Awal pulak sampai.. Bas takde lagi .. hehehehe .. Aku pun update blog sat .. Sambil mata tercari cari bas.. Wife ngan ayahnya g duduk sat.. Lenguh berdiri tunggu bas ..

Sekali wife datang kat aku ..

 

“ Tu bas Mutiara warna pink tu , g mana ? Kot kot bas tu ? “ . Dia tanya aku . Kot aku terlepas pandang ..

 

Aku jawab la .. mana boleh terlepas pandang .. Aku hero weh !! Tapi hati tak sedap gak .. Aku gi check .. Heheeee .. Takut tetap ada woo.. Kang terlepas , cair taik telinga aku dengar wife bebel sepanjang malam .. huhu ..

Dan .. Tadaaaaa .. Tu diaaaaa .. Bas tu dah tunggu dari kul 830 malam lagi ! Dan diorang tunggu ayah mertua aku tu jeee.. Yang lain dah ada pon dalam bas !!

Heheee.. Sapa suh tunggu kat tempat lain kan ? Kaunter bas tu kata , bas datang kul 845 .. Haaaa .. Sapa suh datang awal .. kan kan ?

Qhaliff kata daddy sibuk !

 

Hehehe..layan diri laa dia skg .. Daddy sibuk jual air alkaline dan skg jual abaya lak ..

Mak Qhaliff punya bisnis , daddy yg jd tukang jual .. Gitulah adanyaaaaa ..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Nak jalan sangat dah dia!

Hehehe... Tak sabar dah tuuuu ... Tunggu sikit jam lagi , siaplah akuuuu ... Hehehe.. Masa ni leh test stamina aku !

Confirm , mengah aku nanti..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Bila kelkatu serang rumah aku !

 

Serius , tak pernah berlaku pon sejak aku pindah ke rumah ni .. Dan semalam , kali pertama berlaku .. Pelik gak.. Hujan , tidak la pulak .. Kalau nak kata sbb aku pasang lampu , selama ni pon aku pasang lampu ..

Jumlah yang aku sapu bangkai kelkatu tu amatlah banyak .. Aku pun ngeri gak tengok bangkai bangkai tu haa.. Apa hal lak diorang bunuh diri di depan rumah aku ni .. Hurmmm ..

Aku google dan cari puncanya ..

Gambar dari Google .. Tapi macam ni la ‘ramainya’ kelkatu di depan rumah aku tu.. Aku nak amik gambar pun rasa segan kat bangkai bangkai tu .. hehehe ..

Info yang aku jumpa di blog ANIMHOSNAN ..

 

“ Apabila kelkatu terbang dan sampai disatu lokasi maka kepak kelkatu akan gugur dan bertaburan diatas lantai. Di waktu pagi kita akan lihat beberapa ekor anai-anai sahaja yang berkeliaran tetapi yang berpuloh atau beratus-ratus yang lain dimana?.

Pastinya telah mendapat pasangan jantan atau betina dan bersembunyi dicelah-celah rumah untuk membina koloni baru. Sebahagian besar pula selalunya di makan cicak...kenduri besarlah cicak dan pemangsa lain jika ada kelkatu yang datang berkunjung.

Pasangan kelkatu tadi akan mencari kawasan sesuai dan akan mengawan serta anai-anai betina akan bertelur dan membesar sehingga menjadi satu koloni anai-anai ditempat baru. Walau pun peluang hidup 'survival rate' kelkatu yang terbang sangat rendah tetapi jika satu pasangan anai-anai tadi dapat hidup membina koloni maka...jahanamlah atau terancamlah harta kita. “.

 

Patutlah bersepah je kepak.. Tapi di mana ‘mereka’ ???? Huwaaaaa .. Umah aku perabot kayu takde la ada banyak sangat .. Apakah mereka akan attack konsol tv aku tu ? Oh , tidak !!

JANNGGGGGGGGGGGGGGGGAAAAAAAAAAAAAAAAAAAANNNNN !!!

Tak sabar nak ‘dewasa’ ..

 

Photo

Yang pertama , nak makan style orang dewasa .. Dia tengok camana aku kunyah , dia ikut sama .. Beria kunyah seolah gigi dah penuh di gusi tu haaa ..

Yang kedua , skang ni laaa .. Nak duduk dah dengan orang dewasa kat belakang tu .. Tak best dah nak pangku pangku , eh ? Amboii .. Abis tu yang dok menyusu tu apa kes ? Dewasa la sangat yer sayang ? Heeeehe ..

Sabar .. Sampai masa , dewasa la .. Buat masa skang , nikmatilah zaman kebabyan tu ..  Bukan senang nak dapat title baby ni kecuali mereka yang baru baru bercinta ni .. Baby laaa sangat yer ? Hehehe .. Masa bergaduh , terus tukar jadi.. er , korang teka la sendiri eh ..

Buat Qhaliff ku sayang .. Tak yah la sibuk nak dewasa .. Follow je cam daddy ni .. Skang ni pun masih lagi dapat title baby face .. Haaaa.. Ada dah yang jeles tuuuu .. Lalalalal ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI