Ahad, 13 Oktober 2013

Sampai bila bila , kita takkan maju !

 

Aku beli kereta ni kat Jalan Raja Laut , KL .. untuk Qhaliff.. Sewaktu nak membelinya , puas laaa masuk satu satu kedai .. Kenapa ? Susah benar nak dapat diskaun !! Harga lebih kurang jer .. Bijak kan diorang berniaga ? Kalau sana murah , sini mahal .. Abis la rugi kan ? Pastu berlaku laaa persaingan harga tapi dari segi perkhidmatan camana pulak ? Makin teruk la kan ? Akhirnya , pengguna gak rugi ! Nak sangat murah .. haaa ..

Teringat dulu kegemaran aku .. suka ke Petaling Street untuk beli vcd haram ! Hehehe .. Harganya ? Dari depan hingga ke belakang , standard je ! Sama okeh ! Tak leh jual harga jauh lebih murah dari yang sedia ada .. Bagus la kan ? Seia sekata .. Nak jual murah , gi jual kat tempat lain !!

Dan , teringat pulak bisnis bas sekolah orang tua aku.. Harga yuran bulanan , mampu bayar la .. Nak letak murah lagi , teruk laa.. Menariknya , ada jugak bas sekolah haram ! Harga ? Jauh murah … Dan ramailah murid murid naik bas tuuu .. Apakah risikonya ? Bila jadi apa apa , apakah pemandu bas sekolah tu boleh di saman walhal diorang tau bas tu , insuran dan roadtax pon takde !! Haaa ..

Katakan aku jual nasi lemak .. Setiap hari , ada je orang datang beli. Harganya , tak la mahal mana berbanding dijual di restoran atau gerai 5 bintang .. Janji pulang kos dan untung skit dah laa.. Nak kaya tu ,takde laaa ..

Nak dijadikan cerita , ada la orang ni bukak gerai makanan berdekatan dengan aku . Menariknya .. dia bukan jual nasi lemak tetapi bagi free je kat orang yang datang dan lalu lalang kat situ .. Bukan nasi lemak je tapi kuih muih.. bihun dan sebagainya..

Kalau sehari tak pe la.. Kalau setiap hari dia buat gitu , camana ? Apakah akan jadi pada peniaga yang sememangnya meniaga adalah punca rezekinya ?

Pastu kan , dia datang tanya.. Camana yer nak dapatkan keuntungan dalam berniaga ni ?

Gulp .. adeh.. Aku tak kisah tapi dia tu yang teringin nak jadi peniaga tapi tak tau cara ! Tanya la pada orang yang dah lama meniaga ..

Hurm..

Ibrahim nak kasi Qhaliff IPHONE 5 ????

 

Yeke ? Kalau menang laaaa contest ni kan ? Hehehe .. Mana tau rezeki Qhaliff .. hehehe .. Tapi ada syaratnya laa .. Kena join contest ni haaa … Tak susah sangat pon.. Kena review skit .. review dengan seikhlas hati ..

1382986_627730043925604_1504806959_n

Ok , contest ni simple .. Hadiahnya , IPHONE 5 kooooo ! Hehehhe..Nak join gak ? Ok .. Ikut je arahannya di SINI..

Ini penyertaan dari aku .. Heee.. Mana tauuu dapat Ipong kann..

1) Tulis satu entry ulasan di blog anda untuk blog berikut :

Hurmm… Aku mulakan dari atas dulu la yer.. Banner , kemas .. tapi kalau boleh , elakkan la yang nampak aurat. Hehehe .. Tak pasal pasal ‘dua-dua’ tambah dosa .. kan ?

Template , sangat kemas bagi aku . Jauh kemas dari blog aku ni haaa ! Loadingnya pun pantas .. Susun aturnya , mmg ok sangat bagi aku.. Takde masalah tang ni ..

Entri , standard entri pengiklanan .. Kena cari sesuatu yang lebih menarik dan elakkan terlalu banyak gambar .. Maklumah , ada yang cepat boring tengok gambar gambar iklan ni .. hehe.. Sekadar pendapat jer ..

  • dan juga blog yang sedang anda baca ini.

Hurmmmm .. Nak terus terang ke ? Hehehe .. Ok , tak jauh beza sebenarnya dari blog yang aku ulas diatas .. Kalau aku laaa kan , aku akan lebihkan cerita aku sendiri dan diselangi dengan entri entri produk yang aku jual .. Haaa ..

Tu je pon ! Tak susah kan ? Haa.. aku buat dah .. korang ? Tamo ? Rugi niii … mana tauuu korang review lagi bagus ! Lagi bagus lagi terbuka peluang untuk menang ! Haaaa …

Bagi yang nak join , sila klik SINI ..

Tempat lepak Qhaliff dan daddy nanti !!

 

Hehehehe .. Tak tau mana nak lepak nanti ? Boring asik berendam depan rumah ? Tadaaaa.. Jom Qhaliff .. kita gi lepak sini nanti ehh ?? Heheheeh…

 

Sebenarnya , tempat ni blum siap sepenuhnya .. Nanti siap , baru leh cerita dengan lebih lanjut. Dan , kat sini bukan sekadar ada tempat anak anak kecil bermain tetapi ?? Haaa.. Tu kena cerita lain kali ..

Masa aku masuk tadi , nampak menarik sangat .. Memang sesuai untuk budak budak abiskan masa boring mereka di sini .. hehehe .. Tak pe tak peee.. bila dah siap nanti , aku cerita .. ok ?

 

 

Published with Blogger-droid v2.0.10

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI