Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 22 Oktober 2013

Dah boleh disuruh ..

 

Dah berusia 19 bulan anak aku ni.. Er , yeker ? Lahir bulan 4 .. sekarang bulan 10 .. 6 + 12 .. baru 18 bulan laa Ben !! Aiyoo.. Gagal matematik tambahan sungguh !

Heee.. Tak kisah la.. Janji sihat dan ingat tarikh lahir dia dah. Bukan apa , mak dia suka tanya bab bab tarikh ni.. Hehehe.. Ok ok .. jauh melalut..

Alhamdulillah. skang ni walaupun dia semakin lasak , dia dan boleh tau membezakan keadaan yang bahaya terutama bila nak turun katil , kawalan diri agar tidak tersungkur atau sebagainya.. Berkali gak aku perhatikan tindakaknnya bila aku biarkan dia kesorangan tetapi yang masih bahaya ialah , suka mengutip ! Grrr…

Part menyuruh pon dia dah paham. Aku suruh amik remote dan buang sampah , dia tau dah .. hehehe .. Cuma kalau ada rancangan kegemaran dia kat tv tu , hurmmm .. mmg kena tutup tv dulu .. heee ..

Pasni nak suruh tolong support aku masa workout. Hahaha ..

Fishball atau ladoo ?

 

WP_20131021_092

Aku ada ajukan soalan pada rakan rakan di FB dan juga Instagram . Aku saja je tanya .. aku tau diorang tau sangat laa makanan tradisional kaum India ni ..

Bila baca satu satu jawapan , aku senyum.. Tiba tiba aku terkedu .. FISHBALL ?? Gulp… ada rupa Fishball ke ? Kalau dalam gambar , mungkin la kot .. hehehe ..

Aku tak salahkan dia. Ramai anak muda masakini kurang amik berat mengenai budaya kaum lain di Malaysia .. sbb apa ? Hurmmm .. Aku rasa satu sebab jer ! Sebabnya ?? Aku rasa kerajaan perlu lakukan seesuatu untuk elakkan rasa was was dalam hati rakyatnya dan tolong elakkan artikal artikal berbau perkauman ! Serius , aku benci giler !!

“ Jendol oh Jendol “ ..

 

WP_20131021_070

Hahahah .. Chendol laaaa !! Beria laa semalam PR agensi advertising , Karen ajak gi cari Jendol selepas mendapat lampu hijau untuk berehat seketika. 

WP_20131021_099

Aku ngan blogger otai , Kak Kujie ( www.kujie2.com ) , puas laaa pikir apa laaa si Karen ni nakkk .. Kawan kita ni , dalam van lagi dah nak itu ini itu ini.. Tapi bila depan mata, sejemput je dia makan.. Adeh ..

Akhirnya segalanya terjawab sewaktu berada di Chowrasta Road.. Kat sini ada satu kedai chendol terkenal di Pulau Mutiara ni .. Dan , mmg sedap kooooo ! Nasib baik laaa aku dah kekenyangan nasi kandar .. kalau tak ???

Seperti yang dijangka , Karen bukan nak makan bermangkuk mangkuk pon. Sekadar nak rasaaaaaaa jer .. Adoiyai ..

Sekadar membantu ..

 

Terlalu banyak video video menarik di Youtube. Camana nak mendapatkannya untuk dijadikan koleksi tanpa perlu menontonnya secara online yang pastinya akan ‘makan’ bandwitch kita ? Hurmm ..

Ada banyak cara dan aku ada kongsikan di blog utk rakan rakan pembaca yang ingin mendownloadnya untuk anak anak kecilnya terutama video pembelajaran ABC dan sebagainya..

Dan pagi ni , aku tersenyum gembira. Bangga tu tak la tapi gembira dapat membantu mereka yang tak mahir dalam penggunaan internet ni , mendapat apa yang mereka inginkan ..

Terima kasih saudara kerana saya telah berjaya download you tube yg anak saya minta..first time saya berjaya downlaod berpandukan step2 yg saudara bagi..jazakaAllah. “.

Sekurangnya , aku berjaya gunakan blog ni ke arah kebaikan seperti mana yang aku harapkan. Nampak je macam mengarut kan ? Tapi sebenarnya , majoriti blogger dah baca apa kehendak penggguna internet ni .. kan kan ?  Bukan senang mau jadi blogger wooo ..

Baru sehari !

 

Kalau jaga anak sendiri dari kecil hinggalah sekarang ni , pasti terasa begini ..

Photo

Alhamdulillah..  aku sampai KL kul 10 lebih malam tadi. Penat ? Tentu sekali .. Seronok sbb dapat kawan baru serta timba pengalaman hidup baru seperti .. er , tak pe la.. biar aku abadikan saja kenangan ‘ngeri’ tu .. hehehe ..

Sampai sampai je rumah , terus cari budak ni.. Dia tengah tidur . Bila aku cium je dia , terus terjaga dia .. Hehe.. terus mintak dukung .. Akhirnya , tak leh tidur dah dia hingga jam 2 lebih ! Hahaha.. Wife kena tidurkan dia .. dan aku , lenaaa dahhh.. Penat wooo ..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI