Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 8 Mei 2013

Boss aku yang berbangsa cina ..

 

Kali pertama aku dengar nama dia sewaktu aku bekerja di Kementerian Pelancongan satu tika dulu , aku cuak .. Bakal boss aku ni berbangsa cina .. Cuak dah aku .. Tak leh la nak ngelat ! Tak leh la nak curik tulang .. Jawabnya , aku melekat je la kat kerusi aku tuuu ..

Satu hari tu , dia masuk lapor diri .. Tengok muka dia .. Adoii .. Garang giler walaupun belum berpunya .. hehe .. Masih CIK .. Cun tapi garang ! Hahahah ..

Aku terus lemah semangat nak datang keje hari berikutnya .. Padahal , aku belum pon kenal hati budi dia ! Terus dah anggap negatif !

Hari pertama dia mula bekerja .. Pintu biliknya tak ditutup .. Dia kata , sapa sapa ada masalah .. Jangan segan segan masuk jumpa dia ! Wowww ! Dulu aku di satu kementerian lain tu , pintu boss senantiasa tutup. Tapi dia tak ! Terus aku bagi tabik hormat kat dia ..

Hari demi hari .. Aku semakin hormat dia .. Tak lokek ilmu.. Tak kedekut pengalaman . Malah bila bermesyuarat dengan menteri atau Timbalan di Parlimen , mesti dia bawak aku punya .. Malah ada sekali tu dengan TPM dan PM .. Dengan PM , aku tak masuk la.. Hanya sampai depan pejabat utama dia jer .. hehehe.. Tu semua orang orang besar kementerian je masuk .. hehe ..

Hari demi hari , masuk hingga bertahun tahun .. Aku kekal di situ dengan status kontrak .. Walaupun ada offer temuduga untuk ke jawatan lain , aku tolak .. Aku amat selesa dengan boss aku tu ..

Satu hari tu , bila dia bagitau yang dia nk sambung belajar ke luar negara .. aku jadi sedih sangat .. Tak tau kenapa tapi terus hilang mood nak bekerja ..

Tak lama selepas dia sambung belajar , aku pun tak sambung kontrak dah ..  Malas sbb takde orang nak perjuangkan nasib pekerja bawahan seperti mana dia perjuangkan nasib kawan kawan aku terutama bila bos bos besar dok tuding jari pada kakitangan kontrak bila berlaku apa apa kesilapan .. Dia yang akan tampil ke depan dan menanggung risiko bagi pihak orang bawahannya !

Tq Miss LAI SHEVREN ! Jasamu akan ku kenang sampai bila bila !

Menunggu ajal ..

Takde ke Bantuan Laptop 1 Malaysia ? Bukan Laptop 1 Malaysia yer tp bantuan cam kasi baucer hp tuuu .. hehe ..

Walaupun dah beli baru , masih suka guna yang ni .. Nasib baik tak nikah dua kan ? Kalau tak , terabai bini no 2 .. Ahahaha..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Fast and Furious 6

Waaaaaaa.. hero sama laaaa .. The Rock ada woooo .. wajib layan nehhh ..

Jomm .. Alamandaaaa ..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tips untuk bapa muda ..

 

Bayangkan tetiba , pengasuh atau maid bercuti. Anak kecik , sapa nak kena jaga ? Pastinya kena tolak kat si isteri la kan ? Tapi kalau si isteri tak leh nak cuti atas alasan yang sangat kukuh , camana ?

Si ayah kena jaga la kan ! Hehehe .. Confirm tensen bila nak kasi tidur punya . Kan kan ? Hehehe .. Rileks .. Nak tidurkan si kecil ni mmg bukan mudah tapi tak sukar ..

Yang pertama , tumpukan perhatian pada dia .. Jangan buat kerja lain seperti whatsapp dengan awek ke , berbalas pantun di Facebook ke , dok update blog ke ( cam aku ) , atau gi layan madah pujangga di Twitter ! Confirm tak leh punya nak bagi feel kat anak tu ..

Main dengan dia .. Kasi dia ketawa gembira .. Lama lama dia mesti penat .. Kalau belum makan , terutama sebelah pagi , kasi makan dulu .. Tunggu lebih kurang 15-20 minit , kasi la susu kat dia .. Jangan menyusu lak .. Masam je nanti .. Muntah balik makanan tu ! Buat susu botol tu haaa .. Kasi .. Jangan banyak banyak .. Nanti muntah dia ..

Pastu , dodoikan dia .. Kalau dia tak nak didodoi , letak je atas tilam tu .. Pasang la video ke .. apa saja yang membosankan dia .. Jangan pasang yang best best ! Hampeh la nak tidur !! Kalau ada lagu KRU , leh la pasang .. Lagu KRU mmg bosan skit .. Nak bosan lagi , pasang lagi AC MIZAL .. Tak sampai 30 saat , lena dah ..

Kalau ada buaian , perghhh .. lagi senang ! Kalau takde , gunakan kederat anda untuk dodoikan dia .. Kalau dia liat , cer wat wat marah dia .. Mesti terus tidur punyaa .. Hahaha.. Pastu cium la dia balik .. Dia takkan merajuk punya .. heheee ..

Apa pun , anda lebih kenali anak anda .. Tips ni sekadar bantuan di kala tak tau nak buat apa dah .. hahaa ..

Masa utk berjimat ..

Skang ,kena jimat sangat ! Takleh nak gi gym hari hari .. Seminggu 2-3 kali jer atau tak gi langsung .. Sbb ? Nak bergerak jer , money moneyy ..

Kena simpan skit utk si kecil akan datang .. Nak gi umah mak aku pun dah dihadkan .. Sehari ulang alik 100 km .. Perghhh .. Minyak , dua hari RM50 .. adeh ..

Bila berdua ngan Qhaliff je , mmg dia liat nak tidur .. Nak guna buaian ? Lom sempurna lagi keselamatan dia.. Nak kena pastikan ok 100% , baru bg ..Buat masa skg , tunggu dia ngantuk sangat , br tdo ..

Best kan jadi suri rumah ? Senang gilee keje .. Tu lom part masak , membasuh , melipat , menyapu ..

Ada kalanya rasa gi kerja lagi best tp fikir balik , hidup ni mudah je tp kita yang jadikan susah ..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Bikin huru hara la dia!

Tgh drive.. tiba tiba dia menangis dgn kuat .. Tamo berenti nangis walaupun aku buat muka Mr.Bean kat dia .. Tak laku koo !!

Aku cuak .. Nak berenti tak leh sbb takde tempat berenti ! Aku terpaksa bukak tali pinggang keselamatan dia utk kasi dia tenang.

Rupanya lagi teruk .. Terus dia merangkak keluar dan ke arah aku yg sedang memandu dan duduk dipangkuan aku ..

Alahai.. berpeluh rupanya belakang dia .. hurmmm ..Nasib baik dah sampai destinasi.. Kalau tak , mmg cuak aku wehh !!

Published with Blogger-droid v2.0.10
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI