Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 12 Julai 2013

Gara-gara jalan sesak !

 

Dah lama aku tak harung jammed gini . Gi jemput wife di Putrajaya pastu balik ke Cheras .. malangnya , tersangkut dalam jammed .. Tengok jam semakin hampir ke waktu berbuka ..

Apakah bekal yang ada ? Tadaaaa .. susu Qhaliff ! Nasib baik Qhaliff aku tinggalkan awal awal kat mak aku .. heeee ..

Dah pukul 630 ni .. jalanraya takde menunjukkan tanda tanda akan lengang malah semakin teruk ..

Apakah aku akan berbuka dgn susu Qhaliff memandangkan takde bekalan utk berbuka ? Huhu

Published with Blogger-droid v2.0.10

Orang lain pon nak berbuka juga !

 

Kejadian yan berlaku semalam sewaktu dalam perjalanan pulang ke rumah .. Hurmm .. Bila tgk kedua dua kereta ni rasanya macam pertembungan akibat cuai .. Nak cepat balik rumah ke ?

Hurmm.. serius .. pada petang ginilah pemandu tak sabar sabar nak balik ke rumah sedangkan jam baru kul berapa ?? Kalau nak masak utk keluarga sekali pon , jangan sampai buatkan anda berbuka puasa di hospital dan keluarga anda pula masakan untuk anda ! Ha.. ingat ingat la skit. Kalau tak sempat , beli jer ..

Aku nak je kata time gini la kan , pemandu perempuan sangatlah pentingkan diri sendiri ! Yer , bukan semua tapi segelintir je masih mampu fikirkan keselamatan diri .. Jangan marah , ianya hakikat.. Kalau anda nak kata lelaki pon sama , lelaki dari dulu mmg gitu tapi masih ramai berhati perut ! Hahaha.. betul kan ? Tak eh ? Aku dapat dari mana statistik ? Caya ke ngan statistik ? Atau pengalaman diri sendiri ? Aku lebih percaya pada pengalaman diri sendiri dari statistik zmn ini !

 

 

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sepasang baju raya untuk Qhaliff ..

 

Pening jap .. semua cantik baju baju yang ada di Bintang Collection ni.. Semua nampak bersesuaian dengan Qhaliff yang berkulit cerah .. Tak putih dan tak gelap .. ehehe

Aku ada tanya kawan-kawan di FB dan Instagram ( @Ben_Ashaari) , mana yang lebih sesuai memandangkan mereka ari ari dok tengok muka Qhaliff .. heee..

Biru Langit Biru MudaCoklat Gelap

Yang ni , aku berkenan dengan BM0110 sbb tahun lepas punya baju ada gini gak  colornya .. Tapi yang 0201 tu cantk gak .. Yang 0111 tu , sesuai utk kulit putih ..

 Hijau MudaKuningMerah Cili

Kuning ? Perghhh .. Cantik tapi tak sesuai sangat untuk Qhaliff tapi tak cuba tak tau kan ? Warna 0112 tu sejukkk mata .. Tapi 0202 tu , aku suka tapi confirm mak dia tak suka ! Hehehehe ..

MustardPink MudaPurple Muda

Ramak kawan kawan pilih 0115  dan aku pun berkenan dengan warna ni .. Lembut jer .. Cam bapak dia .. Lembut tapi bukan bererti dia si lembut yer ! Hehehe ..

417835_116915768507363_2104287380_n

Ok , Size , mestilah S laa kan .. Warna , tau dah nak amik mana .. Buat kengkawan yang berminat nak order , baik cepat sebelum abis stok .. Baju ni RM55 sepasang untuk semua size. harga adalah termasuk pos.

Untuk sebarang pertanyaan sila bertanya pada SMS / Whatsapp ke

Ayu: 012-355 1277

Khairil: 012-5586225

Facebook : Bintang Collection

 

Terima kasihhhh …

Mak ngan anak sama jer !!

 

Waktu tidur semalam .. Qhaliff dok mai ‘merayu’ kat aku suh pasang Upin Ipin walaupun dah berkali gosok mata tapi aku yang masih dalam mood ‘ Ibu Bapa Genuis’ , terus pasangkan zikir dan selawat untuk dia ‘layan’ ..

Apa yang berlaku  Dia terus cari mak dia dah lama tidur tu utk menyusu ! Hahahaha … Oooo .. terus mengantuk yer !!

Awal pagi subuh tadi .. Di kala semua orang sibuk mengemas , aku bukak tv utk Qhaliff layan sementara .. Terkeluarlah Upin Ipin. Senyum terus dia dan tak kisah dah mak ayah dia nak wat apa !

Nasib baik bulan puasa…

Dah abis , baru sambung menguap !

 

Published with Blogger-droid v2.0.10

Jom tambah pahala !

 

Ada  dua .. jika ada rezeki lebih , apa salahnya kan ? Kalau rasa tak mampu nak sedekah , kongsikan saja di wall FB anda utk pengetahuan rakan yang lain .. Terima kasih yer ..

Rujukan lanjut di : http://aqiqahkemboja2013.blogspot.com/2013/06/sukacita-dimaklumkan-pelajar-sarjana.html

 

Terima kasih !

Pandang bawah ..

 

Bila gi mall , gini la jalannya .. Kalau pandang depan , banyak pulak pahala dipotong ! Peliknya yang pakai gitu tu , tak rasa pulak berdosa .. Yang tengok ni ‘kena rasa berdosa ‘ … iskhhh..

Tu belum lagi gi bazaar Ramadhan .. Bayangkan bila gi bazaar Ramadhan , ternampak laaaa awek pakai sendat sendat lalu kita tegur secara baik .. Apakah dia akan dengar cakap kita ? Rasanya peratusan tu amatlah kecil sekali ..

Tapi bila guna cara gini .. camana ?

"Awak pakai ketat ketat gini , nak gi ke mana ?.

Andaikan dia jawab gini .. " Gi bazaar Ramadhan la .. nape ?"

Lalu kita jawab dengan intonasi yg lembut dan sopan .. "Oh.. nampak macam nak gi neraka jer gayanya .. ".

 

Malangnya , cara begini pon ada yang kata ‘menghina’ atau ‘kasar’ sbb ada sebut neraka ! Waduhhh .. Abis tu nak sebut apa lagi kalau dah tau balasan terhadap dosa tu apa ? Janganlah nak kata ‘ satu hari nanti dia bertaubat .. “ … Tu kalau pon sempat sampai ke hari tu . Kalau tak sempat ? Sapa yang berdosa sbb tak tegur dia ?

Aku ni bukanlah baik sangat .. Tapi aku tamo la kumpul dosa dengan melihat orang lain yang saja saja buat orang lain berdosa ! Cukup cukuplah .. Bawak sedar sedar la.. Neraka tu cukup luas untuk diisi oleh makhluk yang engkar terhadap perintahNYA .. dan sesungguhnya aku amat takut bila memikirkannya .. sangat menakutkan ..

Cuba baca entri Terkedu ketakutan aku .. dan Tak takut pada ALLAH kah ? ni ..  Kemudian , terpulanglah pada pendapat korang sendiri.. Tugas aku dah lepas ..

Daddy mampu tengok jer !

 

 

Shopping ? Takde maknanya.. Banyak dah beli untuk dia .. Tapi akan beli gak la 3-4 helai untuk dia.. Daddy tak yah pon tak peee ..

Pastu bawak gi cari barang dapur .. Rasuah dia dengan makanan .. Sedap..feveret aku tuuu .. Hanya makan je mampu buat Qhaliff diam sekejap sementara menunggu ibu siap cari barang dapur ! Dan aku kena standby air mineral utk dia .. Bila dah abis makan , maka dia mula bizi laaaaa ..

Sibuk nak menolak ! Dalam dok menolak , agaknya dah penat sangat .. tenaga pon abis.. Terjatuh dia.. nangis sudah ! Heheh.. Daddy biar je .. pastu baru angkat .. Saja nak latih dia skit rasa erti ‘sakit’ .. Pastu pujuk la balik .. Tak susah pon dia ni nak dipujuk ..

Published with Blogger-droid v2.0.10
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI