Selasa, 23 Julai 2013

Kesilapan ketika membeli Power Bank !

 

Ada kawan tanya aku , berapa mAh kah power bank yang aku beli ? Berapa harga ?  Aku jawab 7800 mAh dan harganya ialah RM179. Mahal katanya .. Begitu juga jawapan dari wife .. “ Boleh tahan mahal. “.. Made in Taiwan ..

Aku teringat kata kata seorang penjual smartphone yang aku selalu beli kat dia .. Kalau nak beli power bank , biar yang ‘ori’ . Jangan beli yang gred gred ni .. Mungkin ada yang ok .. dan mungkin ada yang tidak . Bukanlah nak kata yang ori ni bagus tapi sekurang-kurangnya ianya terjamin dari berlakunya kecelakaan. Setakat rosak tu , Ferrrari pon rosak gak kan ?

Faktor yang aku amik kira ketika membeli power bank ialah kualiti baterinya .. Baterinya dari jenama apa ( yang aku beli ni jenis Sanyo , buatan Jepun ) .. Apakah kita pernah dengar jenama tu atau ianya sekadar cap ayam ? Hati hati kerana ada kes pernah meletup . Cuba google yer. Bukan cerita dongeng ..

Aku tau pon setelah aku google mencari tips membeli power bank. Beberapa kesilapan ketika membeli power bank, boleh rujuk di SINI atau di SINI kalau malas nak guna kamus ..

Ok .. paling mudah la kan .. Sesetengah orang memilih power bank kerana harganya murah tetapi tidak mengambil berat tentang sel bateri yang digunakan. Sel bateri akan menentukan berapa lama bank kuasa anda akan terus hidup !!

Ada yang fikir makin besar mAhnya , makin bagus .. hehehe .. Ok , sila baca dan fahamkan ..

QUESTION :- If a smartphone cell is 1600mAh, does this means a 4800 mAh powerbank can charge it 3 times full charge?


ANSWER :It depends actually, it does not translate directly into triple the usage time for the device with a ratio of 1:3. There is a calculation formula for the approx device charge per cycle for a single powerbank charge. 4800mAh is only an indication on how long the device can power itself from the battery. All these factors will depend on the powerbank cell quality, cell actual capacity, cell PCB board design and cell reliability.

 

Kemudian jaminan kerosakkan .. Macam aku , aku gi beli je kat  kedai sbb dapat ada tambahan bayaran  macam insuran tu la.. Tambah RM10 jer .. Kalau rosak , aku dapat tukar yang baru terus . Tak perlu tunggu diperbaiki .. Biar kalah skit dari pening kepala .. hehehe ..

Faktor keselamatan yang terdapat pada power bank tu .. Kena tanya dan baca di kotak power bank tu .. Antara yang perlu ada ialah perlindungan litar pintas ..

Apa pon , terpulang pada anda sendiri .. Ada yang malas nak survey .. Maka bolehlah tanya pada rakan rakan yang dah guna , mana yang ok .. Kalau rajin nak survey , gi la kedai gadget terbesar seawal pagi sbb mood pekerja diorang baik ketika tu. Leh tanya macam macam ..

Google dan baca tips tips membeli power bank untuk memastikan anda tidak tertipu !

Beware of dishonest cheap power bank claimed to have high mAh capacity

Kesilapan membeli power bank bukan saja mampu membuatkan anda kerugian duit malah mungkin gadget anda mungkin akan rosak dan paling penting ialah keselamatan anda sendiri !

 

ohgeekz-authentic-power-banks

PhoneCaseDiscount.com menjual pelbagai jenis powerbank pada harga yang berpatutan ( RM35-RM130 ) .

  • Jaminan selama 6 bulan ( 1 to 1 exchange jika ada masalah ) . 100% original power bank.
  • Promosi penghantaran percuma sedang berlangsung.

Sila layari PhoneCaseDiscount.com segera untuk mendapatkan powerbank yang sesuai dengan anda !

Ganas anak aku ni !

 

Mula mula aku masuk bilik , aku nampak dia sebelah wife aku .. Pastu aku keluar dan ke ruang tamu ..

5 minit kemudian , aku masuk balik ke bilik , dia dah macam ni ! Camana la aku nak tidur sebelah dia ??? Bukan tak pernah .. pernah pon .. Tau tau kaki dia atas badan aku ! Grrrr …

Nasib baik la anak ..

Photo

Published with Blogger-droid v2.0.10

Best tak SAMSUNG NOTE 8.0 ?

 

 

Setelah berminggu aku guna SG Note 8.0 atau Samsung Note 8.0 ni , aku akui .. aku akui aku amat menyukainya ! Dulu aku fanatik dengan Htc .. tapi setelah mencuba Note ni , aku … tak menyesal langsung membelinya !

Antara yang membuatkan bestnya SG Note 8.0 ni ialah skrin yang besar serta S Pen yang sangat cool ! Macam macam boleh buat dengan pen ni !

Dengan kewujudan pen ni , aku kembali ‘menulis’ dan ‘melukis’ setelah sekian lama asyik menekan keyboard ! Dan aku juga kembali rajin menulis nota terutama bila mendengar sesuatu yg penting sebelum aku mengupdatenya dalam blog ..

Perisian khas seperti SNOTE mmg sangat cool utk aku .. Memang sangat berbaloi la membelinya.. Siap bleh selak selak cam selak buku jer .. hehehe .. Malah template khas sememangnya dah disediakan ..

 

Bila dok asyik pegang Note ni , Htc One X milik aku tu terasa janggal bila pegang .. Kenapa ? Sbb skrin kecik ! Hahahaha .. Terasa lain benar .. Terus aku letak Htc tu dan kembali pegang Note ..

Ok .. camana pun , bab kamera ..Note tak leh lawan Htc One X ni .. Dan dikatakan Htc One yg terbaru ni jauh lebih baik dari Samsung S4 ..

Bab kepantasan , setakat ni aku berpuashati dengan Note 8.0 ni.. Takde masalah . Aku tak perlukan ianya bergerak terlalu laju. Memadai dengan yang skg ni ..

Jiran aku tanya , mengapa aku tak amik Sony  Tablet Xperia Z ..  Dia kata kan boleh guna jari jer untuk amik nota .. Bagi aku , laaa yang dah puas guna jari ni , guna ‘pen’ lagi puas .. hahaha .. Lagi pun tab tu lebih pada entertainment dan aku memerlukan gadget untuk buat kerja ..

Note 8.0 sangat memuaskan hati aku .. Ipad ? Takde dalam kamus hidup aku buat masa sekarang .. Tak berminat nak guna Ipad , buat masa sekarang .. Akan datang , tak tau laaa .. hehehe ..

Jenis-jenis ketupat dan cara nak buat ketupat !

 

Aku tercari gambar gambar jenis jenis ketupat ni .. Dan post ke FB aku .. maka , ramailah kawan kawan tanya camana nak buat ketupat gini .. huhuh.. Cari pasal betul aku neh !

Photo

Ketupat ni , aku amik kat blog Cikgu Shamsudin .. Manakala gambar ketupat kat bawah ni lak … dari blog lain ..

Photo

Hurm… Takde la pulak diajar camana nak buat .. Sat aku google cari blog pemilik gambar ni  ..  Ooooooo .. jumpaa dahhhh ….

Pak Tam yang buat ni.. Dia mmg mahir bab kraf ni .. Seorang chef juga .. huhu .. Blognya , http://paktam16.blogspot.com .. Haaaa .. Ada ke dia amik tempahan ? Aku tengok ada orang tanya tapi takde jawapan .. hehe.. mungkin kena email kot tanya ?

Ok , ni emailnya .. paktam16@gmail.com

Bagi yang berminat nak belajar buat ketupat lak .. Bleh ikut je gambarajah dibawah ni .. hehehe .. Aku pon tak teror.. Dulu cikgu ada ajar tapi yang jadi ketayap ! Dia suh buat ketupat ! hahahha..

Beli dah power bank ..

 

Malas nak beli online .. Hehehe .. Lagi pun aku nak gi jenjalan kat Low Yatt .. tengok kot kot ada barang best best .. hehehe ..

Alang alang dah gi tu , terus je la beli .. Hehehe .. Ada banyak brand. Yooboo , dikatakan byk problem .. Yang ok , mereka kata jenama Penang .. Eh , betul ke eja ? Hahaha ..

Sampai kat satu kedai besar ni , aku tengok banyak jenama yang aku rasa mmg berkualiti termasuk Penang ni .. Harga sama cam kat online punya .. Huhu ..

Tetapi aku tertarik dengan yang bawah ni .. Warna dia pink gitu ! Lagi pun bateri dia , bateri Sanyo. Power dia 7800maH. Penang ada gak .. 11200maH tapi tinggal satu. Warna silver ..

Pikir punya pikir , aku amik yang ni je laaa .. Harga dia , RM179 .. Tambah RM10 , kalau rosak .. aku tukar dapat baru punya ! Berbanding tak tambah , diorang cuma repair ! Huhuh.. Warranty setahun ..

Ok , settle hal power bank .. Oh , satu lagi .. kenapa aku amik ni ? Protection dan made in Taiwan .. Hehehehe .. Sebenarnya dua dua pon ok je .. tapi color ni pink tuuuuu !

Sebenarnya , nyaris  tak beli sebab tetiba lak aku sakit perut sewaktu memandu ke sana .. Hampir patah balik walhal lagi 1km je nak sampai Low Yatt ! Tak de feel nak membuang kat sana ! Hahahha ..

Aku paksa gi gak dan automatik ilang ! hahahahh .. busuk punya olang …

Published with Blogger-droid v2.0.10

Pilihanraya kecil ( PRK ) Kuala Besut 2013

 

Aku tersenyum .. Walaupun aku memboikot Buletin Utama ( bab sukan aku suka la ) , sesekali aku akan buka untuk ‘menghiburkan’ hati.

Aku ni bukanlah fanatik politik negara .. cuma kekadang tu aku pelik je .. Kenapa ada yang tak reti nak fikir , bila adalanya pilihanraya di kawasan tu .. pelbagai janji ditabur… Bila dah menang ? Menariknya kan , bila ditabur .. bukanlah masa tu gak ditunaikan ! Semuanya selepas PRK tu.. Kalau menang , ok la.. Kalau kalah ? Perghh.. kesian rakyat .. Digula-gulakan oleh pihak yang terlibat ..

Aku letih nak sebelahkan mana mana pihak sbbnya bagi aku .. sama jer .. Aku amik contoh la kan .. Cukai pintu kawasan aku ni naik sekali ganda ! Nak buat rayuan ? Perghhh .. Menariknya , kawasan aku ni kawasan baru dan bukanlah semua yang duduk sini kaya kaya dan majoritinya adalah melayu .. Sapa perintah ? PR iaitu PKR .. Hurmmmmmm …

Pi mai pi mai tang tu .. Ok la , mungkin caranya ialah .. amik dari yang berada , kasi pada yang kurang berada ..gitu ke ? Mak aihh .. aku ni kira golongan yang berada ke ? Hanya kerana kami mampu beli rumah atas 100k ? Mak aihhhh .. Jangan gitu .. Beli ni pon sbb terpaksa .. Kawasan ni pon kawasan pinggiran .. Takkan cukai pintu sampai tahap gitu ? Dah survey dengan kawasan lain pon.. Tak masuk akal !  Nasib baik la Persatuan Penduduk nak fight tapi macam tipis je harapan nak dapat diskaun .. hahahha .. Entahlah ..

Hurm.. Jadi , di Kuala Besut ni .. Antara Pas dan Bn , sapa yang menang nanti .. harap harap janganlah abaikan dan tak kotakan janji tu bila dah menang .. Kalau BN kalah sekali pon , apa salahnya kotakan .. Ini Malaysia maaaa .. Sapa perintah ? Dah pegang kuasa , maka jagalah amanah tu.. Sapa rakyat pilih , tu lain cerita yang penting .. tunjuklah keikhlasan sebagai pemegang tampuk pemerintahan negara dan mana la tau .. dengan cara ni , PRU akan datang , rakyat nampak sapa yang benar benar bekerja dengan ikhlas atau sekadar gila kuasa ?

Aku ini bukanlah penganlisa politik tetapi warganegara Malaysia yang ada Mykad dan surat beranak ..

‘LOVE…LOVE…LOVE’

 

-iklan-

Assalamualaikum wbt… Apa khabar uolls??? Last week adalah sesi perkongsian GLA Complex sedunia… 2 kali iolls berceloteh panjang lebar tentang kebaikan dan manfaat GLA lengkap dengan testimonial para pengguna tegar GLA…. Jika uolls tertinggal keretapi boleh lompat naik balik dengan klik di sini dan di sini…..

Untuk kali ini pula, iolls nak memperkenalkan uolls dengan kawan baik GLA Complex iaitu Vita E Complex… sebenarnya mereka ni 3 sekawan, satu lagi ialah Zinc Complex… Ketiga-tiga supplemen ini turut dikenali sebagai Set Kesuburan… tapi untuk kali ini iolls akan fokuskan pada Vita E Complex sahaja… jika uolls nak tahu lebih lanjut tentang Set Kesuburan pun boleh, just contact iolls untuk sesi sharing very the caring okay….

Untuk makluman uolls, Vita E Complex ni merupakan salah satu hot item dalam senarai supplemen Shaklee…. Sebabnya selain daripada berupaya mencantikkan kulit, ianya turut dikenali sebagai Vitamin Cinta…. Kenapa Vitamin Cinta??? Ehem… ehem…. Mari kita korek dan cungkil kisah selanjutnya dan jangan biarkan hidup uolls diselubungi misteri….

Di bawah ini adalah petikan daripada artikel yang menerangkan secara terperinci kaitan di antara Vitamin E dengan ransangan seksual baik bagi suami mahupun si isteri yang gojes…

“Most men who take vitamin E for at least a week notice more sexual energy, harder, longer lasting erections, more pleasure when touched, stronger libido, and more powerful and frequent orgasms. Most women who take vitamin E for at least 3 months notice stronger sexual desire, more engorgement, sensation, better lubrication, and intense climaxes.

Vitamin E is especially helpful for men experiencing stress of overwork or illness. Its effects are typically noticed after about a week's use.

The link between vitamin E and sex drive is also helpful in women. Taking a larger dose of the vitamin, 600 to 800 IU a daily, helps a woman's body produce estriol and progesterone to balance estrogen.”

Sumber : http://www.the-vitamin-and-supplement-guide.com/vitamineandsexdrive.html

Amacam??? Sudah jelas, terang lagi bersuluhkah mengapa Vita E Complex dikenali sebagai Vitamin Cinta?? Dan yang lagi menarik, tertarik, ko memang da bombnya, Vita E Complex turut mempunyai pelbagai khasiat lain menjadikannya amat berbaloi-baloi untuk diamalkan sebagai supplemen harian uolls… Meh nengok sket apa kelebihan lain Vita E Complex ni….

  • Melindungi Jantung – Pengambilan harian 800IU Vitamin E untuk jantung yang sihat, melindungi sel darah merah untuk mengelakkan pengasidan lipid, meningkatkan kolesterol HDL [ini kolesterol baik yer kengkawan], mengurangkan tekanan darah, menghalang platlet darah melekat ke dinding arteri, menghalang anemia hemolitik dan penyakit jantung
  • Meningkatkan Kemampuan Reproduktif – Para lelaki yang mengambil 600IU hingga 800IU Vitamin E sehari mampu meningkatkan kiraan sperma mereka
  • Anti-Penuaan – 1 kapsul Vitamin E sehari membantu melambatkan penuaan, mengurangkan kedut, garis halus, parut, acne dan bintik penuaan. Ianya mampu memulihkan tekstur kulit dan tona muka, dada dan otot peha
  • Anti-Oksidan – Pengambilan lebih dari 1200IU sehari berkesan untuk melawan kanser, mengukuhkan sistem imun, menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor dan mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas
  • Kelestarian Tenaga – Meningkatkan kelestarian seksual dan tenaga
  • Memperbaiki Arthritis – Meningkatkan keanjalan salur darah, memperbaiki kitaran darah, merawat bahu kejang, pening, buasir, urat verikos dan sakit sendi
  • Memperbaiki Parut – Memperbaiki bengkak dan ulser kulit. Boleh disapukan terus pada luka untuk mengurangkan kesan parut

Selesai sudah sesi penerangan panjang berjela… kini tiba masa yang dinanti-nantikan… Apa lagi, real testimonial lah….

clip_image002

clip_image004

Seperti biasa, jika uolls berminat nak tahu lebih lanjut tentang Vita E Complex ni boleh kontek iolls di 013-3506678 [Dila] yer… nak sms boleh, whatsapp pun boleh… oohhhh…. Promosi GLA Complex juga masih berjalan yer kengkawan…. Tapi produk ni memang tengah hangat sekarang so jika ada yang berminat sila booking cepat-cepat… bukan apa, takut kehabisan stok aje macam yang terjadi pada ESP, Vita C dan Herb Lax…. Jika nak beli after gaji pun boleh, yang penting booking dulu supaya iolls boleh simpankan GLA Complex yang hot itu untuk uolls yang comels dan gojes di luar sana ;)

Disclaimer : Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Lagi kes kanak-kanak ditinggalkan dalam kereta !

 

Hurmm .. pening pening .. Kalau dah tau berdua ngan anak , dan anak tu pulak tak sihat .. tak payah la keluar berdua .. Tunggulah suami pulang atau carilah sapa sapa yang boleh jaga buat sementara waktu ..

Bila dah jadi , macam macam orang kata .. Waktu tu tak guna dah .. Menangis kuar air mata darah pon dah tak guna ..

Fikir sikit sblm nak buat .. Pandang wajah anak tu. Bayang jika sesuatu yang buruk mungkin terjadi .Bukan doa tapi kena waspada laaaa .. Aiseyman …

Aku tak rujuk kes ni je .. tapi macam macam kes lagi .. Sayangkan anak tapi pandang remeh jer ..

Di Kota Kinabalu , tidak sampai sehari selepas seorang kanak-kanak lemas dalam kereta ibunya di Subang Jaya, Selangor, seorang lagi budak hampir menerima nasib sama di sini, malam kelmarin.

Dalam kejadian terbaru itu, kanak-kanak perempuan berusia enam tahun yang sedang tidur ditinggalkan ibunya dalam kenderaan yang dikunci dari dalam serta enjinnya hidup sebelum keluar membeli-belah.
Bagaimanapun, kali ini, kanak-kanak itu berjaya diselamatkan orang ramai selepas melihatnya tidur seorang diri dalam kereta berkunci.

Goyang kereta baru terjaga

Menurut saksi, orang ramai berjaya mengejutkan kanak-kanak itu dengan menggoyangkan kereta itu beberapa kali sebelum budak perempuan terbabit terjaga setengah jam kemudian dan membuka pintunya.

Dalam kejadian jam 8.30 malam di Taman Putra Jaya dekat Telipok di sini, wanita lingkungan usia 20-an itu mengaku meninggalkan anaknya berseorangan dalam kenderaan kerana keluar membeli barangan keperluan di sebuah pasar raya berhampiran.

Wanita itu memberitahu orang ramai, dia meninggalkan anaknya dalam kereta kerana tidak sihat.

Kesian kat Qhaliff ..

 

Hurmm … rasa macam nak berhenti je ‘kerja’ dan tumpu 100% pada dia .. tapi .. korang pon paham la kan ?

Kerja cam aku ni , rasanya lagi 2-3 tahun baru kukuh .. maksudnya , sehari sekali dua update pon dah ok..  Tapi aku kalau boleh nak rajin update sbb idea kerap datang dan aku gemarkan update yang fresh !  Tu masalah kan ? Huhu ..

Tak pe la.. aku cuba menjadualkan balik segala kerja kerja aku ni. Sabar yer sayang .. Bukan mudah nak mudah tapi anak adalah keutamaan !

POWER BANK oh POWER BANK ..

 

Hari tu masa kat Low Yatt , aku plan nak sambar satu power bank .. Yelah , skang ni kan hp cepat benar kehausan tenaganya. Walaupun dah tutup banyak app dan kurangkan pencahayaannya , namun bateri betul tentu dapat tahan hingga seharian . Nak tahan , sila guna 3310 , ye dak ? Hahahaha ..

Tapi aku tak jadi amik sbb kesuntukkan masa. Masa tu nak tutup dah. Aku nak beli , tamo kelam kabut ! Risau terbeli yang palsu punya..

Maksudnya klon tahap ke berapa punya pon tah ler .. Tapi harga sama mahal dan dia kata , “ Ini ori punya okeh !! “ … Heeheh .. Tak berani guee ..

Ok .. aku pon tanya rakan rakan sekalian alam , dari Whatsapp hinggalah ke Facebook . Memasing tak berani nak rekemen sbb ada problem termasuklah dari rakan aku sendiri yang menjualnya. Tak elok katanya dan berkualiti rendah !

Tu yang aku takut tuuuu .. Satu lagi , risau ‘terbabooo’ .. meletup ! Jangan memain  wooo.. kena yang kualiti hancur punya.. haaa .. Nak jimat punya pasal !

Jadi , ada beberapa rakan syorkan di FB .. Antaranya suruh beli di TheFaizIbrahim.com atau TFI  … Aku masuk dan tengok produknya .. Hurm.. leh tahan cun .. siap ada skrin bagitau berapa peratus baki power eh ?

Pastu rakan FB pon ada yang jual cam En. Encik Epul ni .. Pun smart gak .. huhu .. Sesuai dengan hp aku nehh.. Color putih ! Harganya pon leh tahan.. RM160 jer .. Warranty 18 bulan eh ?

 image

Ada banyak lagi .. Cam suruh gi beli kat Lazada.com , Powerbank Malaysia .. dan banyak lagi laa .. Tapi satu je masalahnya .. Hurm.. lambat tu nk dpt ! Aku ni spesis , beli hari ni , esok nak ! Hahahaha .. Masalah kan ?

Solusinya ? Gi je la beli kat Low Yatt atau gi Seng Heng ! Seng Heng pon produk dia leh tahan gak ok .. Hurm.. mana eh ? Low Yatt.. Seng Heng ? Kalau Seng Heng , dekat dah ngan aku .. Kalau Low Yatt .. terjebak beli benda lain lak  nanti .. adehh ..Masaelah betul !

Baru UnInstall aplikasi LINE

 

Hurm.. memula ternampak iklannya di kaca television.. Amboi , dasat .. dah masuk tv nampak .. Nak lawan WeChat kot ? Kedua dua ni saingan pada WhatsApp .. Sms nampaknya semakin kurang mendapat tempat .. Hehehe..

Aku dah try guna WeChat.. Rasanya dah 2-3 kali dah aku install dan kemudian remove .. Cari feel nak guna Wechat.. Nampaknya tak sesuai untuk aku yang berdarah orang tua ni ..

Dan selepas aku nampak iklan LINE di tv , aku cuba jaya pulak guna LINE .. Hurm.. sempat chat sekejap .. Pastu aku remove balik .. Kenapa ? Asyik loading jer .. skit skit loading. Nak masuk setting pon loading .. makan masa dan kekadang hang .. Aku tak tau la kot Note 8.0 yang baru dibeli ni tak sesuai .. hehe ..

Bukak SinarHarian online .. Ternampak berita ni ..

Aplikasi Line sasar 10 juta pengguna “ .

Fuhhhhh .. tu diaaaa .. Patut laa siap keluar tv .. Hurmm .. Bagi aku ,LINE ni berbeza dari Whatsapp .. Banyak fungsi dan menarik tapi masih belum mampu buat pengguna Whatsapp beralih arah sbb Whatsapp bagi aku la kan .. cepat dan memuaskan .. Paling penting , tak serabut ! Maksudnya , mudah digunakan ..

Kalau Whatsapp suruh aku bayar walaupun RM1 , aku akan beralih arah .. Kenapa nak aku bayar lak kan ? Hehehe .. Duit tuuuu …

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI