Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 17 September 2013

Dia sorok makanan !!

 

Pagi , dia makan masakan mak dia .. Tengahari , dia tak nak dah sbb dah sejuk ! Kalau aku panaskan pon dia tak nak .. Kalau nak pon , 4-5 sudu je. Nasib baik pagi dia makan banyak dan minum susu.

Jadi aku bagi dia biskut oats dan roti. Nasib baik dia ok jer .. Makan dengan penuh selera. Kalau aku ke dapur , ke peti ais .. biskut tu tetiba ilang !!

Jangan kata aku tak cari lak .. Aku cari kot dia buang kat lantai ke apa.Dalam mulut dia ? Aku perati , tak pulak dia mengunyah ! Tapi semacam pelik mengelembung kat pipi dia ..

Aku tekan tekan pipi dia .. Hahahahaha .. Tu diaaaaaa haaa… Aku suakan tapak tangan aku .. Dia keluarkan setengah biksut oats yang dia kemam tu ! Huk alohhhhh .. Dia sorokkkan makanan dia supaya dapat susu kotak yang ada dalam peti ais tu !

Adoiiyaaiii … ni ikut perangai aku niii .. Bab makan , mmg lajuuu jer ! Aishhhh …

 

 

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tertipu dengan gambar ?

 

Photo: Dari zaman IRC lagi dah ramai tertipu ..

Aku tak tau la sapa yg buat gambar ni .. Aku dapat pon kat FB .. mmg gini yer. Takde watermark ! Jangan ada yang tuduh aku crop gambar ni dah la yer ..

Benarkah kenyataan yang tertera di dalam gambar di atas ? Berdasarkan pengalaman aku selama aku bergelar pengguna internet dan juga ramai kenalan di dalam dunia maya , sememangnya akan tersengih bila melihat gambar ni !

Yer tapi bukanlah 100% .. Ada yang letak gambar original dia. Bila jumpa sebijik ! Ada yang mmg jauh beza .. Bayangkan jika ada lelaki yang dah bermain cinta dengan dia , bila jumpa .. tu diaaaa ! Berbeza wooo .. Leh pitam 3 minggu ! Camana tu ?

Tapi andai dah kata cinta , camana sekali pun kena la terima , ye dak ? Cuma .. sepatutnya dari awal lagi bagilah gambar yang betul ! Atau paling tidak pon , bagitau la yang tu gambar edit kasi nampak cun dan saya mmg tak cun ! Kiranya dah bagi amaran awal awal !

Hurm.. nak salahkan perempuan 100% , tak leh gak kan ? Masalahnya dah memang permintaan begitu ! Sapa ‘cun’ , dialah bakal dingorat ! Kalau letak gambar tak cun , sapa nak tegur kita kan ?

Er ..lelaki sepatutnya mengawal mata .. Jangan dok cari yang cun jer ! Bila dah gitu , maka semua perempuan nak nampak cun ! Bila jumpa ? Nak terima atau tidak , tanya sama hati ! Tanya sama pokok , tak guna weh !

Boleh ke aku bersikap adil nanti ?

 

Walaupun masih jauh lagi , tapi aku dah fikirkan sekarang setiap kali aku tidurkan Qhaliff ..

Aku pandang wajahnya dalam dalam .. Apakah nasibnya nanti bila ada adik ? Apakah dia masih menjadi keutamaan atau adiknya nanti mengambil alih ?

Hurm.. aku anak kedua .. Rasanya antara aku dan abang aku , abang aku masih menjadi keutamaan . Aku kena bersaing sungguh sungguh dengan dia . Apa yang aku mintak , mmg sukar nak dapat berbanding abang aku . Tapi aku tak la cemburu . Aku belajar berdikari.

Qhaliff , aku duga dia berkali kali dengan dukung anak kawan yang lebih kecil atau sebaya dia . Reaksi ? Dia terus bermain tanpa hiraukan aku cuma sesekali pandang aku dan wat dek ! Hahahaha… Banyak akal budak ni ..

Photo

Apa pun , aku akan berusaha bagi yang terbaik untuk anak anak aku . Elakkan mereka jadi cam aku .. Mereka perlu tahu mana yang patut diutamakan dan dikemudiankan ..

Belajar dari kehidupan ..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Gara-gara ‘The Conjuring’ !!

 

Menjadi buah mulut pulak filem seram ni ! Disebabkan ianya diarahkan oleh James Wan , kelahiran Sarawak maka menjadi hot ?  Iskhh.. takkan kot ? Aku google .. dan baca review .. Ramai mengatakan filem seram ini sangat menarik untuk ditonton. Kiranya mmg menakutkan laa .. Waduhhhh .. Aku nak tengok ? Gulp.. Sejak tua menjengah aku , aku dah semakin tak berani .. Agaknya kuota keberanian aku dah semakin nak abis kot ?? Hurmm ..

Dalam akbar hari ni ada lagi artika mengenai James Wan.. Filem seramnya lagi meletop !

Filem seram terbitan FilmDistrict, Insidious: Chapter 2 mengungguli carta pecah panggung, menurut perangkaan kutipan tiket.

Filem sekuel arahan James Wan yang mengisahkan tentang rumah berhantu itu mencatat jualan kutipan tiket sebanyak AS$41 juta (RM134.8 juta), tiga kali ganda berbanding tayangan pertama filem tersebut pada 2010.

Penganalisis data pecah panggung Hollywood.com, Paul Dergarabedian berkata , filem tersebut mengumpul jumlah kutipan paling tinggi untuk tayangan pembukaan pada bulan ini.

"James Wan telah memecahkan kod dalam menghasilkan filem seram yang bagus," katanya.

Pengarah Australia itu juga mengarahkan satu lagi filem seram, The Conjuring yang berjaya mengungguli carta pecah panggung pada hari tayangan pembukaan.

Pengerusi pengedaran FilmDistrict, Jim Orr berkata, jualan tiket untuk filem tersebut hampir dua kali ganda melebihi jangkaan pihak studio.”.

Sayangnya .. dalam artikal tu menulis James Wan adalah pengarah Australia .. huhu .. Apakah benar James Wan dari Sarawak ? Dan The Conjuring itu bukanlah filem pertama arahan beliau. Banyak lagi ..

James Wan by Gage Skidmore.jpg

Menurut Wikipedia , James Wan yang berdarah cina ini dilahirkan pada tahun 1977 , di Kuching , Sarawak dan telah pun mendapat kewarganegaraan Australia ..

Hehehehe … Baguslah .. Kebanyakkan orang Malaysia yang berjaya telah pon berhijrah ke luar negara .. Ini adalah disebabkan saranan menteri menteri kita gak kan ?

“ Tak suka , sila ke luar negara ! “. Bila dah berjaya , sibuk suruh balik ! Huh …

Dan , aku baru je download The Conjuring. Saja nak tengok .. Nak beli original , tak mampu .. duit tak de .. Cukup cukup nak bayar petrol Ron95 .. Jangan tangkap aku yer.. Nanti delete balik ..

Mudahnya dia bila dengan aku ..

 

Bangun awal pagi .. Dia akan ikut sama bangun bila mak dia bangun ! Aku ? Aku mesti la belum sbb tidur pon lambat ! Maklumlah , keje hingga lewat malam .. Ngantuk tapi apa boleh buat , dah kerja !

Bila dah bangun , dia akan gi tolong mak dia kat dapur .. Tolong ngacau jer .. Hehe.. Pastu akan masuk ke dalam bilik untuk kejut aku .. Huhu.. Nak marah , tak sampai hati .. Comel je tgk dia bila beria bercakap ngan aku .. Aku pun mengiyakan je ..

Kul 8 , mak dia gi kerja .. dan dia akan mai lepak ngan aku .. Nak buat apa ? Memula kasi makan .. Layan kartun skit .. Pastu mandikan dia .. Kasi susu dan ..

Part ni , kalau wife ada .. confirm dia tak mampu lakukan sebab Qhaliff nak susu original ! Dalam erti kata lain , kena tidur sekali baru dia akan tidur !

Tapi dengan aku …

Suara aku akan membuai dia .. Hehehehe.. Skang kul 10 .. rasanya kul 1 baru bangun .. hehehe.. Leh update entri banyak banyaaaakkk ..

Er , nak mandi dulu .. tapi mandi pon tak leh lama woooo .. Takut dia bangun dan keluar dari buaian tu ! Aku kena mandi seminit je ! Apa yg boleh dibuat dengan seminit ?????

 

 

Published with Blogger-droid v2.0.10

Lapar nak makan tapi takut gemuk ?

 

Serius ! Aku lapar giler malam ni .. Semalam , aku terlebih kenyang ! Makan nasi , 4 kali tambah wooo .. Ada budu + tempoyak , sambal lodeh , ulam , ikan baung masak asam tempoyak , ikan singgang , sambal ikan bilis .. Gulppp .. Pastu pulut durian ! Serius aku pengsan malam tadi atas tilam ! Syaitan sungguh laaa ..

Tapi malam ni ? Aku kelaparan .. Dalam kepala aku , nak masak maggie kari + asam laksa kemudian ditambah dengan jeruk petai ! Huk alohhhhhhhhhh .. wa cakap luuuu .. boleh gemuk wooo ari ari gini !

 

Namun .. aku kawal nafsu aku .. Kalau ikut nafsu , jadi lembu ! Maka , aku cari laaaa bekalan makanan yang adik aku belikan untuk aku yakni ..

Makan je biskut oats tuuuu kalau benar nak capai badan seperti usia 27 tahun dulu ! Hahahaha .. Adehhh … Tak tahannn weehhhhh …

Satu lagi cara .. Pasang je citer The Conjuring ! Confirm lari masuk bilik.. Tak berani nak ke dapur wehhhh !!

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI