Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 1 Jun 2013

Dah sihat dah dia ..

 

Huh ...dah baik dah demam ! Cirit birit pon dah mula ok .. Dan , dia mula buat kerja hingga terpaksa aku kurungkan dia !!

Hahaa..sian tgk muka dia ..1 minit je mampu buat gitu .. Pastu lepas balik ..dan kembali ikut dia ke hulu ke hilir .. sbb masih belum bertenaga sangat ..

Kurus dah dia . Perut boyoi dia pon ilang dah .. hehehe .. siannnn …

Alhamdulillah..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Kesedihan melanda !

 

Alhamdulillah .. Baru sampai Kok Lanas , Kelantan .. Legaaa rasanyaa .. Tolak dari KL jam 630 pagi.. Sampai Kelantan , kul 430 petang. Bukan jalan jammed pon tapi aku banyak berenti. Antara sebab ialah Qhaliff dok berak berak .  Jadi kena besihkan. Faktor lain , aku mengantuk !

Sesampainya sini , aku terus suruh wife cari notis AES .. Jumpa .. Baca .. Hurmmm .. Had laju 70kmj , aku dikatakan memandu dengan kelajuan 86kmj ! Duduk lorong tengah lak tu .. Haihh .. kejam betul ! Memang aku naik mahkamah je la .. Mana ada duit nak bayar !

Ikutkan , aku abis pandu perlahan dah tu . Situ mana boleh nak slow sangat .. merbahaya ! Kita pandu perlahan , pemandu lain yang banyak duit , akan pandu laju ! Kita pulak dalam keadaan merbahaya ! Kalau jadi apa apa , AES nak bertanggungjawab ke ? Dah la kamera tu cuma detect kelajuan je.. Yang pandu cam samseng , tak nak lak tangkapnya ..

Cam tadi .. Aku pandu ikut had laju7.. Ada yang pandu serupa itu jalan , bapak dia punya ! Menariknya , yang buat gitu ialah mereka yang berkereta mewah dan juga motor motor besar ! Main celah kiri kanan jer ! Camana tu ? Kita nak elak AES , tapi yang lain pulak mai !

Seingat aku , jalan masuk Putrajaya semua ada kamera AES .. Bayangkan berapa kutipan yang dibuat ‘mereka’ ? Nak didik apa giler dengan cara gitu ! RM300 dengan kesalahan memandu lebih had tak kira berapa pon ?

Tolonglah jangan kata pandulah ikut had laju.. Aku ikut dah weh ! 70kmj tu serupa ko tolak je kereta tuuu .. Slow jeeeee …. Naik bukit , korang tekan minyak skit , zasss confirm lebih had laju dan KLIKKKK ! Satu notis ! Hahahahaha ..

Tak pe .. korang tak yah nasihat aku suruh pandu camana .. Tunggu sampai korang kena , baru tau camana rasa .. Bukan doa tapi berkongsi rasa jer .. hahahahha ..

Bila nak kuar BR1M ni ?

Punca demam ?

 

Gambar atas pada  28hb Mei . takde lagi  .. 1hb Jun  , ada daaa .. Dan skg tgh demam dan cirit birit.. Dah gi doktor smlm .. hurm ..

Ni kat MFC Gua Musang .. Otw ke Kelantan .. Sebab kuar gigikah dia demam ? Hurmmm..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Apa itu VIVIX ?

 

Sebelum saya share testimoni pengguna vivix yg menderita penyakit stok..jom kita kenali dan ketahui serba sedikit tentang vivix

Apa itu VIVIX ?

Ia adalah sejenis cecair pekat berwarna merah yang terhasil daripada kandungan anggur muskat & tumbuh-tumbuhan lain.
Apa yg terkandung dlm Vivix ni sehinggakan ia dikatakan sangat best?

Vivix ia mengandungi resveratrol. Vivix juga terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, tidak mengandungi alkohol dan menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan.

Dan akhir sekali..ni saya nak share satu rahsia..
Saintis mendapati Orang Perancis makan makanan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui: Rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terdapat dalam wain merah...


Apakah itu Resveratrol?
• Antioksidan yang kuat,
• Anti-inflamasi
• Anti-kanser

Tapi takkanlah kita as muslim nak gi minum wine merah plak kan..hehe.. ALTERNATIF terbaik adalah dptkan vixix..Satu hidangan Vivix™ mengandungi sama banyak resveratrol yang terdapat dalam 100 gelas wain merah..Vivix mendapat sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Vivix ni utk bantu pulihkan DNA yg rosak, mengawal genetik, menghasilkan tenaga yg diperlukan ole) sel, melambatkan pembentukan prtein AGE-advanced glycation end products. protein AGE yg berlebihan ni bole ganggu keutuhan sel. bantu jaga n pelihara kesihatan jantung, kesihatan otak, sistem imun, sendi, perlindungan antioksidan, utk kesihatan overall.

Vivix merupakan tonik anti-penuaan pelbagai manfaat yang sesuai untuk mereka yang menghidapi diabetes, arthritis, gout, penyakit kardiovaskular, kanser, tekanan darah tinggi, kencing manis, terlebih berat badan n masalah kegemukan, nyanyuk, osteophorosis, penyakit2 mata spt katarak n glaukoma dan macam-macam lagi. Mengandungi resveratrol yang dipercayai mampu memperbaiki DNA seterusnya mencegah penuaan berlaku dengan pantas.
dan ini perkongsian dari ummu ainan tentang ibu beliau yg kena strok:


**********************************************


Assalamualaikum selamat petang..

Hari ni sangat happy sebab dapat tahu promo bulan September jatuh kepada VIVIX.. OOoooo Yeeeaaah.. Suka sebab dah start bagi kat mak.. Mak stroke pada 30 November 2011 dan 2/3 daripada otak kiri dah mati...Tubuh bahagian kanan yang tak boleh bergerak. Bahagian Vibral pula kena kat speech expression.. Mak boleh faham apa yang kita cakap dan boleh proses tapi bila nak keluarkan perkataan dan nak bagitahu tak dapat..

Mula2 kena memang tragis, tak boleh bangun.. Nak express 'feeling' pun tak dapat apatah lagi benda2 lain.. Makan tak boleh.. Berhari2 juga puasa sebab doktor monitor otak takut makin membengkak @edema jadi kena operatelah buka tempurung.. Tapi bila nampak otak ok dan pengembangan tak ketara jadi tak operate jadi boleh start bagi bagi minuman ikut tube.. Huhu sakit tu.. Nak menelanpun tak dapat.. Kesian.. Selama 8 hari mak dirawat di HUSM tapi tiada apa2 tindakan dan biar macam tu je.. Lepas tu nampak batuk2 dan berkahak.. Adik-beradik fight jugalah minta mak dipindahkan ke Hospital Perdana.. Daripada tak buat apa2 sebab nampak mak makin lemah..

Bila dipindahkan je, belum warded lagi baru kat lobi Hospital Perdana, pihak Hospital buat ECG dan dekat situ dapat tahu mak ada masalah jantung iaitu injap jantung sempit dan kemungkinan disebabkan jangkitan kuman semasa kecil terus masukkan mak ke CCU. Mak seorang yang mementingkan kesihatan, memang selalu jogging dan bersenam.. Medical checkup pun selalu buat.. Seminggu sebelum kejadian mak telefon bagitahu semua cantik.. Tekanan darah ok, diabetes takde, kolesterol tinggi sikit 6.7 tapi belum sampai kena makan ubat kolesterol lagi dan boleh dikategorikan masih normal untuk individu yang sihat tanpa sebarang masalah..

Pakar Neurologist Dr Munawwir yang rawat mak pun kagum sebab kebiasaannya orang yang hadapi masalah injap jantung dah menunjukkan tanda pada setiap kehamilan dan pada usia 40-an.. Tapi mak hanya dapat tahu bila usia 55 tahun. Doktor jangka 6 bulan mak dah boleh jalan dan setahun dah dapat jogging.
Ubat yang mak makan sekarang :
1) Nootropil
2) Amiodarone
3) Simvastatin
4) Warfarin

Disebabkan dah lebih 6 bulan tapi masih belum recover, saya cuba bagi mak Vivix.. Sebelum ni tak bagi sebab saya takut mempengaruhi kadar kecairan darah mak sebab ambil Warfarin kan.. Lepas 'study' punya 'study' dan yakin, saya tekad belikan mak Vivix beberapa hari lepas bila saya bawa mak balik KL ni.. Dalam waktu terdekat ni akan buat test kecairan darah juga..

Alhamdulillah dalam tempoh 2 3 hari bagi mak Vivix ada peningkatan. Tangan mak yang dah mengerekot keras dah mula lembut dan ringan semula.. Dan semalam abang dah 'train' mak berjalan guna tongkat satu berkaki empat.. Memang dah boleh.. Syukurkan..


CREDIT:ummu ainan
Ingatlah..tiada apa yg mustahil di dunia ini..jika Allah menghendaki sesuatu terjad..maka jadilah ia.. dan…InsyaAllah setiap penyakit ada ubatnya…terpulang pada kita nak cari atau tak nak. Allah menyuruh kita berusaha…bukan hanya duduk diam dan tunggu je… betul…jika dah smpai ajal…buat la cemana pun…tetap mati…tapi…sebelum sampai ajal…takkan nak tunggu je kan…kena la usaha..mana la tahu…kuasa Allah… dan ingatlah….. SEMUA PENYAKIT ADA PENAWAR KECUALI MATI :-D


yang ikhlas,

nuyun ;-)
____________________
NURULHUDA MOHD NAJMI
Member ID : 911707
Call/SMS/WhatsApp : 0133747473
Email : nuyunbizhouse@gmail.com
COD DAN SELF-PICKUP DI AMCORP MALL PETALING JAYA-
KIOSK BERHAMPIRAN DENGAN STARBUCK COFFEE..

Bila ada anak kecil ..

 

Kereta baru masuk sebulan usia tapi pakai dah macam bertahun ..huhu .. Sana sini leh jumpa kesan jari jemari Salleh Qhaliff..

Seminggu sekali basuh kereta ! Basuh sendiri ? Menambahkan lagi kekotoran ada laaa ..

Published with Blogger-droid v2.0.10
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI